Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Nieuws uit Italië

Hoeveel geef je uit aan een vakantie?

Voor de meeste Italiëliefhebbers is het geen geheim: Italië is niet alleen een heerlijk vakantieland, maar ook een relatief goedkope bestemming om je vakantie door te brengen. Zeker als je een beetje van de door andere toeristen gebaande paden afwijkt en authentieke dorpjes bezoekt of een achterafstraatje opzoekt voor je lunch of diner. Maar ook in een grote, druk bezochte stad als Rome is er ontzettend veel gratis te zien en te doen. We maakten recent een lijst met 50 gratis activiteiten in Rome, maar zonder veel moeite zouden we nog eens vijftig gratis tips voor de Eeuwige Stad kunnen geven. Ook eten hoeft niet duur te zijn. Mijd de grote toeristentrekkers (met flinke uithangborden en een ober voor de deur die elke langslopende toerist naar binnen probeert te krijgen) en kies in plaats daarvan voor de kleine, authentieke osteria’s en trattoria’s een paar straatjes slenteren verderop. Vaak zonder uithangbord, maar mét een nonna van formaat in de keuken, die op het fornuis een...
Proef het beste van Italië

Kleurrijk lekkers van Leone – Italiaanse snoepjes in snoezige blikjes

Welke Italiëliefhebber kent ze niet, de kleine, prachtig versierde doosjes met snoepjes die elke toonbank kleur geven? De Pastiglie Leone, de snoepjes van Leone, zijn net als Prosciutto di Parma en mozzarella di bufala tekenend voor het land van la dolce vita. De snoepjes bestaan al meer dan honderdzestig jaar en daarmee bestaat het merk Leone langer dan Italië zelf! De allereerste Leone-snoepjes Het verhaal van Leone begint in 1857, in een kleine winkel in Alba, een stad in de regio Piemonte. Hier creëerde de oprichter van Leone, Luigi Leone, zijn eerste pastilles. Hoewel de snoepjes in de smaak vielen bij de koninklijke familie en andere hooggeplaatste personen, had Luigi Leone nooit kunnen vermoeden dat zijn snoepjes zo’n enorme groei zouden doormaken. Ambitieus was Luigi Leone echter wel. In 1880 besloot hij de winkel in Alba te sluiten en naar Turijn te verhuizen. Hier opende hij zijn snoepwinkel aan de Corso del Re (what’s in a name ?). Turijn was echter net hoofdstad...
Toscane

Proef de cantuccini van Biscottificio Antonio Mattei in Prato en Florence

Het zijn waarschijnlijk de bekendste koekjes uit Italië: cantuccini, langwerpige amandelkoekjes die net als beschuit twee keer gebakken worden. De koekjes bevatten naast amandelen, bloem en suiker (maar geen boter!) specerijen als kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs. Soms worden er ook nog stukjes chocolade of pistachenootjes toegevoegd. Ze worden in Italië vaak geserveerd als nagerecht, samen met een glaasje vin santo (‘heilige wijn’). Biscotti di Prato De cantuccini zijn de traditionele lekkernij van de Toscaanse stad Prato, en daarom worden ze ook wel biscotti di Prato (koekjes van Prato) genoemd. Volgens ons worden de állerlekkerste cantuccini ook gebakken in Prato, bij Biscottificio Antonio Mattei. De allereerste cantuccini Antonio Mattei begon al op 29 september 1858 (toen de Italiaanse regio’s zich nog niet verenigd hadden) met het bakken van cantuccini, naar eigen – nog altijd geheim – recept. We weten alleen dat Mattei bijzondere amandelen uit Puglia...
Umbrië

Tribewanted – ecotoerisme in Monestevole

Ten noordoosten van het Lago Trasimeno ligt Monestevole, een groene plek in het typische Umbrische landschap van heuvels, wijngaarden en olijfbomen. Inge brengt voor Ciao tutti een bezoekje aan het in dit dorpje gelegen Tribewanted, een bijzonder concept voor groen, duurzaam toerisme. Tribewanted werd opgericht in 2006, ver van Umbrië: op een van de Fiji eilanden. Het idee was om met een community van online reizigers een project te starten. Tribewanted breidde na het eerste succes uit naar andere landen en zo ook naar Italië. Inge: ‘Het doel in Monestevole was om een community op te zetten die zo zelfvoorzienend mogelijk kan leven, maar die ook open is voor gasten. Zo is er een eigen watervoorziening en wordt er gewerkt aan een eigen stroomcircuit. Dit is al deels in gebruik, maar voor sommige delen wordt nog een back-up van de algemene stroomvoorziening gebruikt. Het idee van Monestevole is om niet op losse locaties of in ontwikkelingslanden duurzaam te leven, maar juist ‘...
Friuli-Venezia Giulia

10x doen & proeven in Trieste – stad van koffie, schrijvers en zeilboten

Benvenuti in Trieste, de hoofdstad van de nog vrij onbekende regio Friuli-Venezia Giulia (die in het Nederlands ook wel Triëst wordt genoemd). De stad ligt in het noordoosten van Italië, ingeklemd tussen de Adriatische Zee in het zuiden en de Alpen in het noorden, en is een ideale bestemming voor een weekendje weg. Wij tippen tien dingen die je in Trieste zeker moet doen en proeven. Genieten van een bijzondere cappuccino Trieste is een koffiestad bij uitstek. Het is het thuis van het koffiemerk illy en van de historische cafés, waar iedereen elkaar ontmoet en op de hoogte brengt van alle laatste nieuwtjes – een traditie die is komen overwaaien uit Wenen. Bestel bijvoorbeeld een nero (een gewone espresso), een gocciato (een espresso met een beetje melkschuim), een capo (een kleine cappuccino) of een nero in B (een espresso in een glas). Onze favoriet is een capo in B, een kleine cappuccino in een glas. De koffiebar waar we dat het liefste doen is Caffè degli Specchi (Piazza...
Proef het beste van Italië

DENF Coffee – Eindhovense espressobar met een Italiaans tintje

Trots torent ze boven de daken van Eindhoven uit, de Witte Dame. Onder haar vleugels vind je DENF Coffee, een bijzondere branderij annex espressobar met een Italiaans tintje. Inge van Beekum ging er voor Ciao tutti proeven en neemt ons mee naar dit lekkere adresje in de lichtstad. Inge: ‘DENF Coffee opende eind 2016. Eigenaar Daan Verleg begon de espressobar en branderij vanuit zijn passie voor koffie en koffiecultuur. Op verschillende manieren heeft hij de Italiaanse bijzonderheden van het koffie maken en drinken verweven in zijn bar. Daan is een paar jaar geleden begonnen met het branden van koffie. Het was zijn grote wens om met zijn kennis van koffie, de herkomst van koffiebonen en de verschillende smaken een eigen blend samen te stellen, met een vleugje Italiaanse kracht. De blend kon pas worden samengesteld na heel veel proeven en na het uitgebreid bestuderen van de samenstelling van koffieblends. Daan vertelt me dat er twee ‘hoofdsoorten’ zijn wat koffiebonen betreft: de...
Proef het beste van Italië

Pizzabijbel – kookboek vol recepten voor perfecte pizza’s uit eigen oven

Onze passie voor Italië brengt ons elke keer weer op de mooiste plekken van Italië én op Italiaanse plekken in eigen land. Zo genoten we in de winter van 2014 van krokant gebakken pizzabodems belegd met allerlei lekkers in de ‘geheime pizzeria’ van Simon Giaccotto. Als zoon van een Siciliaanse vader en een Nederlandse moeder blijkt hij toch heel wat van de Italiaanse culinaire genen meegekregen te hebben. En hoewel hij eerst met hart en ziel in de IT werkte, ging zijn hart nóg een beetje sneller kloppen van pizzabodems, deegmengsels, houtovens en bijzondere smaakcombinaties. De pizza’s vielen bij alle proefpersonen zó in de smaak, dat Simon al snel vaker een pizzaschieter dan een toetsenbord in handen had. Vijf jaar geleden verruilde hij zijn beeldscherm definitief voor deegballen en verkocht hij zijn IT-bedrijf om zich volledig te richten op het bakken van pizza’s. De koning van de pizza Met succes, want zijn pizzaroem verspreidde zich razendsnel. Inmiddels bestaat...
Proef het beste van Italië

Massimo Gelato – Italiaans ijs in de Amsterdamse Pijp

De Amsterdamse Pijp is sinds dit voorjaar een Italiaans adresje rijker, met de komst van Massimo Gelato op de hoek van de Van Ostadestraat en de Tweede Van der Helststraat (om de hoek van ons kantoor, hoera!). Massimo Gelato is de ijssalon van Massimo Bertonasco, die het maken van gelato met de ijslepel kreeg ingegoten. Zijn oma had namelijk een latteria, zuivelwinkel, in een klein dorpje aan de Ligurische Bloemenrivièra, waar ze onder meer ijs verkocht. In een beperkt aantal smaken, maar Massimo was verkocht. Ook hij wilde graag ijs maken zoals zijn familie dat jarenlang deed, niet meer in Ligurië, maar in hartje Amsterdam. Hij ging te rade bij zijn nonna, die hem haar ijsrecepten toevertrouwde. Massimo bestudeerde ze en perfectioneerde ze en ging in de leer bij een Italiaanse ijsmeester. Toen het ijs helemaal naar zijn zin was, ging hij op zoek naar een geschikte plek, die hij vond op een straathoek in de Amsterdamse Pijp. Hier schuilen verschillende smaken ijs in grote bakken...
Proef het beste van Italië

Piatto – buonissimi bordjes in Utrecht

Zeven jaar Ciao tutti is reden voor een feestje, zowel hier op de blog, voor jullie als lezers – met mooie winacties, nieuwe boeken met Rome in de hoofdrol en nieuwe City Walks (met om te beginnen een prachtige route langs de pareltjes in Pistoia) – als voor het hele Ciao tutti-team van bloggers, journalisten, taalexperts en fotografen. Helaas lukte het niet om dit jubileum gezamenlijk in Italië te vieren (met ruim veertien onderling af te stemmen agenda’s en twee boekdeadlines), maar we vonden een prima alternatief in hartje Utrecht: Restaurant Piatto (inmiddels verhuisd naar Rhenen)! Saskia ging begin januari al even voorproeven van de verschillende piatti die bij Piatto op het menu staan. De polpo brasato (gestoofde octopus met een salade van gerookte aardappel, kappertjes, platte peterselie en citroen) smaakte al veelbelovend; we waanden ons even aan de Venetiaanse lagune of op een kleurrijk Italiaans eiland. Bijna nog lekkerder waren de gnocchi con cinghiale...
Sardinië

Snorkelen in het kristalheldere water van Sardinië

Het kristalheldere water lonkt op Sardinië. Het is een van de betere plekken in Europa om te duiken en te snorkelen. Felice was door Eva-Sardinia en Archimete, een duik- en snorkelschool aan de noordkust van het eiland, uitgenodigd om kennis te maken met de onderwaterwereld van Sardinië. Felice had haar duikpasje al klaar liggen, maar helaas zorgde de stevige mistral die geregeld voorkomt op Sardinië voor teveel beweging in het water. Daardoor zou het zicht tijdens het duiken minder goed zijn. Niet getreurd, want op Sardinië kun je zelfs met een snorkeluitrusting al genoeg zien van de planten en dieren die de zee bij Sardinië bevolken. Bij Archimete, dat een prachtige locatie heeft weten te bemachtigen in een baai vlak bij Alghero, worden we opgewacht door Giovanni, Sandro (de eigenaar), Antonio en Daniela. Een warm welkom van deze vrolijke Italianen zorgt dat we nog meer zin hebben in ons snorkelavontuur. We worden rondgeleid in hun mooie ‘kantoor’ aan het water. Trots laten...
Calabrië

De 10 mooiste stranden van Calabrië – van Tropea tot Capo Rizzuto

Calabrië wordt bijna geheel omringd door zee. De regio grenst aan de Tyrreense Zee in het westen en aan de Ionische Zee in het oosten, hetgeen voor zo’n achthonderd kilometer aan stranden zorgt. Je vindt er zowel populaire badplaatsen, met kleurrijke lidi (strandtenten met een eigen strand) en restaurants, als vrije stranden, onaangetaste baaitjes en steile rotsen. Genoeg afwisseling om tijdens een vakantie elke dag op een ander strand neer te strijken! We maakten een lijstje met de volgens ons tien mooiste stranden van Calabrië: Roccella Ionica (Reggio Calabria) Op dit strand wappert een welverdiende Bandiera Blu, de Blauwe Vlag, die toegekend wordt aan schone stranden waar het zwemwater van uitstekende kwaliteit is. Dit strand met fijn zand is een ideaal toevluchtsoord voor wie op zoek is naar rust. Tropea (Vibo Valentia) Tropea is in heel Italië beroemd om haar unieke ligging: hoog op een rots, uitkijkend over zee. Op het strand zijn tal van voorzieningen en goed uitgeruste...
Proef het beste van Italië

Italiaanse kookcursus van La Cucina del Sole in Amsterdam

Nicoletta Tavella staat het liefst in La Cucina del Sole, haar goed uitgeruste keuken in hartje Amsterdam – waar je je als je niet beter weet in Italië waant in plaats van in onze hoofdstad. Na een avond koken verwacht je bij het naar buiten gaan uitgestrekte graanvelden en olijfboomgaarden in plaats van grachtenpanden en oneindige rijen fietsen. Nicoletta geeft onder meer de cursus ‘De basis van de Italiaanse keuken’ waarin je de fijne kneepjes van de Italiaanse keuken leert zodat je voortaan als een echte Italiaanse chef in de pannen kunt roeren. De basis van de Italiaanse keuken Tijdens deze vierdelige cursus leer je het volgende: Les 1 – Klassieke Italiaanse gerechten, antipasti en hapjes Je begint met een verzameling Italiaanse klassiekers die in het repertoire van iedere Italië-minnende kok horen: frittata met verse kruiden en zoete uien, vleesballetjes in tomatensaus, crespelle met pesto rosso en mozzarella (kleine gevulde crêpes uit de oven), focaccia met tomaat...