Recepten

Nog een ijsje? Waarom niet!

Van de aardige eigenaar van Perchè no! in Florence kreeg ik speciaal voor alle lezers van Ciao tutti het recept voor gelato di nocciola, oftewel hazelnootijs. Gelato di nocciola Ingrediënten (voor 6-8 porties) 4 eieren 0,5 liter volle melk 2 dl slagroom 50 g zeer fijne kristalsuiker 75 g bruine basterdsuiker 3 eetlepels Frangelico (hazelnootlikeur) 150 g hazelnoten, gepeld en geroosterd 50 g pure chocolade Klop 2 eieren, 2 eierdooiers, de kristalsuiker en de helft van de basterdsuiker los. Verwarm de melk totdat er luchtbellen naar boven komen. Schenk de melk dan bij het eiersuikermengsel. Doe het mengsel dan in …

Lees meer »

Nutella-ijs

Afgelopen zondag zette ik voor degenen die in de vakantie naar Italië afreizen allerlei soorten Italiaans ijs op een rijtje. Een oplettende lezer heeft misschien al opgemerkt dat een in Italië alom verkrijgbare ijssoort ontbrak. In elke zichzelf respecterende gelateria staat namelijk Nutella-ijs op de kaart, meestal vervaardigd van roomijs gemengd met Nutella. Paola Balducchi, de samenstelster van Het grote Nutella-kookboek, vond dat dit Nutella-ijs wel wat te wensen overliet en bedacht een eigen variant, die minstens zo lekker is als het Nutella-ijs uit een gelateria. Oordeel zelf! Ingrediënten (voor 4 personen): een halve liter melk | 2 eetlepels Nutella | 100 gram suiker …

Lees meer »

Magnifico per la mamma!

In Magnifico! laat Gino D’Acampo zien hoe je gerechten kunt maken die simpel en sexy zijn. Zoals hij het zelf verwoordt: ‘Als je indruk op iemand wilt maken, kies je recepten uit het hoofdstuk Romantico. Deze zijn voor twee personen, samengesteld uit luxe ingrediënten en veel effectiever dan een bos bloemen. En ik denk dat ze ook zullen werken wanneer de maaltijd niet romantisch is, maar iets bijzonders voor je moeder, beste vriend of baas.’ Kortom, Italiaans eten was nog nooit zo sexy – en dat komt mooi uit vandaag. Vanwege la festa della mamma twee gerechten om indruk mee te …

Lees meer »

De enige echte bruschetta

Zoals Marlena de Blasi in haar boek Duizend dagen in Toscane schrijft, wordt bruschetta door buitenlanders bijna altijd verkeerd uitgesproken, soms tot ergernis van de Italianen. ‘Meestal moeten de obers en de Italianen die in de buurt zitten te eten alleen maar lachen. Maar welke naam er ook aan wordt gegeven, goed landbrood, niet te dik gesneden en licht geroosterd boven de as van een houtvuur, bedruppeld met extra vergine olijfolie en bestrooid met fijn zeezout is al van oudsher een door en door Toscaanse gastronomische lekkernij. De toevoeging van fijngehakte, verse tomaten is heerlijk, vooral hartje zomer, evenals de …

Lees meer »

Ciao Italia

Na jaren werkzaam te zijn geweest als succesvol grafisch ontwerper vervulde Guy Mirabella zijn droom en opende hij een klein restaurant in Australië, Shop Ate Café & Store. Sindsdien verdeelt hij zijn tijd tussen het bereiden van heerlijke gerechten voor zijn familie en het runnen van zijn eetcafé met winkel. In Ciao Italia komen zijn twee grote liefdes, eten en ontwerpen, samen. Deze ongebruikelijke combinatie levert een meer dan bijzonder kookboek op dat bol staat van de liefde voor Italië, de cultuur en het eten. De Italiaanse keuken staat bekend om het gebruik van verse ingrediënten in simpele, maar zalige …

Lees meer »

Vertaalperikelen

Afgelopen weekend was ik in Italië om met co-vertaalster Diane Kuster de vertaling van 1000 ricette di pasta (dat in september als Het grote pastakookboek bij uitgeverij Becht gaat verschijnen) af te ronden. Vanwege de enorme aswolk die de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull uitstootte, werd dat weekend een week; terug naar Nederland vliegen was onmogelijk. Gelukkig was er daardoor wat meer tijd om de recepten nog een keer dubbel te checken, zodat we hopelijk niet zo’n vreemd ingrediënt over het hoofd hebben gezien als een Australische uitgever. Die moest namelijk duizenden exemplaren van de Pasta Bible uit de winkel halen. Dit pastakookboek bevatte een …

Lees meer »

Maffiamenu

Over de maffia en de camorra zijn niet alleen serieuze boeken geschreven; sinds kort is er ook Het Maffia Kookboek, vol met stoere recepten voor echte mannen waarmee je twaalf pikante menu’s kunt maken uit het Little Italy van New York in de jaren twintig. Wat denk je van risotto Don, ravioli di Barone of roodgloeiende macaroni? De recepten worden gelardeerd met smeuïge verhalen over de meest beruchte maffiabazen. Grappig detail: het kookboek is door een kogel doorboord – eruit koken is dan ook op eigen risico! Het eerste menu bestaat uit spaghetti Greaseball (een ouder lid van de maffia, …

Lees meer »

Pizza uit eigen oven

Uiteraard kun je ook thuis zelf een lekkere pizza maken volgens het echte Napolitaanse recept. Met slechts een paar ingrediënten waan je je vanavond in Napels! Je kunt kant-en-klare pizzabodems gebruiken, maar als je even de tijd neemt maak je je eigen bodem, volgens het traditionele recept van de Napolitaanse pizzabakkers. Pizzadeeg (voor 4 pizza’s) 400 g tarwebloem 25 g gist 2,5 dl lauw water 1 theelepel zout Maak allereerst een papje van de gist door het op te lossen in 0,25 dl lauw water. Meng er voorzichtig 2 eetlepels bloem doorheen, zodat er een gladde pasta ontstaat. Laat ongeveer …

Lees meer »

Paaspicknick met tortano napoletano

Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi, aldus een oud Italiaans spreekwoord. Oftewel: Kerstmis vier je met je familie, Pasen met wie je maar wilt. Vandaar dat de Italianen er op Tweede Paasdag vaak met een grote groep familie, vrienden en buren op uit trekken om uitgebreid te picknicken. De Napolitaanse mamma’s hebben dan al een hele ochtend in de keuken gestaan om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets zal ontbreken. Bij een traditionele Napolitaanse paaspicknick hoort in elk geval deze tortano napoletano, een heerlijk, rijk gevuld brood in de vorm van een tulband. Tortano napoletano …

Lees meer »

Pastiera napoletana

Voor wie de colomba pasquale van gisteren toch een beetje te bewerkelijk vond, geef ik vandaag het recept voor een iets minder bewerkelijk paastaart, de pastiera napoletana. Zoals de naam al aangeeft, is dit de traditionele taart die door Napolitaanse moeders en oma’s wordt gebakken voor de paasdagen. Giorgio Locatelli is voor zijn vuistdikke culinaire bijbel Made in Italy op zoek gegaan naar het originele recept van deze taart. Locatelli: ‘De combinatie van ingrediënten lijkt misschien wat vreemd, maar ze houden verband met de oude Romeinse rite rond het begin van de lente: bloemen, eieren voor nieuw leven, ricotta van …

Lees meer »

Colomba pasquale – Paasduif

Zoals het eten van panettone in Italië onlosmakelijk verbonden is met Kerstmis, zo hoort het bakken van een colomba pasquale (‘paasduif’) bij een Italiaans paasfeest. De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie in de vorm van een duif, het symbool van de vrede, gebakken. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Het oorspronkelijke recept is door Pellegrino Artusi opgetekend in De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten, dat dateert uit 1891. Het is erg bewerkelijk en neemt wel vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden. Vandaar dat we …

Lees meer »

Lasagne alla bolognese

Nóg zo’n klassieker uit de Bolognese keuken! Hoewel, lasagne zelf was al bij de oude Grieken een populair gerecht. De naam lasagne zou dan ook zijn afgeleid van het Griekse laganon: plat deeg in smalle repen. Tegenwoordig wordt het deeg in stukken van 10 bij 20 cm gesneden. De stukken deeg worden dan afgewisseld met steeds een laag saus in een ovenschaal gestapeld. Over de bovenkant gaat een flinke laag bechamelsaus en verder doet de oven al het werk. In de klassieke lasagne alla bolognese horen gehakt, bechamelsaus en Parmezaanse kaas. Het geheim zit ’m vaak in het zelf maken …

Lees meer »

Zeppole di San Giuseppe

Op 19 maart wordt in Italië het feest van San Giuseppe (Sint-Jozef) gevierd. Als beschermheilige van families, armen en verwaarloosden is San Giuseppe een van de meest geliefde heiligen in Italië. In de meeste Italiaanse families vind je dan ook minstens één jongen of man die de naam Giuseppe draagt of een variant die daarvan is afgeleid, zoals Peppino, Pino of Beppe. De naamdag van San Giuseppe wordt overal in Italië uitgebreid gevierd. In Bologna zijn de bakkers vanochtend al voor dag en dauw opgestaan om ravioli di San Giuseppe te maken: zoete, gefrituurde gebakjes die zijn gevuld met jam …

Lees meer »

Ragù alla bolognese

Het eerste misverstand wil ik graag rechtzetten voordat we aan het echte recept beginnen: als je de échte spaghetti bolognese wilt klaarmaken, moet je om te beginnen de spaghetti achterwege laten. Volgens het recept dat in 1982 officieel door de Accademia Italiana della Cucina bij de Italiaanse Kamer van Koophandel werd vastgelegd, hoort bolognesesaus namelijk geserveerd te worden met tagliatelle. En dan niet met zomaar tagliatelle, nee, de pastalintjes moeten exact 8 millimeter breed zijn, zodat de saus goed kan worden opgenomen. Het tweede misverstand vegen we dan ook maar gelijk van tafel: de echte ragù alla bolognese bevat geen …

Lees meer »

Zelf pasta maken? Dit is een perfect recept!

Met dit basisrecept voor verse pasta kun je alle soorten pasta maken die je maar wil! Ingrediënten (voor 4-6 personen): 500 g bloem* | 4 middelgrote eieren | zout *voor dit recept kun je gewone bloem gebruiken, maar sommige pastaspecialisten geven de voorkeur aan een combinatie van gewone bloem en farina di semola di grano duro. Dit durum griesmeel bevat meer gluten, waardoor het deeg echter wel wat moeilijker te bewerken is. Vervang daarom maximaal de helft van de bloem door het durum griesmeel. Zeef de bloem op een keukenplank en maak een kuiltje in het midden. Breek hier de eieren boven, voeg een …

Lees meer »

Cappuccino van ricotta

Dinsdag vertelde ik over de heerlijke doch lelijke koekjes, brutti ma buoni geheten. In een vlaag van heimwee naar Rome bakte ik afgelopen week een hele lading van deze koekjes, zodat collega’s en vrienden ook van deze lekkernijen konden proeven. Hoe lekker ze ook waren, er bleef een klein trommeltje met koekjes over. Wat zou ik daar eens mee doen? Op zoek naar een lekker recept met koekjes stuitte ik in Heerlijk Rome op deze cappuccino’s van ricotta. Een mooie combinatie van koekjes, koffie en Rome! Ingrediënten (voor 6 cappuccino’s) 4 brutti ma buoni* 300 g verse ricotta 1 theelepel gemalen koffiebonen 1 dl …

Lees meer »

Fiori di zucca – een Romeins verjaardagscadeau

Gisterochtend slenterde ik over een klein, charmant marktje dat gehouden werd op het plein bij de San Saba, een kerkje op de Aventijn, dicht bij de Piramide van Cestius. Net als thuis op de Albert Cuyp lagen de artisjokken hier hoog opgestapeld en lachten de tomaten en aubergines (die in Italië vele malen groter en dikker zijn dan in Nederland) me toe. De geur van verse basilicum deed me, ondanks het vroege tijdstip, al verlangen naar de lunch. Ik was eigenlijk alleen op zoek naar verse aardbeien voor een lekker verjaardagsontbijtje vandaag, maar mijn oog viel op het vrolijke geel van …

Lees meer »

Sorbetto al melograno voor Valentijn

Over het ontstaan van Valentijnsdag bestaan verschillende theorieën, maar wat we bijna zeker weten is dat de naamgever van deze feestdag een Romein was. Er doen twee verschillende verhalen de ronde. Het eerste verhaal speelt zich af in het Rome ten tijde van keizer Claudius II. Deze keizer had een decreet uitgevaardigd waarin hij de Romeinse soldaten verbood te trouwen. Claudius II was namelijk van mening dat soldaten veel betere prestaties leverden als ze niet met hun hoofd bij een (of meerdere) vrouwen zaten. Een Romeinse priester, met de naam Valentino, negeerde dit decreet echter en trouwde in het geheim …

Lees meer »

Troosttaart

Hoewel de Italianen hun espresso meestal in één teug achteroverslaan, houd ik er stiekem wel van om op de Nederlandse manier koffie te drinken: met iets lekkers erbij dus. Meestal vraag ik in een barretje om een klein stukje pure chocolade voor bij mijn caffè, maar eigenlijk gaat er niks boven een versgebakken stuk taart. Aangezien ik ‘pas’ over twee weken weer op een terras in Rome zit, troost ik mezelf vanavond met een groot stuk chocolade-perentaart uit Caffè Italia: voor het deeg heb je nodig: 175 g zachte boter 50 g fijne kristalsuiker 1 eierdooier 250 g bloem de chocolade-perenvulling …

Lees meer »