Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De perfecte tomatensaus voor bij de pasta

Het boek De perfecte pastaformule biedt niet alleen uitkomst bij het maken van een perfecte pasta, maar geeft ook het recept voor de perfecte tomatensaus.

De auteurs geven zelfs drie recepten voor verschillende soorten tomatensaus, die allemaal een eigen smaak en een eigen toepassing hebben. Probeer ze allemaal!

Lichte tomatensaus

Ingrediënten (voor 7 deciliter saus, genoeg voor 500 gram droge pasta): 1 kilo rijpe trostomaten | 3 tenen knoflook, in plakjes | 4 eetlepels extra vergine olijfolie | 1 snufje chilivlokken (desgewenst) |een halve theelepel fijn zeezout | peper

Snijd de tomaten in blokjes en pureer ze in de keukenmachine (met zaad en al). Verhit 3 eetlepels olijfolie en fruit de knoflook kort, maar laat hem niet kleuren. Voeg de chilivlokken, de gepureerde tomaten en het zout toe. Draai het vuur iets hoger en laat pruttelen tot de saus wat steviger is (de bellen worden dan iets groter), maar zeker niet dik. De tomaten moeten fris smaken, maar niet meer rauw. Breng op smaak met peper en de rest van de olijfolie.

Jacob Kenedy, de auteur van De perfecte pastaformule: ‘De lichte saus past het best bij pastasoorten met de fijnste vorm – met name spaghetti – en bij pasta met een subtiele vulling – caramelle, ravioli, malfatti en dergelijke.

Het is een frisse saus, met meer water dan olie en met de smaak van verse tomaten. Hij wordt in ruime hoeveelheden bij de pasta gebruikt. Ik heb altijd een bak in mijn koelkast staan, als toevoeging bij andere sauzen die een vleugje tomaat nodig hebben.

De rijke saus is precies het tegenovergestelde: dik, geconcentreerd en met ruim olie. Met slechts weinig saus bedek je vrij grove, lange vormen – spaghetti en pici – of buisvormige pasta met ribbels – penne rigate, tortiglioni en rigatoni. Door de hoge zuurgraad is de saus ook uitstekend in de koelkast te bewaren. Ik gebruik hem minder vaak dan de lichte saus, maar hij blijft erg lang goed.’

Rijke tomatensaus

Ingrediënten (voor 5 deciliter saus, genoeg voor 700 gram droge pasta): 5 eetlepels extra vergine olijfolie | 4 tenen knoflook, in plakjes | een snufje chilivlokken (desgewenst) | 1 kilo tomaten uit blik, kleingesneden of geprakt |een halve theelepel fijn zeezout

Verhit de olie en bak de knoflook goudbruin (hij is klaar vlak voor je denkt dat hij gaat verbranden), voeg dan de chili, de tomaten en het zout toe. Breng aan de kook, laat zachtjes pruttelen tot de saus heel dik is en de olie naar het oppervlak is gestegen. Roer regelmatig, want hoe dikker de saus, hoe sneller hij aanbrandt. De saus is klaar wanneer je er een lichte houten lepel rechtop in zou kunnen zetten.

Hier staat in elk geval een flinke voorraad van beide sauzen klaar, voor onverwachte eters en instant trek. In het boek vind je ook nog het recept voor de standaardtomatensaus, maar persoonlijk vinden we deze twee het lekkerst! Buon appetito!

De perfecte pastaformule | Cas Hildebrand & Jacob Kenedy | ISBN 9789044331196 | uitgeverij The House of Books | dit boek is alleen nog tweedehands te bestellen

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Stef Smulders

    Wel goede tomaten gebruiken en geen waterbommen!

  2. Zelf gebruik ik de blikjes van Albert Heyn en dan de tomatenblokjes..prefecto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *