Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Lazio – ontdek de regio in elf routes

Voor veel mensen staat Lazio gelijk aan het voetballende zusje van AS Roma. De regio zelf is echter vrij onbekend. Iedereen kent Toscane, Umbrië en natuurlijk Rome, maar de streek rondom Rome is een witte vlek.

Geheel ten onrechte, vindt de in Rome wonende Ewout Kieckens. Ewout: ‘Er is eigenlijk geen andere landstreek met zo’n gevarieerd landschap en zo’n rijke geschiedenis. Lazio staat vol met monumenten en het is een streek die veel ‘bekende mensen’ heeft voortgebracht: van Cicero en Augustus tot Thomas van Aquino en Marcello Mastroianni.’

Hij wijdde dan ook een kleurrijk boek aan de regio: Lazio – en het beste van Rome, met elf routes die je langs het mooiste van Lazio leiden.

Tuscia – Viterbo en het meer van Bolsena

De eerste route slingert door Tuscia, de streek in het noorden van Lazio. Ewout neemt je mee naar een pauselijke stad, naar het grootste vulkanische meer van Europa en naar een dorp dat niet sterft.

Je proeft bijzondere wijn in Montefiascone, bezoekt Capodimonte (misschien wel de mooiste stad aan het meer van Bolsena) en neemt een weldadig bad in de warmwaterbron van Bagnaccio.

Tuscia – Vico en villa’s

De tweede route leidt je eveneens door Tuscia, met dit keer het meer van Vico als uitgangspunt. Rondom het meer vind je de mooiste renaissancevilla’s, maar ook veel tufsteen en peperino, een vulkaangesteente dat gevonden wordt bij Viterbo en waar ze tot op Paaseiland gek op zijn.

Je dwaalt door Bagnaia, door de tuinen van Villa Lante en door het bizarre bos van Bomarzo. Je bezoekt Soriano nel Cimino – waar zeer gelukkige mensen wonen – en kijkt je ogen uit in het Palazzo Farnese in Caprarola en bewondert een klein Colosseum in Sutri.

Maremma – Etruskische plekken

De brede kuststrook tussen Toscane en Rome was ooit het domein van de Etrusken. Hun sporen zijn hier nog goed terug te vinden, bijvoorbeeld in Norchia, Vulci, Cerveteri en Tarquinia. In dit stukje Lazio vond je tot nog niet zo lang geleden butteri, de cowboys die het vee hoedden. Nu zie je ze alleen nog tijdens bijzondere gelegenheden als feesten en sagre, waar ze demonstraties geven.

Maak zeker een stop bij de indrukwekkende romaanse San Pietro in Tuscania en bij het kasteel van Odescalchi, aan het Lago di Bracciano.

Sabina – klein Toscane

Een glooiend landschap, rijen olijfbomen in het gelid, hier en daar een dorp op een heuveltop. Dat zijn de ingrediënten van de Sabina, een streek ten noorden van Rome, waar heerlijke olijfolie wordt gemaakt.

Bewonder de prachtige Abbazia di Farfa, schuif aan bij Osteria Vigna in Casperia voor een goed glas wijn, bezoek de olijfoliemolen in Montopoli en slenter door de straatjes van Collevecchio.

Rieti – in de voetsporen van Franciscus van Assisi

Met bossen, weinig inwoners en landschappelijke schoonheid doet het gebied rondom Rieti denken aan Umbrië – met dank aan Franciscus van Assisi die in dit gebied zijn voetsporen heeft achtergelaten.

Geniet van de charme van Greccio en van Labro, met albergo diffuso Crispolti, bezoek het kluizenaarsoord Fonte Colombo en breng een eerbetoon aan zanger Lucio Battisti in Poggio Bustone.

Rome – de hoofdstad van Lazio

Rome is de Eeuwige Stad, de belangrijkste stad van Italië, maar vooral de hoofdstad van Lazio. De band tussen Rome en Lazio is op elke straathoek zichtbaar – een band die Ewout in zijn wandeling door de stad graag uit- en toelicht. De route door Rome haakt dan ook zo veel mogelijk in op monumenten, personen en gebeurtenissen die verbonden zijn met de rest van Lazio.

Rondom Rome – een cirkel van klassiekers

Om Rome heen ligt een bijna perfecte cirkel in de vorm van een ringweg die om de stad en haar 2,8 miljoen inwoners heen loopt. Onmiddellijk buiten deze Grande Raccordo Anulare (GRA) vind je tal van bezienswaardigheden: van Ostia Antica tot de keizerlijke villa’s in Tivoli, van Castel Gandolfo en Frascati tot de stranden van onder andere Ostia en Santa Severa.

Monti Simbruini & Subiaco

Met pieken van wel tweeduizend (!) meter hoog, uitgestrekte beukenbossen, grote plateaus, wolven en edelherten is dit ruige stukje Lazio een ideale plek voor wandelingen door de natuur. Bijkomen van een lange wandeling kan in de thermale bronnen van Fiuggi en omgeving of met een glas pauselijke wijn in Piglio. Sla ook Subiaco niet over, met een prachtig Benedictijner klooster.

Ciociaria – sandalenland

Het binnenland van Lazio ten zuiden van Rome wordt Ciociaria genoemd, ‘sandalenland’. De aanwezigheid van Benedictijner en Cisterciënzer kloosters heeft een stempel op de streek gedrukt, hetgeen je op weg van Anagni naar de abdij van Montecassino niet kan ontgaan.

Maak in elk geval een tussenstop in Trisulti, Veroli en Arpino, de geboorteplaats van Marcello Mastroianni.

Zuidkust – zon & (ody)zee

Goede stranden en sterke verhalen gaan goed samen. Aan de kust waar de slimme Odysseus hemeltergende én amoureuze avonturen beleefde, geniet je van zon en zee, in onder meer Circeo, Sperlonga, Terracina en Gaeta. Maar er is meer: de weelderige tuin van Ninfa bijvoorbeeld, en het kasteel van Sermoneta.

Ponza

Nóg magischer is het eiland Ponza, voor de kust van Lazio. Zelfs twee dagen zijn genoeg om even bij te tanken en je te laven aan de natuur, fijne stranden, culinaire lekkernijen en het eilandritme.

Alle details van elke route vind je in

Lazio – en het beste van Rome | Ewout Kieckens | ISBN 9789492500175 | € 22,50 | Edicola Publishing | bestel Lazio – en het beste van Rome via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Wij willen deze zomer een autovakantie gaan doen. We twijfelen alleen nog waar we heen gaan. Wij zijn altijd een beetje van het last minute kiezen, spullen pakken en gaan. Rome lijkt me ook echt geweldig. Misschien dat we dan dit jaar toch naar italie gaan met de auto. We hebben net een nieuwe auto dus ik heb ook echt zin om lekker te gaan touren. We hebben over 2 weken vakantie maar dit is een goede kanshebber.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *