Campanië Pizza eten in Napels? Kies een van de beste authentieke pizzeria’s!
Sinds december 2017 staat de kunst van het pizzabakken op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De lijst, die grotendeels bestaat uit monumentale steden, gebouwen en pleinen, kent ook immaterieel erfgoed.
De Italianen zijn trots, met name in Napels, waar de allereerste pizza margherita werd gemaakt. Het precieze verhaal over het ontstaan van de pizza, en de geschiedenis van deze hartige lekkernij, lees je in deze blog.
In Napels ontstond ook het idee om de pizza op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Maar liefst 850.000 pizzaliefhebbers ondertekenden de pizzapetitie die een Napolitaanse pizzabakker opstelde.
Met dank aan onder andere de culinaire historie, de speciale (in Napels zelfs tot in detail vastgelegde) productiewijze van de pizza en de bijbehorende gebaren (zoals het in de lucht ronddraaien van het pizzadeeg) prijkt de pizza nu naast onder meer de Toren van Pisa, Da Vinci’s Laatste Avondmaal, het historisch centrum van Rome en de Amalfikust op Unesco’s lijst met Italiaans...
Recepten De perfecte tomatensaus voor bij de pasta
Het boek De perfecte pastaformule biedt niet alleen uitkomst bij het maken van een perfecte pasta, maar geeft ook het recept voor de perfecte tomatensaus.
De auteurs geven zelfs drie recepten voor verschillende soorten tomatensaus, die allemaal een eigen smaak en een eigen toepassing hebben. Probeer ze allemaal!
Lichte tomatensaus
Ingrediënten (voor 7 deciliter saus, genoeg voor 500 gram droge pasta): 1 kilo rijpe trostomaten | 3 tenen knoflook, in plakjes | 4 eetlepels extra vergine olijfolie | 1 snufje chilivlokken (desgewenst) |een halve theelepel fijn zeezout | peper
Snijd de tomaten in blokjes en pureer ze in de keukenmachine (met zaad en al). Verhit 3 eetlepels olijfolie en fruit de knoflook kort, maar laat hem niet kleuren. Voeg de chilivlokken, de gepureerde tomaten en het zout toe. Draai het vuur iets hoger en laat pruttelen tot de saus wat steviger is (de bellen worden dan iets groter), maar zeker niet dik. De tomaten moeten fris smaken, maar niet meer rauw. Breng op smaak...
Rome 3x wandelen in Rome: langs de mooiste fonteinen, rondom het Pantheon & in Trastevere
Driewerf hoera voor Rome! De Eeuwige Stad mag aanstaande donderdag, 21 april, 2769 kaarsjes uitblazen. Ter ere van deze verjaardag presenteren we vandaag drie nieuwe City Walks, met drie heerlijke routes door la bella Roma.
We nemen je allereerst mee langs de mooiste fonteinen van Rome, vervolgens verkennen we de buurt rondom het Pantheon (een van onze lievelingsplekjes in Rome) en ten slotte dalen we van de Gianicolo af om door de straatjes van Trastevere te dwalen.
De mooiste fonteinen van Rome
Rome is niet alleen de stad van monumentale bouwwerken en ruïnes uit de oudheid, maar ook bij uitstek de stad van de fonteinen. Al vroeg in de geschiedenis van de stad, toen het Romeinse rijk groeide en Rome een metropool begon te worden, ontstond er grote behoefte aan schoon (drink)water. Die behoefte gaf de aanzet tot de aanleg van aquaducten, een van de grootste bouwkundige prestaties van het oude Rome.
De hoofdstad van het rijk werd in de loop der tijd door maar liefst elf aquaducten...
Recepten Acquacotta – stevige soep uit de Maremma
Na een lange dag trekken door de Maremma werden we door Damiana, de eigenaresse van de agriturismo waar we verblijven, verwend met een enorm bord acquacotta. Voor degenen die een beetje Italiaans spreken, klinkt dat misschien een beetje vreemd: een bord vol gekookt water lijkt immers geen delicatesse…
Niets is minder waar. Acquacotta, dat zijn oorsprong kent in de regio rondom Grosseto, bevat inmiddels – gelukkig voor ons – heel wat meer dan gekookt water. Het gerecht vormde eeuwenlang bijna het enige voedsel dat op het menu stond van de schaapherders, mijnwerkers en butteri (de beroemde cowboys van de Maremma) die vrij geïsoleerd woonden in het ongerepte zuiden van Toscane.
Een pan kokend water waar iedereen zijn bijdrage in liet vallen
Het gerecht vindt inderdaad zijn oorsprong in een pan vol kokend water, waar iedereen zijn bijdrage in liet vallen. De bewoners van de Maremma moesten het lange tijd doen met wat de aarde hun bood: een handjevol uien, wat tomaten, een paar...
Umbrië Palio-pracht in Città della Pieve
Samen met haar man Torben en hun dochters Giulia en Elena woont Klaartje in Monteleone d’Orvieto, in het noordwesten van Umbrië, waar ze Casa San Carlo runnen, een heerlijke plek om vakantie te vieren.
Sinds hun verhuizing naar Umbrië, acht jaar geleden, ontdekten ze tal van lokale tradities en lekkernijen. Zo nemen Klaartje, Torben en de meisjes elk jaar deel aan de Palio van het nabijgelegen Città della Pieve, een grote eer voor iedereen die niet in het plaatsje zelf geboren en getogen is…
Klaartje: ‘Hun handen hieven ze ten hemel, hun blik ging gepijnigd naar de grond. Of ik misschien krulspelden had, en – ze wilden me natuurlijk niet beledigen – een push-up beha? En platte schoenen, álsjeblieft géén hakken, want ik was al veel te lang voor de japon…
Daar stond ik, ongemakkelijk glimlachend in mijn korte rok en zomerbloesje, terwijl ik werd gekeurd door de strenge vrouwen van de kostuumafdeling van de jaarlijkse Palio van Città della Pieve.
Het was overduidelijk...
Recepten Pasta-frittata naar recept van Gennaro Contaldo
In Het pastaboek verzamelde Gennaro Contaldo, de Italiaanse mentor van Jamie Oliver, vijftig pastarecepten. Allemaal simpel te maken, boordevol seizoensingrediënten en bovenal allemaal zeer smakelijk.
Gennaro Contaldo maakt, kookt en eet al meer dan vijftig jaar pasta – waarvan hij ook filmpjes deelt op zijn eigen YouTube-kanaal.
Jamie Oliver schrijft in de inleiding van Het pastaboek: ‘De meesten van jullie kennen Gennaro natuurlijk al – hij is een van de beroemdste, meest getalenteerde en flamboyante Italiaanse koks ter wereld. Hij was mijn eerste baas toen ik naar Londen verhuisde, en ook de eerste die mij leerde hoe je authentieke Italiaanse gerechten klaarmaakt – ik kan wel zeggen dat hij mijn carrière de afgelopen twintig jaar gevormd heeft.
Hij is mijn beste vriend en mijn mentor, en we hebben samen over heel de wereld gekookt. De energie en het enthousiasme waarmee hij laat zien hoe je Italiaanse gerechten klaarmaakt… Gennaro is gewoon een topper!
Geniet van dit...
Recepten Zabaglione uit De Zilveren Lepel Quick & Easy
De Zilveren Lepel staat voor de authentieke, overheerlijke Italiaanse keuken. Soms heb je heerlijk uitgebreid de tijd voor Italiaanse klassiekers, maar soms wil je snel een eenvoudig gerecht op tafel zetten – dat als het even kan net zo lekker smaakt.
Met De Zilveren Lepel Quick & Easy is dat geen probleem: je vindt in dit nieuwe kookboek honderd smakelijke recepten die in dertig minuten of minder te bereiden zijn.
Van klassiekers als spaghetti alla carbonara tot overheerlijke paddenstoelenrisotto, wortelcrèmesoep en zeebaars uit de oven tot luxe nagerechten als perentaart met chocolade. Klassiekers uit de kookbijbel De Zilveren Lepel zijn voor deze editie zodanig bewerkt, zodat ze in een half uur op tafel kunnen staan – zonder in smaak in te boeten uiteraard.
Een van de heerlijk snelle recepten is dat voor zabaglione, een toetje op basis van eidooiers, suiker en Marsala. Voor vier personen heb je nodig: 4 eidooiers, 50 gram fijne kristalsuiker en 120 milliliter zoete Marsala,...
Recepten Crostata con amaretti e mandorle naar recept van Sarena Solari
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari staat bomvol dolcissimo recepten. We delen dat voor crostata con amaretti e mandorle – Sarena’s favoriet. Sarena: ‘Deze taart maakte mijn oma altijd bij speciale gelegenheden. Het is de ‘luxe’ versie van de gewone crostata met jam.’
Voor een taart (twaal porties) heb je nodig: 350 gram pruimenjam | 250 gram amaretti | 250 gram kristalsuiker | 250 gram blanke amandelen voor de vulling.
Voor de pasta frolla: 400 gram bloem (plus extra om te bestuiven) | 2 theelepels bakpoeder | 200 gram koude boter, in blokjes gesneden (plus extra om in te vetten) | 160 gram kristalsuiker | geraspte schil van één onbespoten citroen | 4 eidooiers
Meng de bloem met het bakpoeder. Meng de boter erdoor. Doe dit door er met twee messen doorheen te snijden, of door de bloem met de boter tussen je vingers te wrijven. Het is belangrijk dat de boter niet te veel opwarmt, meng daarom zo kort mogelijk.
Nog beter is het om een keukenmachine te gebruiken. Doe...
Sicilië Markante kooplui & verse vis op de markt in Catania
Alsof de hel is losgebroken, zo klinkt het als we ’s ochtends onze bed & breakfast in hartje Catania uitlopen. Een paar meter verderop schreeuwen de marktkooplui tegen elkaar op. De vissoorten vliegen ons om de oren als we naar ons inmiddels vaste koffiebarretje wandelen. Ook de complimenten zijn niet van de lucht – de marktlui hebben er zin in vandaag…
We beloven na een extra kopje koffie terug te komen. Maar we struinen eerst langs de Via Cardinale Dusmet, met kraampjes vol groente en fruit. Aan de stoeprand staat hier en daar een Ape, met net geoogste groente, slakjes en zelfs broodjes ijs.
‘A Piscaria
Al kijkend en proevend belanden we op het Piazza Pardo, het startpunt van La Pescheria, de vismarkt, die in het lokale dialect ‘a piscaria heet. Dit is de oudste markt van de stad, die elke ochtend (behalve op zondag) voor spektakel zorgt.
Het lijkt een grote chaos, met het aanhoudende geschreeuw van de marktkoopmannen die luidkeels hun vis aanprijzen, maar in dit altijd...
Sicilië De mooiste stranden aan de oostkust van Sicilië
In sommige steden aan de Siciliaanse oostkust kun je na het bewonderen van kerken en kathedralen en na het slenteren door smalle steegjes heerlijk zonnen op een fijn strand en een duik in zee nemen zonder dat je daarvoor in de auto hoeft te stappen. We tipten eerder bijvoorbeeld al Isola Bella voor de kust van Taormina.
De meeste mooie stranden liggen echter in the middle of nowhere, omgeven door prachtige natuur. Daarom tippen we in deze blog een aantal prachtige plekjes die je aan de oostkust van Sicilië kunt vinden – dan kun je voorbereid op pad.
We beginnen ten zuiden van Taormina, met het strand San Marco, dicht bij de monding van de Alcantara-rivier, op de grens van de provincies Messina en Catania. De mooiste ervaring is een frisse duik op de plek waar het zoute zeewater zich mengt met het zoete water van de Alcantara.
Iets zuidelijker strekt het fijne zandstrand van Marina di Cottone zich uit, met zowel strandtenten als stukken waar je vrij je handdoek neer kunt leggen....
Sicilië Erice – stad van Venus, kerken en koekjes
Vanuit Trapani zie je het al liggen, hoog boven op de Monte San Giuliano: Erice. Het is een van de sfeervolste dorpjes in het westen van Sicilië, met smalle, middeleeuwse straatjes, tal van kerken en kerkjes, kloosters, een kasteel, bijzondere doorkijkjes en natuurlijk een werkelijk adembenemend uitzicht over Sicilië ver beneden je. Je zit immers op zevenhonderdvijftig meter hoogte!
Vanuit de Giardini del Balio heb je wellicht het mooiste uitzicht over het westen van Sicilië, met de saline, zoutvlaktes, de zee en de Egadische eilanden die zich aftekenen tegen de horizon. Op heel heldere dagen kun je zelfs de eilanden Pantelleria en Ustica zien.
Door deze hoogte kan het overigens nog wel eens wat kouder zijn dan in Trapani. Neem dus, ook ’s zomers, een sjaal of een vestje mee. Houd er ook rekening mee dat Erice, zeker in het voor- en najaar en in de winter, door de hoge ligging vaak in mist is gehuld. Dat is prachtig mysterieus, zoals je op onderstaande foto kunt zien, maar ook...
Italiaanse muziek Viva l’amore! – de 101 mooiste Italiaanse liedjes over de liefde
Om alvast in de stemming te komen voor San Valentino, Valentijn, hebben we 101 mooie Italiaanse liedjes over de liefde voor jullie verzameld, van onder anderen Marco Mengoni, Chiara, Jovanotti, Ligabue, Tiziano Ferro, Andrea Bocelli en Eros Ramazzotti.
Je vindt al deze nummers – in totaal goed voor meer dan zes uur aan Italiaanse canzoni d’amore – heel handig in deze Spotify-playlist, zodat je met één klik lekker lang kunt zwijmelen…
Geniet van de mooiste Italiaanse liefdesliedjes!