Download gratis de Ciao tutti app!

Een heerlijk winters weekend in Turijn

Als je net als Natascha en Nicolas houdt van eindeloos shoppen, afgewisseld met uitgebreide eet- en drinkpauzes, dan is Turijn dé stad voor de perfecte citytrip. Ze nemen je vandaag mee naar de mooiste en lekkerste adresjes van deze stad.

Natascha: ‘In de winter hebben we weinig gasten bij Agriturismo Verdita. Het is de ideale tijd om er zelf op uit te trekken!

In december trokken we naar onze favoriete stad: Turijn. Het was het weekend voor de kerstvakantie, dus ideaal om alvast te genieten van de kerstsfeer. In Turijn maken ze daar elk jaar een heel werk van, met een spectaculair lichtfestival, een schaatsbaan en diverse kerstmarkten.

Zelf zijn we niet zo’n kerstliefhebbers, maar de feeërieke verlichting en sfeervolle straten kunnen ons in deze donkere periode van het jaar zeker bekoren. We hadden eerlijk gezegd een helse drukte verwacht, maar dat viel best mee. Niemand struikelde over onze hond en in de winkels zelf was het bijna rustig te noemen.

We kwamen echter vooral om ons te laten verwennen met lekker eten en drinken. We deden diverse ontdekkingen op culinair gebied. Zo eindigden we voor de eerste lunch in een gaufrerie (Turijn ligt niet zo ver van de Franse grens, dus in het Piemontese dialect zijn vele Franse termen herkenbaar), waar verse wafels worden gemaakt. Vooral de zoute wafel met spek en brie ging vlot naar binnen.

Omdat we bij ons in het zuiden van Piemonte weinig internationale restaurants hebben, kozen we voor ’s avonds twee verschillende etnische restaurants uit. Het bleken allebei aanraders, zowel het Thais/Vietnamees restaurant Tan Thanh (Via delle Orfane 17f), met heerlijk gefrituurde ravioli met garnaal, als het werkelijk fantastische Russisch/Siberisch restaurant Sibiriaki (Via Gian Francesco Bellezia 8g).

Nicolas koos bij Sibiriaki het speciale menù degustazione met als hoofdschotel hun lokale specialiteit, vijf soorten vlees met allerlei groenten, kruiden en rijst. Met honger zul je hier zeker niet van tafel gaan. Je kunt zelf vanaf het buffet kiezen wat er op je bord komt, klaargemaakt door een kok die jouw schotel à la minute op een reuzenbakplaat klaarmaakt. Echt superlekker!

Ik verkies kleiner en fijner, dus koos ik voor een kaviaarproeverij. Ook mijn schotel was zeer smakelijk en bovendien echt een keer wat anders. Dit restaurant heeft werkelijk alles wat we zoeken als we eens weg van onze heuvel zijn.

Natuurlijk kun je geen weekendje Torino beleven zonder een van de vele excellente cocktailbars te bezoeken. Wij eindigden beide avonden in het Quadrilatero Romano, de oude Romeinse wijk, waar we zeer bizarre cocktails kozen, die gelukkig niet enkel heel origineel maar ook erg lekker waren.

En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er in Turijn ook steeds meer brunchadresjes waar je tijdens het weekend op je gemak kunt genieten van allerlei hartige en zoete lekkernijen. Wij probeerden er twee uit en waren ook hierin niet teleurgesteld.

Ons eerste brunchadresje, Sweet Lab (Via Principe Amedeo 29), zat bomvol en we moesten even wachten voor we een tafeltje kregen in het schitterende kitsch interieur vol rozige prullaria. Maf om te zien, maar ronduit spectaculair eten: Eggs Benedict op een muffin, wentelteefjes met karamel en banaan, hartige pancakes met zalm en avocado… Het ene was nog lekkerder dan het andere en wij waren op slag groot fan.

Op zondag trokken we naar de wijk San Salvario om het brunchbuffet van Miss Cake (Via Goito 17) uit te testen. Er is een buffet (van 11.00 tot 13.00 uur of van 13.00 tot 15.00 uur), met onbeperkt eten en drinken voor € 19,- per persoon. Er was fruitsap, thee, koffie, melk, huisgemaakt gebak, desserts, heerlijke brioches, yoghurt, vers fruit, brood en allerlei hartige lekkernijen, van gevulde kalkoen met druifjes tot gebakken aardappels.

Met onze buikjes vol waggelden we na de brunch richting het Parco del Valentino, het grote stadspark van Turijn. Ons weekend bestond namelijk niet uitsluitend uit veel eten en drinken, als tegenwicht voor al dat lekkers werd er ook heel wat afgewandeld.

Zo besloten we op onze laatste dag ook eens de platgetreden paden achter ons te laten en een grote wandeling te maken op het Cimitero Monumentale, de bijzondere begraafplaats. Dit is niet enkel een historische plek, maar een kerkhof dat nog altijd in gebruik is als laatste rustplaats van de Torinesi.

Het resultaat is een onvoorstelbaar groot en gevarieerd kerkhof waar je klassieke oude overdadig gedecoreerde graven vindt, maar ook hypermoderne hedendaagse graven. Er is een grote Hebreeuwse afdeling, maar je ziet er ook die typische Italiaanse tombes, alsook grote open groene ruimtes. Een plek die zeer veel indruk op ons maakte!

Zo’n weekend Turijn is zeker voor herhaling vatbaar. We kijken al uit naar het volgende bezoekje aan onze regiohoofdstad, want dit is echt een plek waar je nooit op uitgekeken raakt. Er valt altijd weer iets nieuws te zien en te beleven. Elk seizoen is de stad weer anders, maar altijd even mooi en inspirerend!’

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Weer heerlijke tips ! DANK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *