Italiaans eten

Buonissimo! – 10 Italiaanse adresjes in Breda

Naast het nieuwe Il Limone, waar we je in dit artikel al mee lieten kennismaken, kent Breda nog veel meer buonissimi Italiaanse adresjes. We tippen onze favorieten voor koffie, schiacciata, gelato, pasta en pizza! foto: Il Limone Chatwick Coffee Roasters Voor een goede cappuccino, espresso of andere koffievariant ga je naar Chatwick Coffee Roasters (Nieuwe Ginnekenstraat 22). Kies er een van de heerlijke chocolade- of pistachelekkernijen bij en je waant je even in een Italiaanse koffiebar! met dank aan Chatwick Coffee Roasters voor een aantal foto’s Locale Voor de lekkerste schiacciata – een soort focaccia uit Toscane, met krokante randjes …

Lees meer »

Il Limone – proef van het beste van Italië in Breda

Als kind droomde Chiara Cappellano al van een eigen zaak vol Italiaanse lekkernijen. Niet gek als je weet dat ze al van jongs af aan meewerkt in de Italiaanse delicatessenwinkel van haar vader Fabio, Il Tartufo in Delft. Na vele reizen naar met name Sicilië om niet alleen de lekkerste producten in te slaan maar ook een eigen keramieklijn te ontwikkelen, werd Chiara’s droom eind vorig jaar werkelijkheid. Fabio & Chiara In de Wilhelminastraat in Breda opende ze Il Limone, waar je aanschuift voor een lekkere Italiaanse lunch én je kunt laten verleiden door heel veel lekkers voor thuis, van …

Lees meer »

Lasagne met boerenkool en gehakt uit de Ovenschotelbijbel van Janneke Philippi

Na het grote succes van de Bakplaatbijbel maakten Janneke Philippi en haar man Serge ook de Ovenschotelbijbel, met bijna driehonderd recepten voor hartverwarmende ovenschotels. Van klassiekers als lasagne, cannelloni, en crespelle alla fiorentina tot zoete ovenschotels met bubbelend fruit en romige broodpuddingen, lekker met een bol smeltend roomijs of mooie toef slagroom. Naast volledige maaltijden bevat deze bijbel ook ovenschotels waar het heerlijk is om aardappelen, pasta, rijst of een salade apart erbij te serveren of die juist de perfecte bijgerechten zijn bij je vlees, vis of groenten uit de pan of van de grill. Lasagne met boerenkool en gehakt …

Lees meer »

Chocolade-pistachetaart uit het kookboek De Zilveren Lepel Chocolade

De honderd beste chocoladerecepten uit de keuken van de Zilveren Lepel zijn nu gebundeld in het nieuwe kookboek De Zilveren Lepel Chocolade – een must have voor liefhebbers van chocolade! Recepten, basistechnieken en meer Naast de honderd recepten met het allerlekkerste ingrediënt op aarde: chocolade leer je met dit kookboek in de hand dertig basistechnieken, allemaal met stap-voor-stap fotografie en verschillende manieren om met chocolade te werken, zoals temperen, glazuren en het maken van decoraties. Pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade, ruby chocolade – ze komen allemaal aan bod en elk aspect wordt uitgebreid behandeld: de geschiedenis, de samenstelling, de geheimen …

Lees meer »

Colomba pasquale – een dolce duif voor een Italiaanse paasbrunch

Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze je toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons. De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Je kunt een stuk colomba zo eten, maar het is ook lekker met roomboter, chocolade- of pistachepasta of Fiordifrutta van Rigoni di Asiago. De legende achter de Italiaanse paasduif Het …

Lees meer »

Welkom aan Tafel – (web)winkel met de lekkerste Italiaanse delicatessen, olijfolie en wijn

Benvenuti bij delicatessenwinkel Welkom aan Tafel, waar smaakvolle Italiaanse producten op tafel staan, elk met een eigen verhaal. Het zijn stuk voor stuk bijzondere producten, van kleine, gepassioneerde producenten die Nicolai en Nicole, de initiatiefnemers van Welkom aan Tafel, persoonlijk kennen, bij wie ze aan tafel hebben gezeten en met wie ze hebben geproefd en gelachen. Om ook jou mee te laten genieten van al dit lekkers, halen ze deze producten naar Nederland, zodat je ze kunt kopen in hun webshop of in hun eigen winkel in hartje Utrecht. Culinair genieten aan een lange tafel Nicolai en Nicole: ‘We zijn …

Lees meer »

Frittata met artisjokken – uit De klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan

We vallen op de markt in Palermo meteen met onze neus in de boter, met een keur aan artisjokken. We maken er een heerlijk recept mee uit Marcella Hazans De klassieke Italiaanse keuken, dat recent in een nieuwe uitgave is verschenen. foto: FornStudio Marcella Hazan weet als geen ander de heerlijke geuren, de subtiele smaak van verse ingrediënten en de eenvoud van echt Italiaans eten over te brengen. In élk recept, maar zeker ook in deze frittata met artisjokken! Wat heb je nodig? Voor zes personen heb je nodig: 2 middelgrote artisjokken | een halve citroen | 2 theelepels zeer …

Lees meer »

Een drankje voor wie ‘niets’ wil drinken – de geschiedenis van Liquore Niente en Bonaventura Maschio

Het einde van de jaren vijftig was in Italië het gouden tijdperk voor likeuren en bitters. Dankzij de opkomst van reclame werden drankjes als Amaro Lucano en Strega steeds populairder, ook ver buiten het gebied waar ze werden gemaakt. Minder bekend maar zeer de moeite waard om te vertellen is de geschiedenis van Distilleria Bonaventura Maschio, in de regio Veneto, en in het bijzonder die van hun Liquore Niente. Likeur met een knipoog De familiedistilleerderij Bonaventura Maschio werd opgericht in 1903. In die tijd was koning Vittorio Emanuele III aan de macht in Italië. Het land stond aan het begin …

Lees meer »

Panforte di Siena – de historie en een heerlijk recept

In het artikel La dolce città namen we jullie al mee naar de lekkerste pasticceria’s van Siena. Naast koekjes staat deze Toscaanse stad echter ook bekend om panforte, dat letterlijk ‘stevig brood’ betekent. Deze lekkernij is inderdaad stevig, maar maakt ook onmiskenbaar deel uit van de echte sapori di Siena… De geschiedenis van de panforte De geschiedenis van de panforte gaat ver terug. Volgens de kenners werd de eerste panforte al rond 1200 gemaakt, toen de handel met het Verre Oosten dankzij de kruistochten enorm tot bloei was gekomen. De inwoners van Siena maakten voor het eerst kennis met tot …

Lees meer »

Florentines – Florentijnse koekjes uit het kookboek Brutto van Russell Norman

Na het prachtige Polpo – bomvol recepten uit de Venetiaanse keuken – is Russell Norman terug met een nieuwe kookboekklassieker: Brutto, waar we jullie in deze blog al een voorproefje van voorschotelden. Met Kerstmis in aantocht delen we ook Russell Normans recept voor florentines, aangezien deze koekjes niet alleen perfect zijn bij de (kerst)koffie, maar ook een mooi cadeau vormen voor familie, vrienden, buren en collega’s die je in deze feestelijke decembermaand wil verrassen. Pak ze mooi in en je hebt een heerlijk zelfgemaakt cadeau! Koekjes met amandel, hazelnoot, gember en chocolade Russell Norman: ‘Ik heb deze biscotti con mandorle, …

Lees meer »

Kleine moeite, groots effect: de lekkerste Italiaanse gerechten voor een feestelijke kerst

Wil je een Italiaans tintje geven aan je kerstlunch of -diner? Met onderstaande gerechten zet je de feestelijkste hapjes voor een originele aperitivo of antipasto op tafel. Ook ideaal voor een tafel vol met schalen waar iedereen van kan pakken wat hij wil! We delen ook een aantal toetjes volgens hetzelfde principe: kleine moeite, groots effect. Feestelijke schalen en borden zonder stress, met een tafel die zo in een magazine kan. Buon Natale! Kerstkrans van kaas, ham, olijven en ander lekkers Serveer je aperitivo-hapjes eens in de vorm van een kerstkrans! Maak van een insalata caprese een tricolore kerstkrans of …

Lees meer »

Geniet ook thuis van de Toscaanse delicatessen van Trattoria Da Burde in Florence

Bij Trattoria Da Burde in Florence schuif je aan om te genieten van traditionele Toscaanse gerechten. De trattoria bestaat al sinds 1901 en is altijd in handen gebleven van dezelfde familie. Tegenwoordig staat Paolo Gori, als vierde generatie, aan het hoofd van de keuken, en zorgt zijn broer Andrea voor de mooiste wijnen. Wat er precies op het menu staat, verandert regelmatig, afhankelijk van de seizoenen en het aanbod op de markt. Wat niet verandert, is dat alle gerechten gebaseerd zijn op de recepten van nonna Irene. Net als de trattoria zelf wortelen ze in Toscaanse traditie. Met elk gerecht …

Lees meer »

Fagioli all’uccelletto – heilige boontjes in de keuken van Toscane

Mangiafagioli, boneneters, zo worden de inwoners van Toscane in de rest van Italië wel genoemd. De oorsprong van de bijnaam mag duidelijk zijn: in Toscane staan er vaak bonen op het menu. De witte fagioli all’uccelletto zijn het allerlekkerste bonengerecht dat we ooit kregen voorgeschoteld, al gaan we ook door de knieën voor eenvoudige cannelliniboontjes met alleen een scheutje goede olijfolie en wat rozemarijn. Een paar goede ingrediënten, een beetje geduld en je likt je vingers erbij af, zoals het Florentijnse spreekwoord ‘Fiorentin mangia fagioli, lecca i piatti e i romaioli’ al voorspelt. Mochten de bonen onverhoopt niet in de …

Lees meer »

Ontdek de favoriete Italiaanse wijn van Wijncasa

Ben je op zoek naar een heerlijke fles Italiaanse wijn? Bij Wijncasa vind je bijzondere Italiaanse wijn die rechtstreeks uit de wijngaarden van Piemonte, Toscane, Veneto en Zuid-Tirol naar Nederland komt. Hannie Westerveld van Wijncasa heeft iedere fles zorgvuldig uitgekozen, na een bezoek aan de verschillende wijnhuizen. Al meer dan dertig jaar genoot Hannie van vakanties in Italië, dat voor haar voelt als een tweede thuis. Begin vorig jaar besloot Hannie haar grote liefde een grotere plek in haar leven te geven, door een webshop met Italiaanse wijn te openen. Wijnen met een uniek verhaal Hannie: ‘Italië heeft meer dan …

Lees meer »

Baci e semifreddo uit Diciannove – een kleurrijk kookboek over de liefde voor Umbrië

Na negentien jaar sluit Francy van Dijk in het voorjaar van 2024 de deuren van haar kookschool Cucina Francesca in Zevenbergen. Samen met haar man Wilco verhuist ze naar Umbrië, de regio waar ze jaren geleden hun hart aan verloren en waar ze ontelbaar veel culinaire reizen heeft georganiseerd (en gelukkig ook nog blijft organiseren). Om deze bijzondere mijlpaal te vieren, verzamelde ze in het kookboek Diciannove haar favoriete recepten uit de keuken van Umbrië – aangevuld met een aantal Italiaanse recepten die regelmatig op het menu staan en vooral ook met prachtige verhalen van mensen uit Umbrië die haar …

Lees meer »

Aubergine puttanesca uit het kookboek Met Lynn de keuken in

Of het nu weekend is of een doodgewone doordeweekse dag, met de recepten uit het kookboek Met Lynn de keuken in geniet je zeven dagen per week van heerlijke gerechten. Lynn kookt toegankelijk en ongecompliceerd, maar altijd bourgondisch en hoog op smaak. Ze is praktisch ingesteld en weet als geen ander met minimale inspanningen het maximale uit ieder gerecht te halen. Van bloedsinaasappels met stracciatella, dukkah en laurierolie tot prei met burrata en romanescosaus, van tomatenrisotto met ‘nduja en stracciatella tot orzo met pompoen, salie, bruine boter en citroen tot gnocchi met daslookpistou en walnoten, van plaattaart met balsamicovijgen en …

Lees meer »

Sangiovese – het rode goud van wijnstreek Chianti in Toscane

Zover het oog reikt, zie je in de Chianti wijngaarden, met tussendoor af en toe een grote cantina of een lieflijk dorpje. De groene trosjes druiven die we van de zomer zagen, zijn inmiddels uitgegroeid tot dikke, blauwpaarse trossen, die een prachtige vino rosso opleveren. Fiasco tussen Florence en Siena In het gebied tussen Florence en Siena dat de Chianti grofweg bestrijkt, wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. Er zijn bronnen uit de dertiende eeuw die al vermelden dat de inwoners van de dorpjes die in dit gebied liggen zich bezighouden met de productie van wijn. Toch was het niveau van …

Lees meer »

Casabase – webshop met de lekkerste Italiaanse delicatessen voor thuis

Goed nieuws voor iedereen die Italië zo mist: dankzij Casabase haal je Italië op een heerlijke manier in huis. Deze webshop barst bijna uit zijn virtuele voegen van culinair geluk. De missie van Casabase is dan ook jou ‘het geluk van het eten en drinken van goede dingen laten ontdekken.’ Dat begint met een webshop vol lekkernijen, van aceto balsamico tot pasta uit Puglia en smaakvolle pastasauzen, van knapperige cantuccini uit Prato tot olijfolie, vleeswaren en kazen. Al deze producten worden door het team van Casabase direct bij de producenten en leveranciers ingekocht. Zo weten ze zeker dat je van …

Lees meer »

Toscaanse pappa al pomodoro met burrata en verse pesto naar recept van Soep-er

In het kookboek Soep-er serveert Janine de Roode soep uit alle uithoeken van de wereld, voor elke dag van het jaar. Ook uit Italië, met bijvoorbeeld herfstige champignonsoep met truffel en citroen, Toscaanse pappa al pomodoro, soep met orzo, huisgemaakte pesto en citroen, soep van geroosterde cherrytomaten en basilicum en courgettesoep met pecorino en huisgemaakte gerookte citroenolie. Dankzij de heldere stap-voor-stap-uitleg van Janine de Roode van Soep-er – Utrechts eerste soepbar – maak je de heerlijkste soepen nu ook thuis. Of het nu een lunch, tussendoortje, voorgerecht of een vullende avondmaaltijd is, er is voor ieder wat wils. Pappa al …

Lees meer »

Italopop – swingende Italiaanse recepten van Vanja van der Leeden

Op zoek naar een nieuwe boost voor je Italiaanse kookrepertoire? In Italopop deelt Vanja bijna honderdvijftig swingende Italiaanse recepten, met een eigentijdse, soms internationale maar altijd verrassende twist. Met dit kleurrijke kookboek – met prachtige foto’s van Vanja’s man Remko Kraaijeveld – maakt Vanja de Italiaanse keuken spannender, verrassender en verleidelijker. Sommige Italianen zullen er niets van willen weten, maar haar originele kijk geeft la cucina italiana nieuwe glans. In dit artikel vertellen we je meer over Italopop én trakteren we alvast op een voorproefje, namelijk het recept voor gnudi olandesi – ‘naakte’ gnocchi met boerenkool en chorizoboter. Verrassend Italiaans …

Lees meer »

Kip met druiven, olijven en salie uit Brutto – een kookboek over de briljant eenvoudige keuken van Florence

Na het prachtige Polpo – bomvol recepten uit de Venetiaanse keuken – is Russell Norman terug met een nieuwe kookboekklassieker: Brutto. Misschien een gekke titel voor een kookboek (brutto betekent lelijk), maar net als de beroemde koekjes geldt ook voor dit kookboek: brutto ma buono, anzi, buonissimo! Eerbetoon aan de keuken van Florence Brutto is een eerbetoon aan de keuken van Florence – verbluffend eenvoudig, met maar weinig ingrediënten, maar uitzonderlijk goed. Russell Norman verzamelde in zijn nieuwe, oogstrelende kookboek de beste recepten uit zijn veelgeprezen Trattoria Brutto in Londen Met gerechten voor elke thuiskok en Russells inspirerende verhalen en …

Lees meer »

Risotto alla caprese – Italiaans koken met Felicia

De klassieke insalata caprese met plakken mozzarella en tomaat is ongetwijfeld een favoriet bij velen van ons. Felicia geeft er samen met Michelle van Taste Guide Naples een heerlijke nieuwe draai aan. Dankzij Michelles culinaire creativiteit kun je deze traditionele combinatie van smaken nu ontdekken in een verrukkelijke tomatenrisotto. Felicia: ‘Deze risotto is een waar feest voor de smaakpapillen, met de romigheid van verse mozzarella, de frisheid van basilicumolie en een verleidelijke tomatensaus die alles samenbrengt. Wat heb je nodig voor deze risotto alla caprese? Voor drie tot vier personen heb je nodig: 300 gram arborio- of carnarolirijst | 1 …

Lees meer »

Ciao tutti’s panettoneparade 2023 – de lekkerste panettone voor een Italiaanse kerst

Panettone is onmisbaar voor een Italiaanse kerst. Maar waar vind je nu de allerlekkerste panettone? We proefden kilo’s panettone, om een kleurrijke panettoneparade samen te stellen, met prachtig verpakte en écht lekkere panettones voor Kerstmis – of je nu kiest voor een traditionele panettone of voor een versie met een twist. Panettone – Italiaans kerstbrood Maar eerst, voor degenen die het nog niet kennen: wat is een panettone? Het is een soort kerstbrood of -cake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar die het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme …

Lees meer »

Vitello Negroni uit het kookboek Identità van chef-kok Peppe Giacomazza

De sympathieke Siciliaanse chef-kok Peppe Giacomazza weet je altijd weer te verrassen met zijn gerechten die hij samen met zijn broer Gaspare in Italiaans restaurant La Botte in Genk serveert. Ze zijn stuk voor stuk een weerspiegeling van de Italiaanse keuken – met een kenmerkende eigen signatuur, net als zijn gloednieuwe boek Identità, waarin Peppe Giacomazza je mee op reis neemt naar zijn roots. Hij gaat op zoek naar de basis van zijn keuken én naar zijn eigen identiteit. Tijdens zijn avontuurlijke ontdekkingstocht ontrafelt hij enkele iconische Italiaanse gerechten en haalt hij herinneringen op aan zijn leermeesters, squadra (team), vrienden …

Lees meer »