Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef de zomer met Limoncello di Fiorito!

Onze favoriete limoncello is de frisgele Limoncello di Fiorito, gemaakt van citroenen die groeien onder de Siciliaanse zon. In deze blog laten we je kennismaken met deze bijzondere limoncello én met de plek waar deze wordt gemaakt.

Voor dag en dauw in de citroenboomgaard
De zon zakt langzaam in zee. We leunen voldaan achterover na ontelbaar veel heerlijke gangen op een terras in Taormina. De ober ruimt al wat tafeltjes af voor hij ons de rekening brengt, vergezeld van een glaasje limoncello. We vertellen hem maar niet dat we al een aantal glaasjes van dit gele goud hebben geproefd vandaag…

Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (34)

We waren namelijk op pad met Benno en Franco Fiorito, de van origine Siciliaanse broers die de volgens ons lekkerste limoncello van heel Italië maken. We laten jullie graag meekijken, van het plukken van de citroenen tot het bottelen van het zomerse drankje.

Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (18)

De zon moet nog wakker worden als onze wekker gaat. Voor dag en dauw staan we klaar, goed wakker dankzij een dubbele espresso die de eigenaren van La Casa di Melo voor ons hebben gemaakt én het vooruitzicht voor het eerst de citroenpluk mee te maken. We plukten al eens druiven en harkten olijven uit de boom, maar nog niet eerder klommen we op hoge ladders een citroenboom in.

Nuccio doet voor hoe het moet. Het plukken gebeurt met enorm veel voorzichtigheid. De grote, doorleefde mannenhanden omvatten voorzichtig de schil. Bijna teder worden de citroenen van de boom gehaald en in grote gele emmers verzameld.

Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (22) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (23) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (24) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (25) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (26) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (31) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (32) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (33)Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (17)

Zonnige emmers vol met geel goud
Dat de citroenen zo voorzichtig behandeld worden is niet zo gek als je weet dat deze gele vruchten het EU-keurmerk Limone di Siracusa dragen. Dat is voor een citroen net zo’n belangrijk kwaliteitscertificaat als het DOP-keurmerk voor bijvoorbeeld de enige echte Prosciutto di Parma, Aceto Balsamico di Modena of Parmigiano Reggiano.

Het tempo van Nuccio, Benno en Franco kunnen we niet bijhouden, maar langzamerhand vult onze emmer zich met zonnige limoni. Net als we onze spieren beginnen te voelen, roept Nuccio dat het tijd is voor de lunch. In de schaduw van de goed uitgedunde citroenbomen genieten we van een panino. Geen vijf gangen vandaag, want de citroenen moeten naar de fabriek!

Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (20)

Van geurige citroenen tot frisse limoncello
Met wagens vol citroenen rijden we in een karavaan naar de verderop gelegen fabriek. Hier worden de citroenen geselecteerd (alleen de beste mogen door naar de volgende ronde), waarna ze met de hand (!) geschild worden. Op onze verbaasde blikken (dat hadden we bij deze enorme hoeveelheid citroenen eerlijk gezegd niet verwacht), legt Benno uit dat zo het witte tussen de vrucht en de schil niet meegenomen wordt. Hierdoor hoef je maar liefst dertig procent minder suiker te gebruiken dan bij een gemiddelde limoncello.

We volgen de citroenen door het hele productieproces. Overal worden ze nog even gecontroleerd, betast, bekeken. Benno, Franco en wij kijken mee – en zien de citroenen stap voor stap veranderen in citroensap en limoncello.

Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (2)Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (15) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (3) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (4) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (5) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (6) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (7) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (8) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (9) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (10) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (11)Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (30) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (12) Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (14)

Tijd om te proeven!
Op het eindresultaat moet je een paar weken wachten, maar gelukkig mogen we een glaasje proeven van eerder gebottelde Limoncello di Fiorito.

Limoncello-di-Fiorito-Sicilie (27)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

6 reacties

 1. Heerlijke site geniet van iedere mail

 2. Astrid Sanders

  Mooie Nieuwsbrief Groet Astrid

 3. Astrid Sanders

  Heerlijk nazomeren met deze speciale drank

 4. Ik ben zoo blij met jullie!!!!
  Het is iedere keer weer genieten van jullie geweldige site!!!!!
  SUPER!!!!

 5. jan de maesschalck

  SALUTE!!

 6. Adri Goedegebuure

  Ikgeniet elke keer. Italie is voor mij vorstelijk eten en drinken. Volop genietend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *