Ga op pad met onze City Walks!

Rozenbottelijs met geroosterde muesli

Na de voorgaande ijsblogs is het nu tijd om zelf ijs te maken. Dat doen we aan de hand van een recept voor rozenbottelijs met geroosterde muesli uit het net verschenen boek IJs – ijslolly’s, sorbetijs, granité, parfait, semifreddo.

rozenbottelijs-muesli

Ingrediënten
(voor 6 tot 8 porties)

1 vanillestokje
400 milliliter volle melk
300 milliliter slagroom
50 gram rozenbottelpoeder (gemalen rozenbottelschil, verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel)
6 eidooiers
170 gram kristalsuiker

Voor de geroosterde muesli:
30 gram hazelnoten
50 gram havermout
50 gram zonnebloempitten
50 gram pompoenpitten
2 eetlepels koolzaad- of zonnebloemolie
2 eetlepels water
2 eetlepels vloeibare honing

Snijd het vanillestokje overlangs doormidden en schraap de zaadjes eruit. Breng de melk, de slagroom en de vanille aan de kook in een roestvrijstalen pan met een dikke bodem. Neem de pan van het vuur.

Meng het rozenbottelpoeder door de eidooiers. Klop dit mengsel met de suiker in een kom schuimig.

Giet de warme roommelk al kloppend in een gelijkmatige straal over het eigeelmengsel. Giet alles terug in de pan. Verwarm het mengsel al kloppend tot 85 °C of tot het dikker wordt. Neem de pan van het vuur, het mengsel mag niet koken.

Giet het mengsel in een kom en laat het afkoelen. Zet voor het beste resultaat het mengsel een nacht in de koelkast of zet het 5 tot 10 minuten in de vriezer voor het in de ijsmachine gaat. Zeef het ijsmengsel en bereid het ijs in de ijsmachine. Doe het ijs in een kom en zet het 1 tot 2 uur in de vriezer.

Verwarm voor de muesli de oven voor op 175 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier. Rooster de hazelnoten zonder olie in een koekenpan tot de velletjes barsten. Doe de noten in een schone theedoek en wrijf de velletjes eraf.

Meng de havermout, de pitten en de noten en leg ze op de bakplaat. Meng de olie, het water en de honing en verdeel het mengsel over de muesli. Roer goed om en rooster de muesli circa 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Roer af en toe om. Laat de muesli op de plaat afkoelen.

IJS-Elisabeth-Johansson

In het boek IJs deelt chef-kok Elisabeth Johansson nog 99 andere succesrecepten voor alle soorten ijs – het romige ijs dat je maakt met een ijsmachine, maar ook talloze ijssoorten die zonder machine te maken zijn, zoals verfrissende sorbets en granité, ijslolly’s, heerlijke parfait en semifreddo’s. Da leccarsi i baffi!

IJsijslolly’s, sorbetijs, granité, parfait, semifreddo
Elisabeth Johansson
vertaald door Marije Elderenbosch
ISBN 9789045201689
€ 19,95
Karakter Uitgevers

Bestel IJs – ijslolly’s, sorbetijs, granité, parfait, semifreddo via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *