Download gratis de Ciao tutti app!

Convives in Voerendaal – Italiaanse traditie in het uiterste zuiden van Limburg

Op een van de donkere en koude winteravonden reisde Carry samen met haar vriend naar het uiterste zuiden van Nederland, voor de Italiaanse warmte die we in de winter zo missen. Restaurant Convives in Voerendaal is een van de kleine parels die het Bourgondische zuiden rijk is en waar je in een warme omgeving kan genieten van de Italiaanse kookkunst van René van Breukelen.

Met dank aan de kleinschalige locatie, de persoonlijke ontvangst door gastvrouw Marjorie van Breukelen en de voortreffelijke en eerlijke keuken voelt het echt als een stukje Italië in eigen land. Net zoals in Italië gaat het hier niet om extreme luxe, culinaire tierelantijnen, populariteit of vermeldingen in culinaire lijsten. René en Marjorie volgen een heel eigen koers en hebben vele vaste klanten die deze intieme, persoonlijke cucina italiana zeer waarderen.

Voordat René en Marjorie in 2001 startten met Convives, werkte René in het restaurant van zijn Sardijnse oom in Eindhoven. Al vanaf zijn zeventiende staat hij in de keuken. Toen zijn familie besloot terug te gaan naar Sardinië, verhuisde René naar Limburg en opende hij samen met zijn vrouw Marjorie zijn eigen restaurant. René wilde de Italiaanse traditie voortzetten, maar dan wel met een nóg verfijndere keuken.

René heeft deze verfijnde keuken in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld. In 2011 reisde hij naar Piemonte om zich verder te specialiseren aan de ICIF, de International School of Italian Cuisine.

René werkt helemaal alleen in de keuken en maakt alle gerechten, tot aan de koekjes bij de koffie, zelf. Op de menukaart is een aantal zeer mooie gerechten te vinden, daarnaast stelt René ook altijd een drie-of viergangenmenu samen, afgestemd op het seizoen, waarbij het ook mogelijk is om gerechten van de kaart te bestellen in combinatie met gerechten van het speciaal samengestelde menu.

Carry: ‘Wij kiezen gerechten van het menu en starten met een smaakvolle amuse waarin de tomaat heerlijk verwerkt is met een kruim van Parmezaanse kaas. Een goede starter die doet verlangen naar meer Italiaanse smaken.

Het voorgerecht sla ik over, aangezien ik weet hoe voortreffelijk de nagerechten zijn en ik die zeker wil proeven. Mijn vriend kiest als voorgerecht een carpaccio van hert met een truffelcrème. Deze carpaccio heeft een nog zachtere smaak dan de klassieke rundercarpaccio. Tevens is de rucola die René gebruikt ook iets milder van smaak. In combinatie met de Parmigiano en truffel een uitstekend voorgerecht.

De voor- en tussengerechten worden altijd geserveerd met versgebakken ciabatta, ook zelf gemaakt door René. In combinatie met een uitstekende olijfolie is het bijna een voorgerecht op zich!

Als tussengerecht kunnen we allebei de risotto met tomaat, buffelmozzarella en groene pesto niet weerstaan. Risotto is een van onze favoriete gerechten uit de cucina italiana en die van René is een van de beste die we ooit aten. De eenvoudige combinatie van tomaat, mozzarella en pesto zorgt niet alleen voor een authentieke smaak, maar ook voor een feestelijk tricolore bord.

Bij de hoofdgerechten maken we beiden een andere keuze: runderbavette met een rozemarijnsaus en kabeljauwrugfilet met een compôte van aubergine. Door de eenvoud van de combinaties en de pure producten komen de smaak van het vlees en de vis uitstekend naar voren.

Als afsluiter van de avond kies ik voor een semifreddo met kleine stukjes abrikoos. Alleen al voor deze dolce reis ik met liefde morgen weer terug naar Voerendaal. De semifreddo van René is echt de beste die ik ken. René voegt er altijd weer een andere smaaksensatie aan toe, waardoor je nooit twee keer dezelfde eet.

We sluiten deze Italiaanse avond af met een limoncello en een leuk gesprek aan tafel met Marjorie. De warmte die we bij aankomst al voelden, straalt nog altijd door, tot ver na de laatste hap…’

Ook proeven van de Italiaanse keuken in Zuid-Limburg? Je vindt Restaurant Convives aan de Heerlerweg 180 in Voerendaal. Convives is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 17.00 tot 23.00 uur. Er is plek voor 24 gasten (in de zomer kan er ook genoten worden op een gezellig terras), dus reserveren is noodzakelijk. Dat kan alleen telefonisch, via 0031-(0)45-5751403.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.