Home » Nieuws uit Italië » 16x een Italiaanse start van 2016
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

16x een Italiaanse start van 2016

Als het aan ons ligt wordt 2016 weer een heerlijk Italiaans jaar. Om goed van start te gaan, delen we 16 tips waarmee je het nieuwe jaar op z’n Italiaans begint. Buon Anno Nuovo!

2016-Italië

1 Luid het nieuwe jaar in met prosecco
Geen champagne, wél bubbels – bij een Italiaanse start van het nieuwe jaar hoort een toost met prosecco.

2 …én met linzen
Deze peulvruchten symboliseren volgens de Italianen de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken, dus deze Italiaanse traditie houden we in ere. Al zijn geluk, gezondheid en liefde natuurlijk veel belangrijker, dus om daarop te kunnen toosten hebben jullie de eerste tip natuurlijk al ter harte genomen en wat prosecco koud gelegd.

3 Verorber een stukje varkenspoot of zeepaling
Hét nationale gerecht tijdens Oud & Nieuw is zampone (varkenspoot), al staat er ook wel cotechino (worst) of capitone (zeepaling) op het menu, afhankelijk van waar je in Italië woont. Wij kiezen voor cotechino, dat is het lekkerst bij de linzen.

zampone-linzen-oud-nieuw-Italië-nieuwjaar

4 Gooi al je oude ballast overboord…
Maak aan het einde van het oude jaar de balans op en gooi al je ballast overboord. Figuurlijk, maar ook letterlijk, zoals ze in verschillende delen van Napels doen met oude wasmachines, computers en andere niet-werkende apparaten. Daar is het 31 december dus opletten geblazen!

5 …en haal je rode lingerie uit de kast
Volgens een oeroud en rotsvast Italiaans geloof in l’amore zorg je voor liefdesgeluk in het nieuwe jaar als je Oudjaarsavond in rode lingerie doorbrengt. Wie niet waagt…

6 Bak frittelle in plaats van oliebollen
Net zoals we de champagne vervangen door prosecco, bakken – en eten – we in plaats van oliebollen frittelle. Dit recept van Yvette van Boven is om je vingers bij op te eten!

frittelle-oliebollen-Italië

7 Italiaanse spelletjes
Zin in een Italiaanse spelletje voor de klok twaalf uur slaat? Doe een potje Napolitaanse bingo of waag je aan het kaartspel bestia.

bingo-Napels

8 Start Nieuwjaarsdag met een romige cappuccino
Net als elke dag van het jaar is een cappuccino de beste start van de dag. Geserveerd mét een dagelijkse blog op Ciao tutti – want die blijven we ook in 2016 schrijven.

ciao-tutti-cappuccino

9 Volg ons ook live!
Naast de dagelijkse blogs doen we ook à la minute verslag van onze ervaringen, meestal via Instagram en Twitter. Je kunt ons ook volgen via Facebook en Pinterest. Last but not least is er onze nieuwsbrief, met op maandag een handig overzicht van de wekelijkse blogs (met wat extraatjes) en op zaterdag een uitgebreide thema-editie.

nieuwsbrief-Italië-Ciao-tutti

10 Boek een reisje naar Italië
Het eerste goede voornemen? Een reis(je) naar Italië boeken natuurlijk! Dan weet je alvast dat er weer iets heerlijks in het verschiet ligt. Duik samen met je partner, familie en of vrienden in onze fijne selectie van de mooiste vakantieadresjes in heel Italië en breng dit eerste goede voornemen meteen in de praktijk!

droomplekken

11 Leer Italiaans
De eerste Special van 2016 staat helemaal in het teken van de Italiaanse taal. Zo leer je niet alleen een aardig mondje Italiaans spreken (wat altijd van pas komt als je in gesprek raakt met een Italiaanse barista, gids of andere local), maar leer je spelenderwijs ook bijzonderheden over de volgens ons mooiste taal van de wereld…

Ciao-tutti-Special-In-Italiano-taal-woordenboek-wetenswaardigheden

12 Vier op 6 januari La Befana…
In Italië vliegt er in de nacht van 5 op 6 januari een heks langs alle huizen, La Befana. Ze brengt de kinderen die braaf zijn geweest cadeautjes; wie niet zo lief was, krijgt een stuk houtskool. In Venetië wordt La Befana onder andere gevierd met een roeirace op het Canal Grande – een geweldig schouwspel!

Befana-Venetiëfoto: Alloggi Barbaria

13 …of sluit aan bij de stoet van de drie koningen in Florence
In Florence zien we naast de heks ook de drie wijzen uit het oosten. Niet alleen op de fresco’s die Benozzo Gozzoli schilderde op de wanden van de privékapel van de De’ Medici in het Palazzo Medici-Riccardi, maar ook ‘in het echt’, tijdens de Cavalcata dei Magi, een kleurrijke stoet die vanaf het Piazza Pitti via de Ponte Vecchio en het Piazza della Signoria naar de Duomo voert, waar de drie wijzen hun geschenken aanbieden aan het kindje Jezus.

Cavalcata-Magi-Gozzoli-Palazzo-Medici-Riccardi-Florence

14 Strijk de Italiaanse vlag
Op 7 januari, La Befana is nog maar net uit het Italiaanse luchtruim verdwenen, wordt er weer feest gevierd in Italië. De nationale driekleur verjaart dan – dus zorg er alvast dat het groen-wit-rood dan mooi kan wapperen!

vlag-Italie-tricolore

15 Internationale Dag van de Italiaanse keuken
Tien dagen later, op 17 januari, vieren we de Internationale Dag van de Italiaanse keuken. Op deze dag staat elk jaar een ander gerecht centraal. In 2016 is dit de cotoletta alla milanese, gemaakt van kalfsvlees (volgens het authentieke recept van een kalf dat nog geen acht maanden oud is) dat wordt platgeslagen en vervolgens wordt gepaneerd.

cotoletta-alla-Milanese

16 Bewaar een plak panettone
Last but not least: smul nog even volop van panettone maar bewaar ook een stukje voor het feest van San Biagio, de heilige Blasius, op 3 februari. Volgens de Italianen eet je die dag het állerlaatste stukje van deze kerstlekkernij – als bescherming tegen keelpijn, maar ook een beetje als afsluiting van de decemberfeestelijkheden.

panettone-Italie

Op een Italiaanse start van 2016!!

Italië-vuurwerk

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. van Opstal - Minne

    ? ? ? moeten we nu echt een heel kalf van 8 maanden oud helemaal plat slaan ? ? ?
    Ook voor jullie een fijn 2016
    Robert en Monique

  2. Dat hoeft natuurlijk niet, maar volgens het originele recept hoort dat wel zo. Maar uiteraard mag je op die dag van de Italiaanse keuken (en alle andere dagen van 2016) ook gewoon lekker iets anders eten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *