Palermo Foro Italico – wandel over de boulevard van Palermo langs de zee
We schreven het al eerder, Palermo is een stad van contrasten. Zo vind je er naast de drukke, chaotische binnenstad ook heerlijk veel groen en een fijne boulevard om te flaneren, pal aan zee.
Het Foro Italico, zoals dit gebied is gedoopt, herbergt zo’n veertigduizend vierkante meter open ruimte. Heerlijk voor una passeggiata, een wandeling, om mensen te kijken, te voetballen, te picknicken, te vliegeren, te zonnen en een granita te eten.
Vooral in de avond en in de weekenden is het hier een drukte van belang, met gezinnen die een ijsje komen eten, verliefde stelletjes die innig verstrengeld over zee uitkijken en oude mannetjes die al die drukte geamuseerd bekijken. Een heerlijke plek om even uit te blazen en bij te komen van de drukte van de stad.
In het groen is hier en daar ook wat kunst te vinden. Zo zijn er de kleurrijke hoofden van Italo Rota. De Italiaanse architect annex kunstenaar liet zich hiervoor inspireren door de buste van Eleonora, die te zien is in het...
Palermo Neem een kijkje bij Le Stanze del Gattopardo in Palermo – kleurrijk keramiek tot kunst verheven
Na de overweldigende kleuren en geuren van de markt in Palermo waren we eigenlijk wel toe aan een middagje zonder visueel spektakel.
We installeerden ons voor een picknick met siësta dan ook in een van de vele parken die de stad rijk is. Ons enige uitzicht: palmbomen en blauwe lucht.
Dat was zo rustgevend, dat het na een tijdje toch begon te kriebelen. We zijn immers niet elke dag in Palermo…
We gingen daarom op bezoek bij Le Stanze del Gattopardo, voor een heel ander kleurenspektakel. In deze ‘Kamers van de Tijgerkat’ (vernoemd naar de beroemde roman van Giuseppe Tomasi di Lampedusa) wordt namelijk het beroemde Siciliaanse keramiek gemaakt.
Meteen bij binnenkomst waakt niemand minder dan de tijgerkat zelf op de vloer, vergezeld van een fragment uit Lampedusa’s boek:
Het atelier, dat tevens dienst doet als winkel, barst bijna uit zijn voegen van alle keramieken voorwerpen. Kleine tegeltjes, vazen, kannen, borden en schalen maar ook hele wandplaten en vloerdelen van keramiek...
Palermo Naar de Il Capo markt in Palermo
Palermo is een stad van contrasten. Het was voor ons zeker geen liefde op het eerste gezicht toen we de stad voor het eerst bezochten, maar inmiddels heeft de stad ons wel voor zich in weten te nemen.
Juist door dat contrast: het spel van licht en donker, het verschil tussen brede straten en duistere achterafsteegjes, van de stilte in de kerken tot het luide geroep op de verschillende markten.
Onze favoriete bezigheid in Palermo is over een van die markten struinen. Het liefst bezoeken we de markt in de wijk Il Capo. Deze markt vindt plaats in de straten Via Carini, Via Beati Paoli, Via Sant’Agostino en Via Cappuccinelle.
Het is een waar gedruis en af en toe weten we niet waar we moeten kijken. Terwijl Merle aan de linkerkant een mooie foto schiet, ontstaan er rechts alweer drie andere scènes die de moeite van het vastleggen waard zijn. Che città!
We wandelen tussen de Palermitanen die hun inkopen komen doen. Van enorme stukken zwaardvis tot een paar sardientjes, van een zak...
Sicilië Proef de koekjes van Maria Grammatico, de ‘zoete engel van Erice’
Hoog boven de zoutpannen schittert Erice, een van de mooiste dorpjes van heel Sicilië. Tijdens ons bezoek aan dit middeleeuwse dorp lieten we ons leiden door de zoete geur die zich meteen bij aankomst in onze neuzen nestelde.
Geen verkeerde keuze, want die geur leidde ons naar de pasticceria van Maria Grammatico, die hier op eenzame hoogte de allerlekkerste koekjes maakt die we ooit proefden.
Nog voor we de winkel zelf betreden, worden we een kleine nis in gelokt. Hier staan drie enorme kasten vol met lekkernijen: bergen bocconcini (ronde amandelkoekjes), schalen vol sospiri (citroen/amandelkoekjes), kleurrijke pistache-, chocolade- en sinaasappelballetjes en verleidelijk fruit van marsepein.
Al dit lekkers komt uit de keuken van Maria Grammatico, de ‘zoete engel van Erice’. Sinds de zomer van 1964 staat ze hier onafgebroken te bakken. In januari neemt ze wel eens een weekje vrij, maar verder is ze dag in, dag uit in de keuken te vinden.
Zo ook tijdens ons bezoek. Terwijl we van...
Molise Venafro – de mooiste plekken van de toegangspoort tot Molise
La porta del Molise, de toegangspoort tot de regio Molise – zo wordt Venafro van oudsher ook wel genoemd. Het dorp ligt namelijk op een strategisch punt tussen Rome, Napels en de zee, in het zuidelijke puntje van de provincie Isernia.
Vanaf de zesde eeuw werd Venafro daardoor een belangrijk doorvoercentrum en trok dus menig koopman naar de stad. In het oude centrum kun je veel Napolitaanse barokarchitectuur ontdekken, maar ook Romeinse resten: zo had het dorp ooit een amfitheater.
Daar is helaas niets meer van over, maar in de middeleeuwen werden er stallen op de resten gebouwd, velasce genoemd, waarin je nog steeds de vormen van het oude theater kunt herkennen.
Castello Pandone
De familie Pandone speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Venafro. Vanaf de vijftiende eeuw zwaaiden de Pandones de scepter over het dorp, wat zorgde voor een economische heropleving.
Het Castello Pandone dankt zijn naam aan deze familie, hoewel de basis van het bouwwerk al in tiende eeuw werd...
Molise Bezoek de botteghe storiche van San Giovanni in Galdo
Afgelopen zomer woonde Marlou een tijdje in het dorpje San Giovanni in Galdo in Molise, zoals ze in deze blog vertelt.
Waarschijnlijk had je nog nooit van dit dorpje gehoord, maar voor wie nieuwsgierig is en graag eens een kijkje wil nemen, deelt Marlou regelmatig een aantal tips voor San Giovanni in Galdo en omgeving. Dit keer neemt ze je mee naar een aantal botteghe storiche in het dorp.
Botteghe als bijzonder erfgoed
Marlou: ‘Een ervaring die je niet wil missen, is de route van de botteghe in het centro storico. Ik neem je graag mee voor een wandeling door het openluchtmuseum, zoals ik het noem.
Deze te wandelen route voert je door de steegjes van de kleine borgo langs zes volledig ingerichte ruimtes waar je een indruk krijgt van het vroegere leven in het dorp. De ruimtes zijn oorspronkelijke huizen, werkplaatsen of kelders zoals de bewoners ze ook nu nog in gebruik hebben.
Een oude wijnkelder
De route start bij de stadspoort. Na een kleine helling kom je bij het centrale...
Italiaanse films & series Sacro GRA – over de ringweg van Rome
Sacro GRA, een documentaire over de Grande Raccordo Anulare, de ringweg van Rome, werd als eerste documentaire ooit bekroond met de Gouden Leeuw voor Beste Film op het Filmfestival Venetië.
De GRA is de ringweg van Rome, waar regisseur Gianfranco Rosi gedurende twee jaar onzichtbare werelden en mogelijke toekomstbeelden, die zich in dit gebied van constante onrust herbergen, heeft vastgelegd.
Een rivier van auto’s stroomt gestaag langs grazende schapen. De laatste palingvisser van de Tiber doet gelaten zijn werk. Een ambulancebroeder doorkruist het nachtelijk verkeer op weg naar hartinfarcten en ongelukken. Een verarmde edelman rookt een sigaar in bad.
Op een parkeerplaats wachten oude Romeinse hoeren op klanten. En terwijl de bewoners van een socialewoningbouwflat zich verwonderen over hun uitzicht, gaat een bomendokter de strijd aan met een vraatzuchtig kevertje. Het zijn stilstaande levens aan de rand van een voortrazende maatschappij.
Een paar beelden uit de documentaire
...
Italiaanse films & series Framed! A Sicilian Murder Mystery – Siciliaanse comedy op Netflix
We hadden het eerste seizoen van Framed! A Sicilian Murder Mystery, ook wel bekend als Incastrati, gemist, maar vanaf 2 maart staat seizoen twee op Netflix en dus is het genieten van een Siciliaanse kijkmarathon!
Het is niet alleen heerlijk wegdromen bij beelden van Sicilië; de grappige scènes van het Siciliaanse duo Salvo Ficarra en Valentino Picone, bekend van Striscia la notizia, zorgen eveneens voor een grote glimlach op je gezicht.
Het tweetal stuit tijdens hun werk op een lijk en hoewel ze alle sporen van hun aanwezigheid proberen te wissen, worden ze beschuldigd van moord. Ze proberen te bewijzen dat ze onschuldig zijn, maar ze werken zichzelf alleen maar verder in de nesten…
Bekijk de trailers van Framed! A Sicilian Murder Mystery
Bekijk alvast de trailer van het eerste seizoen:
Bekijk de trailer van het tweede seizoen:
Ontdek de Siciliaanse filmlocaties
Als je al eens in Palermo bent geweest, zul je zeker een aantal plekken herkennen. De hoofdstad van Sicilië is het...
Sicilië Tenuta Cavasecca – een van de beste producenten van extra vergine olijfolie op Sicilië
Chiara – van oorsprong Siciliaanse maar inmiddels ook helemaal ingeburgerd in Amsterdam – neemt ons opnieuw mee naar Syracuse, haar geboorteplaats. Hier ving ze de eerste Siciliaanse zonnestralen op en snoof ze elke dag een mix van zilte zeelucht en zoete tomatensaus op, dwalend door de straatjes van het schiereiland Ortigia.
Ook nu ze in Amsterdam La Bottega runt, komt ze nog vaak in Syracuse en omgeving. Het grootste deel van de producten die ze in haar Italiaanse delicatessenzaak verkoopt, komt namelijk van dit stukje Sicilië.
Zo ook de buitengewoon lekkere olijfolie, waar ze je graag meer over vertelt. Daarvoor neemt ze je mee naar Tenuta Cavasecca, een boerenbedrijf dat zijn naam ontleent aan de contrada waar het schitterende landgoed te vinden is, op driehonderd meter boven zeeniveau.
De olijfbomen van Tenuta Cavasecca
Chiara: ‘Als je tussen de olijfbomen van Tenuta Cavasecca dwaalt, waan je je bijna in een sprookjesboek. Ze staan er allemaal prachtig bij, met hun...
Sicilië Onze favoriete foto’s van onze reis naar de westkust van Sicilië
Ciao tutti! We laten jullie online een beetje meegenieten van de bijzondere verhalen die we tijdens onze reis over Sicilië optekenen.
We zijn hier echter niet alleen voor het ontdekken van mooie plekken en verhalen, maar ook om deze vervolgens vast te leggen met de camera, zodat we er straks een bijzondere Ciao tutti Special van kunnen maken.
Merle & Saskia bij de blauwer dan blauwe baai Cala Rossa, op Favignana
Merle van de Reep, onze fotografe deze reis, heeft in een dikke week tijd al bijna tweeduizend (!) foto’s gemaakt, van de schittering van de prachtig blauwe zee tot de stralende glimlach van de eilandbewoners, van de zoutpannen langs de kust bij Trapani tot de monumenten in hartje Palermo.
We laten jullie vandaag vast meegenieten van de vijftien mooiste foto’s die Merle tot nu toe gemaakt heeft – en die meteen de zon op je scherm toveren! Geniet!
de zoutkust bij TrapaniFavignana – op de foto met een van de eilandbewoners
verse vis halen in de haven van Favignana
een...
Sicilië Villa Romana del Casale in Piazza Armerina – Siciliaanse meisjes in mozaïek
De bekendste bezienswaardigheid van Piazza Armerina, in het hart van Sicilië, is de Villa Romana del Casale. In deze Romeinse villa, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, schittert ruim 3500 vierkante meter aan magnifieke mozaïeken.
De mozaïeken zouden gemaakt zijn door Noord-Afrikaanse kunstenaars, in opdracht van een rijke Romein. Men weet niet wie deze Romein was, maar zeker is dat hij ervan hield zich te omringen met schitterende steentjes die samen bijzondere verhalen vertellen.
Veertig kamers vol mozaïek
In totaal waren ooit zo’n veertig kamers bedekt met een mozaïeken vloer. Je ziet bijvoorbeeld veel jachttaferelen, met tijgers, leeuwen, wilde zwijnen en andere wilde dieren. In het frigidarium, het koude bad in de thermen, zwemmen mythische
zeewezens.
Meisjes in bikini
Beroemd zijn ook de tien meisjes in bikini. Ze zijn lange tijd geleden in hun badkleding vereeuwigd in mozaïek en tot op de dag van vandaag te bewonderen in een van de zalen van de...
Recepten Ptoef de smaak van Sicilië: granita al caffè met mustazzoli
Sicilië is niet alleen visueel gezien een droom om in rond te reizen, maar ook culinair een feestje. Bijna elk idyllisch kustdorpje, zonnig plattelandsgehucht en bruisend stadje heeft wel zijn eigen specialiteit.
Door de eeuwen heen is dit prachtige eiland in handen geweest van verschillende buitenlandse machten. Zo heeft in het westen onder andere de Arabische keuken zijn sporen nagelaten in de Siciliaanse gerechten. Maar met een azuurblauwe zee vol met verse vis, een warme zuidelijke zomerzon en de universele zucht naar zoetigheid, biedt ook Sicilië zelf genoeg inspiratie.
Zo eten we ’s ochtends bij het ontbijt vaak mustazzoli. Zowel de vorm als de ingrediënten kunnen van Siciliaans dorp tot Siciliaans dorp verschillen. Veel gebruikte ingrediënten zijn bijvoorbeeld stukjes sinaasappel, bittere cacao, citroen en pistachenootjes.
In het recept dat we van de barman van een van de koffiebarretjes in San Vito lo Capo kregen, zijn amandelen en honing de belangrijkste...