Reizen door Italië De 10 best gelezen reisblogs van 2022
2022 is bijna voorbij. Het was een jaar vol mooie reizen, naar favoriete bestemmingen en naar nieuwe plekken: van Rome en Florence tot Viterbo en Faenza, van Bologna en Treviso tot Siena en Arezzo.
Hoogtepunt waren de twee heerlijke lezersreizen naar Parma en omstreken én onze inspirerende teamweekenden in Parma, waar we 12,5 jaar Ciao tutti vierden met bijna alle collega’s. Zó fijn om iedereen na bijna drie jaar weer bij elkaar te brengen en een weekend lang te genieten van alle moois en lekkers in Parma.
Ik at dan ook minimaal drie keer mijn gewicht in pasta en Parmezaanse kaas, zette bijna anderhalf miljoen stappen op Italiaanse bodem, schreef ruim twintigduizend woorden aan mijn roman in wording en legde heel veel kilometers af per spoor.
Ik schreef twee nieuwe Specials (over de Bloemenrivièra en over Sardinië) en vijf nieuwe City Walks, in Arezzo, Bolzano, Como (samen met Inge van Milaan met Local), Rome en Venetië. Samen met mijn fantastische team publiceerde ik meer dan...
Toscane Wanneer heb je San Gimignano bijna helemaal voor jezelf?
We waren al een paar keer eerder in San Gimignano, het ‘Manhattan van de middeleeuwen’, maar nog nooit logeerden we er ook. Een bijzondere ervaring, want als de busladingen toeristen door de poorten van de stad zijn verdwenen, keert de rust weer en krijgt San Gimignano een heel andere aanblik, zoals het er honderden jaren geleden moet hebben uitgezien.
Je dwaalt door verlaten straatjes, in de schaduw van de veertien torens. Deze torens deden in de eerste plaats dienst als versterkte woningen voor de gegoede families van de stad, maar ze waren ook bedoeld als statussymbool. Hoe hoger de toren, hoe hoger het aanzien van de familie.
Ooit werd het stadje gedomineerd door wel tweeënzeventig torens. Bij wet was vastgelegd dat de torens niet hoger mochten zijn dan La Rognosa, de toren van het Palazzo del Podestà. Tegenwoordig is de Torre Grossa met zijn vierenvijftig meter de hoogste toren.
Terwijl we de torens in ons opnemen en ons voorstellen hoe het moet zijn geweest om hier te...
Reizen door Italië Vier het voorjaar! 10x Italië in bloei
Heerlijk, lente! Niets mooier dan heerlijk geurende bloesem, kleurrijke voorjaarsbloemen en de warmte van de zon op je huid. Ciao tutti tipt tien plekken waar je Italië prachtig zult zien bloeien!
We beginnen onze bloesemtocht in het noorden van Italië. Om precies te zijn in Lana, in Trentino-Alto Adige. Hier wordt van eind maart tot half april het Festa della Fioritura gevierd, het Bloesemfeest, met tal van proeverijen (met onder andere honing en fruit), concerten en een braderie.
Ook in Trentino-Alto Adige vind je de tuinen waar de Oostenrijkse keizerin Sissi graag wandelde. De tuinen horen bij Castel Trauttmansdorff in Merano en zijn in het voorjaar een feest voor het oog, met prachtig gekleurde bloemen.
Onderstaande foto’s onthullen de kleurenpracht van het Parco Sigurtà, in Valeggio sul Mincio, vlak bij het Gardameer. Deze tuin is vooral in het voorjaar een explosie van kleur.
In Piemonte valt vanaf 5 april een Nederlandse bloemenpracht te bewonderen, tijdens Messer...
Rome Laus Romae – lofzang op Rome
Vandaag een lofzang op Rome, aan de hand van een prachtig boek dat we vorige week ontdekten:
Laus Romae, oftewel Lofzang op Rome, is een bundel van zestien artikelen die betrekking hebben op belangrijke momenten uit de cultuurgeschiedenis van Rome, van 1200 voor Christus tot en met het gedicht van Lucebert over Rome uit 1957.
Het boek is samengesteld naar aanleiding van het tienjarig jubileum van de nascholingscursus die door uitgeverij Eisma Edumedia werd georganiseerd voor docenten Klassieke Talen als voorbereiding op de Rome-reis. De redactie van het boek is verzorgd door Charles Hupperts en Elly Jans.
In Laus Romae komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod, zoals de wandeling die de dichter Vergilius Aeneas laat maken door de stad, wanneer hij op zijn reis in Lazio aankomt, de rol van de boog in de architectuur van het antieke Rome, de woningen van belangrijke Romeinse keizers, de vraag hoeveel inwoners de stad Rome had en hoe het met de hygiëne in een wereldstad als Rome was...
Droomplekken voor een vakantie in Italië De leukste bed & breakfasts in Italië voor boekenliefhebbers
Ben je dol op boeken, verslind je verhalen en houd je van alles dat met lezen en schrijven te maken heeft? Dan moet je echt een keer bij deze bijzondere bed & breakfasts in Italië logeren!
Elke B&B in dit artikel (dit keer geordend van zuid naar noord) heeft een bijzondere link met boeken. Je slaapt bijvoorbeeld tussen de boeken, treedt in de voetsporen van beroemde schrijvers of romanpersonages of vindt er een bijzondere bibliotheek. In elk geval vind je er genoeg verhalen om heerlijk (van) te dromen!
foto’s: Bibliò Rooms – Bologna
SICILIË
Casa VerbaVolant
Eenmaal over de drempel van Casa VerbaVolant in Syracuse stap je binnen in een wereld vol verhalen. Eigenaren Fausta en Elio runnen samen een kleine maar fijne uitgeverij, Edizioni Verba Volant. Ze houden met hart en ziel van boeken, van verhalen, van woorden – en dat is in elke ruimte terug te zien.
Er zijn drie kamers (Hermes, Olivetti en Triumph), een suite (Remington) en vier appartementen (Baskerville, Bodoni,...
Lazio Vitorchiano – prachtig dorpje op een klif van peperino-steen
Vitorchiano is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Het ligt op enkele kilometers van Viterbo, in de streek Tuscia, in het noorden van de regio Lazio.
Vitorchiano is door Touring Club Italiano ook onderscheiden met de Bandiera Arancione (‘oranje vlag’), een onderscheiding voor de meest gastvrije dorpjes van Italië.
Op een klif van peperino-steen
Vitorchiano is gebouwd op een klif van peperino-steen, een grijze steensoort die zijn naam dankt aan de zwarte spikkeltjes die – als een soort peperkorrels – in de steen te zien zijn.
De grote rotsblokken waarop het dorpje ligt, geven het een karakteristiek uiterlijk. Ook het dorp zelf wordt gekenmerkt door de grijze kleur van de peperino-steen.
Je wandelt er door smalle straatjes met kleine bogen en over gezellige pleinen die er nog bijna precies zo uit zien als een aantal eeuwen geleden.
Strijd tussen Rome en Viterbo
Het verhaal gaat dat de Vicus Orclanus, de klif waarop Vitorchiano is...
Proef het beste van Italië Aan tafel met Cicero en zijn favoriete nagerecht: cannoli!
Vandaag, morgen en overmorgen duiken we massaal de keuken in en genieten we, het liefst met de hele familie aan tafel, van heerlijke gerechten afgewisseld met gezellige, vrolijke en diepzinnige gesprekken.
Terwijl wij daar een paar dagen per jaar de tijd voor nemen, deden de oude Grieken en Romeinen dat wat vaker. Willemijn dook uitgebreid in de geschiedenis van de feestmaaltijd, voor een smaak- en betekenisvolle kerst met de klassieken!
Vandaag publiceren we het laatste stukje van Willemijns artikel, met een lekkernij van niemand minder dan Cicero.
Want hoewel het zeker niet altijd en overal in de oudheid gebruikelijk was om een toetje te eten, lustten de Romeinen er wel pap van. Of eigenlijk pasta van, want ze waren een van de eersten die de gewoonte opnamen om zoete deegwaren toe te nuttigen.
We dienen vandaag een van de meest sprekende voorbeelden op, het recept van Cicero’s favoriete nagerecht: cannoli!
Tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte factus, zo zijn...
Italië dichtbij 12x Italiaans eten in Amsterdam – Italiaanse restaurants, delicatessenzaken & ijssalons
Hoera! De Ciao tutti app heeft een nieuwe update gekregen. Niet alleen is het design vernieuwd, ook de techniek erachter werkt nóg beter en sneller.
Daarnaast vind je nu heel veel Italiaanse adressen in Nederland terug in de app. Van restaurants tot musea, van delicatessenzaken tot ijssalons en andere plekken met een tricolore tintje. We hebben in heel Nederland ongeveer duizend adressen voor je verzameld!
De app is beschikbaar voor Android en iOS. Je kunt de app gratis downloaden om al onze tips – zowel in Italië als in Nederland – te kunnen zien, met extra informatie.
In dit artikel geven we alvast een voorproefje met twaalf Italiaanse tips in Amsterdam, van een fijne broodjeszaak tot authentieke pizzeria’s, van delicatessenwinkels tot restaurants waar je je een avond lang in la bella Italia waant.
Alberto Pozzetto
Voor een goede kop koffie, iets zoets (de citroencake is echt een omweg waard) of een goed belegd broodje ga je in de Amsterdamse Pijp langs bij Alberto Pozzetto...
Amalfikust 10x kajakken of kanoën in Italië – van de Italiaanse meren en Cinque Terre tot Venetië en de Amalfikust
De laatste jaren zijn watersporten zoals kajakken, kanoën en suppen steeds populairder geworden – ook in Italië. Er zijn dan ook veel prachtige plekken die zeer geschikt zijn voor een onvergetelijk tochtje op het water, zowel aan de kust als op een van de schitterende meren die Italië rijk is.
We hebben tien perfecte plekken om te kajakken of kanoën in Italië voor je op een rijtje gezet, met afwisselende decors voor onvergetelijke peddelavonturen. Van Venetië tot de Cinque Terre, van het Lago d’Orta tot het Gardameer en van de Dolomieten tot de Amalfikust.
Lago d’Orta
Het Lago d’Orta is een van de schoonste meren van Noord-Italië, met prachtig helder water. Het mooiste plaatsje aan het meer is Orta San Giulio, dat op een schiereiland in het Lago d’Orta ligt, met schitterend uitzicht over het water.
Na een wandeling door het pittoreske plaatsje, met schilderachtige straatjes die van het Piazza Motta naar het meer meanderen, kun je bij Canoe Lago d’Orta (aan de Via...
Reizen door Italië De mooiste treinreizen in Italië – van de Centovalli Express tot de nieuwe Orient Express La Dolce Vita
Reizen met de trein is een ideaal alternatief als je niet van vliegen of lange autoritten houdt. Je reist ontspannen én duurzaam en onderweg geniet je van het steeds veranderende landschap. Geen eindeloze wachttijden op het vliegveld of stress bij het inchecken van je bagage, maar in alle rust de mooie uitzichten voorbij zien glijden.
Je kunt echter niet alleen naar Italië met de trein, ook ín Italië vind je veel prachtige spoorlijnen. We hebben een aantal bijzondere treinreizen voor je op een rijtje gezet, van de beroemde Centovalli Express in het noorden tot schitterende spoorroutes op de eilanden, van Slow Food-treinreizen tot de nieuwe Orient Express La Dolce Vita. Andiamo?!
Centovalli Express – van Piemonte naar Zwitserland
De Centovalli Express verbindt Domodossola in Piemonte met Locarno in Zwitersland, aan de noordelijke oever van het Lago Maggiore.
Officieel heet deze spoorlijn de Ferrovia Vigezzina-Centovalli. Vigezzina verwijst naar het Italiaanse dal, Centovalli naar...
Ligurië Ontdek de geschiedenis van olijfolie in Imperia – met olijfolieblikken als kleurrijke ansichtkaarten
In het glas-in-loodraam van het indrukwekkend trappenhuis van een van de art nouveau-villa’s in Imperia prijkt het logo van Carli, geflankeerd door het pauselijk wapen en het koninklijke wapen van het Huis van Savoia. Met zulke hoogstaande klanten kun je niet anders dan pronken, zal Carlo Carli gedacht hebben.
De naam Carli is in Imperia en omstreken echter ook niet de minste. Het olijfoliebedrijf kent een rijke geschiedenis, met verrassende verhaallijnen. Tijdens haar bezoek aan Olioliva (waarover je in deze blog meer leest) bracht Jessica dan ook een bezoek aan het Museo dell’Olivo Carlo Carli, dat is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de olijfolieproducent.
Jessica: ‘In het museum wordt weliswaar in de eerste plaats de geschiedenis van de olijfolie verteld, maar daarmee ook automatisch de geschiedenis van de familie Carli en van de regio Ligurië. Een absolute aanrader, dit kleine maar interessant museum waar ook de bezoeker met een iets kortere spanningsboog niet...
Napels Bezoek het Museo e Real Bosco di Capodimonte in Napels
Op de Capodimonte-heuvel in Napels vind je het museum van Capodimonte, dat is gevestigd in het voormalige zomerpaleis van het Huis Bourbon. Eromheen vind je een enorm park dat uitzicht biedt op de stad en de Golf van Napels.
Het paleis herbergt een van de belangrijkste kunstcollecties in Italië, maar ook als je geen kunstliefhebber bent is er hier veel te ontdekken. Joël & Iris van Ontdek Napels vertellen je graag wat er allemaal te zien is.
Het museum van Capodimonte
Capodimonte werd in de achttiende eeuw aangelegd als jachtreservaat voor Karel van Bourbon, die aan het hoofd stond van het Koninkrijk der Beide Siciliën, dat heel Zuid-Italië en het eiland Sicilië omvatte.
Het vormde een koninklijke residentie voor drie dynastieën, maar in 1957 openden de deuren voor het publiek, toen het koninklijke paleis was omgetoverd tot het Museo di Capodimonte.
De prachtige koninklijke tuin werd ontworpen door architect Ferdinando Sanfelice, wiens naam je misschien kent van het Palazzo...