Italië Special Giardinissimo – ontdek de meer dan honderd mooiste tuinen in Italië
Ciao tutti! Onze nieuwe Special, Giardinissimo, is misschien wel de kleurrijkste Special die we tot nu toe hebben gemaakt. In deze Special vind je namelijk de mooiste tuinen van Italië. Stuk voor stuk groene oases – met in het voorjaar een adembenemend mooie kleurenpracht – om verliefd op te worden.
Groene oases vol kleur
Het zijn stuk voor stuk groene oases vol kleur, om urenlang in te dwalen, je longen te vullen met schone lucht en de geur van bloemen, planten, kruiden en bomen diep op te snuiven. Om je te laten betoveren door mythologische beelden, klaterende fonteinen, weidse vergezichten en romantische prieeltjes.
Om de hectiek van alledag even achter je te laten en je onder te dompelen in de schoonheid van de natuur. Om tot rust te komen én nieuwe inspiratie op te doen.
Ontdek meer dan honderd tuinen in Italië
Hoewel we meer dan honderd verschillende tuinen hebben verzameld (ál onze favorieten), omvat deze Special natuurlijk niet élke tuin die in Italië te vinden...
Italië dichtbij Bezoek het Italië Evenement en geniet van tricolore sferen bij Kasteel de Haar
Het Italië Evenement bij Kasteel de Haar in Haarzuilens viert dit jaar het twintigjarig jubileum! Op 2, 3 en 4 juni 2023 geniet je van een Italiaans feestje in de tuinen van Kasteel de Haar, met onder meer de heerlijkste street food-parade, een Italian Wine Night en een uniek hoogtepunt; de Panoramica Gustosa.
Lees snel verder om te ontdekken wat je tijdens dit feestelijke tricolore weekend allemaal kunt verwachten!
Hoog boven de kasteeltuinen van De Haar
Twintig jaar Italië Evenement moet gevierd worden met een hoogtepunt, zo vond de organisatie. Daarom bekijk je tijdens een ritje in het reuzenrad – voor deze gelegenheid Panoramica Gustosa gedoopt – het evenement van bovenaf. Bovendien biedt het reuzenrad magnifiek uitzicht op het kasteel en de tuinen. Een kaartje voor het reuzenrad kost € 7,50 p.p. – inclusief een glas prosecco.
Een gondel in de kasteelvijver
Hopelijk spiegelt de zon zich in de vijver van het mooiste kasteel van Nederland, die tijdens het Italië...
Italië dichtbij Schuif aan bij Burrata – een buonissimo Italiaans restaurant in Den Haag
Als je net als wij dol bent op burrata, de romige mozzarellavariant die wordt gemaakt in Puglia, kun je in Den Haag je hart ophalen bij Burrata. Hier schuif je aan voor pasta, pizza & vino – van een simpele maar smakelijke spaghetti aglio, olio e peperoncino tot de lekkerste penne arrabbiata die we ooit voorgeschoteld kregen, met San Marzano-tomaatjes én burrata.
Niet gek als je weet dat er in de keuken van Burrata veel wordt gewerkt met Slow Food-producten. Van extra vergine olijfolie van honderd procent Italiaanse olijven tot San Marzano-tomaten, van caciocavallo uit Basilicata tot de enige echte Gorgonzola DOP. Zelfs het zeezout (uit Cervia) is hier bekroond met het Slow Food-keurmerk.
Op de wijnkaart prachtige klassiekers uit de hele laars, met ook een paar wijnen van Slow Wine-wijnhuizen, zoals Feudo Monaci, EO Abruzzo en Nino Negri.
Wij namen eerst een Aperol Spritz, vergezeld van bruschetta en natuurlijk van een bordje vol romig burrata en sappige tomaatjes, overgoten met...
Rome Bewonder Rome vanaf het dakterras van Il Vittoriano
Je kunt er niet omheen: waar je je in Rome ook bevindt, overal zie je een glimp van Il Vittoriano, het enorme monument voor Vittorio Emanuele II aan Piazza Venezia. Je houdt ervan of je verafschuwt het, een tussenweg is er niet.
De Romeinen hebben in elk geval niet veel goede woorden over voor de schoonheid van dit enorme altaar voor het vaderland: ‘de suikertaart’ wordt het gebouw meestal genoemd, of erger, zoals ‘het gebit van Rome’ of ‘de typemachine’.
Of je het nu mooi vindt of niet, het Vittoriano is al meer dan een eeuw een trouw baken en handig herkenningspunt in het centrum van Rome. Vanaf verschillende plekken zie je wel een deel van een van de quadriga’s, de strijdwagens, op het dak tevoorschijn piepen.
Altaar van het Vaderland
Het Vittoriano werd gebouwd tussen 1885 en 1911, als gedenkteken voor de eenwording van Italië en de eerste koning van het land. Het is tevens de plek van het Altare della Patria, het Altaar van het Vaderland.
In het gebouw is het...
Boeken uit & over Italië De fascinerende reizen van Marco Polo
Een van de beroemdste inwoners van Venetië is Marco Polo, die er in 1254 werd geboren. Hij reisde tussen 1276 en 1291 door Azië en liet het middeleeuwse Europa kennismaken met de schatten van de Aziatische wereld. Marco trad hiermee in de voetsporen van zijn vader en zijn oom, die al lange tijd succesvol handel dreven met kooplieden in het oosten.
Na terugkeer van zijn bijzondere reis was Venetië in oorlog met Genua en werd Marco van wereldreiziger ineens een soldaat. Hij verruilde de Aziatische landschappen en avonturen voor een plek op het slagveld, die hem uiteindelijk een drie jaar durende gevangenschap opleverde.
Tijdens zijn gevangenschap vertelde Marco over zijn reizen aan zijn celgenoot, Rustichello genaamd, die zijn verhalen in een mengeling van Frans en Italiaans optekende. In eerste instantie noemde Marco Polo zijn werk Devisement du Monde (‘Beschrijving van de wereld’). Pas later kregen zijn reisverhalen de titel Il Milione.
Marco Polo beschreef alle moois dat hij...
Recepten Ontbijten met pizza, ijs en Martini’s naar recept van Mara Grimm
Mara Grimm wijdde een prachtig boek aan het ontbijt. Met Ontbijt – recepten en verhalen voor in de ochtend op schoot of op tafel kun je talloze ontbijtjes lang lezen, watertanden en boodschappenlijstjes maken.
Het ontbijt komt er in Italië – zeker in vergelijking tot de uitgebreide lunches, aperitivi en diners – meestal een beetje bekaaid vanaf, met een snelle cappuccino en cornetto in een van de vele koffiebarretjes. Mara: ‘Als er een land is waar ze nauwelijks ontbijten, dan is het wel Italië. Maar dat wat er op tafel komt, kan goed uitpakken. Want het eten mag dan ondergeschikt zijn aan de koffie, lekker zoet is het meestal wel.
Geliefd zijn een cornetto (een soort croissant, soms gevuld met jam, Nutella of iets anders) of een saccottino al cioccolato dat letterlijk ‘een zakje met chocolade’ betekent en nog het meeste lijkt op een chocoladecroissant. En in Puglia at ik waanzinnige bocconotti, amandelvormige cakejes in dit geval gevuld met goddelijke, lopende...
Proef het beste van Italië Kookles van Nicoletta Tavella: vis, vis en nog eens vis!
Op een winderige, grauwe dinsdagavond in mei toog Elena naar Amsterdam om daar de wereld van La Cucina del Sole binnen te stappen. De laatste kookles uit de serie ‘De basis van de Italiaanse keuken’ stond op het programma en die stond volledig in het teken van vis, schaal- en schelpdieren.
Van dorade tot inktvis, van gamba’s tot venusschelpen: er kwam een hele hoop aan bod. In deze blog neemt Elena je even mee terug naar die culinaire avond in een zonnige Amsterdamse keuken.
Op het moment dat je over de drempel van La Cucina del Sole stapt, straalt de Italiaanse keuken je tegemoet. Nicoletta heet iedereen welkom met een glaasje wijn, ciabatta met eigen olijfolie en olijfjes, zodat de smaakpapillen goed geprikkeld worden. We staan te popelen om aan de slag te gaan.
Het menu bestaat vanavond uit een rijke keur aan gerechten: calamari ripieni (gevulde inktvis), spaghetti con vongole al vino bianco (spaghetti met venusschelpen in witte wijn), peperonata al forno (paprika uit de...
Molise Sepino – het Pompeï van Molise
Christel woont in Ripabottoni, een dorpje in Molise, waar ze niet alleen een B&B runt maar ook de regio promoot, via haar bedrijf Molise Promotions. Ze vertelt op Ciao tutti regelmatig over al het moois dat deze kleinste regio van Italië te bieden heeft, met dit keer het Romeinse Sepino.
Christel: ‘De lente is begonnen. Dat gaat niet heel rustig hier in Molise. Het lijkt wel of de natuur ontploft. Iedere morgen kijk ik weer nieuwsgierig door mijn raam naar buiten om te zien wat er weer in bloei staat of hoe hard het blad aan de bomen groeit. Gisteren hingen er allemaal van die staarten in de notenboom op mijn terras en vanmorgen kwam daar ineens blad bij. En dan niet van die miezerige puntjes, nee, ineens tien centimeter groen.
Ook in de bermen langs de wegen kun je je dagelijks verwonderen over de diversiteit van wat er allemaal groeit: paardenbloemen, komkommerkruid, rode hanenkop (sulla in het Italiaans), boterbloemen, wilde hyacinten, blauwe druifjes, koolzaad, wilde...
Abruzzen De mooiste dorpjes in Abruzzo – vier bijzondere borghi più belli d’Italia
Ruim tweehonderd dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, lange, indrukwekkende historie en fotogenieke doorkijkjes. Bijzonder zijn ze ook, elk op hun eigen unieke manier.
In Abruzzo zijn ruim twintig van deze borghi più belli te vinden. In deze blog tippen we vier van deze pareltjes: Castel del Monte, Santo Stefano di Sessanio, Scanno en Civitella del Tronto.
Castel del Monte
Castel del Monte is het eerste dorpje dat prijkt op de lijst van i borghi più belli d’Italia. Het dorpje bestaat voor zover we nu weten dankzij teruggevonden resten en ontdekte graven al sinds de elfde eeuw voor Christus.
De Romeinen namen de nederzetting in de vierde eeuw voor Christus in en gaven het de naam Città delle Tre Corone, ‘Stad van de Drie Kronen’. Pas in 1223 duikt het stadje in...
Molise Molise esiste!
Christel woont in Ripabottoni, een dorpje in Molise, waar ze niet alleen een B&B runt maar ook de regio promoot, via haar bedrijf Molise Promotions. Ze vertelt op Ciao tutti regelmatig over al het moois dat deze kleinste regio van Italië te bieden heeft.
Christel: ‘Een veelgehoorde kreet op het moment hier is: Molise non esiste! (‘Molise bestaat niet!’). Dit gevoel komt voort uit het feit dat Molise pas sinds 1963 een onafhankelijke regio is. Eerder vormde Molise samen met Abruzzo één regio.
Sinds de regio’s zijn gesplitst, is Molise de dunbevolktste regio van Italië. En misschien ook wel de onbekendste – niet alleen in Nederland en België maar ook in Italië zelf. Toerisme is nog nauwelijks aanwezig en er zijn ook nog niet veel initiatieven.
Maar ik zie het elke dag weer: Molise esiste. Er is meer dan genoeg te doen en te zien in dit nog pure en authentieke stukje Italië. Zo vertelde Rubio, een van de beroemdste chef-koks van heel Italië, laatst in een interview dat...
Proef het beste van Italië Carluccio’s, Locanda Locatelli & Bocca di Lupo – 3x Italiaans eten in Londen
De Big Ben, Buckingham Palace, London Eye en de Tower Bridge staan normaal gesproken waarschijnlijk boven aan het lijstje als je Londen bezoekt. Wij hebben de Big Ben echter alleen even vanuit de verte gezien, vanaf de trappen van The National Gallery.
In plaats van de beroemde bezienswaardigheden dompelden we ons onder in Botticelli’s meesterwerken, gingen we op zoek naar een verdwenen Florentijnse kerk en schoven we aan bij de beste Italiaanse restaurants die Londen rijk is.
Carluccio’s
We begonnen ons verblijf in Londen bij Carluccio’s. Antonio Carluccio mag met recht de godfather van de Italiaanse keuken in Groot-Brittannië genoemd worden. Hij werd geboren in Vietri sul Mare, aan de Amalfikust, maar groeide grotendeels op in Piemonte.
Op achtendertigejarige leeftijd verhuisde hij naar Londen, waar hij in eerste instantie als wijnhandelaar aan de slag ging. Zes jaar later stond hij voor het eerst in een professionele keuken, in een restaurant in Covent Garden, waar hij zich...
Boeken uit & over Italië Ciao Limburg – het Little Italy van Belgisch Limburg
Italië is soms dichter bij huis dan je denkt – in eigen land of nét over de grens. Joke Quintens schreef ons een paar weken geleden over Ciao Limburg – het Little Italy van bij ons, het kleurrijke boek dat ze samen met Dirk Chauvaux maakte over het Little Italy dat in Belgisch Limburg te vinden is.
Joke: ‘Het is soms raar. Je groeit op in de Limburgse mijnstreek, als Belg, tussen de Italianen. In je klas zaten altijd wel een paar Antonio’s of Romina’s. In de cinema kreeg je al eens wat Italiaanse scheldwoorden naar je hoofd geslingerd. Of een Italiaanse jongen probeerde je op die typische manier van de latin lover te verleiden. Ach, die Italianen, dacht je dan.
Later ging je studeren en trok je naar de grote stad. Je ging voor de eerste keer naar Italië en werd meteen een Italia lover. Je wist dat een cappuccino met gestoomde melk werd gemaakt en niet met slagroom. Dat champignons niet thuishoren in een bolognesesaus. Je maakte je koffie in een Bialetti. Alfa Romeo was...