Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Sicilië"

Puglia

Tips voor een vakantie in de Valle d’Itria van Annette van Luyk

Sinds 2014 zijn Annette van Luyk en haar man de trotse bezitters van een huis in Puglia. Dit pareltje ligt op het platteland aan de rand van de groene, heuvelachtige Valle d’Itria, zes kilometer ten zuidoosten van Ceglie Messapica. Vandaag deelt Annette haar Puglia-avontuur én een paar heel fijne tips voor een vakantie in deze regio. Annette: ‘We zijn eigenlijk per toeval in Puglia terecht gekomen. We waren er nog nooit geweest, maar het stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Toen we hoorden dat de huizenprijzen in Puglia tot de laagste van Italië behoren, was onze nieuwsgierigheid gewekt. Zelf was ik al veel langer verliefd op Italië, mijn man werd dat een jaar daarvoor tijdens onze huwelijksreis dwars door Italië naar Sicilië. Hij had altijd al de droom gehad een (vakantie)huis te bezitten in een warm zonnig land en opeens werd Puglia daarvoor de perfecte (en betaalbare) bestemming. Al snel werd ons duidelijk dat het de Valle d’Itria moest worden. Dit prachtige...
Reizen door Italië

De mooiste kerstmarkten in Noord-Italië – van Bolzano tot Vipiteno

Zin om dit jaar nog een heerlijk winters weekendje weg te boeken? Deze kerstmarkten zijn de perfecte aanleiding voor een Italiaanse mini-break! Kerstmarkten in Trentino-Alto Adige In deze noordelijke Italiaanse regio kun je in december je hart ophalen aan sfeervolle kerstmarkten. We tippen de leukste! In Bolzano, de hoofdstad van Alto Adige, wordt er elk jaar van eind november tot aan de kerstdagen een kerstmarkt georganiseerd. Bolzano is prachtig gelegen in een vallei, en de omliggende witte bergen en de sprookjesachtige  binnenstad zorgen voor een fenomenaal decor voor een van de gezelligste kerstmarkten van Italië. Vooral het Piazza Walther biedt jaarlijks een onvervalste kerstsfeer. De lichtjes en geuren brengen je meteen in de stemming voor de feestdagen. De kerstmarkt van Bolzano is in heel Italië (en daarbuiten) bekend: van heinde en verre komen mensen speciaal naar de stad voor deze markt. De houten chalets op het plein zijn charmant en verkopen van alles en nog...
Recepten

Busiate al pesto trapanese uit het kookboek Sicilicious

Vandaag verrast Loes Janssen Miraglia ons met een recept voor pasta met pesto uit Trapani. Loes: ‘Dit verrukkelijke gerecht komt uit Sicilië (waar mijn partner vandaan komt, waar wij een aantal jaren hebben gewoond en waar ook ons zoontje geboren is). Het is typerend voor de provincie Trapani (in het westen van het zonovergoten eiland). Niets is met zekerheid te zeggen, maar hoogstwaarschijnlijk is deze pesto ontstaan nadat koopmannen uit het Noord-Italiaanse Genua, waar pesto op basis van basilicum en pijnboompitten oorspronkelijk vandaan komt, op hun zeereizen zijn neergestreken in het West-Siciliaanse Trapani. Tongstrelend deze versie met amandelen!’ Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor vier personen): 4 teentjes knoflook | een bos verse basilicumblaadjes | 4 rijpe, middelgrote tomaten | 60 gram amandelen | 100 milliliter extra vergine olijfolie | zout en peper | 350 gram busiate Hoe maak je deze pasta? Pel de knoflook en stamp de teentjes met de basilicum fijn in een vijzel....
Toscane

Waar vind je het lekkerste ijs van Toscane?

Italië is niet alleen het land van pasta en pizza, maar ook van gelato – ijs in alle kleuren van de regenboog. In de laars zijn er volgens Gambero Rosso meer dan zevenendertigduizend gelateria’s te vinden, van authentieke ijssalons tot bars en pasticceria’s die ijs verkopen. Lang niet bij elke gelateria vind je vers, zelf gemaakt ijs, maar gelukkig kun je op veel plekken wél genieten van een perfecte gelato. Gambero Rosso ging alvast voorproeven en heeft driehonderd Italiaanse ijssalons bekroond met zogenaamde coni (hoorntjes). Eén cono wil zeggen dat het ijs buono, goed is. Bij ijssalons met twee coni eet je een ottimo gelato, een zeer goed ijsje. De eccellente, uitmuntende, ijssalons worden beloond met drie coni. De beste ijssalons van Toscane We zullen komende tijd regelmatig per regio een overzicht delen van de beste ijssalons. De aftrap is vandaag voor Toscane, waar Gambero Rosso negentien gelateria’s bekroonde: vier met drie hoorntjes, zes met twee hoorntjes en negen...
Recepten

Bak kaasbeignets met vlierbloesem van Maestro Martino

Begin april reisde Manon van eet!verleden rond op Sicilië. Manon: ‘Het eiland was knisperend groen en goudgeel van de vele bloemen en kruiden die in bloei stonden. Tot mijn verbazing troffen we regelmatig een vlierstruik in bloei, de bloesems heerlijk geurend in de zachte wind. Wat een traktatie, want de vlierstruik bloeit in Nederland pas in mei. Zo kan ik dit jaar maar liefst twee keer genieten van de aromatische geur en unieke smaak van de vlierbloesem! De bloesems, bessen en jonge scheuten van de vlier worden al eeuwenlang gebruikt in de keuken. Het oudste recept met vlier komt uit Italië. Het staat in het kookboek De re coquinaria (‘Over de kookkunst’) uit de eerste eeuw na Christus. Het is een ovengerecht van vlierbessen vermengd met eieren, wijn, olie, peper én garum, de befaamde Romeinse vissaus. Ook in de middeleeuwen werd de vlier veelvuldig gebruikt. Van de bloesems werden onder andere kruidenthee, frisse drankjes, omeletten, taartjes en gefrituurde hapjes gemaakt....
Proef het beste van Italië

Massimo Gelato – Italiaans ijs in de Amsterdamse Pijp

De Amsterdamse Pijp is sinds dit voorjaar een Italiaans adresje rijker, met de komst van Massimo Gelato op de hoek van de Van Ostadestraat en de Tweede Van der Helststraat (om de hoek van ons kantoor, hoera!). Massimo Gelato is de ijssalon van Massimo Bertonasco, die het maken van gelato met de ijslepel kreeg ingegoten. Zijn oma had namelijk een latteria, zuivelwinkel, in een klein dorpje aan de Ligurische Bloemenrivièra, waar ze onder meer ijs verkocht. In een beperkt aantal smaken, maar Massimo was verkocht. Ook hij wilde graag ijs maken zoals zijn familie dat jarenlang deed, niet meer in Ligurië, maar in hartje Amsterdam. Hij ging te rade bij zijn nonna, die hem haar ijsrecepten toevertrouwde. Massimo bestudeerde ze en perfectioneerde ze en ging in de leer bij een Italiaanse ijsmeester. Toen het ijs helemaal naar zijn zin was, ging hij op zoek naar een geschikte plek, die hij vond op een straathoek in de Amsterdamse Pijp. Hier schuilen verschillende smaken ijs in grote bakken...
Proef het beste van Italië

Slow wine – natuurlijke wijnen uit Italië

Het is eindelijk lente, primavera. Een seizoen dat vraagt om frisse, zuivere, ongekunstelde, natuurlijke smaken. Met de lente in het hoofd gaat Ciao tutti’s nieuwe wijnblogger Aimée Paashuis op zoek naar vini naturali, natuurlijke wijnen, die volgens de wijntrends van Misset Horeca dit jaar definitief doorbreken. Aimée: ‘Omdat ik meer wil weten over deze natuurlijke wijnen spreek ik af met Elias Fraikin, een van de oprichters van slow wine. Hij nodigt me uit in de keuken van zijn ouderlijk huis in het Belgische Kanne, net over de grens bij Maastricht.’ Olga & Elias Terug in de tijd Elias startte in 2012 met slow wine, samen met zijn moeder Olga. Olga was al langer gepassioneerd bezig met Slow Food, wijn en Italië en haar enthousiasme werkte aanstekelijk. Samen met Elias maakte ze een selectie van wijnmakers die ze wilden gaan bezoeken. Filippo Filippi, een wijnmaker uit de regio Veneto, stond met stip op nummer één. Filippo runt Cantina Filippi, in Castelcerino. Elias:...
Rome

Bewonder Rome vanaf het dakterras van Il Vittoriano

Je kunt er niet omheen: waar je je in Rome ook bevindt, overal zie je een glimp van Il Vittoriano, het enorme monument voor Vittorio Emanuele II aan Piazza Venezia. Je houdt ervan of je verafschuwt het, een tussenweg is er niet. De Romeinen hebben in elk geval niet veel goede woorden over voor de schoonheid van dit enorme altaar voor het vaderland: ‘de suikertaart’ wordt het gebouw meestal genoemd, of erger, zoals ‘het gebit van Rome’ of ‘de typemachine’. Of je het nu mooi vindt of niet, het Vittoriano is al meer dan een eeuw een trouw baken en handig herkenningspunt in het centrum van Rome. Vanaf verschillende plekken zie je wel een deel van een van de quadriga’s, de strijdwagens, op het dak tevoorschijn piepen. Altaar van het Vaderland Het Vittoriano werd gebouwd tussen 1885 en 1911, als gedenkteken voor de eenwording van Italië en de eerste koning van het land. Het is tevens de plek van het Altare della Patria, het Altaar van het Vaderland. In het gebouw is het...
Rome

Via Appia – ‘de koningin der wegen’ van Rome naar Brindisi – op de Werelderfgoedlijst van Unesco

De regina viarum, de koningin der wegen, zo luidde de eretitel van de Via Appia ten tijde van het Romeinse rijk. Het was de belangrijkste weg van het Romeinse rijk, de weg ook die het meest tot de verbeelding sprak en spreekt. Sinds 27 juli 2024 staat de Via Appia op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is daarmee de zestigste Werelderfgoedsite in Italië (dat al koploper was als land met het grootste aantal Werelderfgoedsites ter wereld en dat ook blijft). Vanaf het Forum Romanum Het begin van de Via Appia ligt op het Forum Romanum, waar ook de andere grote wegen uit die tijd hun vertrekpunt hadden. Het eerste deel van het toenmalige traject van de Via Appia stond beter bekend als de Via Triumphalis, de Weg van de Triomf, die door zegevierende keizers en veldheren werd afgelegd na weer een overwinning. Vanaf de Porta San Sebastiano Tegenwoordig begint de Via Appia Antica pas bij de Porta San Sebastiano, die daardoor ook wel de Porta Appia wordt genoemd. Pas hier kun je – vooral op...
Rome

Mercato Centrale – kleurrijke food markt bij Stazione Termini in Rome

De succesvolle Mercato Centrale in Florence heeft er een broertje bij; ook Rome heeft sinds begin oktober een eigen Mercato Centrale. Naast de sporen, onder de hoge zuilengalerij aan de Via Giolitti, schittert een smakelijk aanbod: van artisjokken tot pizza, van Chianina-burgers tot pasta met truffel, van pecorino romano tot trapizzini, van Siciliaanse arancini tot gelato. De markt is gevestigd onder de marmeren Cappa Mazzoniana, een bijzonder staaltje architectuur dat in de jaren dertig werd gerealiseerd door Angiolo Mazzoni. Deze ruimte diende ooit als ontspanningsruimte voor de Romeinse spoorwegen, maar was al jaren niet in gebruik. Het unieke ontwerp is nu weer in volle glorie hersteld en biedt het perfecte decor voor de wereld aan smaken die Mercato Centrale heet. Wat is er allemaal te vinden (en te proeven)? In totaal bestaat de Romeinse Mercato Centrale uit ongeveer vijftien verschillende stands, die elk een eigen specialiteit aanbieden. In het midden een verzameling...
Chianti

7x wijn proeven in de Chianti

Tijd voor een wijntour door de Chianti! We nemen je mee naar dit heerlijke wijngebied, met  zeven stops die je tijdens je tocht door heuvels vol wijnranken zeker moet maken. Salute! Chianti Classico De meest authentieke Chianti is de Chianti Classico, gemaakt van minstens tachtig procent Sangiovese. Letterlijk betekent de naam van deze druif ‘bloed van Jupiter’. De Romeinse oppergod houdt zo nog een oogje op Toscanes trots die voor de inwoners van de streek onmisbaar is bij een traditionele maaltijd. Een gewoonte die zeker het overnemen waard is, zoals ook Hannibal Lecter in de film Silence of the Lambs doet: ‘I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti’. Wie niet van ingewanden houdt, een glas Chianti smaakt ook prima bij een paar borrelhapjes of een stevig bord pasta. Giacomo Tachis, een van de mensen die Italië op de kaart heeft gezet als wijnland waar rekening mee moet worden gehouden, vindt de Sangiovese weliswaar een geniale druif, maar wel een ‘met een...
Siena

Salefino Vino & Cucina – Saskia’s favoriete restaurant in Siena

Het voordeel van vaak terugkeren naar een en dezelfde plek is het warme onthaal dat je bij aankomst ten deel valt. Niet alleen van vrienden, maar ook van de barista van de koffiebar op de hoek en van de oude omaatjes bij de fontein op het plein – gelukkig nog in dezelfde samenstelling als toen we de laatste keer even met ze meekeuvelden. Het voordeel van terugkeren naar een plek waar je net zo thuis bent als in je geboorteland – of misschien nog wel meer – is dat je ook precies weet waar je de lekkerste caffè drinkt, waar je het beste aanschuift voor een bord pici met ragù van wild zwijn, waar je de lekkerste koekjes haalt en waar ze de meest uitgebreide aperitivo serveren. Schuif aan bij Salefino In het voorjaar van 2016 ontdekte Saskia in Siena een nieuw restaurant: Salefino – Vino & Cucina, vlak bij het Piazza del Sale. Na het zien van de unieke inrichting wist ze meteen dat ze dit nieuwe adresje graag wilde uitproberen. Saskia: ‘Eigenaren Alice en Claudio zorgen die...