Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Sicilië"

Boeken uit & over Italië

Brieven uit Genua – Ilja Leonard Pfeijffer

Na de prachtige roman La Superba, die Ilja Leonard Pfeijffer optekende in Genua, is er nu Brieven uit Genua – met wederom (grotendeels althans) Genua in de hoofdrol. In Brieven uit Genua komt La Superba regelmatig ter sprake, net als de positieve ontvangst van deze roman. Maar de fictieve auteur uit La Superba heeft in het lijvige boekwerk vol brieven plaatsgemaakt voor het gelijknamige personage in het barre, bange oord dat werkelijkheid heet: alle brieven zijn echt en voor zover mogelijk werkelijk verstuurd. In die brieven reflecteert Ilja Leonard Pfeijffer niet alleen op zijn bestaan als schrijver en op het schrijven zelf, op zijn jeugd in Rijswijk en zijn studententijd in Leiden, maar ook op de gebeurtenissen in de wereld. Zo schrijft hij – zeer toepasselijk in het licht van de recente gebeurtenissen in Brussel – een brief aan Europa: ‘De nieuwsbulletins vertonen al maanden dezelfde beelden. Duizenden Afrikanen proberen vanaf de Libische kust, waar u bent geboren op...
Boeken uit & over Italië

Schimmenrijk – Rosita Steenbeek

Schimmenrijk, een van de eerste boeken van Rosita Steenbeek, speelt zich af in de Maremma, in en om de plekken waar Etruskische overblijfselen gevonden zijn. De hoofdpersoon is de Nederlandse Lisa, die in een diepe crisis raakt als haar vriend Lorenzo, een archeoloog uit het gebied van de Etrusken, plotseling sterft. Lisa is zozeer verlamd door verdriet dat zelfs haar hartsvriendin Heleen, met wie ze jarenlang lief en leed heeft gedeeld in hun gezamenlijke appartement in Rome, haar niet kan helpen. Bijna een jaar na het overlijden van Lorenzo, besluit Lisa een reis naar zijn geboortegrond in het zuiden van Toscane te maken om het verdriet in de ogen te zien en in de hoop meer te weten te komen over de raadselachtige omstandigheden rondom zijn dood. Het is het begin van een avontuurlijke en tegelijk louterende tocht. Lisa komt in aanraking met de geheimzinnige wereld van tombaroli en fiumaroli, grafrovers en rivierschuimers, die haar rondleiden door het Dodenrijk. ’s Nachts daalt ze...
Boeken uit & over Italië

De madonna van Saronno – Marina Fiorato

In deze blog nemen we je mee naar Saronno, het amandelstadje in het noorden van Italië, met het boek De madonna van Saronno van Marina Fiorato. Overal in Italië woeden oorlogen als in Saronno plotseling een jonge kunstenaar opduikt. Bernardino Luini is een leerling van Leonardo da Vinci en is door zijn leermeester gestuurd om een fresco te schilderen in de kerk van Saronno. De flamboyante kunstenaar wordt betoverd door de schoonheid van Simonetta di Saronno, een jonge weduwe van adellijke komaf. Hij vraagt haar te poseren voor het fresco van de madonna. In eerste instantie moet Simonetta niets van hem hebben, maar als ze toch ingaat op zijn verzoek gebeurt het onvermijdelijke: ze worden verliefd. Als het jonge paar verstrikt raakt in een reeks religieuze schandalen en de inwoners van Saronno zich tegen Bernardino keren, moet hij de stad ontvluchten. Bernardino zal er echter alles aan doen om terug te keren naar de vrouw van wie hij zielsveel is gaan houden. De grote liefde van...
Boeken uit & over Italië

I fantasmi – een verhaal uit het boek Meer Italiaanse toestanden van Stef Smulders

Twee jaar geleden genoten we van het boek Italiaanse toestanden van Stef Smulders, waarin hij heerlijk gedetailleerd verslag doet van zijn emigratie naar Italië. Stef vertrok in 2008 met man Nico en hond Saar naar de Oltrepò Pavese, in het noorden van Italië, om daar B&B Villa I Due Padroni te beginnen. Hij verkocht zijn huis, liet familie en vrienden achter en deed een sprong in het onbekende. Hij nam alle Italiaanse toestanden onder de loep en op de korrel – en uiteindelijk voor lief. Het leverde gedenkwaardige momenten op, die met recht gebundeld werden in een boek dat regelmatig een lach op ons gezicht toverde. Nu is er het vervolg: Meer Italiaanse toestanden. Stef tekende wederom een veertigtal humoristische belevenissen op over la dolce vita in Italië, dat soms even wat bitterder is dan het van een afstand lijkt. Stef vertelt over het eten van pizza en het verlengen van paspoorten, van het proeven van wijn tot een misdadige dierenarts en uitstapjes naar Le Marche en...
Boeken uit & over Italië

Buy a copy – brieven van reisgidsauteur Mariana Starke

De Amsterdamse antiquair Robert Schreuder stuitte twee jaar geleden op een bundel brieven, die ongeveer twee eeuwen eerder vanuit Italië waren gestuurd aan Edgell Wyat Edgell. Hij besloot de brieven te kopen – al wist hij nog niet direct wat hij er als antiquair mee zou kunnen doen. De brieven raakten enige tijd in de vergetelheid, maar toen Robert Schreuder ze weer ter hand nam en ze probeerde te ontcijferen, ontdekte hij dat de brieven afkomstig waren van de bekende reisgidsschrijfster Mariana Starke. Mariana Starke publiceerde in 1800 haar eerste reisgids over Italië, Letters from Italy geheten. In de daaropvolgende veertig jaar zou bijna geen enkele Britse Italiëreiziger zonder haar gids op pad gaan. Niet gek als je weet dat ze uitgebreide informatie opnam in haar gidsen: van korte beschrijvingen van bezienswaardigheden als kerken, musea, palazzi en de kunstwerken die er te vinden waren tot praktische tips die voor de talloze Grand Touristen goud waard waren. Wat moesten ze...
Boeken uit & over Italië

Siciliaanse ratatouille naar recept van Giuseppina Torregrossa

De proefster van Giuseppina Torregrossa is niet alleen een heerlijk boek, het bevat ook een paar smakelijke Siciliaanse recepten. Van uitgeverij Orlando mogen we jullie alvast – letterlijk – een voorproefje geven van deze roman! De hoofdpersoon van De proefster is de Siciliaanse Anciluzza. Wanneer haar echtgenoot ervandoor gaat, blijft zij achter met twee kleine kinderen. Ze gooit noodgedwongen het roer om en begint, om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien, een winkeltje met typisch Siciliaanse producten. In de ruimte achter de winkel kookt ze vissoep, kneedt ze het deeg voor ricottataartjes, laat ze de biancomangiare met amandelen inkoken en frituurt ze aubergines voor de ratatouille. Anciluzza verwelkomt dorpsbewoners en toeristen in haar winkel en ze stilt hun honger, in alle opzichten. Zo ontdekt onze hartstochtelijke winkelierster zowel voor als achter de toonbank de smaak van heerlijke, vluchtige liefde. De proefster is een gulzige en licht verteerbare Italiaanse roman,...
Boeken uit & over Italië

Kwellende liefde – het ontroerende debuut van Elena Ferrante

Sinds we de eerste pagina’s van De geniale vriendin lazen, waren we verkocht. De schrijfstijl van Elena Ferrante, haar intrigerende hoofdpersonen en het decor – Napels – zorgden ervoor dat we dit boek – net als de opvolger, De nieuwe achternaam, niet weg konden leggen tot de laatste pagina was gelezen. Voor het derde deel van deze trilogie verschijnt, brengt uitgeverij Wereldbibliotheek eerst Ferrantes debuut uit: Kwellende liefde, dat begin jaren negentig in het Italiaans verscheen. Elena Ferrante schrijft hierin over de thema’s die in haar latere romans terugkeren: het zoeken naar een eigen identiteit, het besef van het menselijk onvermogen, de wil om het leven te lijf te gaan en de angst om alleen te staan. En dat alles in een glashelder, prachtig poëtische taal die van bijna elke zin een kunstwerkje maakt. Kwellende liefde vertelt het verhaal van Delia, een vrouw van begin dertig, die na de dood van haar moeder terugkeert naar Napels, de stad waar ze is opgegroeid. Ze...
Boeken uit & over Italië

Venezia – melancholische ode aan de mooiste stad op aarde

Er bestaan honderden, zo niet duizenden reisgidsen en fotoboeken over Venetië. Ook wij maakten een digitale reisgids, maar voor wie liever een heel bijzonder boek in zijn koffer stopt, tippen we vandaag Venezia van Serge Simonart. Een stad als Venetië is als geen andere stad ter wereld bedoeld om zo’n prachtig boek te maken. Venezia is een schatkist waarin je steeds nieuwe ontdekkingen doet: van negentiende-eeuwse foto’s van Ongania, gravures, handgekleurde dia’s van de magische lantaarn, antieke prentkaarten en brieven, oude bagagelabels op verweerde koffers, gouden dukaten, maskers en uitnodigingen voor carnavalbals… De illustraties, authentieke foto’s en documenten worden vergezeld van bezielde teksten van de hand van Serge Simonart, waarbij uit elk woord zijn liefde voor deze unieke stad blijkt. Het is een museum van papier, met ruim tweehonderd pagina’s om doorheen te dwalen, van herkenbare foto’s uit lang vervlogen tijden tot hier en daar een...
Boeken uit & over Italië

Porta Romana – zoektocht in Florence

Emilio Lastrucci wordt in het Zwitserse Vevey door een mooie vrouw in de val gelokt en ontvoerd. Zonder geheugen ontwaakt hij in een ziekenhuis. Wie hij is en wat hij in zijn leven gedaan heeft; het is weg. Als een detective gaat hij in Florence op zoek naar zijn eigen verleden. Een zoektocht langs vergeten huizen en mensen, waarbij hij in vreemde situaties terechtkomt. Wie is de vrouw die op zijn hotelkamer bij hem in bed kruipt? Wie zit er in de auto met het Zwitserse kenteken, die steeds weer opduikt? En vooral: wie is er nog te vertrouwen? Een fragment uit Porta Romana ‘In de Borgo Santi Apostoli vonden ze een trattoria. De ruimte was felverlicht en het was er druk. Obers liepen af en aan. Ze kregen een tafeltje achterin. Emilio was blij dat hij kon zitten. Het vele lopen en de doorwaakte nachten vermoeiden hem iedere dag meer. Sophie op haar beurt keek verlegen, nu ze zo recht tegenover elkaar zaten. Ze verschuilde zich achter de menukaart. Emilio wilde saltimbocca kiezen,...
Boeken uit & over Italië

De wereld van Nutella – hoe Italiaans broodbeleg de wereld heeft veroverd

We laten er in Italië het liefst onze cornetti mee vullen, smeren het thuis minimaal één keer per dag op onze boterham en in onze voorraadkast staat altijd een extra pot: Nutella, het bekendste broodbeleg aller tijden, dat is ontstaan in de heuvels van Piemonte. Het is op zijn minst indrukwekkend te noemen hoe de hazelnootpasta is uitgegroeid van een lokale lekkernij tot een internationaal geliefd merk. In het recent verschenen boek De wereld van Nutella – hoe een beleg de wereld veroverde lepelt Gigi Padovani de smakelijke geschiedenis van Nutella op. Van pastone naar Nutella Het succesverhaal begint vrij snel na de Tweede Wereldoorlog, toen chocolade schaars was. De Piemontese Pietro Ferrero, die een bakkerij runde in Alba, besloot vanwege deze schaarste om in plaats van chocoladepasta een pasta te maken van hazelnoten. Dit smeerbare huwelijk tussen cacao en een goede kwaliteit hazelnoten, die in Piemonte volop verkrijgbaar waren, noemde hij pastone. Ferrero hield de prijs...
Boeken uit & over Italië

Bella Italia – Suzanne Vermeer

Bella Italia is de nieuwe thriller van Suzanne Vermeer. Wat een vakantieparadijs op aarde had moeten zijn, verandert in een hel als de zoon van een Nederlands echtpaar op een camping verdwijnt… Als de zomervakantie voor de deur staat, besluiten Hans en Petra om met hun elfjarige zoon Niels te gaan kamperen aan het Gardameer. Niels maakt er snel vrienden en struint algauw de hele dag met hen over de camping. Totdat hij op een avond niet op de afgesproken tijd terug is… Hans gaat ongerust op zoek en doet een verschrikkelijke ontdekking. In de bosjes vindt hij het lichaam van een jongen. Het is niet Niels. Die zit er vlakbij en is in shock. Omdat de vermoedelijke dader na een achtervolging verdronken is in het Gardameer, beschouwt de politie de zaak al snel als afgerond. Totdat er een paar maanden later in hetzelfde gebied weer een moord wordt gepleegd… Een fragment uit Bella Italia ‘Kwart over drie,’ sprak Hans vergenoegd. ‘Dat noem ik nog eens op schema.’ Tweehonderd...
Boeken uit & over Italië

Koken voor kardinalen – historisch kookboek van Bartolomeo Scappi

Niet iedere kok heeft de eer om te koken voor kardinalen. Bartolomeo Scappi, een van de beroemdste koks die Italië gekend heeft, voorzag diverse kardinalen van de dagelijkse maaltijd én kookte zelfs voor paus Pius V. Zijn ervaringen deelde hij in een ‘kookboek’ dat nu voor het eerst ook in een Nederlandse vertaling is uitgegeven. De vertaling van Scappi’s kunststuk is een samenwerking van Ike Cialona, die de vertaling verzorgde, en Jonah Freud, die een aantal recepten bewerkte zodat ze ook geschikt zijn voor hedendaags gebruik. Koken voor kardinalen is echter meer dan een kookboek. In zijn keuken bereidde Scappi namelijk niet alleen tongstrelende gerechten, maar tekende Scappi ook culinair advies op. In zijn verhandeling over de kookkunst die voor het eerst in 1570 in Venetië gedrukt werd, schrijft hij bijvoorbeeld: ‘Een vakkundige en competente meester-kok streeft naar een goed begin, een beter middendeel en een best einde. Hij gaat te werk als een bedachtzame architect...