Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mercato di Resina – vintage schatten aan de voet van de Vesuvius

Tweeduizend jaar geleden spuugde de Vesuvius een dikke lavastroom uit over de Romeinse stad Herculaneum. In tegenstelling tot Pompeï bleef dit havenstadje aan de rand van Napels behoorlijk gespaard. Veel huizen bleven intact en archeologen graven er sinds het begin van de achttiende eeuw naar schatten.

Op vijfhonderd meter van deze archeologische vindplaats zijn veel modeliefhebbers tegenwoordig ook op zoek naar oude schatten, op de Mercato di Resina. Iris en Joël van Ontdek Napels nemen je er graag mee naartoe!

Iris: ‘Dikke bontjassen, vintage sportkleding van merken als Kappa, Nike en Adidas, oude militaire uniformen en opvallende kledingstukken van ontwerpers als Gucci en Moschino: je vindt het allemaal in de Via Pugliano in Ercolano. Een rustige straat in een net zo rustig stadje aan de voet van de Vesuvius, vol met kledingrekken en stapels kleding die nog uitgezocht moeten worden.’

Joël: ‘De Mercato di Resina ontstond na de bevrijding van Napels, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten die vanuit het zuiden richting Napels trokken, raakten onderweg veel kleding en spullen kwijt. De inwoners van Ercolano verkochten deze spullen en zo werd in een cultuur van tweedehands kleding handel geboren – of, zoals we het tegenwoordig noemen, vintage.

In de decennia erna groeide de markt uit tot een paradijs voor tweedehands kledingliefhebbers, maar ook tot een belangrijke bron voor filmkostuummakers. Het is op dit moment de grootste vintage markt van Italië.

Van de kleding die Italianen in Milaan en andere steden in Noord-Italië weggooien, wordt een groot deel met vrachtwagens naar de regio Napels gebracht. Daar worden ze in grote ongesorteerde balen verkocht aan handelaren die winkeltjes hebben op de Mercato di Resina, maar ook aan handelaren die hun kleding via internet verkopen.

Ercolano is hierdoor de laatste jaren een populaire bestemming voor eigenaren van vintage kledingwinkels uit Nederland, Groot-Brittannië en andere delen van de wereld.’

Iris: ‘Ondanks deze enorme populariteit is het nog steeds een bijzondere plek om te bezoeken. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt en sterke tassen meeneemt om al je vintage schatten in te stoppen. De Mercato di Resina is iedere ochtend geopend, ook op zondag.’

Ben je nieuwsgierig en wil je ook de plekken op de markt vinden die je zelf niet direct zou ontdekken? Iris en Joël zijn vaste bezoekers van de markt en kennen veel van de handelaren inmiddels persoonlijk. Ze nemen je op verzoek graag mee op strooptocht (stuur ze gerust een e-mail via contact@ontdeknapels.nl). Wedden dat je met een unieke vintage vondst huiswaarts keert?

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *