Het is voorjaar – en dat gaat in Italië gepaard met heel veel feesten, festivals en evenementen. We tippen vandaag de tien vrolijkste voorjaarsfeesten in de laars!
Bloemenmarkt in Lucca (Toscane)
Elk jaar op 27 april wordt er een grote bloemenmarkt gehouden in het centrum van Lucca. Het gezellige Piazza dell’Anfiteatro verandert tijdens de Fiera dei Fiori di Santa Zita in een kleurrijke bloemenzee, die je al van verre tegemoet geurt…
Tulpenfeest in Castiglione del Lago (Umbrië)
In 1956 kochten enkele Nederlandse families land in de buurt van Castiglione del Lago. Ze namen tulpenbollen uit Nederland mee om ze aan te planten in de vruchtbare omgeving van het Lago Trasimeno. Samen met de tulpen namen ze ook de traditie mee om de eerste oogst van de tulpen, in de lente, te vieren door ramen en balkons uitbundig met het Nederlandse symbool te versieren.
Met de eerste oogst worden letterlijk de allereerste tulpen bedoeld, die nog te weinig volgroeid zijn om de verkoop in te gaan. Inmiddels wordt het Festa del Tulipano volop gevierd in het oude centrum van Castiglione del Lago, met onder andere een stoet praalwagens vol tulpen.
Artistieke artisjokken in Ladispoli (Lazio)
In april viert men op veel plekken feest ter ere van de artisjok. De leukste Sagra del Carciofo wordt gehouden in Ladispoli (in de buurt van Rome). De creaties die van de artisjokken worden gemaakt om ze tentoon te stellen zijn elk jaar weer anders. Olifanten, schildpadden, een koffiekopje, een steigerend paard, een vliegtuig en zelfs een schitterend Italië…
Eerbetoon aan Efisio (Sardinië)
Efisio heeft Sardinië in 1652 gered van de pest. Als dank wordt er elk jaar op 1 mei een processie voor deze heilige gehouden. En niet zomaar een processie, nee, het is de langste processie ter wereld! Een indrukwekkende stoet eilandbewoners in vrolijke kleuren trekt door de straten van Cagliari, vergezeld door paarden en ossen die de mooiste karren en koetsen voorttrekken. In deze blog lees je meer.
Calendimaggio in Assisi (Umbrië)
Assisi is de eerste dagen van mei nog meer een bezoek waard dan anders. De stad staat dan namelijk in het teken van de Calendimaggio, een feestelijk festival waarbij oude tijden herleven. De wijk Parte di Sopra neemt het op tegen de wijk Parte di Sotto. Er zijn wedstrijden, optochten, optredens van onder andere koren, dansgezelschappen en vaandelzwaaiers, stuk voor stuk in schitterende kostuums.
Slangenprocessie in Cocullo (Abruzzo)
Het kleine dorpje Cocullo wordt op de eerste donderdag van mei overspoeld door slangen. Tijdens de Processione dei Serpari wordt San Domenico (de beschermheilige tegen slangenbeten) door het dorp gedragen, gesierd door juwelen, geld en levende slangen. De slangen kronkelen over het beeld – en over de dragers! – maar daardoor zijn alle dorpsbewoners een jaar lang beschermd tegen de beet van deze giftige beesten.
Wie nu meteen terugdeinst: geen angst. Bij de slangen die om het beeld kronkelen, zijn door de zogenaamde serpari (slangenvangers) de gifklieren verwijderd. De slangen dragen ook nog een voorspelling met zich mee. Als ze richting het hoofd van San Domenico kronkelen, zal de oogst goed zijn. Als ze daarentegen richting armen glijden, dan wacht het dorp slecht nieuws.
Een boom van een huwelijk (Lazio)
In Vetralla wordt elk jaar op 8 mei een wel heel bijzondere bruiloft gevierd, de Sposalizio dell’ Albero (Bruiloft van de Boom). Twee eiken in het bos bij Vetralla worden versierd met bloemenkransen, boeketjes met lentebloemen worden aan de voet van de bomen gelegd en in de schaduw van de eiken wordt genoten van een feestelijke picknick.
Ook worden er nieuwe bomen geplant; allemaal bedoeld om de band met het bos en Vetralla’s soevereiniteit over het woud te vieren, zodat elke inwoner ook het komend jaar een afgesproken hoeveelheid brandhout mag hakken.
Koers van de kaarsen (Umbrië)
De inwoners van Gubbio kijken er een heel jaar naar uit, naar de spannende Corsa dei Ceri (Race van de Kaarsen) op 15 mei. Denk nu niet dat alle inwoners met een kaars door het stadje gaan rennen, nee, de kaarsen zijn hier van hout.
Ze wegen maar liefst vierhonderd kilo en dragen elk een eigen heilige: Sant’Ubaldo, de patroonheilige van de stad en van de metselaars, San Giorgio, de patroonheilige van de winkeliers, en Sant’Antonio, de beschermheilige van de boeren.
De kaarsen worden op de schouders van sterke mannen door de straten van Gubbio gedragen. In een rap tempo spoeden de mannen zich naar de driehonderd meter hoger gelegen kerk van Sant’Ubaldo, het thuis van de houten ‘kaarsen’. Overigens is het geen race in de strikte zin van het woord, want Sant’Ubaldo moet als eerste bij de kerk aankomen.
Duizend mijlen door Italië
Precies duizend mijlen staan na de finish op de teller van de auto’s die deelnemen aan de beroemde Mille Miglia. Deze race start in Brescia, waar de inwoners volgens een veel aangehaald gezegde benzine in plaats van bloed door hun aderen hebben stromen.
foto: Roberto-Cerruti
De stad en haar inwoners hebben een enorme passie voor auto’s en vooral voor autoraces. Het is dan ook niet gek dat het startpunt van de Mille Miglia in Brescia ligt. Van Brescia gaat het via Verona naar Ferrara. Van daaruit voert de route naar Ravenna en San Marino, waarna de oversteek naar Rome wordt gemaakt. Via Viterbo, Siena en Florence rijden de coureurs vervolgens weer richting Brescia, met tussenstops in onder andere Bologna en Modena.
Kleurrijke bloementapijten
In mei en juni veranderen de straten van tal van Italiaanse dorpen en steden in ware bloementapijten. Tijdens de Infiorata, zoals het bloemenfeest wordt genoemd, zie je tal van kleurrijke patronen en motieven gemaakt met duizenden bloemblaadjes. Je kunt bijvoorbeeld terecht in Bolsena, Brugnato, Genzano di Roma (waar onderstaande foto’s zijn genomen), Spello, Noto…
Op een vrolijk voorjaar!