Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Puglia"

Puglia

Taboe en trulli in de sneeuw – een verhaal van fratello Frans

Frans van Munster woont tussen de olijfbomen in Puglia. Vanuit dit aardse paradijs onderhoudt hij al jarenlang een heerlijke briefwisseling met zijn zus Karin. Een deel van die brieven werd gebundeld in het kook/lees/kijkboek Fratello e Sorella. Frans deelt elke maand ook een mooi verhaal op Ciao tutti. Vorige keren nam hij ons mee naar Taranto en Grottaglie, dit keer vertelt hij over de winterse avonturen van zijn hond Taboe. ‘Mijn naam is Taboe, dat wil zeggen ik héét Taboe. Ik ben een Marremmano (dat is een hondenras) uit de regio Abruzzo. Wij zijn van nature sterk en we werden om die reden van oudsher gefokt om schaapsherders te worden. We moesten een paar eigenschappen hebben: uithoudingsvermogen, om grote kuddes vee bij elkaar te houden en met hen over de bergen te trekken op zoek naar groen gras, en slimheid en moed om de nogal domme schapen en onze iets slimmere maar ook niet volmaakte eigenaren (mensen) te verdedigen tegen wolven en ander gespuis. Het kan zelfs zijn dat...
Puglia

Van Rome naar Brindisi – volg de Via Appia naar het zuiden

Zin in een unieke route dwars door het zuiden van Italië, waarbij je in de voetsporen van de oude Romeinen treedt? Volg dan de Via Appia, de weg die soldaten, handelaren en reizigers in de oudheid namen om vanuit de hoofdstad van het Romeinse rijk naar het zuiden van de laars te trekken. Vanuit Rome rijd je door het Zuid-Italiaanse landschap naar Brindisi, waar het eindpunt van de Via Appia gemarkeerd wordt door een oude Romeinse zuil die na al die tijd nog altijd fier overeind staat. Sunny Cars stippelde deze onvergetelijke route over de Via Appia uit, waarbij het advies is om de eerste kilometers van de Via Appia, in Rome, te voet te verkennen. Dan ontdek je het best wat een bijzonder knappe wegenbouwers de Romeinen waren. Hun met zware stenen geplaveide wegen en sterke bruggen weten nog altijd de tijd te trotseren. Na Rome volg je de Via Appia per (huur)auto. Helaas is de oude weg ten oosten van Benevento deels vrijwel onvindbaar geworden. Daarom stelt Sunny Cars voor dit deel van...
Puglia

Andria – burrata, confetti, klokkentorens en het smalste straatje ter wereld

Andria vormt samen met de steden Barletta en Trani de drievoudige hoofdstad van de gelijknamige provincie Barletta-Andria-Trani, in het noorden van Puglia. De stad ligt vlak bij het Castel del Monte, het achthoekige kasteel dat ook op de Italiaanse eurocent prijkt. In de buurt van Andria strekt zich het Parco Nazionale Alta Murgia uit. Dit natuurreservaat beslaat een ruig gebied en leent zich perfect voor een stevige wandeling of een dagje hiken. Wij duiken vandaag echter de stad zelf in, om de mooiste plekken van Andria te ontdekken. Burrata Hoewel Andria zelf niet zo bekend is, is de lokale lekkernij wereldberoemd. Op gastronomisch gebied staat Andria namelijk bekend om de boterzachte burrata, die bij elke lokale trattoria op de kaart staat. Mucci – een museum vol confetti & chocolade De eerste stop in het centrum van Andria is het authentieke chocolade-/snoepwinkeltje van de familie Mucci, misschien wel het meest dolce adresje van heel Puglia! Mucci produceert hier al sinds...
Puglia

Villa Ashyana – luxe vakantiehuis met zwembad in de buurt van Ostuni

Monique en Robert, die zelf in Le Marche wonen en werken, werden tijdens een roadtrip door Puglia op slag verliefd op dit stukje Italië. Toen ze Villa Ashyana zagen, in de Valle d’Itria, de vallei die bekend staat om de vele trulli, waren ze het er dan ook meteen over eens: dit pareltje konden ze niet laten gaan. Mede door het twintig meter lange zwembad besloten ze hier een heerlijke plek van te maken om te ontspannen en te genieten van al het moois dat Puglia te bieden heeft, voor henzelf maar bovenal voor hun gasten! Sfeervol vakantiehuis met eigentijdse luxe Villa Ashyana is een sfeervol vakantiehuis met twee slaapkamers die elk een eigen badkamer hebben met inloop-douche, toilet, bidet en wastafel. De grote slaapkamer heeft een tweepersoonsbed met openslaande deuren naar het zwembad en de tuin. In de tweede slaapkamer staan twee eenpersoonsbedden. In de fijne woonkamer met open keuken zorgen de enorme ramen ervoor dat je vanuit het huis prachtig uitzicht hebt over de...
Puglia

Buonissima Barletta – vijf lekkere adresjes voor pasta, pizza & verse vis in Puglia

De zee is in Barletta nooit ver weg. Dat betekent niet alleen lekker flaneren over de boulevard, maar ook genieten van verse vis. De pas gevangen vis wordt al vroeg in de ochtend aan land gebracht, zodat de koks ruim op tijd voor de lunch aan de slag kunnen. Tijdens ons verblijf in Barletta genoten we bij vijf verschillende (vis)restaurantjes van allerlei lekkers uit zee. Così buono da leccarsi i baffi!, zoals de Italianen zeggen. Zo lekker dat je je snor erbij aflikt! Osteria Brezza di Mare Osteria Brezza di Mare (Piazzetta Duomo 48) is een typisch Pugliees huiskamerrestaurant zonder franje, eenvoudig en traditioneel. Het wordt gerund door Carlotta, die ervoor zorgt dat je je gelijk thuis voelt. Dit goudeerlijke familierestaurant is zo’n adresje waar je het idee hebt dat je bij la mamma gaat eten. Die moeder is in dit geval Damiana, de moeder van Carlotta, een lief vrouwtje dat eruitziet om stevig te knuffelen maar die ondertussen de pannen van het vuur kookt. Wat zij in haar...
Reizen door Italië

9x nazomeren in Italië – de beste bestemmingen, tips & ideeën

Met september in zicht tippen we vandaag negen heerlijke nazomerbestemmingen in Italië. Hopelijk laat jullie agenda het toe om nog even van de nazomer te proeven, een van de heerlijkste momenten in de laars. Overdag is de temperatuur vaak nog aangenaam en aan het einde van de middag vult de lucht zich met die schitterende gouden gloed, die alles in een sprookjesachtige spotlight lijkt te zetten. Verleng de zomer en geniet nog even van het beste van Italië! 1 Piemonte op z’n best Buono met een hoofdletter B, dat is de regio Piemonte in een notendop. In de nazomer en het najaar is de regio op z’n best. Niet alleen kleuren de wijngaarden in prachtige herfsttinten, op tafel schittert de nieuwe oogst, met als grootste trofee de tartufo bianco, de witte truffel. La Morra Er is voor ieder wat wils, van de kleurrijke Cappella del Barolo die midden in de wijngaarden prijkt tot middeleeuwse dorpjes, van het betoverende Lago d’Orta tot gigantische banken midden in de natuur, van de...
Reizen door Italië

10 best gelezen blogs van 2023 – van Saskia’s treinreizen naar Italië tot onze podcastwandeling in Bologna

2023 was een jaar vol mooie reizen, naar favoriete bestemmingen en nieuwe plekken. Tijd om terug te blikken op dit heerlijke jaar, aan de hand van de tien best gelezen reisblogs van dit jaar. Zo kunnen zowel jullie als wij nog even terugkijken op de verhalen die dit jaar het meest bij alle Ciao tutti-lezers in de smaak vielen. Maar eerst een grande grazie! Saskia: ‘Voor ik terugkijk op alle mooie reizen van dit jaar, wil ik jullie als Ciao tutti-lezers eerst enorm bedanken voor de fijne reacties, tips, complimenten, verhalen en foto’s die ik mocht ontvangen. Het is altijd fijn om virtueel met jullie mee te reizen en te horen dat jullie zo genieten van alle tips en verhalen. Voor nieuwe verhalen – en ook vaak voor het updaten van bestaande blogs, reisgidsen en stadswandelingen – legde ik dit jaar ruim tienduizend kilometer af per spoor, maar stapte ik ook samen met Carola op een Vespa in Puglia, liet ik mijn stappenteller af en toe op hol slaan (vooral in Rome en Bologna) en...
Proef het beste van Italië

Casabase – webshop met de lekkerste Italiaanse delicatessen voor thuis

Goed nieuws voor iedereen die Italië zo mist: dankzij Casabase haal je Italië op een heerlijke manier in huis. Deze webshop barst bijna uit zijn virtuele voegen van culinair geluk. De missie van Casabase is dan ook jou ‘het geluk van het eten en drinken van goede dingen laten ontdekken.’ Dat begint met een webshop vol lekkernijen, van aceto balsamico tot pasta uit Puglia en smaakvolle pastasauzen, van knapperige cantuccini uit Prato tot olijfolie, vleeswaren en kazen. Al deze producten worden door het team van Casabase direct bij de producenten en leveranciers ingekocht. Zo weten ze zeker dat je van het beste van Italië geniet, al is het dan een dikke duizend kilometer verderop. We delen een aantal van onze favoriete producten, maar neus gerust in het uitgebreide aanbod van Casabase om te zien wat er allemaal aan lekkers te bestellen is. Balsamico van Il Borgo del Balsamico Casabase haalt de aceto balsamico, ‘het zwarte goud’, bij de zussen van Il Borgo del Balsamico in...
Reizen door Italië

Het parcours van de Giro d’Italia 2020 – van Palermo naar Milaan

Op zaterdag 3 oktober gaat de Giro d’Italia 2020 van start met een tijdrit op Sicilië. De renners zullen drie weken later, op zondag 25 oktober, finishen in Milaan. De Giro doorkruist dit jaar onder meer Sicilië, Basilicata, Puglia, Abruzzo, Le Marche, Emilia-Romagna en Piemonte. In deze blog nemen we je mee op reis langs alle etappes van het parcours, zodat je je eigen Giro d’Italia kunt samenstellen. Andiamo?! foto: La Gazzetta dello Sport Etappe 1 – van Monreale naar Palermo Op de eerste dag wacht de renners meteen een prachtig decor: de omgeving van Palermo. Via de kathedraal van Monreale – met monumentale mozaïeken die je blik uren kunnen vasthouden – dalen de wielrenners af naar Palermo, de fascinerende hoofdstad van Sicilië. Na 15 kilometer staan ze aan de finish van deze tijdrit. Wellicht hebben ze dan nog even tijd om een van Palermo’s schitterende kerken te bezoeken, voor een wandeling naar het ‘Theater van de Zon’ en het Piazza della Pretoria of voor...
Reizen door Italië

De 19 beste blogs over Italië van 2019

Ciao tutti! Het jaar is bijna voorbij, tijd voor een overzicht van de best gelezen blogs uit 2019. Welke blogs hebben jullie het meest gelezen – naar we hopen voor inspiratie voor een eigen tripje naar de betreffende bestemming?! Voor we dit overzicht delen, willen we jullie, onze lezers, van harte bedanken. Mede dankzij jullie terugkerende bezoekjes, enthousiaste reacties, vragen én tips is Ciao tutti in 2019 weer enorm gegroeid. Grazie di cuore daarvoor – het is heerlijk om te merken dat jullie net zo veel van Italië houden als wij! Puglia – onverminderd populair Puglia was in 2019 de meest gezochte regio op Ciao tutti. Jullie lazen massaal onze artikelen en Saskia’s boek over alle moois in de hak van de laars. Drie verhalen over Puglia behoren tot de meest gelezen blogs van 2019: Slapen in een trullo in Puglia, Nel blu dipinto del blu – een roadtrip langs de Riviera dei Trulli, van Bari naar Brindisi en Kamperen in Puglia – de mooiste campings in de hak van de laars. ...
Droomplekken voor een vakantie in Italië

Masseria Pagani – oase van rust in de Salento (Puglia)

Masseria Pagani werd gebouwd in de zestiende eeuw, als een oude boerderij tussen nog oudere olijfbomen, pijnbomen, sinaasappelbomen, bloemen en kruiden. De groene omgeving is er nog steeds, maar Masseria Pagani is al lang geen boerderij meer. Het is een heerlijk resort waar je als gast het beste van de Salento krijgt voorgeschoteld, zowel qua smaken als qua geuren en kleuren. Deels uit de eigen (moes)tuin, deels van de rijke oogst van andere masserie in Puglia. Je bevindt je op vijf minuten afstand van de zee bij Santa Caterina en van het Parco Naturale di Porto Selvaggio. De schitterende stranden van San Mauro en het gezellige Gallipoli zijn binnen een kwartiertje te bereiken. Ooit waren de suites en kamers van Masseria Pagani de huizen van de boeren, die het rijke land rondom de masseria bewerkten. Nu zijn het authentieke kamers en suites met originele plafonds, dikke muren (zodat het lekker koel is ‘s zomers) en hoge plafonds. Ze zijn allemaal voorzien van airconditioning,...
Recepten

Cartellate – traditioneel decemberlekkers uit Puglia

Wil je typisch Zuid-Italiaans decemberlekkers op tafel zetten? Bak dan deze cartellate, naar traditioneel recept uit Puglia, de hak van de laars. Wat heb je nodig? Voor een feestelijke portie (en alvast wat voorsnoepen) heb je nodig: 1 kilo bloem | 200 gram droge witte wijn (op kamertemperatuur) | 400 gram extra vergine olijfolie | zout | lauwwarm water | olie om te frituren | kaneelpoeder | poedersuiker Bereidingswijze Maak een bergje van de bloem en schenk in het midden de wijn en de olijfolie. Los een mespuntje zout op in 50 cl lauwwarm water en meng dit met de wijn en de olijfolie door de bloem tot je een zacht en soepel deeg hebt. Laat het deeg even rusten en rol het na circa een uur met de deegroller uit tot een dunne lap. Snijd hier met een kartelmes deegrepen van drie centimeter breed en circa vijftien centimeter lang van. Rol deze repen op tot een soort slakkenhuis en laat ze minimaal zes uur rusten, zodat ze kunnen indrogen. Als de cartellate goed droog zijn, verhit je een...