Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Lombardije

Ontdek bellissima Brescia tijdens een unieke stadswandeling

Wil je het standbeeld van la Bella Italia bewonderen en twee zotten de uren zien slaan? Of een Pirlo drinken (de lokale aperitivo op basis van Campari, witte wijn en bruiswater) in gezelschap van de mooiste oldtimers die je ooit hebt gezien? Wil je binnenkijken in een trullo-achtig kerkje en tegelijkertijd de enorme koepel van de Duomo Nuovo overal zien opduiken? Het kan in Brescia! Verborgen juweeltje Hoewel Brescia niet ver van het Gardameer ligt, is de stad een verborgen juweeltje dat nog niet door toeristen wordt overspoeld. Je hebt dus alle ruimte om heerlijk rustig door de stad te wandelen – en dankzij onze City Walk, uitgestippeld door de Vlaamse An Beirens – ontdek je de mooiste plekken. An runt B&B Carpe Diem in Solferino en schrijft op haar blog Garda Slow & More over de onontdekte pareltjes rondom het Gardameer. Bovendien geeft An regelmatig rondleidingen in Brescia. Zij weet blindelings de weg naar de mooiste pleinen, de niet te missen bezienswaardigheden en fijne...
Rome

Ciao tutti City Walks Rome – ontdek de wijken Monti en Testaccio

Natuurlijk moet je in Rome het Pantheon bezoeken, over het Forum Romanum wandelen en de koepel van de Sint-Pieter beklimmen. Maar misschien nog wel leuker is het om de wat onbekendere wijken van de stad te verkennen, waar het bruist van het echte Romeinse leven. Onze twee favoriete wijken in Rome zijn Monti, vlak bij het Colosseum, en Testaccio, het kloppend hart van culinair Rome. Monti – food, fashion & art in Rome Op de plek van het nu hippe Monti lag ooit de Subura, een dichtbevolkte en arme volkswijk in het Rome van de oudheid, vol sjacheraars en prostituees. Tegenwoordig wordt deze wijk bevolkt door kunstenaars, ambachtslieden, designers, architecten en schrijvers, die voor een creatieve bohemiensfeer zorgen. De wijk heeft, ondanks de inmiddels flink gestegen huizenprijzen, altijd een shabby chic karakter weten te behouden en is the place to be voor wie op zoek is naar vintage, handwerk, alternatieve modeboetieks, hippe cafés, wijnbars en restaurants en street food van de...
Recepten

La Cucina d’Abruzzo – heerlijk kookboek vol recepten uit Abruzzo

Een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Amsterdam is Mondo Mediterraneo, een wereld vol mediterrane delicatessen: van bijzondere pasta’s tot goed gevulde broodjes en geurende tomatensaus. Mondo Mediterraneo wordt gerund door Giancarlo Acciavatti en Gemma Mirabilio, beiden afkomstig uit de Italiaanse regio Abruzzo. Giancarlo en Gemma geven hun culinaire geheimen gelukkig niet alleen prijs in hun delicatessenzaak, maar ook in het prachtige kookboek La Cucina d’Abruzzo. Hierin laten ze elk een eigen stukje Abruzzo zien. Gemma groeide namelijk op op het platteland, Giancarlo in de badplaats Pescara. Dit contrast vind je terug in hun receptuur. Gemma’s culinaire no-nonsense benadering en haar liefde voor eerlijke, traditionele ingrediënten en Giancarlo’s verfijning en mondaine flair gaan perfect samen. Sanne Dirkzwager en Stephanie Rammeloo, ontwerper en auteur, hebben er door de vele foto’s, familiekiekjes, sfeerbeelden en informatieve verhalen een boek vol Italiaanse...
Recepten

Taart van polenta, citroen en sinaasappel naar recept van Jamie Oliver

Elke dag proberen we te zorgen voor een flinke portie zon. Niet alleen met verhalen over Italië om warm van te worden, maar ook met een lekker zonnig recept. Deze taart heeft door de polenta in elk geval de kleur van de zon! Deze polentataart, naar recept van Jamie Oliver, ziet er dankzij de polenta niet alleen zonnig uit, hij smaakt dankzij de citrusvruchten ook nog eens helemaal naar zomer. En hij staat echt in een handomdraai op tafel! Voor één taart (ca. twaalf stukjes) heb je nodig: 225 gram boter | 225 gram suiker | 3 eieren | 125 gram gemalen amandelen | 125 gram polenta | 1 theelepel bakpoeder | sap en rasp van 2 citroenen en van 1 sinaasappel Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een spring- of taartvorm met een doorsnede van drieëntwintig centimeter met bakpapier. Roer de boter en suiker tot een licht mengsel. Klop de eieren er een voor een door en roer er dan ook de rest van de ingrediënten door. Giet het mengsel in de vorm en bak de polentataart in vijftig tot...
Piemonte

Schuif aan bij Ristorante della Posta in Olmo Gentile (Piemonte)

Rik Rensen neemt je mee naar zijn geliefde Piemonte, waarover hij het het boek Geheimen van Piemonte schreef. In zijn eerste blog neemt hij ons mee naar Ristorante della Posta in Olmo Gentile. ‘Als kwaliteit en culinaire eenvoud het ultieme uithangbord zijn voor de regionale keukens van Italië, dan verdient Ristorante della Posta in Olmo Gentile in deze categorie zeker een ster. Niet dat de familie die het ristorante drijft er prat op gaat. Eigenaresse Maria Grazia, die tegelijkertijd kok én burgemeester is van het gehucht met tachtig inwoners, kookt zoals ze het van haar moeder geleerd heeft. Niets bijzonders dus, vindt ze zelf. Je kookt volgens de familietraditie en daarmee basta! Haar moeder leerde het koken weer van overgrootmoeder, die het weer leerde van de hare, enzovoorts, enzovoorts. De receptuur van deze familie-ristorantes vormt een onverbrekelijke ketting van mondelinge culinaire overleveringen, die vaak generaties ver terug gaat. Ristorante della Posta: hoe bijzonder...
Veneto

Opera in de openlucht in de Arena van Verona

Na het Colosseum in Rome en het Anfiteatro Campano bij Capua (in de buurt van Napels) is de Arena van Verona, aan het Piazza Bra, het grootste nog bewaard gebleven amfitheater in Italië. Opera in de Arena Anders dan de twee grootste theaters wordt de Arena, die in de eerste eeuw na Christus werd gebouwd, nog steeds actief gebruikt, en wel voor het operafestival dat elk jaar in de zomer wordt gehouden. Het is echt een ongekend spectaculaire belevenis om in de door de zon verwarmde Arena naar de prachtigste opera’s te kijken! In de tijd van de Romeinen konden er wel dertigduizend mensen in de Arena plaatsnemen; tegenwoordig kunnen maximaal twintigduizend mensen tegelijkertijd genieten van een schouwspel – wat uiteraard nog steeds een indrukwekkend groot aantal is. Als de Arena langzaam volstroomt voordat de eerste operaklanken weerklinken, kun je je er misschien iets bij voorstellen, maar als je de Arena overdag bezoekt, wandel je vaak maar met een handvol toeristen over de grote...
Le Marche

Pasta eten en heerlijk niets doen in Le Marche

Geregeld krijgen we de mooiste verhalen toegestuurd van onze fans. Sommige zijn te mooi om niet met jullie allemaal te delen, zoals Annerikes verslag van een smakelijk avontuur tijdens haar vakantie in Le Marche: ‘Probeer om te draaien,’ hoor ik voor de zoveelste keer. Hád onze TomTom alleen maar op een zeker moment gezegd ‘Anch’io non conocosco Le Marche!’ (Ook ik ken Le Marche niet!). Dan hadden we hier nu niet midden in het donkere landschap van Le Marche gestaan met onze auto, op een steile, smalle landweg, waarop we hoe dan ook niet kunnen keren. Zo reden we dan ook al anderhalf uur met groot licht van het ene verlaten landweggetje het andere op, het een nog smaller en steiler dan het andere. Het was pikkedonker. Nergens ook maar één lichtpuntje van een dorpje in de verte. Mijn gedachten dwalen af naar de fantastische, culinaire avond die we hebben gehad bij restaurant Terra Nostra, op het dorpsplein van San Ginesio. We waren uitgenodigd door de eigenaresse van...
Sicilië

Val di Noto – barokke stadjes vol bijzondere details

Op de lijst met de 101 mooiste plekken van Italië parelt onder meer de Val di Noto. Deze vallei ligt in het zuidoosten van Sicilië, met barokke pareltjes als Caltagirone, Militello in Val di Catania, Modica, Palazzolo Acreide, Ragusa, Scicli en Noto zelf. Deze plaatsen zijn allemaal opnieuw opgebouwd na een flinke aardbeving in 1693, waardoor je er heel veel barokke elementen vindt. Van kathedralen en kerken – met zoveel details dat je niet weet waar je moet kijken – tot rijk versierde balkons die je stuk voor stuk wel op de gevoelige plaat wil vastleggen. Ga je mee op reis in de Val di Noto? Noto In Noto, de naamgever van de vallei, kun je de prachtige balkonnetjes van het Palazzo Nicolaci di Villadorata bewonderen. In deze blog ontdek je nog meer moois in Noto, tijdens een virtuele wandeling door de stad. Caltagirone Kleurrijke tegeltjes, robuuste hoofden en andere voorwerpen van keramiek – dat is wat je ziet zodra je een voet in Caltagirone zet. Nagenoeg alle gebouwen in...
Recepten

‘Mi ricorda di quella di mia madre’ – het hoogst haalbare culinaire compliment van een Italiaanse kok

Saskia en Willemijn koken allebei graag, maar bovenstaand compliment viel noch Saskia noch Willemijn ten deel. Deze hoogst haalbare eer in de Italiaanse keuken was voor een van Ciao tutti’s trouwe lezers, Vera Carovigno. Un piatto per la Puglia Vera, woonachtig in het Limburgse Echt, kreeg dit compliment van chef-kok Pasquale Martinelli, die de belangrijkste stem had in het beoordelen van de recepten die waren ingezonden voor de wedstrijd Un piatto per la Puglia. Vera: ‘Ik kijk regelmatig op diverse sites uit en over Puglia en zag deze kook/fotowedstrijd voorbij komen. Ik wist gelijk dat ik het recept voor melanzane ripiene (gevulde aubergine), of op zijn Pugliees maranciane chine, moest insturen. Eigenlijk meer met de gedachte: leuk om mee te doen en eens kijken hoever een ‘Hollander’ komt. Door mijn achternaam verraadde ik namelijk wel al een beetje dat mijn roots in Puglia liggen. Daar draagt zelfs een plaatsje dezelfde naam als ik: Carovigno. De belangrijkste voorwaarde...
Sicilië

Ontdek Sicilië met Tururi Tours!

De prachtige palazzi en kerken van Palermo, de roodgedakte windmolens op de zoutvlaktes bij Trapani, de pittoreske barokke plaatsjes in de Val di Noto, de gouden tempels bij Agrigento en Segesta, de kleurrijke Eolische Eilanden, de vissersbootjes in de haven van Favignana… We ontdekten al die Siciliaanse schoonheid met dank aan Mario van Tururi Tours. Tururi Tours is al vijftien jaar dé specialist voor reizen naar Sicilië. Of je nu alleen op zoek bent naar mooie accommodaties of een volledig verzorgde rondreis wil boeken langs de mooiste plekken van Sicilië, Mario regelt het voor je. Samen met zijn vrouw Marian en een aantal enthousiaste Sicilianen, die je met open armen ontvangen om je hun eiland te laten zien, zorgt hij ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Er is een zeer divers aanbod, van individuele rondreizen tot groepsreizen, van fietsvakanties tot zeilvakanties. Tururi Tours gaat hierbij niet uit van de doorsnee-toerist, maar van de geïnteresseerde reiziger die op zoek...
Italiaanse films & series

Chef’s Table: Noodles – voorproefje van deze heerlijke nieuwe Netflix-serie

Vanaf 2 oktober is de nieuwe reeks van de populaire Netflix-serie Chef’s Table te zien, met in de hoofdrol onder meer pasta. Het vorige seizoen van de serie, waarin pizzabakkers centraal stonden, werd in 2022 uitgezonden, dus het is watertandend aftellen tot oktober. Je maakt in de serie onder meer kennis met Peppe Guida, de Italiaanse chef-kok achter de met een Michelinster bekroonde Antica Osteria Nonna Rosa in Vico Equense, en Evan Funke uit Los Angeles, die bekend staat om zijn handgemaakte pasta. Ook oosterse pasta komt aan bod, met Guirong Wei uit Londen die gespecialiseerd is in de Shaanxi keuken en Nite Yun uit Oakland die de Cambodjaanse keuken in de Verenigde Staten naar een hoger niveau heeft getild. foto’s: Netflix Trailer van Chef’s Table: Noodles Smaakt dat naar meer? Bekijk dan alvast de trailer van Chef’s Table: Noodles!   Peppe Guida De pastagerechten van Peppe Guida tonen de essentie van Italiaanse traditie, maar dan mét een moderne twist. Als zoon van een...
Recepten

Spaghetti alla nerano naar recept van Paola Damiani

In Recepten, verhalen en gedichten in de spiegel van mijn geheugen tekent Paola Damiani de lekkerste recepten op die haar herinneren aan haar thuisland Italië. Culinaire herinneringen Paola: ‘Het terugvinden van tradities gaat vaak ook via eten. Mijn verhaal wordt gekenmerkt door smaken, geuren, dialogen en verhalen die mijn kinderkeuken wist te verzamelen en aan mij door te geven. Het was precies die plek en degenen die er woonden die de inspiratie vormden voor dit boek. De recepten waren een perfecte manier om over mijn land en onze culinaire tradities te vertellen. Wie zoals ik emigreert, voelt zich nog sterker verbonden met zijn roots en herbeleeft via bekende smaken die momenten van verbondenheid met familie en vrienden, die soms ver weg lijken maar uiteindelijk meteen weer tot leven komen als er een specifiek gerecht op tafel komt.’ Voor nonna Iole en nonna Nina Paola draagt het boek op aan haar beide grootmoeders, nonna Iole en nonna Nina. ‘Ik had het geluk om op te...