Home » Italiaanse taal » Italiaans in beeld » Maak zelf minne di Sant’Agata
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Maak zelf minne di Sant’Agata

Ter ere van de feestdag van Sant’Agata, op 5 februari, maken Sicilianen minne di Sant’Agata, de ‘borsten van Sant’Agata’. De geglazuurde gebakjes in de vorm van volle witte borsten, met een tepel in de vorm van een gekonfijte kers, zijn een vast onderdeel van het feest van de heilige Agatha.

catania-agata-sicilie-minne

De gebakjes zijn een verwijzing naar het lugubere verhaal van Agatha, de martelares van Santuzza. Wanneer zij de wrede consul Quintianus afwijst, geeft hij uit wraak de opdracht om haar borsten af te snijden.

De gebakjes moeten perfect van vorm zijn. Het deeg moet langdurig gekneed worden, zodat de minne soepel en veerkrachtig als echte vrouwenborsten zijn. Dat brengt namelijk geluk en bescherming.

catania-agata-sicilie-minne-2

Let wel: il conto delle minne, de som van de minne, moet altijd even zijn: twee borsten, twee gebakjes voor elke vrouw. Maak dus niet al te grote gebakjes. Met dit recept van Giallo Zafferano maak je 10 minne, voor vijf vrouwen dus. Manuela geeft je er tien Italiaanse vingerwijzingen bij:

Vlaggetje-1-klein

pasta frolla > zandtaartdeeg

Vlaggetje-2-klein

frullare > mengen, pureren

Vlaggetje-3-klein

impastare > kneden

Vlaggetje-4-klein

le scaglie > kleine stukjes, schaafsel

Vlaggetje-5-klein

setacciare > zeven

Vlaggetje-6-klein

la scorza d’arancia > de sinaasappelschil

Vlaggetje-7-klein

il mattarello > de deegroller

Vlaggetje-8-klein

la semisfera > de halve bol

Vlaggetje-9-klein

sfornare > uit de oven halen

Vlaggetje-10-klein

la glassa > het glazuur

♥♥♥

Ciao tutti’s rubriek Italiaans in beeld wordt verzorgd door Manuela Borghetti. Manuela komt uit Milaan en heeft een passie voor communicatie en talen. Ze studeerde vreemde talen aan de Universiteit voor tolken en vertalers in Milaan, maar deelt haar liefde voor Italiaans nu met Nederlandse studenten in hartje Amsterdam, bij Taalhuis Amsterdam, én elke vrijdag met alle Ciao tutti-lezers.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *