Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Santos Voetbalreisgids – handboek voor de ideale voetbaltrip

Voetballiefhebbers opgelet! Santos heeft een heerlijke voetbalreisgids gemaakt, met de tofste steden en regio’s voor een ideaal voetbalweekend. Waar vind je die ene obscure snackbar van een beroemde oud-speler? In welke steden vind je glamour en glorie, maar ook pure cult? Hoe kom je aan kaartjes?

In deze gids ontdek je het allemaal. Het is een veelzijdig geheel, met een mooie mix van informatie, historie, insiders tips, sprekende foto’s en illustraties. Sommige delen lezen lekker weg en laten je meteen dromen over een voetbaltrip, voor andere stukken moet je echt even goed gaan zitten, omdat ze een interessante kijk achter die twee keer vijfenveertig minuten voetbal bieden.

Je ontdekt welke anekdotes bij een bepaalde club horen, zodat je je voetbalvrienden kunt trakteren op bijzondere weetjes. Je wentelt je in puur stadiongeluk, maar leest ook over de zwarte randjes van het spel.

Natuurlijk ontbreken ook de Italiaanse voetbalsteden Turijn, Napels en Rome niet. Renate Verhoofstad dwaalde speciaal voor deze voetbalreisgids door Turijn, waar je juist niet heen moet voor Ronaldo, maar voor een tour langs de inktzwarte voetbaldrama’s die zich daar door de jaren heen afspeelden.

Ze stapte in tramlijn 15 voor een pelgrimstocht langs heilige en vermaledijde voetbalplekken in de stad, met een prachtig artikel. Alleen al vanwege deze reportage zou je de Santos Voetbalreisgids als Italiaanse voetballiefhebber moeten aanschaffen.

foto’s: Luigi Bertello

Maar er is meer, want wie Italiaans voetbal zegt, zegt natuurlijk ook Rome en Napoli. Zo ‘halverwege de laars begint Europa’s meest broeierige voetbalcultuur,’ aldus Santos. Met hun gids in de hand waan je je in de jaren tachtig in het Stadio San Paolo van Napoli en brand je een kaarsje voor Diego.

Natuurlijk worden ook de koffiebar met een altaartje voor Maradona en de street art met deze Napolitaanse held niet overgeslagen. Ciao tutti’s Tim was laatst in Napels en zal binnenkort verslag doen van de Maradona-liefde in deze stad, met naast de beroemde koffiebar ook een heel bijzonder Maradona-museum.

foto: Antonio Gravante

Iets noordelijker ‘knettert de hoofdstedelijke rivaliteit tussen Roma en Lazio’. Volgens Santos is er ‘haast geen stadion dat mooier ligt dan het reusachtige Stadio Olimpico. Met eromheen de groen beboste heuvels van de stad. Het omliggende Foro Italico is gebouwd door Mussolini. Met veel marmeren beelden van atleten, fraai gelegen tussen typisch Italiaanse olijfbomen. […]

Bij de ‘Derby della Capitale’, tussen Roma en Lazio, is het altijd volle bak. De derbysfeer gonst dan al de hele dag door de stad, waarbij in ‘zuid’ de fans van Roma op pleinen samenklonteren en in ‘noord’ die van Lazio. Daartussen is een cordon sanitaire met veel politie.

foto’s:  Marco Iacobucci

Romeinen komen het liefst op de scooter naar hun stadion. Het liefst nét voor het begin van de wedstrijd, kort na het zondagse kerkbezoek. In Rome is plek voor het belijden van twee religies op één dag.’

Santos tipt het lievelingsrestaurant van Totti én een plek waar je tussen die hard AS Roma-fans geniet van de wedstrijd én lekker eten, aan de tafel die het dichtst bij de tv staat natuurlijk. Het beste van Rome en een onvergetelijke ervaring (zelfs als je geen doorgewinterde Roma-fan bent…).

foto: Jesper Storgaard Jensen

Er is nóg een Italiaanse club die een plekje heeft weten te bemachtigen in de voetbalreisgids. Santos: ‘Genoeg van de nogal intense tifosi-beleving van de ultra’s van Roma, Lazio en Napoli? Dan is Benevento een goed alternatief. Het rustige slaapstadje is goed te bereiken vanuit Rome en Napels. De tijd heeft er stilgestaan. Ook na het voetbalsprookje dat de club schreef in 2017 door plots te promoveren naar de Serie A.’

Bij de bonustips ook nog een mooi eerbetoon aan het stadion van Siena, een stad die bekender is op basketbalgebied maar waar het stadion een spectaculair uitzicht heeft. Genoeg reisinspiratie voor komend voetbalseizoen dus, en voor thuis alvast heerlijk leesvoer!

Benieuwd naar meer? De Santos Voetbalreisgids kost € 9,99 en is via deze link te bestellen in de webshop van Santos.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *