Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het gouden licht van Santa Maria di Castellabate

Acht jaar geleden kwamen Marga en Hans Pilon voor het eerst in de Cilento en sindsdien komen ze er elk jaar terug. Ze vonden er een prachtige natuur, met zee en bergen, authentieke dorpjes, een heerlijke keuken en een vriendelijke gastvrije bevolking, trots op hun Cilentaanse cultuur. In een aantal blogs delen Marga en Hans dit stille geheim, met vandaag Santa Maria di Castellabate.

Cilento-Santa-Maria-Castellabate (1)

Magda en Hans: ‘Een van de mooiste kustplaatsen van de Cilento is Santa Maria di Castellabate, een eeuwenoud vissersplaatsje. In het middeleeuwse deel hangt een bijzondere sfeer, door de combinatie van prachtige oude gebouwen en de idyllische ligging aan het goudgele strand van een kleine baai.

Palazzo Perotti, het oude kasteel, met de robuuste Torre della Pagliarola, ligt direct aan het strand. Ook het Palazzo Belmonte staat met zijn muren in het zand. In het zonlicht harmoniëren de kleuren prachtig met het honingkleurige strand. Het werd vroeger als jachtverblijf voor de koning van Spanje gebruikt, maar is nu in bezit van Angelo Granito Pignatelli di Belmonte, il principe del Belmonte.

Cilento-Santa-Maria-Castellabate (2) Cilento-Santa-Maria-Castellabate (4) Cilento-Santa-Maria-Castellabate (6)

Het oude palazzo is omgebouwd tot een luxe hotel, in de sfeer van weleer. Perfect voor een romantisch weekend voor twee, voor een huwelijksreis of voor een ontspannen vakantie. Eenmaal binnen de paleismuren waan je je in een aangenaam paradijs, ver weg van alle drukte. Met name door de prachtige tuin (van maar liefst vijf hectare) en het rustig gelegen zwembad, omgeven door kleurrijke bougainville, lijkt het hectische leven van alledag heel ver weg. Zeker als we de ‘geheime poort’ ontdekken, die naar het privéstrandje van het Palazzo Belmonte leidt. Che sogno!

Ook het oude kasteel is in gebruik als hotel. Op het grote dakterras geniet je hier ‘s avonds van een spectaculaire zonsondergang. Ondanks het feit dat een aantal palazzi in gebruik is als bar, restaurant of hotel, is de sfeer van vroeger goed bewaard gebleven. Maar ook als je hier niet overnacht, kun je er heerlijk een dagje van het uitzicht genieten, zonnebaden, een duik in zee nemen of bij flinke wind genieten van de golven.

Cilento-Santa-Maria-Castellabate (3) Cilento-Santa-Maria-Castellabate (5) Cilento-Santa-Maria-Castellabate (9) Cilento-Santa-Maria-Castellabate (10)

Vlak naast het strand ligt het oude haventje, Porto delle Gatte. Al in het jaar 1000 was dit een belangrijke haven voor het vervoer van goederen uit de Cilento naar Napels. Nu liggen er vissers-bootjes aangemeerd en zie je vissers hun netten boeten op het strand. Iedere ochtend gaan de kleine bootjes de zee op. De mooiste plek van het haventje is het oude scheepvaartgebouw uit de zestiende eeuw met een indrukwekkende portico. De bogen van deze Porticato e Antico Approdo de Lu Traviersu vormen een schitterende omlijsting van het uitzicht op de blauwe zee.

Vanwege de ligging is dit een mooie plek voor een lunch. Bij Le Gatte kun je dan ook genieten van een heerlijke pranzo onder de portico met vista sul mare.

Cilento-Santa-Maria-Castellabate (7) Cilento-Santa-Maria-Castellabate (8) Cilento-Santa-Maria-Castellabate (12)

Maar het allermooiste van Santa Maria di Castellabate is toch wel de beroemde zonsondergang. Als de schemering begint, wordt het steeds drukker op het strand en de terrassen. De antieke lantaarns gaan schijnen en de warme gloed van het avondlicht zet de palazzi en het strand in een gouden licht. Een prachtig lichtspel, samen met de kleuren van de zonsondergang in zee verandert alles in een sprookjesachtig tafereel.’

Cilento-Santa-Maria-Castellabate (13) Cilento-Santa-Maria-Castellabate (14) Cilento-Santa-Maria-Castellabate (15) Cilento-Santa-Maria-Castellabate (16) Cilento-Santa-Maria-Castellabate (17)

Een van de authentieke dorpjes in de Cilento is Vibonati, een prachtig gelegen borgo op een langgerekte heuvelkam in de Golf van Policastro. Het middeleeuwse stratenplan is er nog helemaal intact.

Vibonati (1)Vibonati (2)

Aan de rand van het centro storico, met zijn smalle steegjes en eeuwenoude huizen, ligt Casa La Cappella. Dit authentieke appartement is het bovenste deel van een oud palazzo. Vanaf het grote dakterras heb je een panoramisch uitzicht op het dorp, de zee (die op slechts drie kilometer afstand ligt), de groene heuvels en de kustlijn van Calabrië. Je neemt er deel aan het Italiaanse leven en voelt je mede dankzij de vriendelijke dorpsbewoners meteen thuis!

Cilento-Casa-Vibonati

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *