Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tenuta Tre Gemme – juweeltjes van wijnen uit Abruzzo

Vijf jaar geleden is Piceno Wijnen begonnen met het verkopen van wijnen uit het zuiden van Le Marche (met name wijnen uit de provincie Ascoli Piceno), maar langzaam wordt het assortiment uitgebreid met bijzondere wijnhuizen die net buiten de regio liggen, zoals Tenuta Tre Gemme uit Catignano (Abruzzo).

In dit artikel nemen we je mee naar dit prachtige wijnhuis, dat wordt gerund door de twee zussen Perrucci, die mooie prijswinnende wijnen op hun naam hebben geschreven.

Van coöperatie tot familiebedrijf
De geschiedenis van deze cantina gaat ver terug. De eerste druiven werden al rond 1800 geplukt. Tot net na de Tweede Wereldoorlog was het landgoed echter verdeeld over pachters. In de jaren zestig en zeventig werd er een aantal grote veranderingen doorgevoerd, zodat het een échte wijngaard werd. Wel werd het grootste deel van de wijn nog in bulk aan andere wijnmakers verkocht.

Rocco Perrucci, de vader van de zussen die de wijngaard nu runnen, was een echte ondernemer. Hij maakte van de boerderij een echt bedrijf door de cantina op te zetten en  door verschillende wijngaarden samen te voegen en een aantal wijngaarden opnieuw aan te planten met verschillende druivensoorten.

Ook was hij de oprichter én voorzitter van de eerste cantina sociale (wijncoöperatie) in de regio, een belangrijke stap in de ontwikkeling van de lokale wijnbouw.

Daarnaast richtte Rocco Perrucci zich op het familiebedrijf, door verschillende wijngaarden samen te voegen en een aantal wijngaarden opnieuw aan te planten met verschillende druivensoorten.

Zussen Carla en Anna, groeiden op in en rond de wijngaard, maar kozen allebei voor een loopbaan buiten de wijnwereld. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Toen hun vader hen de wijngaard naliet, besloten ze hun leven om te gooien en zich honderd procent te focussen op het maken van de wijn, onder de naam Tenuta Tre Gemme.

Drie belangrijke waarden
De naam Tre Gemme is een verwijzing naar een nabijgelegen oude kerk. In het portaal van de kerk zie je een afbeelding van de heilige Anna, die Maria als klein kindje in haar armen houdt. Op het beeld zijn er drie openingen, waar ooit drie edelstenen parelden – als symbool voor de helderheid van het intellect, de kracht van het hart en de band met de aarde.

Dit zijn ook waarden die Carla en Anna Perrucci onderschrijven in hun visie voor het wijnbedrijf, met oog voor duurzaamheid en respect voor het milieu.

De zussen hebben dan ook belangrijke investeringen gedaan, zowel in de wijngaard als in de cantina, zodat ze  biologisch kunnen produceren, hun energieverbruik minimaliseren en waar mogelijk alle materialen recyclen. Het wijnhuis werkt tegenwoordig dan ook volledig biologisch.

Daarnaast is er ook aandacht voor de arbeiders op het land, in de vorm van naleving van nationale herstel- en inclusieprogramma’s.

Wijnen met persoonlijkheid
De wijngaarden van Tenuta Tre Gemme liggen net buiten het dorpje Catignano, in de glooiende heuvels dicht bij de hoogste bergtoppen van Abruzzo: de Majella en de Gran Sasso, met uitstekende omstandigheden voor het biologisch verbouwen van kwaliteitsdruiven.

De druiven komen alleen van het land dat eigendom is van de zussen; zo’n zeventig hectare, verdeeld over twee grote percelen tussen de driehonderdvijftig en vierhonderdvijftig meter boven zeeniveau.

De cantina, met ondergrondse betonnen tanks die eind jaren zestig ter plaatse werden gebouwd, is goed uitgerust voor de vinificatie en rijping van wijnen.

Ze maken een mooie selectie wijn. Natuurlijk is de belangrijkste wijn die door de zussen wordt gemaakt de welbekende Montepulciano d’Abruzzo. Tenuta Tre Gemme heeft twee verschillende soorten.

Allereerst de Montepulciano d’Abruzzo DOC, van honderd procent Montepulciano-druiven, die rijpen in roestvrijstalen en betonnen tanks. De aardse geur van de wijn hint naar kersen en peper. Een glas past uitstekend bij vette vis en vleesgerechten.

De Montepulciano d’Abruzzo Riserva, eveneens van honderd procent Montepulciano-druiven, rijpt negen maanden in eikenhouten vaten. In de neus kersen, vanille en cacao; een perfecte combinatie met gestoofd vlees en rijpe kazen.

Daarnaast is er de bekende Cerasuolo-wijn, een serieuze rosé uit Abruzzo. Cerasuolo vertaalt zich als ‘bleek kersenrood’. Deze wijn krijgt zijn kenmerkende diepe tint door een korte maceratie, van maximaal vierentwintig uur.

In de collectie vind je verder een aantal wijnen die ook in de streek rondom Ascoli Piceno worden gemaakt, zoals de Passerina en de Pecorino.

De Passerina Abruzzo DOC (gemaakt van honderd procent Passerina-druiven) is fris, fruitig en geurig. Lekker om te drinken als aperitivo of bij gemarineerde vis.

De Pecorino Abruzzo DOC (met alleen maar Pecorino-druiven) is iets zwaarder (en kan ook bewaard worden). Je ruikt rijpe peer, hazelnoot, kaneel en banaan. Perfect bij een pastagerecht, maar ook goed gezelschap voor vis- of vegetarische gerechten.

De Pecorino Brut heeft een lichte bubbel en is daardoor heerlijk bij oesters, kaviaar of (Parmezaanse) kaas.

De Riesling Colline Pescaresi IGT wordt gemaakt van Riesling Renano-druiven. Het is een frisse, fruitige en licht citrusachtige wijn. Ideaal als aperitivo of bij vis.

Het zijn stuk voor stuk wijnen met veel body en persoonlijkheid, bekroond met verschillende internationale onderscheidingen.

Proef de wijnen van Tenuta Tre Gemme!
In samenwerking met Tenuta Tre Gemme biedt Piceno Wijnen ter ere van de introductie op de Nederlandse markt niet alleen alle wijnen per doos aan, maar ook een speciale proefdoos voor een mooie introductieprijs.

In deze proefdoos vind je een fles Passerina d’Abruzzo DOC, een fles Pecorino d’Abruzzo DOC, een fles Cerasuolo d’Abruzzo DOC, een fles Montepulciano d’Abruzzo DOC, een fles Montepulciano d’Abruzzo DOC Riserva en een fles Spumante Pecorino Brut.

Daarnaast kun je als lezer van Ciao tutti de wijnen zonder bezorgkosten bestellen. Als je in het kortingscode veld de code CIAO21 invult, betaal je niets extra’s voor de bezorging.

Zowel de introductieprijs van de proefdoos als de kortingscode is geldig tot en met 1 september 2021.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *