Download gratis de Ciao tutti app!

Buonissimo tafelen bij I Bolognesi in Bree (België)

Zijn wieg stond in Florence, maar chef Giampaolo Bernardi is inmiddels een man van de wereld. Al in de schaduw van de koepel van Brunelleschi’s Duomo droomde hij van een culinaire carrière. Hoewel er op Italiaanse bodem genoeg te kokkerellen valt, trokken met name de buitenlandse sterrenplekken.

Giampaolo pakte dan ook zijn koffer en reisde naar Spanje. Maar de reiskriebels bleven. Een aanbod om op Cuba de scepter te komen zwaaien over de keuken van een bekende hotelketen, met bijna honderdvijftig man personeel, kon Giampaolo dan ook niet weerstaan.

Hij kookte er onder meer voor niemand minder dan de zoon van Fidel Castro, Antonio Castro, die een groot liefhebber van de Italiaanse keuken bleek. Net als in Italië bleek politiek een heikel gespreksonderwerp, maar over sport, wijn, pasta en ander lekkers raakten de twee nooit uitgepraat.

Giampaolo raakte echter wel uitgekeken op Cuba. Hij wilde weer iets nieuws, iets anders – een nieuwe uitdaging om zijn tanden in te zetten. Toen hij werd gevraagd om naar Toronto te komen, zei hij dan ook geen nee.

Hij nam zijn Italiaanse roots en recepten uiteraard mee. Die recepten maakte hij ook regelmatig op exclusieve feesten, voor filmsterren, acteurs en andere beroemdheden. Onder meer Daniel Craig (een van de vertolkers van de rol van James Bond) schoof graag bij Giampaolo aan.

Na Toronto volgden Philadelphia en New York – én de liefde. Giampaolo had namelijk inmiddels de liefde van zijn leven leren kennen Alice Casamenti. Alice was geologe, maar om samen met Giampaolo in de keuken te kunnen staan, liet ze zich omscholen tot pastachef. Samen veroverden ze de harten van veel Amerikanen, die hun met lede ogen zagen vertrekken toen ze door een restaurant in België gevraagd werden om een perfect Italiaans menu samen te stellen.

België beviel Giampaolo en Alice namelijk zo goed, dat ze na deze culinaire klus besloten te blijven en een eigen restaurant te openen. Op zoek naar een locatie stuitten ze op het Michielshuis in Bree. Een prachtig pand uit 1803, met die typische boerenhoevestijl – een perfecte match met de Italiaanse warmte en gastvrijheid die binnen de muren voelbaar is.

Giampaolo en Alice waren meteen thuis in Belgisch Limburg. De sfeer doet hen denken aan hun geboortegrond, het gebied tussen Florence en Bologna. Vandaar ook de naam: I Bolognesi.

Als je over de drempel stapt, wacht je een warme omhelzing van Giampaolo, Alice en Tony, die ons eerder al eens verwelkomde bij Con Passione in Maaseik. Toen dit restaurant zijn deuren sloot, omdat de eigenaren met pensioen gingen, vond Tony hier een nieuw thuis.

Nog voor we goed en wel plaats hebben genomen, schenkt hij ons al de aperitivo van het huis in, een heerlijk frisse cocktail met onder meer limoncello.

Nippend buigen we ons over de menukaart, die al net zo Italiaans is als de sfeer. Er is een aantal vaste antipasti, primi, secondi en dolci en er zijn een paar wisselende seizoensgerechten.

Als antipasti treffen we op de kaart natuurlijk een taglierino met salumi, vleeswaren, en formaggi, kazen, een mix aan bruschetta’s, calamari fritti met een pikante saus en gegrilde inktvis en scampi met rucola, tomaatjes en kappertjes.

Gezien de enorme portie pasta’s die we om ons heen zien, besluiten we een selectie bruschetta’s te delen. Ze zijn allemaal lekker, maar die met mortadellamousse zouden we best elke dag kunnen bestellen…

Bij de pasta’s – allemaal van de hand van pastachef Alice – kies je onder meer uit chitarrini, strozzapreti, tortellini of tagliatelle met ragù bolognese, ravioli gevuld met spinazie en ricotta geserveerd met een boter/saliesaus, lasagne bolognese, gnocchi met gorgonzola, walnoten en mascarpone of chitarrini aglio, olio e peperoncini.

Risottoliefhebbers hebben ook een vrij brede keuze, met onder meer risotto alla marinara (met zeevruchten), met paddenstoelen of met groente uit het seizoen. Als extra specialiteit is er in het voorjaar ook risotto met asperges.

Als we zitten te wikken en wegen tussen al dat lekkers, vertelt Tony dat er vandaag ook nog tagliatelle met ragù di cervo, hert, is, weten we het meteen: dat is zo’n zeldzaamheid op de kaart bij restaurants buiten Italië, dat het alle twijfel verjaagt.

Terecht, zo blijkt, want de pasta is perfect al dente en de saus is mooi op smaak, met flinke stukken hert en een mooie kruidige balans tussen wild en kruidig. De portie is alleen zó groot, dat we hem maar voor de helft op krijgen. Tony heeft al snel door dat we ons bord helaas niet leeg richting keuken kunnen retourneren en geeft ons de rest mee voor de volgende dag, zodat we nog een maaltijd kunnen genieten van de kookkunst van I Bolognesi.

Een secondo gaat er dus ook niet meer bij, hoewel er allerlei heerlijks op de kaart staat: tagliata alla fiorentina (dun gesneden entrecote met rucola en Parmezaanse kaas), costine d’agnello (lamsribbetjes in een Barolosaus) en natuurlijk ook de echte bistecca alla fiorentina.

Visliefhebbers halen hun hart op aan merluzzo alla livornese (kabeljauw), scorfano (roodbaars) in sinaasappelsaus, gepeperde mosselen of een fritto misto (een mix van gefrituurde vis).

Gelukkig gaat een toetje er altijd in, zeker als het zo’n zijdezachte panna cotta betreft als die van Giampaolo. Dankzij een sterke caffè rollen we nog net voor sluitingstijd van tafel, met het gevoel écht even in Italië te zijn geweest – terwijl we in feite maar net de grens met België zijn overgestoken. Grazie Giampaolo, Alice & Tony, alla prossima!

Ook genieten van de kookkunst van I Bolognesi? Je vindt het restaurant aan de Markt 8 in Bree. Reserveren kan via 0032-89216168.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *