Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Filmtip: Mia Madre van Nanni Moretti

We zijn groot fan van de films van Nanni Moretti, een filmregisseur die je binnen enkele minuten weet mee te sleuren in een fascinerend verhaal. Zodra zijn personages op het scherm verschijnen – waarbij Moretti zelf vaak ook de rol van een van de acteurs invult – leef je met ze mee, maak je deel uit van hun leven en wordt hun verhaal voor even het jouwe.

We werden geraakt door Caro diario, door La Stanza del Figlio en door Caos calmo (waarbij Nanni Moretti de laatste film niet regisseerde, hoewel hij er een onvergetelijke rol in speelt). Vanaf 3 september is de nieuwe film van Moretti in de Nederlandse filmhuizen te zien, Mia Madre (‘Mijn Moeder’).

Mia-Madre-Nanni-Moretti-film-poster

Mia Madre is een zeer persoonlijke film, zo vertelde Nanni Moretti tijdens het Filmfestival in  Cannes: ‘Er zit veel van mij in Margherita en Giovanni is de persoon die ik graag had willen zijn.’

Tegen Cineuropa.org zei hij: ‘The death of a person’s mother is an important part of life, as many people know. It happened to me while I was editing Habemus Papam. In a non-sadistic way, I wanted to portray this stage in a person’s life.’

Mia Madre ging er met een staande ovatie in première. Moretti laat je in deze nieuwe film kennismaken met Margherita, een succesvol filmmaker. Haar leven komt echter onder hoogspanning te staan als haar moeder in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Mia-Madre-film-Nanni-Moretti (1)Shots from "Mia Madre"Shots from "Mia Madre"

Tijdens de draaiperiode van haar nieuwe film krijgt Margherita bovendien te maken met een pretentieuze Amerikaanse acteur (gespeeld door John Turturro) die haar regieaanwijzingen niet begrijpt en iedereen op de set afleidt met zijn sterke verhalen. Met de zorgen om haar moeder, een ex-man, een opgroeiende dochter en strubbelingen in een nieuwe relatie kan ze dit er eigenlijk niet bij hebben.

Mia-Madre-film-Nanni-Moretti (5)Mia-Madre-film-Nanni-Moretti (2)

Margherita’s broer (vertolkt door niemand minder dan Moretti zelf) kan wel de nodige tijd aan het ziekbed doorbrengen. Hij drukt Margherita met haar neus op de feiten: hun moeder zal niet lang meer leven. Dit besef dwingt Margherita stil te staan bij het leven dat ze leeft. Ze neemt haar moeder in huis om deze laatste fase samen met haar door te kunnen brengen.

Bekijk alvast de trailer:

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *