Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Zelf hazelnootpasta à la Nutella maken

Na Saskia’s Nutella-foto’s uit New York kon Willemijn de verleiding niet langer weerstaan en maakte ze met uit Piemonte meegenomen hazelnoten haar eigen hazelnootpasta. Stiekem nog veel lekkerder, zeker ’s ochtends op vers brood, bij een cappuccino. Zelf Nutella maken ingewikkeld? Helemaal niet – je kunt morgen al genieten van een boterham met eigengemaakte hazelnootpasta. Wat heb je nodig? Hiervoor heb je nodig: 250 gram blanke hazelnoten, liefst de hazelnoten met IGP-keurmerk uit Piemonte | 125 gram poedersuiker | 45 gram cacaopoeder | 2,5 eetlepel plantaardige olie (bijvoorbeeld hazelnootolie) | 1 flinke eetlepel vanille-extract en een snuf zout Hoe maak je de hazelnootpasta? Rooster de hazelnoten in een voorverwarmde oven (180 °C) tot ze hun geur door je hele keuken verspreiden en mooi donkerbruin kleuren. Dit duurt zo’n tien tot vijftien minuten. Hussel de hazelnoten eventueel halverwege de baktijd of draai de bakplaat om, zodat alle noten gelijkmatig geroosterd...
Piemonte

Abbazia di Santa Maria di Staffarda – een van de mooiste middeleeuwse kloosters van Piemonte

Ongeveer tien kilometer buiten Saluzzo rijzen midden in het groen de contouren van de Abbazia di Santa Maria di Staffarda op, omringd door de valleien van de Monviso, met daarachter de besneeuwde bergtoppen. Het is een van de mooiste middeleeuwse kloosters van Piemonte, maar het was ook lange tijd een van de belangrijkste abdijen van de streek. Nu wonen er geen monniken meer, al wijzen ze je in een komische zwart-wituitvoering op interessante plekken waar de audioguide meer over vertelt én op gevaren als gladde vloeren of ongelijke trappetjes. Struinen langs de monniken van Staffarda Bij de kassa worden we niet alleen verwelkomd door een aantal vrijwilligers, maar ook door een tiental katten die de warmte opzoeken. Buiten regent het namelijk hard en de wind is onbarmhartig guur. De katten zijn hier kind aan huis. Nu de abdij geen onderdak meer biedt aan de Cisterciënzer monniken, heeft een aantal katten hun plek ingenomen. Inmiddels huist er een heuse kattenkolonie, die door de...
Recepten

Recept uit Venetië: flan met pompoen van Osteria La Zucca

Laura Zavan, een van onze favoriete kookboekenschrijvers, heeft weer een nieuw boek gemaakt om van te watertanden. Dit keer staat Venetië centraal, of beter gezegd de keuken van Venetië. Ruim tweehonderdvijftig pagina’s lang waan je je in la Serenissima, van de eerste hapjes bij het aperitivo tot de dolci. Er komt veel heerlijks voorbij dat we (her)kennen van onze reisjes naar Venetië: de koekjes in de vorm van een S, de hapjes van Alla Vedova, de gefrituurde visjes in een papieren puntzak, de Spritz en de Bellini… Tot onze grote verrassing staat ook ons favoriete gerecht van het vegetarische restaurant La Zucca (dat weer een van onze favoriete adresjes in Venetië is) in het boek: flan di zucca, oftewel pompoenflan. Eigenlijk moet je dat ter plekke eten, aan een van de weinige tafeltjes buiten, of in het knusse restaurant. Maar mocht dat voorlopig nog niet mogelijk zijn, dan krijg je van ons vast het recept om je eigen keuken thuis om te toveren tot een stukje Venetië. Wat...
Recepten

Saltimbocca van zeebaars uit nieuwe kookboek Recepten uit Rome van Katie en Giancarlo Caldesi

Een must have voor liefhebbers van Rome, voor een jaar lang vakantie in eigen keuken: Recepten uit Rome van Katie en Giancarlo Caldesi. Dit kloeke kookboek omvat een verzameling van de mooiste gerechten uit een van de mooiste en lekkerste steden ter wereld, niet alleen beroemd om haar iconische bezienswaardigheden maar ook om de lokale trattoria’s. Katie: ‘We hebben de recepten uit Rome leren kennen door moderne blogs en oude Romeinse geschriften te lezen en met jonge en oude Romeinen te praten, maar daarnaast heeft Giancarlo ook geput uit zijn eigen herinneringen en vriendenkring uit de tijd dat hij in Rome als ober werkte. Vanzelfsprekend hebben we de Eeuwige Stad ook vaak samen bezocht om Italiaanse geschiedenisboeken uit te pluizen en deze collectie recepten samen te stellen.’ The greatest hits van Rome Giancarlo: ‘Wij zien dit boek als de greatest hits van Rome, maar net zoals bij de beste verzamelalbums, zitten ook hier een paar verrassende tracks bij. Natuurlijk...
Palermo

Stanze al Genio – een museum vol majolica (waar je ook kunt logeren) in Palermo

De naam Stanze al Genio zou wat ons betreft mogen verwijzen naar het geniale brein achter deze collectie, verzamelaar Pio Mellina, maar helaas is de werkelijkheid een stuk minder romantisch. De naam verwijst naar de Fontana del Genio op het nabijgelegen Piazza Rivoluzione. Toch is de collectie van het Museo delle Maioliche geniaal te noemen. Kijk maar mee! Stanze al Genio – Museo delle Maioliche is gehuisvest in het Palazzo Torre Pirajno, in de historische wijk Kalsa. Het palazzo werd eind zestiende eeuw gebouwd aan de vroegere Via Porta Termini, die tegenwoordig de Via Giuseppe Garibaldi heet. Oorspronkelijk was het eigendom van de familie Fernandez di Valdes, maar later woonde de familie Pirajno er, die er uiteindelijk ook haar naam aan verleende. Pio Mellina maakte er een museum van, met acht kamers op de piano nobile, waar tijdens een restauratie talloze originele decoraties tevoorschijn kwamen, die eerder schuil gingen achter pleisterlagen en moderne vloertegels. De...
Abruzzen

Ontdek vijf heerlijke strandtenten aan de kust van Abruzzo

In het hoogseizoen vind je langs de kust van Abruzzo hele stukken strand vol met ligbedjes en parasols die de hele zomer – in juli en zeker in augustus – door Italiaanse families gehuurd worden. Italianen gaan bijna ieder jaar naar dezelfde strandtent. Ze genieten daar van een heerlijke uitgebreide lunch, of het nu een uitgebreide picknick op het strand is of spaghetti alle vongole bereid door de kok van de strandtent. Ook Melanie van Villa Ferranti gaat graag een dagje naar zee. Binnen een half uur sta je aan de Adriatische kust, met schitterende zandstranden en kristalhelder water. Er zijn meerdere stranden met een Bandiera Blu, een blauwe vlag als onderscheiding voor stranden met uitstekende waterkwaliteit en voorzieningen. Melanies favoriete stranden zijn die van Pineto en Silvi Marina. Geen wonder dat je daar dus ook haar favoriete strandtenten vindt, die ze in dit artikel deelt. Het strand van Pineto Melanie: ‘Het strand van Pineto is mijn favoriete strand. Het is een...
Chianti

Wijn, architectuur en design – de mooiste cantina’s in Toscane

In Toscane worden niet alleen schitterende wijnen gemaakt, ook de cantina’s waar de wijn wordt gemaakt zijn vaak prachtig. Te midden van de wijngaarden verrijzen architectonische bouwwerken waar traditie, architectuur en design samenkomen. We nemen je mee naar de mooiste cantina’s in Toscane. Antinori nel Chianti Classico – San Casciano in Val di Pesa De bekende wijnmakersfamilie Antinori heeft op meerdere plekken in Toscane bijzondere wijnhuizen, maar de cantina in San Casciano in Val di Pesa is het architectonische paradepaardje van Antinori. De wijnkelder is een ontwerp van Marco Casamonti van Archea Associati, die de cantina volledig met lokale materialen bouwde. Hij zorgde er bovendien voor dat het ontwerp een symbiose met het Toscaanse landschap vormt. De cantina lijkt er bijna in weg te vallen. Kenmerkend is de grote spiraalvormige trap die de drie verdiepingen van de cantina met elkaar verbindt. Boven op het dak groeien wijnranken en ligt restaurant Rinuccio 1180,...
Campanië

Naar de top van Monte Faito

In de schaduw van de majestueuze Vesuvius ligt de schilderachtige havenstad Castellammare di Stabia. De stad kent een rijke en interessante geschiedenis. Zo kun je er een kijkje nemen in verschillende Romeinse villa’s die – net als in PompeÏ en Herculaneum – door de uitbarsting van de Vesuvius van de kaart werden geveegd. Deze bezienswaardigheden zijn al voldoende reden voor een bezoek aan Castellammare di Stabia, maar als je in (de buurt van) Napels of Sorrento verblijft en nog meer van de omgeving wil zien, heeft Felicia van Salerno Travel een leuke tip: ga naar de top van Monte Faito. Deze berg maakt deel van de Monti Lattari en biedt vanaf een hoogte van 1130 meter een spectaculair panorama over de Golf van Napels. Met de kabelbaan de Monte Faito op Felicia: ‘Maak je geen zorgen, je hoeft niet per se je wandelschoenen aan te trekken om de top van de Monte Faito te bereiken. Vanuit het centrum van Castellammare di Stabia vertrekt namelijk de Funivia del Faito, een...
Abruzzen

Ontdek de natuur van Abruzzo – van klaterende watervallen tot kristalheldere meren

Wist je dat de regio Abruzzo maar liefst vier nationale parken heeft? Samen beslaan ze meer dan een derde van de gehele regio. Binnen én buiten deze parken vind je een rijke flora en fauna, met onder meer de zeldzame Marsicaanse beer, Apennijnse wolven, gemzen, wilde zwijnen, stekelvarkens, adelaars en gieren. Het is een perfect gebied voor iedereen die graag op ontdekking gaat in de natuur. Melanie Ferranti van Villa Ferranti tipt vijf activiteiten om de natuur van Abruzzo te ontdekken. Zoek verkoeling bij een van de vele watervallen Melanie: ‘De regio Abruzzo heeft veel meren en rivieren die ontspringen in de Apennijnen. Er zijn dan ook veel watervallen die je kunt bezoeken. Sommige zijn gemakkelijk toegankelijk, voor andere moet je iets meer moeite doen. Een van de mooiste watervallen is Cascata di Casanova, vlak bij het dorpje Casanova di Cortino. Vanaf Villa Ferranti rijd je er in ongeveer drie kwartier heen. Alleen de rit ernaartoe is al bijzonder, omdat je dwars door een...
Italiaanse films & series

La Chimera – nieuwe film van Alice Rohrwacher over tombaroli aan de Toscaanse kust

In de Italiaanse film La Chimera, die vanaf 4 april in de Nederlandse bioscopen te zien is, reis je naar het Toscaanse Riparbella (in de provincie Pisa) van de jaren tachtig. In dit plaatsje aan de Tyrreense Zee zijn de tombaroli continu op zoek naar Etruskische graven, om de rijkdommen die de doden mee kregen op hun reis naar het hiernamaals te stelen. Arthur (Josh O’Connor, die je misschien kent van de Netflixserie The Crown) sluit zich bij ze aan en probeert zo de leegte op te vullen die hij voelt sinds hij zijn grote liefde Beniamina verloor. In een avontuurlijke reis tussen de levenden en de doden, tussen bossen en steden, tussen feesten en eenzaamheid, blijkt het lot van alle zoekenden naar la chimera, iets dat ze proberen te bereiken maar nooit kunnen vinden, met elkaar verweven. Een voorproefje van La Chimera Onderstaande trailer geeft alvast een voorproefje van La Chimera: Gefascineerd door de tombaroli De regie van La Chimera is in handen van Alice Rohrwacher, die...
Italiaanse films & series

El Paraíso – de grote verrassing van het Filmfestival van Venetië

Vanaf 28 maart schittert El Paraíso op het witte doek. Deze meeslepende film van de Romeinse regisseur Enrico Maria Artale viel vorig jaar maar liefst twee keer in de prijzen tijdens het Filmfestival van Venetië, met de Premio Orizzonti voor het beste scenario en voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Julio Cesar en zijn paradijs In El Paraíso maak je kennis met Julio Cesar (vertolkt door Edoardo Pesce). Julio is bijna veertig jaar oud maar woont nog altijd bij zijn moeder, een Colombiaanse vrouw met een turbulente persoonlijkheid (gespeeld door Margarita Rosa De Francisco). Ze wonen als illegale immigranten aan de rand van Rome en delen vrijwel alles, ook het kleine geldbedrag dat ze verdienen bij een plaatselijke drugsdealer. De jonge Colombiaanse Ines, die net haar eerste reis als cocaïne-‘muilezel’ heeft gemaakt, dreigt het evenwicht tussen moeder en zoon te verstoren. Julio moet drastische maatregelen nemen op reis naar Colombia, waar hij nooit eerder was… Bekijk...
Recepten

Lasagne met boerenkool en gehakt uit de Ovenschotelbijbel van Janneke Philippi

Na het grote succes van de Bakplaatbijbel maakten Janneke Philippi en haar man Serge ook de Ovenschotelbijbel, met bijna driehonderd recepten voor hartverwarmende ovenschotels. Van klassiekers als lasagne, cannelloni, en crespelle alla fiorentina tot zoete ovenschotels met bubbelend fruit en romige broodpuddingen, lekker met een bol smeltend roomijs of mooie toef slagroom. Naast volledige maaltijden bevat deze bijbel ook ovenschotels waar het heerlijk is om aardappelen, pasta, rijst of een salade apart erbij te serveren of die juist de perfecte bijgerechten zijn bij je vlees, vis of groenten uit de pan of van de grill. Lasagne met boerenkool en gehakt We delen een lekker voorproefje uit deze nieuwe bijbel: het recept voor lasagne met boerenkool en gehakt. Hiervoor heb je nodig (voor vier personen): 2 tenen knoflook | 2 eetlepels olijfolie | 300 gram rundergehakt | 70 gram tomatenpuree | 150 milliliter rode port | 1 blik tomatenblokjes van 400 gram | 1 fles passata (gezeefde tomaten)...