In het uiterste noordoosten van Italië ligt de regio Friuli-Venezia Giulia, nog zo goed als onontdekt door toeristen maar vol met prachtige steden en dorpen, zoals Trieste, Udine, Pordenone, Spilimbergo en Palmanova.
Je proeft er van heerlijke streekspecialiteiten, zoals Prosciutto di San Daniele, frico en frisse witte wijnen.
Met Friuli fantastico brengt Vanessa deze specialiteiten sinds 2023 ook bij jou thuis op tafel, dankzij een online smaakshop en cateringservice.
Van Friuli naar Nederland
Vanessa: ‘Het idee voor Friuli fantastico is jaren geleden al ontstaan. Mijn opa en oma Argante zijn geboren en getogen in Friuli. Ze kwamen naar Nederland om een nieuw leven op te bouwen. Door net als veel van hun streekgenoten een terrazzo-bedrijf te starten.
Elk jaar gingen ze een paar weken terug naar hun geboorteplaats Tauriano. Zo kwam ook ik in mijn jeugd elk jaar in Friuli om vakantie te vieren.
Het is nog altijd een van mijn favoriete (vakantie)locaties en ik ga regelmatig even proeven van de sfeer én de smaak van Friuli. Eenmaal terug in Nederland is de voorraad culinaire souvenirs die ik meeneem altijd veel te snel op, zeker omdat steeds meer vrienden vragen of ik ook iets lekkers kan meenemen.
Dat bracht me op het idee voor een webshop en cateringservice, waarmee ik de culinaire kant van de regio Friuli-Venezia Giulia meer bekendheid kan geven.’
Van San Daniele-ham tot spumante
Vanessa importeert alle producten zelf, vaak rechtstreeks bij de producent. Er is een mooie selectie wijn en spumante met druiven die typisch zijn voor Friuli-Venezia Giulia, van Friulano tot Ribolla Gialla en Refosco.
Prachtig is ook het vintage blik met gerijpte, gesneden ham geproduceerd door Prosciuttificio Prolongo, een leverancier gevestigd in San Daniele del Friuli, dat ook een heerlijk cadeau is.
Een van onze favorieten is frico croccante, een snack die is gebaseerd op de klassieke frico, een soort kaaspannenkoek Het is een typisch gerecht uit de bergen dat al eeuwenlang op het menu van herders en boeren staat.
Perfect voor bij een glas wijn, maar ook lekker bij gingerino, een drankje op basis van gember dat ideaal is voor een alcoholvrije aperitivo maar in Friuli ook vaak gedronken wordt in een mix met Friulano, ijs en een schijfje citroen.
Verder zijn er sardines uit de Golf van Trieste, grissini, honing, koffie van Grosmi uit Sacile (zowel bonen als capsules), pasta, polenta en risotto. Ook stelt Vanessa verschillende cadeaupakketten samen, desgewenst op maat.
Friuli a tavola
Voor de catering probeert Vanessa zoveel mogelijk recepten uit de regio te gebruiken, met producten uit Friuli, zoals San Daniele-ham, Friulano-wijn en polenta.
De gerechten zijn supervers en altijd helemaal huisgemaakt. Ze kunnen worden thuis bezorgd in Helmond en omgeving. Friuli fantastico biedt losse gerechten aan, maar ook maandmenu’s en speciale menu’s voor de feestdagen. Uiteraard is ook catering op maat mogelijk.
Kookboek vol notities
Vanessa: ‘Mijn oma kookte vaak uit La scienza in cucina e l’arte die mangiar bene, het kookboek van Pellegrino Artusi. Toen ik het kreeg, vond ik er vele briefjes van mijn moeder in, met notities en recepten.
De editie die mijn moeder gebruikte, is meer dan honderd jaar oud, uit 1923, maar nog steeds actueel. Verschillende gerechten die we maken, zijn gebaseerd op deze recepten.’
Ook proeven van Friuli-Venezia Giulia?
Wil je ook proeven van de smaak van Friuli-Venezia Giulia? Op de website van Friuli fantastico vind je alle details voor je bestelling. Ook kun je je daar abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe producten en gerechten. Voorproeven kan ook via Facebook en Instagram.
De “scuola dei mosaistici” in Spilimbergo is een aanrader. Wij waren verwonderd bij het zien van zoveel prachtige mozaïeken .