Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Hemels toetje: marsepein met honing

In het boek Hemelse toetjes van Renée Vonk vind je 50 nagerechten, die allemaal zijn geïnspireerd op de twaalf apostelen en de rijke culinaire kersttradities uit het Middellandse Zeegebied.

Voor elke apostel creëerde Renée Vonk een hartig en een zoet dessert. Daarnaast laat ze de lezer kennismaken met de zuidelijke traditie van les treize desserts: de dertien nagerechten die aan het eind van de kerstmaaltijd allemaal tegelijk worden geserveerd. Dat is voor mij in elk geval een traditie die we in Italië ook wel mogen invoeren! Les treize desserts staan symbool voor Jezus en zijn twaalf apostelen. Ook hiervoor bedacht Renée Vonk een hartige en zoete variant.

Hemelse toetjes is een kookboek met niet al te moeilijke toetjesrecepten, met een knipoog naar de bijbelse traditie. Renee Vonk: ‘Hier in het zuiden van Europa moeten we maar zien hoe we aan ons Sinterklaas-snoepgoed komen. Geen groot probleem trouwens: er zijn internetshops waar je die handel gewoon kunt bestellen. Maar zelf maken is natuurlijk ook een optie, echt moeilijk is het niet. In Hemelse toetjes staat bijvoorbeeld dit recept voor marsepeinbolletjes met honing.

Ingrediënten:

200 gram amandelpoeder
375 gram suiker
4 eiwitten
40 gram honing

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de suiker en het amandelpoeder in een kom, meng door elkaar en voeg er de honing en de eiwitten aan toe. Mix alles tot een glad deeg.

Bedek een bakblik met bakpapier. Vorm stuitergrote bolletjes van het deeg en vul er de bakplaat mee. Zorg voor voldoende tussenruimte. Bak de bolletjes 8 tot 10 minuten in de oven. Is er teveel deeg voor de bakplaat, las dan een tweede ronde in.

Liever geen balletjes? Rol het deeg dan op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikke plak en steek er met vormpjes leuke dingetjes van. Of modelleer poppetjes, vlechtwerkjes, en wat je zoal te binnen schiet.

Je kunt de bolletjes na het bakken ook nog door de cacao rollen, er gekonfijte vruchtjes insteken, met (vruchten)hagelslag versieren of er andere bakversiersels op loslaten. Kortom: ideaal knoeigoed om kinderen mee zoet te houden.’

Meer hemels lekkers (zoals een heerlijk luchtige tiramisu) vind je in

Hemelse toetjes – De twaalf apostelen als inspiratiebron voor 50 Bijbelse nagerechten
Renée Vonk
ISBN 978 90 435 0634 2
€ 14,90
Uitgeverij Kok

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

3 reacties

  1. Het is een mooi boek…Helaas staan bijna al de recepten al op het internet

  2. Die traditie mag behalve in Italie ook in Nederland er wel komen :)!!!
    Ciao!

  3. Dag Marco,
    Leuk dat je m’n blog http://reneevonk.wordpress.com volgt! Daarop staan inderdaad wat voorproefjes uit mijn kookboek. Maar da’s toch wat anders dan het hele boek, met Bijbelse context, want het gaat natuurlijk niet alléén om die recepten hè.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *