Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Baci di dama en ander lekkers uit de keuken van Fernanda (Effe Food) in Alba

Na het bezoek aan Cascina Barroero, waar Natascha proefde van de heerlijkste hazelnoten, duikt ze zelf de keuken in, onder de bezielende leiding van Fernanda van Effe Food – een vereniging van vrouwen die hun gastronomische geheimen graag delen.

Natascha: ‘Fernanda’s kookstudio weet al meteen bij aankomst te verrassen. Wanneer je door de poort rijdt, waan je je plots op het Piemontese platteland, terwijl je zojuist nog door een residentiële wijk reed. Haar culinaire domein ligt op slechts een paar kilometer van het centrum van Alba, de gastronomische hoofdstad van de Langhe.

Ook de inrichting van Fernanda’s kookstudio is anders dan verwacht. Kookworkshops vinden vaak plaats in de keuken van een restaurant, met een steriele, ietwat industriële werkomgeving. In Fernanda’s keuken krijg je onmiddellijk het gevoel om in haar eigen keuken te staan, bij haar thuis. Hier staat duidelijk niet alleen de handeling van het koken centraal, maar ook en vooral de sfeer rondom het samen koken en eten.

Het is geen geschoolde chef die de scepter zwaait, maar een chisinêre (de Piemontese benaming voor het Franse cuisiniere): iemand die heeft leren koken door de vrouwen die haar voorgingen, zoals haar grootmoeder, haar moeder, haar tante… In Fernanda’s geval gaat het om allemaal plattelandsvrouwen, aangezien ze is opgegroeid in een wijnfamilie.

Fernanda heeft leren koken in een wereld waar niet de keukenweegschaal, maar gevoel centraal staat. Alle vrouwen in haar familie waren goede koks, maar met name haar oma was erg creatief in de keuken. Zelfs op hoge leeftijd beleefde ze nog veel plezier aan haar culinaire experimenten.

Dit enthousiasme vind je duidelijk ook terug bij Fernanda, die zich na haar loopbaan als sociaal assistent met verslaafden volledig gaan wijden is aan de kookkunst. Het is duidelijk dat Fernanda voor een persoonlijk parcours koos. Ze opende geen klassiek restaurant, maar een plek waar iedereen kan leren koken.

Maar dat is nog niet alles. Fernanda is een echte duizendpoot. Zo komt ze op verzoek ook bij je thuis (of bij je vakantiehuis) koken, schrijft ze kookboeken en gaat ze regelmatig op reis om nieuwe recepten te ontdekken.

Eenmaal in Fernanda’s keuken krijgen we allemaal een schort. Na een korte uitleg gaan we aan de slag met een aantal Piemontese lekkernijen, zoals handgemaakte ravioli al plin, gevulde perziken en overheerlijke baci di dama (waarvoor we verderop het recept delen).

Met zijn allen staan we rond de op maat gemaakte metalen tafel met houten poten, echt een pronkstuk. Tussen alle geklets door slagen we er wonderwel in allerlei lekkers tevoorschijn te toveren, dat we later op de avond buiten op het terras met uitzicht over de met wijngaarden bezaaide heuvels gezellig samen opeten. Een heerlijk moment na een prachtige middag in het gezelschap van een uniek culinair grootgewicht.’

Fernanda’s recept voor baci di dama
Baci di dama zijn typisch Piemontese koekjes die makkelijk te maken zijn en waarvoor je weinig ingrediënten nodig hebt. Wel benadrukt Fernanda dat ze zo lekker zijn omdat er hazelnoten uit Piemonte gebruikt worden. Probeer dus of je die op de kop kunt tikken.

Ingrediënten: 100 gram geroosterde hazelnoten | 100 gram type 2 zachte tarwebloem | 100 gram kandijsuiker | 80 gram boter | 50 gram pure chocolade | een snufje zout

Laat de boter zacht worden (tot kamertemperatuur). Hak de geroosterde hazelnoten zo fijn mogelijk. Maak een kuiltje in de bloem. Voeg de zachte boter in kleine stukjes, de suiker, een snufje zout en de gehakte hazelnoten toe en kneed alles tot een homogeen mengsel. Vorm met je handen kleine balletjes die je op afstand van elkaar op een bakplaat legt.

Bak ze vijftien tot twintig minuten in een voorverwarmde oven (170 graden), tot ze aan de onderkant bruin beginnen te worden. Haal de bakplaat uit de oven, laat de koekjes afkoelen zonder ze te verplaatsen, want ze breken gemakkelijk.

Laat ondertussen de chocolade au bain-marie smelten. ‘Plak’ twee koekjes op elkaar met een beetje gesmolten chocolade om de klassieke ‘dameskusjes’ te krijgen. Buonissimi!

Wil je ook leren koken van Fernanda? Mail haar dan via info@effefood.it voor de mogelijkheden.

foto’s: Elena Pesce | Smile Travel Cairo Montenotte

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *