Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Een voorjaar vol boeken

We kijken uit naar het voorjaar. Niet alleen vanwege de zon die zich dan weer van zijn beste kant laat zien, maar ook vanwege de enorme hoeveelheid boeken uit of over Italië die dit voorjaar gaan verschijnen. Vorige week bezochten we Vers voor de Pers, waar alle voorjaarstitels van de verschillende uitgeverijen werden gepresenteerd, en sindsdien verheugen we ons op een nieuwe toestroom aan Italiaanse liefdesverhalen, literaire romans, thrillers, kookboeken, gedichten en geschiedenisboeken.

Vandaag delen we die voorpret alvast met jullie, met de 15 titels waar we dit voorjaar het meest naar uitkijken:

Het menselijk lichaam
Sinds gisteren ben ik helemaal verdiept in de drukproef van de nieuwe roman van Paolo Giordano. Jullie hoeven gelukkig ook nog maar even geduld te hebben: op 21 februari verschijnt Giordano’s langverwachte tweede boek.

Alessandro Egitto voelt zich vanaf zijn geboorte in de schaduw gesteld van zijn oudere zus. Nu hij volwassen is wordt hij nog dagelijks geconfronteerd met pijnlijke herinneringen aan de destructieve wijze waarop zijn ouders het vertrouwen van hun beide kinderen langzamerhand hebben vernietigd. Alessandro werkt als legerarts in Afghanistan, waar zijn compagnie voor zes maanden is gestationeerd in Gulistan. Samen met hem zijn duizenden soldaten uitgezonden, jongens met een beladen verleden die hun alledaagse bestaan wilden verruilen voor een avontuurlijk leven in vijandig gebied.

Het menselijk lichaam werd door de Italiaanse pers onthaald als een meer dan waardige opvolger van Giordano’s debuutroman. Ook nu weer zul je worden meegevoerd door de unieke aantrekkingskracht van zijn stem.

Het menselijk lichaam
Paolo Giordano
ISBN 9789023477679
€ 19,90
uitgeverij De Bezige Bij
verschijnt 21 februari 2013

La Superba
Deze grote roman is een monument voor een stad zoals er maar één is: Genua, La Superba (de hoogmoedige). Maar behalve een roman over een labyrintische stad, is het ook een liefdesverhaal dat tragisch eindigt.

La Superba onderzoekt, vertelt en ontrafelt de illusie van een beter leven elders en laat zien hoe mensen op verschillende manieren verdwalen in die fantasie.

La Superba
Ilja Leonard Pfeijffer
ISBN 9789029587273
€ 19,95
uitgeverij Arbeiderspers
verschijnt in februari 2013

De uitvoering
Als vlak bij de villa van pianiste Luisa Baratti en haar dochter Cora het lichaam van een van Luisa’s leerlingen wordt gevonden met een grote snee op haar voorhoofd, gaat de politie ervan uit dat het om een gruwelijke, maar opzichzelfstaande moord is. Totdat er meer slachtoffers onder Baratti’s leerlingen vallen met dezelfde vreemde symbolen in hun voorhoofd gekerfd…

De uitvoering
Angela Capobianchi
ISBN 9789400501249
€ 19,95
uitgeverij A.W. Bruna
verschijnt in februari 2013

Portret van een moeder als jonge vrouw
‘Loop, jonge vrouw, loop als u willen lopen, de kind blij zijn als u lopen,’ had dokter Roberto in zijn grappige taaltje met zijn zware Italiaanse accent gezegd.
En nu liep ze daar door Rome, naar de Pincio, langs winkelstraten, over de Spaanse Trappen. Helemaal alleen, zwanger, en met een man die niet lang daarvoor was overgeplaatst naar het verre Afrika om te vechten tegen de geallieerden. Er gingen veel gedachten door haar hoofd. Gedachten aan vroeger, aan haar jeugd, waar het geloof zo’n grote plaats had ingenomen. Soms leek het wel alsof de Wartburg, de onneembare vesting waar Luther verbleef, als een fata morgana boven de Romeinse horizon zichtbaar was. ‘Hij leidt mij in de rechte sporen’, was een bijbelspreuk die haar altijd had geholpen, maar nu was ze in verwarring. Na vele jaren van triomf begon het er nu op het lijken dat het Duitse Rijk helemaal niet zo onoverwinnelijk was. Hoe zou de toekomst eruitzien?

Portret van een moeder als jonge vrouw is het lyrisch geschreven verhaal van de geestelijke crisis van een jonge Duitse vrouw in Rome in 1942. De wandeling eindigt met een concert waar de kracht van de woorden en de tonen van de muziek strijden met haar gevoelens van twijfel en haar angst voor het oorlogsgeweld.

Portret van een moeder als jonge vrouw
Friedrich Christian Delius
ISBN 9789461642080
€ 7,50
uitgeverij Van Gennep
verschijnt in maart 2013

Viola & Luce
In het holst van een zwoele lentenacht krijgt Viola, moeder en echtgenote, een telefoontje van haar man Carlo. Ze neemt echter niet op want ze is bij haar minnaar. Als ze ’s morgens het bericht afluistert, hoort Viola dat haar dochter in coma ligt. Verteerd door schuldgevoel spoedt ze zich naar het ziekenhuis. De chirurg vertelt dat de zestienjarige Luce drugs heeft gebruikt en ernstig verzwakt is geraakt. Zij kan alleen overleven als ze een levertransplantatie krijgt. Helaas is de lever van Carlo geen match. En dat heeft een reden: al eerder heeft Viola Carlo bedrogen en sindsdien draagt ze een afschuwelijk geheim met zich mee. Maar als ze het geheim nu niet prijsgeeft, zal Luce overlijden. Viola beseft dat ze tot het uiterste moet gaan om haar dochters leven te redden.

Viola & Luce is een spannende psychologische roman over geheimen en leugens, over liefde en vergeving, geschreven in een krachtige stijl, die je recht in je hart raakt.

Viola & Luce
Sara Rattaro
ISBN 9789047203681
€ 17,95
uitgeverij Artemis
verschijnt in maart 2013

Chemische affiniteiten
Met haar verhaal over een tweelingbroer en -zus die verliefd op elkaar worden raakt Gaia Coltorti niet alleen aan het thema van de literaire klassieker Lolita– verboden liefde – maar heeft ze ook een moderne tragedie geschreven die sterk doet denken aan Shakespeares Romeo & Julia. Een must read voor de liefhebbers van klassieke literatuur, maar ook voor de fans van hedendaagse, Italiaanse schrijvers.

De tweeling Giovanni en Selvaggia groeit gescheiden van elkaar op. Giovanni woont met zijn vader in Verona, Selvaggia leeft bijna driehonderd kilometer verderop in Genua, samen met haar moeder. Ze weten niet van elkaars bestaan af. Daar komt verandering in wanneer de moeder besluit naar Verona te verhuizen – en de oude liefde tussen de ouders opnieuw opbloeit. Giovanni en Selvaggia komen bij elkaar in huis te wonen en voelen bij hun eerste ontmoeting direct een ongekend sterke, ondefinieerbare band. Zijn ze verliefd? De aanvankelijke terughoudendheid kunnen ze na verloop van tijd niet langer bedwingen: hun verboden liefde explodeert. En dan gebeurt het ergst denkbare: Selvaggia wordt zwanger. Verstrikt in leugens besluit de tweeling het geheim aan hun ouders op te biechten, die woedend worden. Giovanni en Selvaggia zien vanaf dat moment nog maar één uitweg.

Chemische affiniteiten
Gaia Coltorti
ISBN 9789048816767
€ 19,90
uitgeverij Lebowski
verschijnt in april 2013

Die dag in augustus
Enrico hoedt in de vakantie de schaapskudde van zijn nonno Luigi. Maar het liefst tekent hij, de hele dag. Alles wat hij ziet. Zijn dorp, zijn familie, opa’s oude hond Luna en Teresa. Teresa met haar rode haar dat naar lavendel ruikt. In Enrico’s schetsboek komt de hele vallei tot leven, en zijn leven verandert mee. Langzaam komen hij en Teresa bij elkaar. Iedere ochtend daalt Enrico het pad af naar de schaapskudde in het dal. Maar dan komt die dag in augustus… De dag die hun levens voorgoed zal veranderen.

Die dag in augustus
Rindert Kromhout & Annemarie van Haeringen
ISBN 9789025861889
€ 12,95
uitgeverij Leopold
verschijnt in april 2013

Waar Rome eindigt
De jonge Sardijnse Ida woont met haar zus en zwager in de Romeinse wijk Centocelle, in de buurt van het Colosseum, waar iedereen elkaar kent en helpt. Hier leert ze Antonio kennen en wordt ze verliefd. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, belandt Ida als koerier in het verzet. Van echt gevaarlijke situaties probeert ze weg te blijven, want voor haar schemert een mooie toekomst met Antonio.

In de laatste dagen voor de bevrijding van Rome, vlucht Ida – uit angst voor represailles van de Duitsers – naar de grotten nabij de stadspoorten. Ze heeft geen contact met de buitenwereld. In totale afzondering en gekweld door eenzaamheid, honger en angst, leeft ze op de herinneringen aan de mensen en het eiland  die haar dierbaar zijn.

Paola Soriga weet met haar poëtische schrijfstijl een heel ander licht te werpen op die laatste dagen voor de bevrijding van Rome. De bijna argeloze en ook sprankelende kijk van Ida op de wereld, maakt de lijn tussen geluk en verdriet flinterdun.

Waar Rome eindigt
Paola Soriga
ISBN 9789041422767
€ 14,95
uitgeverij Ambo | Anthos
verschijnt in april 2013

De verticale man
De situatie in Zuid-Europa is schrijnend en Italië staat op de rand van de afgrond. Structuren en orde vallen weg, chaos voert de boventoon en iedereen is op zichzelf aangewezen. Hoe kun je in zo’n situatie, waarin alleen wetteloosheid geldt, je waardigheid en menselijkheid bewaren? Hoever moet je gaan om jezelf of je geliefden te beschermen, te redden? Wat houdt beschaving eigenlijk in?

Wanneer het land gebukt gaat onder schaarste en plunderende bendes, lijkt vluchten de enige oplossing. Het dorp loopt leeg. Leonardo aarzelt. Pas wanneer zijn ex-vrouw hun dochter en haar jonge zoon bij hem achterlaat en vervolgens niet meer terugkeert, besluit Leonardo te vertrekken.

Deze parabel over een wereld in chaos en verval waarin geen plaats meer lijkt te zijn voor beschaving en schoonheid, laat de lezer onthutst achter.

De verticale man
Davide Longo
ISBN 9789044517972
€ 19,95
uitgeverij De Geus
verschijnt in april 2013

De man die de dagen niet telde
De Tunesische bootvluchteling Mohammed probeert een tragisch verleden achter zich te laten, hij zoekt een bestaan in Italië. Na vele omzwervingen vindt hij onderdak bij Cristoforo, een oude visser die bezig is zijn laatste boot te bouwen. Zoals ook Mohammed’s vader een visser was die zijn eigen boten bouwde. De liefde voor de zee en het werken met hout verenigen de jongen en de oude man.

De dagen glijden voorbij terwijl ze de sloep bouwen, de planken schuren, de romp lakken. Ten slotte is de Bianca gereed en wordt het zeil gehesen. Het zal de laatste reis van Cristoforo zijn; en misschien het begin van een nieuw leven voor Mohammed.

De man die de dagen niet telde
Alberto Cavanna
ISBN 9789076720777
€ 17,50
uitgeverij Serena Libri
verschijnt in april 2013

Morgenzee
Libië, zomer 2011. Met haar zoontje Farid vlucht Jamila voor Kadaffi’s troepen naar zee. Ze hoopt op een toekomst in Europa en ze weet een plek op een boot voor zichzelf en de jongen te bemachtigen. Maar er ontstaat gebrek aan drinkwater en benzine.

Aan de andere kant van de Middellandse Zee, op het strand van Sicilië, vindt de achttienjarige Vito een Arabische halsketting. Hij denkt aan zijn moeder Angelina, die in Libië is opgegroeid en in de jaren zestig door Kadaffi het land uit gezet werd, net als alle Italianen. Nu keert ze terug, uit heimwee naar haar geboorteland en op zoek naar haar eerste grote liefde.

Indringend vertelt Margaret Mazzantini over de mensen van vlees en bloed die achter de recente gebeurtenissen in de Arabische wereld schuilen. Haar krachtige en intense stijl raakt elke lezer.

Morgenzee
Margaret Mazzantini
ISBN 9789028425156
€ 14,90
uitgeverij Wereldbibliotheek
verschijnt in mei 2013

Het Venetiaans verbond
Venetië, 1576. Vijf jaar na de nederlaag van het Ottomaanse Rijk weet een schip met dodelijke vracht ongezien Venetië binnen te varen. Even later strompelt een doodzieke man de loopplank af en valt neer op het San Marcoplein; hij heeft een `cadeau van Constantinopel voor Venetië bij zich. Binnen enkele dagen is de stad getroffen door een pestepidemie en heeft de Turkse sultan zijn revange.

Maar het schip heeft nog een verstekeling aan boord, Feyra, een mooie jonge arts op de vlucht voor haar toekomst als concubine van de sultan. De wanhoop nabij geeft de doge zijn architect Palladio de opdracht de grootste kerk uit zijn carrière te bouwen, een offer aan God dat zo groot is, dat het Venetië van de ondergang moet redden. Maar Palladio is ook ziek en het vergt het uiterste van Annibale Cason, de beste arts van de stad, om hem in leven te houden. Maar waar Cason niet op gerekend heeft, is de intelligente Feyra, een vrouw die niet alleen op professioneel gebied zijn gelijke is, maar hem ook nog wat kan leren over mededogen.

Het Venetiaans verbond
Marina Fiorato
ISBN 9789047203582
€ 19,95
uitgeverij Artemis
verschijnt in mei 2013

De prins van Filettino
Wanneer de burgemeester van het Italiaanse Filettino zijn dorp uitroept tot een zelfstandig prinsdom, scharen de bewoners zich als één man achter hem. De euro wordt afgeschaft, Europa, het rijk en de financiële instellingen verliezen hun greep op de gemeente. Een nieuwe samenleving wordt met vallen en opstaan uitgevonden; kleinschalig, zelfvoorzienend, duurzaam en verdraagzaam. Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen spelen de verhalen van de levens en liefdes van de dorpelingen.

De prins van Filettino
Geert Kimpen
ISBN 9789029587587
€ 17,95
uitgeverij Arbeiderspers
verschijnt in mei 2013

De geniale vriendin
Lila en Elena groeien op in de jaren vijftig in een arme maar levendige wijk van Napels, waar het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De slimme Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren. Hoe verschillend hun levens zich ook ontwikkelen, ze blijven vriendinnen.

Elena Ferrante vertelt het verhaal van een woonwijk, een stad, een land. Ze toont vijftig jaar Italiaanse geschiedenis en een vriendschap die zowel om liefde als rivaliteit draait. De geniale vriendin is een geweldige pageturner en een stijlvolle literaire roman, vol kleurrijke details en karakteriseringen.

De geniale vriendin
Elena Ferrante
ISBN 9789028425088
€ 19,90
uitgeverij Wereldbibliotheek
verschijnt in juni 2013

Op de kaart
Simon Garfields belangstelling voor kaarten wordt gewekt wanneer hij als kind dagelijks de metrokaart in de Londense subway bestudeert. Zijn fascinatie is sindsdien alleen maar toegenomen. In Op de kaart onderzoekt hij hoe kaarten, vanaf de eerste schetsen van de oude Grieken tot aan Google Maps, onze geschiedenis hebben gemaakt en beïnvloed. Garfield verhaalt over de onmogelijke opdracht om Afrika in kaart te brengen, over het maken van de perfecte globe, over Ptolemeüs en Johannes Blaeu, over de ontdekkers van de Zuidpool en de `Star Maps in Hollywood. En waarom heet Amerika eigenlijk niet Columbus?

Op de kaart is een onweerstaanbare zoektocht, rijk geïllustreerd en vol vermakelijke anekdotes, naar waar we waren, waar we zijn en waar we naartoe gaan.

Op de kaart
Simon Garfield
ISBN 9789057595714
€ 25,00
uitgeverij Podium
verschijnt in juni 2013

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Dank voor het overzicht! Wacht met smart op Giordano en Mazzantini!

  2. Fijn lijstje. Eigenlijk wil ik ze allemaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.