Ligurië Walvissen en dolfijnen spotten in Ligurië
De regio Ligurië is bij de meeste toeristen vooral bekend van de kleurrijke huizen, de prachtige stranden en de Cinque Terre. Wat veel minder mensen weten, is dat het ook de ideale plek is om walvissen en dolfijnen te zien. Vanuit diverse plaatsen aan de kust is het mogelijk om een excursie te boeken en op zoek te gaan naar deze prachtige dieren.
Erwin en Nicole brachten tijdens hun vakantie een dag door op zee, met als beloning bijzondere ontmoetingen met walvissen en dolfijnen. Vandaag laten ze je meegenieten van deze unieke ervaring.
Erwin: ‘Vanuit de haven van Imperia gaan we de zee op. De boot van WhaleWatch Imperia vertrekt om elf uur. Voor we aan boord gaan, genieten we in een lokale bar nog even van een cappuccino en een cornetto alla crema.
Als iedereen is gearriveerd, gaan de trossen los en kiest het schip het ruime sop. De zon schijnt volop en we nemen plaats op het bovendek, zodat we kunnen genieten van het uitzicht.
We varen evenwijdig aan de kust richting het oosten....
Veneto Lunchen bij Locandina Cappello in Verona: crostini met prosecco
Vlak bij La Casa di Giulietta, met het balkon en het bronzen beeld van Julia, vind je Osteria Locandina Cappello (Via Cappello 16). Hier strijken we na een tip van An van B&B Carpe Diem neer voor een snelle en lichte lunch.
Hoewel de locandina ook een uitgebreid menu heeft (met verschillende antipasti en pasta’s uit de keuken van de regio Veneto), is er speciaal voor de lunch ook een uitgebreide keuze aan crostini (geroosterd brood met verschillende soorten smakelijke toppings) en tartine (mini-broodjes met bijzonder beleg).
De vitrine meteen naast de ingang ligt vol met allerlei lekkers en een van de koks maakt in een gestaag tempo een steeds groter wordende stapel crostini voor de gasten die inmiddels alle tafeltjes van Locandina Osteria Cappello hebben ingenomen.
Het is lastig kiezen, dus uiteindelijk wordt de lichte lunch nog een behoorlijk uitgebreide lunch, maar elke combinatie is even lekker: van de crostini met grove artisjokpesto tot de crostini met paddenstoelen met...
Italiaanse films & series Hannah – grote hit op het filmfestival van Venetië
Een nominatie voor een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië afgelopen jaar én een Coppa Volpi voor hoofdrolspeelster Charlotte Rampling als beste actrice, die inderdaad een prestatie van formaat neerzet in Hannah, een film die onder je huid kruipt.
De Italiaanse regisseur Andrea Pallaoro maakte met Hannah een intiem portret van een oudere vrouw die worstelt met het verlies van haar identiteit. Nadat haar man in de gevangenis belandt, moet ze haar leven opnieuw vorm geven.
Dat gaat gepaard met momenten van ontkenning en berusting, maar langzaam verliest Hannah daarbij de grip op haar leven. Via het gevoelige portret van een gebroken vrouw onderzoekt Pallaoro thema’s als vervreemding, eenzaamheid en de grens tussen individuele vrijheid, menselijke relaties en sociale druk.
Naast Charlotte Rampling spelen André Wilms, Jean-Michel Balthazar en Luca Avallone de hoofdrollen in dit psychologisch drama, maar de film wordt gedragen door Rampling. Ze ís Hannah – en neemt jou...
Veneto Giardino Giusti – een ‘geheime’ tuin in Verona
Niet ver van het historisch centrum van Verona, aan de andere kant van de rivier de Adige, ligt een van de mooiste Italiaanse renaissancetuinen verscholen: de Giardino Giusti.
Het is dat de straat Via Giardino Giusti heet en Google Maps zegt dat we er zijn, anders waren we de onopvallende gevel zo voorbij gelopen. Door de poort vangen we inderdaad ook een glimp op van iets wat lijkt op een ‘geheime tuin’.
We hebben een afspraak met Sandra Giusti, een oudere dame die samen met haar neef – als laatste nazaten van de familie Giusti – de tuin beheert. Zij zal ons meer vertellen over dit bijzondere stukje groen in de stad.
Terwijl we door de tuin lopen, vertelt Sandra hoe het allemaal begon. De geschiedenis gaat terug tot de veertiende eeuw, toen het kleuren van wol in Verona big business was. De rijke Giusti-familie, die in Toscane in de wolindustrie zat, verhuisde daarom naar Verona. In 1406 kocht Provolo Giusti een stuk land, op de plek van de huidige tuin, en zette er een...
Veneto Killing Cangrande – speel een spannend moordmysterie in Verona
Je kunt het je bijna niet voorstellen als je de kleurrijke huizen rondom het Piazza Bra, de ranke klokkentorens en het gezellige Piazza delle Erbe aanschouwt, maar in Verona is heel wat bloed vergoten.
Tijdens de interactieve speurtocht Killing Cangrande van Play the City maak je kennis met de donkere kant van het Verona van 1329, het jaar waarin Cangrande della Scala, de Signore (heer) van Verona, overleed. Eeuwenlang was zijn dood een mysterie, tot de autopsie op het gemummificeerde lichaam in 2004 onthulde dat Cangrande vergiftigd was. Maar wie was de moordenaar?
Aan twee teams de taak om tijdens een interactieve speurtocht door de stad de moordenaar op te sporen én het motief van de moord te achterhalen.
Saskia zet haar speurneus op en neemt het samen met An van B&B Carpe Diem in Solferino en Antoinette Coops op tegen drie Vlaamse toeristen.
Op de binnenplaats van het Castelvecchio, het oude kasteel dat werd gebouwd in opdracht van de familie Scaligeri, geeft gids Francesco...
Palermo Street art in Palermo – kleurrijke speurtocht door de stad
Palermo voelt soms als één groot openluchtmuseum, met al haar kerken, pleinen en markten. Als je oog hebt voor het werk van street artists, zie je bovendien op de meest onverwachte plekken als verlaten binnenplaatsen of achterafstraatjes kleurrijke kunstwerken verschijnen.
Saskia ontdekte samen met fotografe Carola tijdens een rondreis over Sicilië ook het bruisende Palermo. Ze spotten heel veel street art, van kleurrijke Madonna’s tot een prachtig portret van Borsellino en Falcone.
In de hele stad zijn muren, gebouwen en soms zelfs hele wijken onder handen genomen door bekende en minder bekende kunstenaars. Het gaat soms om bij toeristen iets minder bekende wijken, maar ook in het centrum van de stad valt er genoeg street art te zien.
In deze blog delen we vijftig prachtige pareltjes, maar er is nog veel en veel meer te zien. Ook elders op Sicilië: als je een rondreis over het eiland maakt, vind je ook in Lentini, Catania en Caltanisetta kleurrijke street art. Bovendien komt...
Sicilië Amunì! Ontdek Sant’Angelo Muxaro en de Monti Sicani
Amunì! Het is de lijfspreuk van Pierfilippo Spoto, Siciliaan in hart en nieren. Niet omdat hij ons op wil jagen (amunì betekent andiamo, we gaan, in het dialect van het eiland), maar omdat hij ons zo veel moois wil laten zien dat een dag eigenlijk te kort is.
Het is nog vroeg als hij ons komt ophalen, dus schuift Pierfilippo nog even aan aan de ontbijttafel bij Fontes Episcopi. Hij bestelt een dubbele espresso, maar zodra deze op is, gaan we op pad.
Vanaf de bijrijdersstoel van zijn jeep hebben we perfect uitzicht over het landschap waar we doorheen rijden. Aspro, noemt Pierfilippo het landschap: rauw, ruig – en dat is precies de goede omschrijving voor het Siciliaanse binnenland ten noorden van Agrigento.
Na ontelbaar veel bochten die steeds andere vergezichten onthullen, doemt bijna uit het niets een eenzame heuvel voor ons op, met op de top een groepje huizen. Dat moet Sant’Angelo Muxaro zijn, het dorpje waar Pierfilippo kind aan huis is en dat hij ons graag wil laten zien,...
Cinque Terre 5 alternatieven voor de Cinque Terre – van Camogli tot Portovenere
Ze zijn prachtig, de vijf kleurrijke dorpjes van de Cinque Terre: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Ze zijn echter ook heel populair, wat er – zeker in de zomermaanden – voor zorgt dat de dorpjes overspoeld worden door toeristen van over de hele wereld.
Je loopt met heel veel anderen door de smalle straatjes, staat hutjemutje op het dorpsplein en moet je op piekmomenten echt een weg door de mensenmassa banen. Niet precies wat je je van een bezoek aan deze pittoreske dorpjes voorstelt.
Mocht je geen tijd hebben om buiten het seizoen de Cinque Terre te bezoeken (in de wintermaanden is het er net zo mooi en bijna uitgestorven), dan zijn deze vijf dorpjes een prima – en veel rustiger alternatief – voor de dorpjes van de Cinque Terre.
Portovenere
Net ten zuiden van Riomaggiore schittert het pittoreske havenstadje Portovenere. De smalle straatjes, de gekleurde huisjes en het authentieke haventje maken dit plaatsje tot een van de meest romantische...
Italiaanse films & series My Name is Nobody – zoektocht in Trastevere
Vanaf 18 januari reis je vanuit je bioscoopstoel naar de Romeinse wijk Trastevere, met de documentaire My Name is Nobody.
Aanleiding voor deze documentaire is een grote klassenfoto die aan de wand hangt bij het knusse restaurant Checco er Carettiere, eveneens in Trastevere. Er zijn duizenden van dit soort foto’s gemaakt, maar deze is bijzonder. Twee van deze jongetjes zouden later namelijk heel beroemd worden: regisseur Sergio Leone en componist Ennio Morricone.
Maar wie is dat jongetje dat toevallig tussen hen in staat? Die al zijn leven lang in de schaduw van deze twee iconen staat? Regisseur Denise Janzée gaat naar hem op zoek en voor één keer is deze onbekende jongen the talk of the town.
In een zoektocht die je meevoert door Trastevere, met zijn markante inwoners, pleintjes en kerken én de Italiaanse cinema, ontdek je de prachtige filmische kant van dit stukje van de Eeuwige Stad, waar elke straathoek een filmdecor lijkt.
Denise Janzée: ‘Deze film gaat over wat roem...
Recepten 20x de lekkerste tiramisù voor toe – van het originele recept tot verrukkelijke variaties
Er gaat weinig boven tiramisù als afsluiter van een feestelijke maaltijd. We zijn dol op de klassieke versie, maar variëren ook graag met andere ingrediënten. Zo is de limoncellotiramisù inmiddels het vaste verzoeknummer van sommige vrienden, net als de tiramisù met vijgen en honing.
We kozen twintig feestelijke tiramisùrecepten uit, plus tien recepten waarmee je tiramisù net even anders op tafel zet, in de vorm van een taart of semifreddo bijvoorbeeld. Geniet van je tiramisùtoet!
*klassieke tiramisù
*tiramisù al limoncello
*tiramisù met twee soorten drank (van Letitia Clark)
*frisse citroentiramisù (van Janneke Philippi)
*tiramisù met speculaas (van Uit Paulines Keuken)
*tiramisù met Espresso Martini (van delicious.)
*stroopwafeltiramisù (van Chicks Love Food)
*tiramisù met vijgen en honing (van Spar)
*tea tiramisù (van Juls’ Kitchen)
*tiramisù royal (van South & Pepper)
*tiramisù met chocolade/hazelnootpasta (van delicious.)
*tiramisù met zabaglione en...
Italiaanse films & series A Ciambra – ontmoet een criminele familie in Calabrië
De film A Ciambra, de Italiaanse Oscarinzending, neemt je mee naar de familie Amato, die in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië woont. Vier generaties leven dicht op elkaar gepakt in een gammel huis. Kleine criminaliteit zoals inbraken en autodiefstal zorgen voor brood op de plank, waarbij het voortdurend uitkijken is dat ze de plaatselijke maffia niet voor de voeten lopen.
Als de vader en oudste zoon worden gearresteerd, voelt de veertienjarige Pio zich de man in huis. Hij wil graag laten zien dat ook hij zijn steentje kan bijdragen en gaat op eigen houtje het dievenpad op. De enige bij wie hij terecht kan voor hulp is de sympathieke Ayiva, die voor Pio een soort tweede vader is geworden.
Pio ondervindt al snel dat een echte man zijn ook betekent dat hij keuzes moet maken en dat de familie daarbij het sterkste aan hem trekt.
Met A Ciambra keert de Italiaanse-Amerikaanse-Eritrese regisseur Jonas Carpignano terug naar de streek waar hij ook enkele korte films en zijn eerste speelfilm...
Recepten Ham in deegkorst – Romeins pronkgerecht
De antieke Romeinse keuken heeft veel verborgen verrassingen die het ontdekken waard zijn. Hoewel gerechten uit de oudheid vooral bekend staan om hun uitgesproken smaken met veel zoet/zuurcombinaties en recepten waar hartig en zoet samen gaan, tref je soms opeens een modern ogende parel van een gerecht.
In het enige Romeinse kookboekje dat we nog kennen, staat zo’n gerecht dat ook op de kersttafel een pronkstuk zal zijn: ham in een deegkorst.
Het gerecht siert al tweeduizend jaar de tafel van de elite tijdens banketten en feesten. Smaakmakers en deegsoorten verschilden van tijd tot tijd, maar het principe van dit smakelijke gerecht kennen we nog steeds. Misschien ook niet zo gek, want wie houdt er nou niet van een knapperige deegkorst gevuld met super malse langzaam gegaarde ham?
Tijdens experimenten voor haar Romeinse kookboek Garum & duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu ontdekte Manon hoe subtiel en verfijnd dit antieke recept eigenlijk is. Het deeg met olijfolie...