Naar hoofdinhoud Naar navigatie
2 oktober 2018

Gnudi met pistachenoten en basilicum uit Hartstikke mediterraan

Gefrituurde salie, buikspek met appel en salie, open ravioli met spinazie en salie, pasta met walnotensaus, pizzoccheri met paddenstoelen, paccheri met baccalà en gefrituurde uienringen, farinata, selderijtaart met kappertjes en groene olijven, asperges met amandelen en citroen…

Dat klinkt hemels, niet? Dat zijn deze gerechten zeker, maar ze zijn allemaal ook nog eens gezond. Met dit heerlijks uit de mediterrane keuken op je bord weet je zeker dat je lekker en gezond eet.

Al deze recepten zijn – met nog veel meer lekkers – gebundeld in het kookboek Hartstikke mediterraan van de zussen Annemieke en Janine Jansen. Annemieke werkt als cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en is dagelijks bezig met het thema gezondheid en voeding. Janine is zelfstandig grafisch vormgever, (food)fotograaf en kok.

Samen maakten ze een heerlijk zonnig kookboek vol mediterrane gerechten. We watertanden bij gefrituurde artisjokjes met kaasfondue, tagliata met dragonsaus, gevulde citroen met sardientjes, bitterballen van baccalà, rotolo met radicchio en gorgonzola, gebakken gnudi met pistachenoten en basilicum, crespelle (flensjes) met asperges en munt, pasta met ricotta…

En wat dacht je van toetjes als semifreddo van pistachenoten, aardbeien/rabarberijs met zwarte peper, sgroppino met homemade citroensorbet en bitterkoekjes met sinaasappelzabaglione?

Janine: ‘De eenvoud en geweldige smaken van het mediterrane ‘dieet’ zorgen ervoor dat iedereen het goed kan volhouden. Voor iedereen, jong en ouder, is het een prachtige leidraad om lichamelijke klachten op latere leeftijd te voorkomen.’

Annemieke: ‘De recepten worden gelardeerd met wetenschappelijk onderbouwde, maar luchtig gebrachte informatie over voeding en gezondheid. Bij elk gerecht staat onder meer hoeveel onverzadigd en verzadigd vet, suiker en zout het bevat. Daardoor is het boek bijzonder geschikt voor mensen die een aangepast dieet volgen vanwege bijvoorbeeld een hart- of nieraandoening of diabetes.’

Gebakken gnudi met pistachenoten en basilicum
Annemieke en Janine: ‘Gnudi komen uit de Toscaanse Maremma, een van onze favoriete regio’s. Het is eigenlijk raviolivulling zonder ravioli. De naam zegt het al: gnudi betekent ‘naakten’.

Meestal worden ze gekookt gegeten, maar daar worden wij niet bijster warm van. En we zijn niet vies van olie, dus bakken maar!’

Ingrediënten (voor 20 gnudi): 20 gram pistachenoten | 5 gram basilicum | 15 gram peterselie | 250 gram ricotta | 20 gram Parmezaanse kaas | verse nootmuskaat | zwarte peper | griesmeel (semola) | voor de basilicumolie: 15 gram basilicum, 100 ml olijfolie en een scheutje balsamico

Wrijf de pistachenoten fijn in een vijzel. Meng de pistachenoten, de fijngesneden basilicum en de peterselie door de ricotta. Rasp de Parmezaanse kaas boven het mengsel. Voeg – het liefst vers geraspte – nootmuskaat en zwarte peper toe.

Zet het mengsel een half uur in de koelkast om op te stijven. Rol er dan balletjes van zo groot als een pingpongbal en haal die door het griesmeel. Laat ze nog een paar uur in de koelkast opstijven voor je ze bakt.

Dien ze op met basilicumolie: meng de grof gemalen basilicum met de olijfolie en een scheutje balsamico.

Andere suggesties in plaats van met pistachenoten en basilicum: met gerookte zalm (laat dan de Parmezaanse kaas weg), met kabeljauwfilet (die je eerst even gaart met kruiden als peterselie, rozemarijn of mosterd), met paddenstoelen en tijm of met gebakken spinazie met salie.

Veel en veel meer mediterraan lekkers vind je in

Hartstikke mediterraan | Jansen & Jansen | ISBN 9789059568686 | € 24,99 | Fontaine Uitgevers | bestel Hartstikke mediterraan via deze link bij bol.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen