Download gratis de Ciao tutti app!

Een avondje Siciliaans smullen bij Ristorante Pizzeria Elba in Hattem

Tijdens een van de prachtige zomerse weekenden in eigen land is Carry neergestreken in het mooie Drenthe. Na het bewonderen van hunebedden en een kudde vrolijke schapen is ze samen met haar vriend op zoek gegaan naar warme Italiaanse taferelen.

Carry: ‘Koud in het noorden van ons land? Helemaal niet, we krijgen al direct een warm welkom bij B&B Seppenstijn in Ruinerwold. De eigenaren hebben geen Italiaanse roots, maar hun liefde voor Italië en met name Umbrië is heel groot en deze amore is helemaal doorgedrongen in hun gastvrijheid.

Voorafgaand aan onze trip had ik al diverse tips ontvangen voor een goede en gezellige Italiaanse avond in de omgeving van onze bed & breakfast. Zelf ontdekte ik het Italiaanse restaurant annex pizzeria Elba, in Hattem.

Hattem heeft een historische binnenstad met een kleine jachthaven. Restaurant Elba ligt in het historische stadshart, maar veel meer kan ik online niet achterhalen. De website van Elba laat namelijk niet veel informatie zien; zo is de menukaart bijvoorbeeld niet terug te vinden. Dit wekt mijn nieuwsgierigheid nog meer. Hier wil ik graag een avondje doorbrengen.

Zo belanden we bij Angela en Dave, de eigenaren van Elba. Angela is geboren in Syracuse, op Sicilië. Haar Siciliaanse achtergrond is goed terug te zien op de menukaart.

Voor we ons kunnen verlekkeren aan de gerechten, biedt het menu een stukje geschiedenis. We lezen dat Angela het vak geleerd heeft van haar vader, Giuseppe Cono, die verschillende restaurants had. Inmiddels is hij helaas overleden, maar als nagedachtenis aan hem wil Angela haar gasten de liefde voor haar vader én voor het prachtige Sicilië laten proeven.

Angela is dan ook de hele avond druk in de keuken, waar ze met dagverse producten haar gerechten bereidt. Dave is de gastheer en zorgt ervoor dat iedereen met een warme glimlach en een mix van Italiaanse gastvrijheid en Hollandse nuchterheid zo goed mogelijk verzorgd wordt.

Het is een mooie zomeravond en veel gasten genieten dan ook op het terras van de kookkunsten van Angela. Wij kiezen voor een tafeltje binnen. Bij binnenkomst zien we direct een kleine vitrine met verse producten. Achter de vitrine bevindt zich de open keuken. Het interieur is wat ouderwets en het is ook redelijk donker binnen, maar de sfeer is goed en uit ervaring weten we inmiddels dat het interieur zeker niets zegt over de kwaliteit van de keuken.

Wat direct opvalt, is de zeer vriendelijke bediening en de gezellige sfeer binnen. Het is een mix van vaste klanten en toeristen, van wie een aantal zegt hun boot regelmatig aan te leggen in Hattem, alleen al om te genieten van de kookkunsten van Angela.

Op de menukaart zijn typische Siciliaanse gerechten terug te vinden, maar er zijn ook gerechten uit andere regio’s. We besluiten la cucina Siciliana uitgebreid te testen en kiezen voor Siciliaanse voor- en hoofdgerechten.

Als starter kies ik voor een linguine alla liparese, een heerlijke pasta met kappertjes, tonijn, olijven, tomaten en basilicum. Het is gelukkig mogelijk om een mezza porzione te bestellen, zodat ik naast de pasta later ook nog een hoofdgerecht kan bestellen.

Mijn vriend kiest voor purpetti, gehaktballetjes in tomatensaus. De gerechten zijn beide voortreffelijk van smaak, waarbij de puurheid van de producten goed te proeven is.

Ook bij secondi worden we verrast door de Siciliaanse smaken. We kiezen een vlees- en visgerecht: filetto all’arancia en orata al profumo d’arancia, allebei met sinaasappel.

Angela vertelt ons later dat de smaak helemaal subliem zou zijn als ze zou kunnen koken met echte Siciliaanse sinaasappels. Voor ons is de wijze waarop Angela de sinaasappel met de overige producten heeft verwerkt nu al een zomerse streling voor de tong.

Als afsluiter van deze Siciliaanse avond kies ik voor een semifreddo di pistacchio. De échte afsluiter bestaat echter uit eigengemaakte limoncello, dé trots van Angela en Dave. Hun limoncello wordt namelijk gemaakt van echte Siciliaanse citroenen, die worden geïmporteerd naar Nederland en hier naar Siciliaans recept verwerkt. Angela’s limoncello is zelfs zo populair dat er op korte termijn diverse verkooppunten in Nederland komen.

Op de menukaart van Elba staat een mooie Italiaanse uitdrukking: ‘Met een tevreden maag is je hart vergevingsgezind, met een lege maag vergeef je niets’. Wij kunnen zeggen dat we met een zeer tevreden maag het Hattemse Elba hebben verlaten en dat we alleen al voor de limoncello snel weer terugkomen.’

Ook benieuwd naar Angela’s limoncello en de heerlijke gerechten van Ristorante Pizzeria Elba? Je vindt het restaurant aan de Achterstraat 17 in hartje Hattem. Elba is geopend van dinsdag tot en met zondag van 17.00 tot 22.00 uur.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.