Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Middeleeuws spektakel in Teggiano

Hans en Marga nemen je mee naar de ongerepte Cilento. Een stukje onbekend Italië, met prachtige natuur, lieflijke dorpjes en eeuwenoude tradities. Vandaag delen ze zo’n traditie: het middeleeuwse feest in Teggiano.

foto 4 valkenier

Hans en Marga: ‘In Teggiano, het belangrijkste en oudste bestuurlijke centrum van de Cilento, wordt ieder jaar op 11, 12 en 13 augustus het grootste middeleeuwse spektakel van de regio gehouden.

Teggiano, strategisch gelegen op een heuveltop in Vallo di Diano, met zijn middeleeuws centrum met veel kerken, voorname palazzi en een robuust kasteel, vormt een prachtig decor voor dit schouwspel, dat een herleving is van een historische gebeurtenis in het jaar 1480. Teggiano werd toen vereerd met het koninklijk bezoek van de pas getrouwde prins van Salerno en zijn vrouw prinses Constanza, dochter van de graaf van Urbino. Ter ere van hen werden grote feesten en banketten gehouden, waar de adel van de hele regio aanwezig was.

foto 1 principessa Costanza

Als we Teggiano binnenkomen, zien we overal vlaggen en vaandels hangen, ook bij het grote kasteel, midden in het centrum, vanwaar de historische optocht, de corteo storico, met vijfhonderd figuranten straks zal vertrekken.

foto 7 trommelaars foto 10 corteo storicofoto 3 nar

We verkennen de middeleeuwse straatjes alvast en zien overal voorbereidingen voor het feest. De toortsen aan de muren worden bijgevuld met olie, kinderen lopen rond in middeleeuwse kleding en de tafels en banken van de tavernen en de kraampjes met oude ambachten worden alvast klaargezet voor het feest na afloop.

Op het piazza waar alles straks gaat gebeuren, lopen de deelnemers aan de optocht rond, terwijl middeleeuwse muziek uit de luidsprekers komt. We komen al helemaal in de stemming en zien valkeniers, vaandelzwaaiers, trommelaars, minstrelen, vuurspuwers, acrobaten, dansers, zwaardvechters en een in een prachtig pak gestoken nar die het publiek vermaakt, terwijl boven ons, op de muren van het kasteel de kanonniers al klaarstaan.

foto 6 startschot kasteelfoto 2foto 13 tribune

Even later klinkt trompetgeschal vanaf het kasteel en schrikken we op van de kanonnen die met een enorm lawaai worden afgeschoten. Dat is het startsein voor de corteo storico. De optocht begint met een indrukwekkende groep trommelaars in soldatenkostuum, gevolgd door een groep geharnaste soldaten met het geweer om hun schouder. Dan volgen de sbandiatori, de vlaggenzwaaiers, en een groep valkeniers met hun uilen en valken, waarna de edelen in prachtige kostuums volgen.

Ieder gezelschap wordt aangekondigd door twee omroepers, die de indrukwekkende namen en titels van weleer oplezen vanaf een rol perkament. Ook il principe Antonello en zijn principessa Costanza komen langs. Ze zien er prachtig uit in hun kostuums en met hun typisch Italiaanse, nobele gezichten. De stoet wordt afgesloten met een grote groep burgers. De hele bevolking van Teggiano lijkt hierin mee te lopen.

foto 12 corteo storico foto 10 corteo storico foto 9 principessa e principe

Het hele gezelschap stopt een paar honderd meter verderop, waar onder een grote oude portico de oude gemeenteraad, il consiglio, bijeenkomt en geschenken worden overhandigd. Daarna komt het hele gezelschap weer langzaam terug, begeleid door muziek van trommelaars en minstrelen.

Op het piazza staat een tribune klaar met twee tronen voor de prins en prinses. Als alle edellieden zitten begint een enorm spektakel van optredens met als hoogtepunt twee groepen soldaten die elkaar bedreigen. We schrikken van de oorverdovende knallen uit hun met buskruit gevulde geweren, waarbij ook nog eens vuurwerk wordt afgestoken. Het is een prachtig schouwspel met het verlichte kasteel op de achtergrond, vooral nu het ondertussen bijna donker is.

foto 8 sbandiatori foto 14 vaandelzwaaiers foto 15 schutters

Het hele spektakel heeft ruim twee uur geduurd. En dat is nog maar een voorproefje, want vannacht wordt ook de bestorming van het kasteel nagespeeld, die live te zien zal zijn op Rai Uno. Het is ondertussen erg druk geworden, want hier komen duizenden bezoekers op af. Op het piazza opent de Banco di Cambio. We wisselen hier onze euro’s om voor dukaten waarmee we straks in de tavernen kunnen betalen en duiken de smalle en sfeervol verlichte steegjes in. Hier passeren we een smid, daar een leerbewerker, dan een zilversmid, een mandenmaker en kraampjes met producten van het land.

Onderweg komen we langs oude kerken, een klooster en stuiten we op prachtige doorkijkjes bij de oude palazzi. Met onze dukaten bestellen we een bord pasta en brood met salsicce (gekruide worsten) van de grill om onze ondertussen behoorlijk hongerige magen te vullen.

foto 16 palazzo foto 19 taverne foto 20 alla tavola con la principessa Costanza

Op het andere grote plein van Teggiano, het Piazza dello Stato di Diano, komen alle groepen weer bij elkaar om nog eens op te treden. Op dit plein wordt ‘s avonds ook de Palio van de wijken van Teggiano gehouden, de Giostra dei Ceri, het toernooi van de kandelaren. De spelers rennen met een enorme kandelaar, versierd met het wapen van hun buurt, over het plein.

Het publiek blijft maar toestromen. Iedereen komt voor het slotspektakel, de bestorming van het kasteel. Voor ons is dat teveel van het goede. We hebben voorlopig genoeg van de middeleeuwen gezien en zijn moe van het lange staan en slenteren. Volgend jaar komen we graag terug, maar dan wat later om ook het slot van dit middeleeuwse spektakel mee te maken.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *