Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Zomer in een potje: maak je eigen zongedroogde tomaatjes naar Italiaans recept

Niets lekkerders dan zondoorstoofde tomaten bij een bol buffelmozzarella, door de pasta of in een salade. Alhoewel: nóg smaakvoller is het als je de zongerijpte tomaten droogt, waardoor de smaak wat intenser wordt en een stukje tomaat nog beter smaakt. Natuurlijk kun je zongedroogde tomaatjes kopen, in een mooi potje in een Italiaanse delicatessenwinkel of gewoon bij de supermarkt om de hoek. Leuker is het echter om zelf tomaten te drogen en zo je eigen zongedroogde tomaatjes te maken. Het is echt super eenvoudig om te doen – je hebt alleen even wat geduld nodig terwijl je de oven het werk laat doen. Voor een potje van circa 250 gram heb je nodig: 500 gram pruimtomaten (of andere tomaten, maar kies voor tomaten die veel smaak hebben), fijn zeezout, zwarte peper, extra vergine olijfolie, knoflook en eventueel een beetje verse tijm. Verwarm de oven voor op 100 °C. Halveer de tomaten of snijd ze in kleine, gelijke partjes (afhankelijk van de grootte van de tomaten en van de gewenste...
Italiaanse films & series

Twee mysterieuze filmlocaties uit The Godfather

Van de meeste filmscènes in The Godfather is wel bekend op welke locatie ze zijn opgenomen. We namen jullie al mee naar een aantal van deze locaties, grotendeels te vinden in het Siciliaanse Savoca en omgeving. Van twee scènes was echter lange tijd niet duidelijk waar ze precies zijn opgenomen. Om ons plaatje van The Godfather compleet te hebben, wilden wij ook graag weten waar deze beroemde filmlocaties zich bevinden. Dat lukt, met grote dank aan René Lodder. René liet ons in juni 2018 weten dat hij de twee missende The Godfather-locaties had gevonden! Hij mailde ons foto’s én coördinaten van de villa en het station. De villa vind je aan de Via Vecchia Pozzilo, in de buurt van Acireale (Google Maps-coördinaten 37.661145, 15.175331). René: ‘De oorspronkelijke ingang met een mooi hek kan niet genomen worden. De landweg rechts ervan wel en dan kom je ook voor de villa.’ Het station vond René ook. Het is het station van Sparagogna (in de provincie Enna), op de spoorlijn...
Sicilië

De beste tips voor Ragusa Ibla – parel van de Siciliaanse barok

Wie Ragusa voor het eerst aanschouwt, kan niet anders dan verliefd worden op het barokstadje waarvan het oude centrum, Ragusa Ibla, ligt ingeklemd tussen twee bergruggen. Met haar smalle sfeervolle straatjes en indrukwekkende Duomo ademt het stadje een bijna middeleeuwse sfeer, maar dankzij de palazzi vol overdadige versieringen en de rijk gedecoreerde balkons, weet ook de barok je te overdonderen. Saskia en Erwin delen in deze blog hun beste tips voor Ragusa, zodat je net als zij volop kunt genieten van dit pareltje van de Siciliaanse barok. Maar laat je vooral leiden door je ogen en neem de tijd om lekker rond te dwalen! Ragusa Ibla en Ragusa Superiore Op de plek van het oude centrum lag voor de aardbeving van 1693, die alle stadjes in de Val di Noto zwaar trof, de hele stad Ragusa. Tijdens de wederopbouw wilden met name de rijke burgers de nieuwe stad iets verderop en iets hogerop bouwen, ook om zo de mogelijkheid te hebben om verder uit te breiden – hetgeen dankzij de twee...
Sicilië

Seltz al limone – de ultieme dorstlesser tijdens warme zomers op Sicilië

Als het écht heet is in Catania, dan zit er maar één ding op. Dan bestel je, net als de lokale bevolking, een seltz al limone bij een van de kleine kioskjes die de stad rijk is (en die in het lokale dialect ook wel chioschi worden genoemd). Dit drankje wordt gemaakt met bronwater, zout en citroensap. Het is een drankje dat vooral in Catania wordt gemaakt en gedronken, als ultieme dorstlesser op warme dagen. Het proeven van deze lokale remedie tegen de hitte wordt een ware belevenis. Na onze bestelling doorgegeven te hebben, willen we graag wat foto’s maken van de kioskeigenaar, die de drankjes gaat maken. Hij nodigt ons echter uit om zelf onze seltz te maken en voor we het weten staan we met een citroenpers in onze handen. Het recept is supersimpel. Eerst een lepeltje zout, dan flink wat spuitwater en ten slotte het sap van een flinke citroen – een kind kan de was doen. We rekenen onze eigengemaakte drankjes af (voor de bijzonder lage prijs van een euro per bekertje) en...
Gardameer

Santuario della Madonna della Corona – heiligdom gekroond door de bergen rondom het Gardameer

Wil je tijdens je vakantie aan het Gardameer even weg van de drukte? Wil je even helemaal tot rust komen en genieten van de stilte? Breng dan eens een bezoek aan een santuario, een bedevaartsoord, een ideale plek voor rust en bezinning. Ook al lag het Gardameer in de middeleeuwen niet aan een van de belangrijkste pelgrimsroutes, toch vind je hier heel wat religieuze plekken. Deze werden vroeger al druk bezocht door pelgrims en ook nu nog gaan heel wat gelovige Italianen en buitenlanders nog altijd op bedevaart naar deze heiligdommen. De meeste bevinden zich op betoverende locaties midden in de natuur. Santuario Madonna della Corona Het Santuario Madonna della Corona in Spiazzi is het bekendste en meest bezochte bedevaartsoord in de buurt van het Gardameer. De bergketen vormt als het ware een kroon om deze religieuze plek die gewijd is aan Maria, vandaar de naam Madonna della Corona. Bijna zwevend tussen hemel en aarde, op een hoogte van zevenhonderdvierenzeventig meter,...
Gardameer

Strijk neer op de mooiste strandjes aan het Gardameer

De kustlijn van het Gardameer is een opeenvolging van baaien, verborgen inhammen, overhangende rotswanden en strandjes, waar je terecht kunt voor een dagje zonnen – met ter afkoeling af en toe een duik in het heldere water. De meeste dorpjes aan het Gardameer hebben minstens één strand. Er zijn zowel publieke stranden als compleet uitgeruste privéstrandjes waar je tegen betaling een ligbed, een parasol en zelfs een waterfiets of kano kunt huren. Op enkele zandstrandjes na zijn het vooral kiezelstrandjes, met kleine en gladde keitjes en af en toe grote rotsblokken. Het dragen van waterschoeisel is dus aan te bevelen. De meeste strandjes bevinden zich langs het Lago Basso, het onderste gedeelte van het meer. Wij tippen een paar van onze favorieten! Lido delle Bionde – Sirmione De letterlijke vertaling van Lido delle Bionde is ‘Strand van de Blondjes’, maar toch heeft dit strand niets te maken met blonde dames. De naam is afgeleid van biunda, dialect voor een omheinde...
Recepten

Sarde a beccafico – Siciliaanse sardientjes met broodkruim, krenten, sinaasappel en pijnboompitten

Op Sicilië zijn ze dol op de combinatie van sinaasappels en vis. Deze combinatie zie je bijvoorbeeld terug in het gerecht sarde a beccafico, een gerecht dat vooral in Palermo en omgeving graag bereid en gegeten wordt. Het gerecht dankt zijn naam aan een beccafico, een kleine zangvogel die zijn buikje graag vult met vijgen en dan net zo dik wordt als de goedgevulde sardines. De vulling bestaat uit een mengsel van broodkruim, krenten en pijnboompitten. De sardines worden overgoten met sinaasappelsap, gekruid met laurier en vervolgens zachtjes gaar gestoofd in de oven. Vroeger werden deze sardines vooral geserveerd als tornagusto – een koud tussengerecht dat diende om de mond mee te verfrissen. Nu zie je de gevulde sardines vaak bij de antipasti staan. Voor wie het thuis wil uitproberen, delen we het recept. Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor zes personen): 24 verse sardines (ongeveer 1,5 kilo) | 125 gram broodkruim | 35 gram pijnboompitten | 50 gram krenten, geweekt in heet water...
Italiaanse films & series

I nostri ragazzi – Italiaanse bewerking van Het Diner van Herman Koch

I nostri ragazzi is een vrije Italiaanse bewerking van de wereldwijde bestseller Het Diner van Herman Koch, die in 2013 al werd verfilmd door Menno Meyjes. I nostri ragazzi volgt minder strak de verhaallijn uit het boek en kiest voor een filmischer setting, met veel ruimte voor de karakters van de hoofdrolspelers. Mede daardoor werd de film meerdere malen bekroond op het Filmfestival van Venetië. Het afwijkende script behoudt de plot, maar begint al met een spectaculaire eigen proloog die het publiek warm maakt voor de schokken die gaan komen. Met in de Italiaanse sterrencast Alessandro Gassman (bekend van onder andere Hamam, Il Bagno Turco en Caos Calmo), Luigi Lo Cascio (van Il Capitale Humano, Marina en La Meglio Gioventù), Barbora Bobulova (eerder te zien in La finestra di fronte en Vincere) en Giovanna Mezzogiorno. Het verhaal speelt zich af in Rome, met kinderarts Paolo en zijn vrouw Clara, gids bij het Ara Pacis Museum, als hoofdpersonen. Samen hebben ze een zestienjarige...
Italiaanse muziek

Salvami – Italiaanse songtekst mét vertaling van dit lied van Modà

Modà is een populaire band uit Milaan, in 2002 geformeerd rond de zanger Kekko. Net als veel Italiaanse artiesten zijn dit echte podiumbeesten die door heel het land volle stadions trekken, ook in het San Siro-stadion in hun eigen stad. René Speetjens vertaalt deze maand het nummer Salvami. René: ‘De tekst is niet erg diepgaand. Het is, zoals de zanger zelf zegt, een hulpkreet, een soort gebed, uit een tijd dat het slecht ging met hem. De videoclip is gemaakt op Sardinië, in het gebied tussen Alghero en Cagliari, tijdens een zomertour van de band. Je ziet onder andere de Fiera di Cagliari, waar de band vaker speelt.’ E va sempre così… Zo gaat het altijd… che tanto indietro non si torna je kunt niet meer terug in de tijd E va sempre così… Zo gaat het altijd… che parli ma nessuno ascolta je praat, maar niemand luistert E va sempre così… Zo gaat het altijd… che vuoi cambiare je wilt wel veranderen ma non servirà maar met alleen een belofte ...
Gardameer

Een middag varen op het Gardameer met South Garda Boats Rental

Wat is er heerlijker tijdens het schrijven over het Gardameer zo af en toe je bureau met laptop verruilen voor een boot met uitzicht? Helemaal niets! Daarom genoten Saskia en An na een lange ochtend schrijven van een verfrissend boottochtje over het meer. Saskia: ‘Onze haren wapperend in de wind, de zon op onze blote armen en om ons heen het eindeloze blauw van het Gardameer – de inspiratie voor nog meer verhalen kwam hier vanzelf. Wat is het toch fijn om af en toe je hoofd letterlijk leeg te laten waaien, zeker in zo’n schitterende omgeving als hier!’ We gingen aan boord in Desenzano del Garda. Onze kapitein bracht ons eerst naar Rocca di Manerba. Hier zien we in de verte de contouren van het Isola del Garda al liggen, het grootste eiland van het Gardameer. Tegenwoordig is Isola del Garda het privébezit van de familie Borghese-Cavazza. Gelukkig biedt de familie de mogelijkheid om dit prachtige plekje te bezoeken. Tijdens een rondleiding bewonder je niet alleen Villa...
Gardameer

Citroenen – het gele goud van het Gardameer

‘Da quei fiori sciolti dalla luce della luna, da quell’odore d’amore esasperato, immerso nella fragranza, sorse dall’albero del limone il giallo, dal suo planetario discesero i limoni sulla terra…’ Zo dichtte Pablo Neruda in Ode al Limone over de citroenen – het gele goud van het Gardameer. Jarenlang waren de citroenboomgaarden aan het Gardameer namelijk de meest noordelijk gelegen citroenboomgaarden ter wereld en werden de citroenen ook geëxporteerd. Riviera dei Limoni – tussen Limone sul Garda en Salò Met name aan de westelijke oever, tussen Limone en Salò, werden veel citroenen geteeld. Dit stukje Gardameer kreeg dan ook de bijnaam Riviera dei Limoni, ‘kust van de citroenen’. Tegenwoordig is de teelt van citrusvruchten aan het meer helaas sterk verminderd. Je vindt er nog wel een paar citrusboomgaarden, bijvoorbeeld in Salò, waar cedri worden gekweekt, een speciaal soort citroenen met een zeer dikke schil die verwerkt worden in cedrata, zeer zoete...
Gardameer

Osteria H2O – dineren met uitzicht op het Gardameer

Om het verschijnen van de Special Garda Slow & More te vieren, genoten Saskia en An van een heerlijk dagje op het Gardameer, dat ze afsloten bij misschien wel het fijnste restaurant aan het Gardameer: Osteria H2O. Meteen bij binnenkomst zijn we al onder de indruk van het prachtige uitzicht. Het meer ligt aan je voeten, zeker als je plaats neemt op het terras. Maar ook binnen schittert het blauwe water je tegemoet. Terwijl de avond valt, worden er steeds meer lichtjes weerspiegeld in het water. Als de maan zich laat zien, maakt dat de bijzondere sfeer helemaal af. We zouden uren naar het uitzicht kunnen kijken, maar ook het interieur verdient aandacht. De combinatie van puur hout en witte accessoires zorgt voor een eenvoudige maar trendy inrichting. Semplicemente sofisticato, eenvoudig verfijnd – en dat geldt ook voor de menukaart van deze osteria. Fijn is dat de kaart hier ook helemaal in het Nederlands beschikbaar is (en nog heel netjes vertaald ook). De keuze voor het...