Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Paradijstaart uit Made at Home van Giorgio Locatelli

Giorgio Locatelli’s kookboek Made at Home is een kleurrijke verzameling van de gerechten die de onvolprezen meester van de moderne Italiaanse keuken dagelijks maakt voor familie, vrienden en zijn ‘andere’ familie; het team van het vermaarde Londense restaurant Locanda Locatelli.

Ter ere van de verschijning van de midprice editie van dit kookboek trakteren we op het recept voor Locatelli’s paradijstaart

Giorgio Locatelli: ‘Dit is een van die heerlijke, zachte biscuittaarten die iedereen vroeger thuis bakte. Mijn grootmoeder had op de keukenkast naast de saffraan, een grote doos staan met daarop engeltjes die een taart vasthielden. In de doos zaten zakjes Lievito Pane degli Angeli, bakpoeder met vanille, iets wat elk Italiaans gezin kent.

foto: Walter Cicchetti

Paradijstaart was het enige gebak dat mijn grootmoeder en moeder altijd maakten, met uitzondering van een variant met rozijnen, en altijd als ik vroeg wat er in de zakjes zat, zei mijn grootmoeder: ‘Het is iets waarmee de taart erg lekker wordt.’

Ik denk dat ik wel kon begrijpen dat de engelen zich over de paradijstaart ontfermden – Italianen geloven altijd graag in wonderen. Ik was zo gefascineerd door de zakjes dat ik op een dag op de kast klom om wat van het poeder te proeven, wat natuurlijk een verschrikkelijke teleurstelling opleverde.

De geschiedenis van de taart is wat minder spectaculair omdat er al sinds het einde van de negentiende eeuw allerlei recepten bekend waren. Het meest populaire verhaal is dat de taart allereerst is gemaakt door een monnik uit het Certosa di Pavia, in de regio Lombardije waar ik vandaan kom.

Men  zegt ook wel dat de taart het favoriete gebak was van operazangeres Maria Callas, die hem zelf bakte in haar villa aan het Gardameer.’

Voor een taart van 18 centimeter doorsnee heb je nodig: 250 gram zachte boter, in blokjes, plus iets extra om de vorm in te vetten | 300 gram fijne kristalsuiker | vanillemerg uit 1 stokje | rasp van 1 citroen | 4 eieren, gesplitst in dooiers en eiwitten plus 4 extra eidooiers | 5 eetlepels extra vergine olijfolie | 100 gram naturel yoghurt | 150 gram bloem | 100 gram maïzena | 3 theelepels bakpoeder | een beetje aardbeienjam (naar keuze) | een beetje poedersuiker om te bestuiven | voor de roomvulling: 70 gram fijne kristalsuiker, 35 gram maïzena, 100 ml slagroom, 5 eidooiers en 400 ml volle melk

Vet een springvorm van 18 centimeter doorsnee dun in met boter en bekleed hem met bakpapier. Verhit de oven tot 160 °C.

Klop de boter met de helft van de suiker, het vanillemerg en de citroenrasp tot een bleke, romige massa. Klop een voor een de 8 eidooiers erdoor. Klop in een andere kom de olijfolie en yoghurt en meng dit door de botermassa.

Zeef de bloem en maïzena met het bakpoeder en spatel de helft door het beslag, klop als alles is opgenomen ook de rest erdoor.

Maak nu de meringue. Gebruik liefst een standmixer, klop de 4 eiwitten met de rest van de fijne kristalsuiker in stijve pieken. Schep met een spatel het schuim luchtig door het beslag. Laat het in de voorbereide vorm glijden en bak de taart een uur in de hete oven tot hij terugveert als je erop drukt.

Haal de taart uit de oven en uit de vorm. Laat afkoelen en snijd horizontaal in twee of drie lagen. Klop voor de roomvulling de suiker met maïzena en slagroom en roer de eidooiers erdoor. Breng de melk aan de kook, neem van het vuur en roer geleidelijk door het dooiermengsel.

Giet het geheel in een schone pan en breng al kloppend aan de kook, draai het vuur laag en laat het een tot twee minuten zachtjes koken tot het een dikke roomvla is. Giet in een kom en dek af met plasticfolie; laat hem afkoelen.

Bestrijk de onderste twee taartlagen met de roomvla en/of jam, zet alle lagen op elkaar en bestuif de taart met poedersuiker.

In Made at Home vind je ruim honderdvijftig eenvoudige Italiaanse familierecepten, van hartverwarmende Toscaanse tomatensoep tot de zaterdagse personeelsmaaltijd uit het restaurant (pizza!), van rundvlees- en aardappelstoof zoals zijn grootmoeder die altijd maakte tot baci di dama, ‘dameszoenen’ van amandel en chocolade – uit zijn kindertijd.

Made at Home | Giorgio Locatelli | ISBN 9789464640098 | € 22,- | Fontaine Uitgevers | bestel de midprice editie van Made at Home via deze link bij bol.com

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *