Lombardije Il Lombardia – de Ronde van Lombardije
Genoten van Dumoulin in de Vuelta? Keek je op de camping toch nog even gauw naar de Tour de France? Of houd je van klassiekers als Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix of Luik-Bastenaken-Luik?
Dan moet je zondag 4 oktober vrij houden in je agenda, zo laat Emiel Diender ons weten. Dan is het namelijk tijd voor de laatste klassieker van het wielerseizoen 2015: Il Lombardia, oftewel de Ronde van Lombardije.
Emiel: ‘Onderweg moeten de renners de Madonna del Ghisallo beklimmen, de beschermheilige van de wielrenners. De wedstrijd wordt ook wel ‘de koers van de vallende bladeren’ genoemd. Een logische bijnaam als je weet dat de Ronde van Lombardije in de herfst gereden wordt. Kenmerkend zijn naast de vallende bladeren vaak ook de onvermijdelijke regenbuien.
De start van deze editie is in Bergamo, de finish in Como. Voor mij begint het vakantiegevoel al aardig op te borrelen, als ik de plaatsnaam op de borden voorbij zie komen. Veel Italiëgangers komen vlak na de grensovergang bij Chiasso...
Bologna La rossa (de rode) – een van de bijnamen van Bologna
Bologna dankt de bijnaam la rossa aan de politieke kleur van de stad. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was Bologna de enige stad in heel Italië met een communistisch bestuur. Dat leverde – met name buiten de stadsgrenzen – veel commotie op. Uit angst voor het communisme werden er in die tijd in heel Italië aanslagen gepleegd door extreemrechtse groeperingen.
De bedoeling van deze aanslagen was tweeledig: hoewel het erop moest lijken dat de terreur uit linkse hoek kwam, zodat de bevolking afstand zou nemen van de communistische idealen en de staat weer zou omarmen, wilden de groeperingen die achter de aanslagen zaten juist het pad effenen voor een rechts-autoritaire Italiaanse staat.
Een zwarte dag voor Bologna
Het dieptepunt van deze strijd staat in het collectieve geheugen van Bologna gegrift. Op 2 augustus 1980 kwamen meer dan tachtig mensen om het leven en raakten ruim tweehonderd mensen gewond na een zware bomaanslag op het station van Bologna, waar zich op dat moment...
Napels Il corno – rode pepers voor een beetje geluk
In Napels zie je naast allerlei verschillende beeldjes voor in de kerststal ook veel rode hoorntjes, onder meer als hangertjes of sleutelhangers.
Aniek Rooderkerken van Italië Uitgelicht, met wie we samen de nieuwe Special Artissimo maakten, vertelt over dit bijzondere geluksamulet.
‘Een tijd geleden viel me plots iets op. Ik bewonderde in Florence een altaarstuk waarop een Madonna met Kind te zien was. Ineens zag ik dat het Christuskind een kleine rode hanger om de nek had hangen.
Ik bracht mijn hand omhoog naar mijn hals en tot mijn verwondering was het echt zo; ik had eenzelfde soort hanger, een stukje bloedkoraal!
Vervolgens zag ik het overal wanneer ik kerken en musea bezocht. Veel Christuskindjes bleken zo’n dergelijke hanger te dragen. Zou het om dezelfde reden zijn als waarom ik hem eerder gekocht had, een beetje geluk en vooral veel Italiaans bijgeloof?
Masaccio’s Madonna in de Galleria degli Uffizi
Ik was op dat moment in Florence voor mijn stage en onderzoek aan de...
Le Marche De beste tips voor een bezoek aan Pesaro
De kust van Le Marche herbergt veel pareltjes, zoals Senigallia met haar ‘fluwelen strand’ en de Riviera del Conero, met de kleurrijke stadjes Sirolo en Numana. Maar ook Pesaro is meer dan de moeite waard. We delen daarom onze beste tips voor je bezoek aan deze stad!
Waar ligt Pesaro?
Pesaro ligt in het noorden van de regio Le Marche, niet ver van de grens met de regio Emilia-Romagna. De Romeinen stichtten hier Pisaurum. Naast het stratenplan herinnert nog maar weinig aan de Romeinse oorsprong; je vindt in Pesaro vooral sporen uit de middeleeuwen, de renaissance en moderner tijden.
De kustlijn bij Pesaro kenmerkt zich door prachtige zandstranden tussen twee heuvels: de Monte San Bartolo tussen Pesaro en Gabicce Mare (aan de noordzijde van de stad) en de Colle Ardizio tussen Pesaro en Fano (ten zuiden van de stad).
Spiegel jezelf in de Sfera Grande van Arnaldo Pomodoro
Aan de boulevard van Pesaro schittert de Sfera Grande, prachtig weerspiegeld in het wateroppervlak. De bronzen...
Lombardije 5x doen in Varese en omgeving – van het Monastero di Torba en Casa Macchi tot Villa Toeplitz en de Giro del Sole
Varese staat niet in de top twintig van toeristische bestemmingen in Italië. Maar dat wil niet zeggen dat er in deze stad en provincie niet heel veel te zien en te doen is, zo ontdekte Marc Leijendekker, toen hij op weg naar Rome een paar nachten in deze omgeving vertoefde.
Marc: ‘Jarenlang reed ik door, naar Milaan, Parma, Bologna, Rome. Dit keer nam ik een eerdere afslag en verkende ik de omgeving van Varese, waar verrassend veel te zien is.
Ik deed al verslag van mijn bezoek aan Villa Panza en aan Villa Della Porta Bozzolo, niet ver van Varese. Een paar jaar geleden nam Saskia je al mee naar de Sacro Monte di Varese, een van de beroemdste heilige bergen in Italië, maar er is nog veel meer te zien.
De locals hebben de reputatie nuchter te zijn, met i piedi per la terra. Misschien dat ze daarom niet zo te koop lopen met hun schatten, maar deze plekken en wandelroutes zijn stuk voor stuk een stop waard!
Monastero di Torba
Al in de Romeinse tijd was de vallei van de rivier de...
Lombardije 10x doen & proeven in Brescia – van een aperitivo op het Piazza della Loggia tot een bezoek aan het Museo di Santa Giulia
Ga je naar Brescia? We delen tien tips die je zeker moet opslaan voor je bezoek aan deze heerlijke stad, van een bijzondere aperitivo op het Piazza della Loggia tot een bezoek aan het Museo di Santa Giulia en het Museo Mille Miglia.
Brescia – verborgen parel bij het Gardameer
Hoewel Brescia niet ver van het Gardameer ligt, is de stad een verborgen juweeltje dat nog niet door toeristen wordt overspoeld. Je hebt dus alle ruimte om heerlijk rustig door de stad te wandelen, met de kleurrijke koepel van de Duomo Nuovo als herkenningspunt.
De combinatie van oud en nieuw geeft een bijzondere uitstraling aan Brescia. Tussen de hedendaagse boetieks en winkels schitteren historische piazza’s en palazzo’s en oude monumenten. Het cultureel erfgoed van Brescia is van onschatbare waarde en de stad wordt dan ook meerdere malen vermeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
An Beirens, die onder meer als cultureel en artistiek bemiddelaarster als vrijwilliger aangesloten is bij FAI (Fondo per...
Rome Museo dell’Arte Salvata – Rome opent nieuw museum voor gestolen kunst
Rome is een nieuw museum rijker, met meer dan tweehonderd kunstwerken die eerder vanuit Italië gestolen werden en elders in de wereld – met name in de Verenigde Staten – tentoongesteld werden.
Nu zijn de beelden en andere museumstukken niet alleen weer teruggebracht naar Italië, maar krijgen ze ook een tijdelijk nieuw thuis in het Museo dell’Arte Salvata, dat deel uitmaakt van het Museo Nazionale Romano en gehuisvest is in de Aula Ottagona van de Terme di Diocleziano, tegenover station Termini.
Een museum vol eerder gestolen kunst
Vlak bij de Fontana delle Naiadi op het Piazza della Repubblica, die nooit weg is geweest uit Rome, wandel je sinds kort langs ruim tweehonderdvijftig Griekse en Romeinse beelden, Etruskische vazen en andere museumstukken die heel wat kilometers hebben afgelegd om weer op Italiaanse bodem te geraken.
Ooit werden ze stuk voor stuk – onder verschillende omstandigheden – geroofd en naar het buitenland gesmokkeld, maar nu schitteren ze als nooit...
Milaan Chinatown in Milaan – ontdek culinaire hotspots aan de Via Sarpi
Inge: ‘Voordat ik dit artikel begon te schrijven, realiseerde ik me dat ik niet wist of er behalve in Milaan ook in andere Italiaanse steden een echte Chinatown bestaat. Daarmee bedoel ik één of meerdere straten waar winkels, horeca en inwoners grotendeels van Chinese afkomst zijn en hun cultuur en alles wat daarbij hoort ook uitdragen.
Ik kwam niet ver en ook het internet bevestigde mij dat Rome (in de wijk Esquilino) en Prato (mede ‘dankzij’ de enorme hoeveelheid werk in de textielindustrie) de enige andere serieuze concurrenten waren. Reden te meer om wat meer over Chinatown in Milaan te lezen, er een kijkje te nemen en mijn bevindingen met jullie te delen.
Chinezen in Italië
Eerst even wat cijfers. In 2021 had Italië bijna zestig miljoen inwoners, waarvan ruim vijf miljoen met een buitenlands paspoort. De Chinezen maken nog geen 0,6 procent uit van de totale bevolking van Italië. Toch zijn ze daarmee een van de grootste buitenlandse bevolkingsgroepen in het land.
De...
Toscane Een roadtrip langs agriturismo’s in Toscane
In Italië kom je ogen tekort. Dat geldt misschien wel nergens zo sterk als in Toscane, waar zowel prachtige oude steden als het schilderachtige platteland om je aandacht vechten.
Een roadtrip langs de mooiste steden, met overnachting in diverse agriturismo’s, is dé manier om van beide genoeg mee te krijgen.
Daarvoor kun je met je eigen auto naar Italië, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een auto huren is in Italië niet lastig. Dat kan op elke luchthaven, waaronder die van Florence en van Pisa, waar je in beide gevallen al meteen na vertrek allerlei moois kunt ontdekken.
Let er wel op hoe je de auto verzekert. Een WA-verzekering is standaard, maar wellicht vind je in de smalle straatjes en strade bianche (onverharde wegen) iets meer dekking wel fijn. Het is handig om dit voor vertrek al te regelen, zodat je alle tijd hebt voor de kleine lettertjes en je niet voor verrassingen komt te staan.
Slapen op een agriturismo
Steeds meer Italiëliefhebbers vragen ons om tips voor een...
Toscane Herfst in Florence – proef van vers geperste extra vergine olijfolie
Heimwee naar de zomer? Ook de herfst is in Florence en omgeving een heerlijke tijd voor een bezoek. Omarm het najaar en geniet van truffels, kastanjes, wijn en vooral van vers geperste olijfolie!
In deze tijd van het jaar kun je er niet omheen: overal in Toscane worden olijven geplukt en naar de frantoio, de olijfpers, gebracht, waar de olijven worden omgetoverd tot goudkleurige olijfolie.
Er gaat niets boven het proeven van deze vers geperste olijfolie, het liefst op een sneetje geroosterd brood. Deze lekkernij heeft zelfs een speciale naam: fettunta (van fetta, sneetje, en unta, vet/olieachtig).
Tijd voor de olijvenpluk
De grote pluk vindt grofweg plaats tussen begin november en half december, waarbij elke streek en elke olijfboomeigenaar er een eigen ‘ideale pluktijd’ op nahoudt, die onder invloed van weersomstandigheden ook nog eens per jaar kan variëren.
De olijven worden meestal nog echt met de hand geplukt. Zo voorkom je dat de olijven beschadigd raken (en dus minder...
Bologna Een foodie in Bologna – de lekkerste tips voor een weekendje weg
Een beetje foodie mág en kán Bologna als stedentrip niet overslaan. Want eten… dat kun je daar – en hoe! Niet voor niets wordt Bologna ‘de buik van Italië’ genoemd. Gelukkig is er genoeg te wandelen en slenteren in deze prachtige, roodkleurige stad, want die kilometers in de benen heb je ook wel nodig als balans! 😉
Bibi Loomans, culinair coördinator voor het televisieprogramma Koffietijd maar vooral ook groot Italiëliefhebber, deelt haar culinaire tips met jullie, aan de hand van een ‘delicatessendagboek’. Op een buonissimo verblijf in Bologna!
Dag 1, 15.00 uur – enorme trek
Bibi: ‘Na aankomst in Bologna frissen mijn vriend en ik ons snel op in ons slaapvertrek. We slapen bij Residenza Bianconcini aan de Via delle Belle Arti, recht tegenover de bibliotheek in de zona universitaria.
Deze slaapplek huist in een palazzo van meer dan vierhonderd jaar oud en werkelijk prachtig! De plafonds doen je denken aan een oude kerk of museum. We haasten ons daarna snel naar...
Rome Galleria Nazionale d’Arte Moderna (GNAM) – moderne kunst in Rome
Rome en moderne kunst, dat is wellicht niet zo’n voor de hand liggende combinatie. Bij Rome denk je toch eerder aan het Colosseum, eeuwenoude ruïnes op het Forum Romanum en piazza’s met barokke fonteinen.
Toch kent Rome ook moderne architectuur en musea met moderne kunst in plaats van werken van Bernini en Caravaggio. Jessica neemt je graag mee naar de Galleria Nazionale D’Arte Moderna (GNAM), net achter Villa Borghese, buiten de drukte van het centrum.
Jessica: ‘Boven aan een brede trappartij verrijst een imposant, monumentaal museumgebouw. Achter die gevel verschuilen zich echter elegante museumzalen waarin een veelzijdige collectie moderne en hedendaagse Italiaanse kunst te zien is.
In de lichte, ruime zalen krijgt de kunst alle ruimte. De manier waarop de werken gecombineerd worden is niet voor de hand liggend maar altijd respectvol en ‘logisch’: het werkt.
Wie van moderne kunst (en Italië!) houdt moet hierheen om de werken van belangrijke Italiaanse moderne en...