Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sneeuw in Puglia!

Carlijn de Nijs woont sinds 2014 in Brindisi, in de hak van de laars. Vandaag vertelt zij over een wel heel bijzondere gebeurtenis: sneeuw in Puglia!

sneeuw-in-puglia-januari-2017-1 sneeuw-in-puglia-januari-2017-2

Carlijn: ‘Het is toch wat: vorige week zaterdag werd ik wakker in de hak van de laars, bijna tweeduizend kilometer weg van Nederland, met sneeuw! Bizar! In de ochtend viel er nog niet zoveel, maar in de loop van de avond begon het opnieuw te sneeuwen en werd de Salento bedekt onder een flinke laag sneeuw.

Dat zorgde hier en daar natuurlijk voor problemen. Zelf wonen sinds kort wij ‘beneden’ aan de boulevard van Brindisi. Ik loop hier altijd op goede schoenen (in de zomer ook nooit op slippers of sandaaltjes) omdat je ook als het heeft regent gauw uitglijdt. Je kunt je voorstellen hoe je met de auto (of te voet) beneden komt met een pak sneeuw…

De auto’s hebben geen winterbanden uiteraard, want daar doen ze hier niet aan. De Zuid-Italianen zijn sneeuw en kou namelijk helemaal niet gewend. In Alberobello werd het min vijf graden, de laagste temperatuur ooit gemeten. Het werd ook wel ‘een weekend Noord-Italië’ genoemd, met overal temperaturen onder het vriespunt en met een gevoelstemperatuur van min twaalf!

sneeuw-in-puglia-januari-2017-3 sneeuw-in-puglia-januari-2017-4

Veel Italianen (of ja, die paar die net als ik ook de straat op wilden) zeiden dat ik er toch wel aan gewend zou moeten zijn. Raar genoeg heb ik het in Nederland nooit zo koud gehad als hier. En niet alleen afgelopen weekend… We wonen hier aan zee, er is soms een enorm koude wind en het is hier ontzettend vochtig. Het kan dan wel vijf graden zijn, of misschien wel tien, maar het voelt ontzettend fris.

Ook grappig is dat in Nederland het dagelijks leven in de winter net zo goed doorgaat. We zitten nog steeds op het terras (met dekentje en warmtelampen), gaan nog steeds op de fiets naar ons werk en de meeste winkels zijn ook gewoon open als het een beetje heeft gesneeuwd. Hier niet! De meeste winkels waren dicht, de bussen reden niet, veel vluchten werden geannuleerd en toen we gingen eten bij restaurant La Nassa bij ons in de straat, bleken we de enigen die op pad waren gegaan.

sneeuw-in-puglia-januari-2017-7

Net als mijn schoonmoeder, die haar ogen uit keek, vond ik het bijzonder om mee te maken. Ik heb ook veel op social media gekeken, waar je de mooiste plaatjes voorbij zag komen van besneeuwde stranden en stadjes (check #neve (de hashtag voor sneeuw)).

Dit was uniek in Puglia, nu moeten we waarschijnlijk weer jaren wachten tot het nog eens zo wit is buiten! Gelukkig leverde het wel mooie plaatjes op!’

sneeuw-in-puglia-januari-2017-8sneeuw-in-puglia-januari-2017-5 sneeuw-in-puglia-januari-2017-6

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. I don’t understand the text of this post, but I do understand that’s about snow in Puglia! Well, one week ago we had the snow even on the beaches of the Ionian Coast of Puglia, in Torre Lapillo beach, Gallipoli beach and Maldives of Salento beaches. It was almost 30 years, it was simply amazing for us who are not used to see the snow. Bellissimo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *