Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Abbandonato – fascinerende spookstadjes in Zuid-Italië

Fotografe Elzė (oorspronkelijk uit Litouwen, maar net zo reislustig als wij) trok een jaar lang door het diepe zuiden van Italië, samen met haar Nederlandse man, journalist Aad Hoogduijn. Ze gingen niet op zoek naar de mooiste stranden, de lekkerste gerechten of de sfeervolste dorpspleintjes, maar lieten zich inspireren door de verlaten ‘spookstadjes’ Poggioreale (Sicilië), een stukje van Maratea (Basilicata) en Craco (Basilicata), waar dieren vaak nog de enige bewoners zijn.

Elzė legde prachtige details van de fascinerende spookstadjes vast: paadjes die inmiddels nauwelijks nog als zodanig te herkennen zijn, vol gras, bloemen en onkruid. Een kudde geiten die geduldig staat te grazen te midden van de ruïnes en een treurig kijkende ezel die door een verlaten sinaasappelboomgaard scharrelt.

Waar ooit volop geleefd, gelachen, gehuild en geroddeld werd, is het nu stiller dan stil. Er wappert geen was meer boven de straten, er pruttelt geen tomatensaus meer op het vuur, er hangen geen bidprentjes met Maria of Padre Pio meer in de keuken.

Toch is de ziel van deze stadjes gebleven, ergens achter een stenen muurtje of een verzakt schuurtje. De kerk biedt onderdak aan een zwerfkat en haar kittens, het laatste huis van het dorp is elk voorjaar de vaste pleisterplaats van een zwaluwpaartje dat hier zijn jongen leert vliegen.

Elzė heeft die ziel met haar foto’s perfect weten te vangen. Op elke foto ontdek je de nieuwe schoonheid van de verlaten stadjes, waar de herinnering aan het natuurgeweld waarvoor de inwoners vluchtten langzaam wordt weggevaagd door diezelfde natuur.

Bomen, planten, bloemen en dieren transformeren de verlaten huizen tot een nieuw ecosysteem, waar je als toeschouwer alleen maar vol bewondering naar kunt kijken.

Dankzij Elzės foto’s, die ze bundelde in het fascinerende kijkboek Abbondonato, kan dat ook vanuit je luie stoel. Met haar unieke kijk op deze spookstadjes dwaal je samen met haar door de verlaten straatjes en laat je je betoveren door verrassende details, wegdromend bij die eenzame ezel en hemelsblauw geschilderde deuren.

Nieuwsgierig naar Abbandonato? Het boek is te bestellen via Elzės website. Het kost € 17,50 (excl. een kleine bijdrage aan de verzendkosten).

foto’s: Abbandonato | Elzė Hoogduijn

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *