Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De katholieke school – Edoardo Albinati

In 2016 won Edoardo Albinati met La scuola cattolica de Premio Strega, een zeer prestigieuze Italiaanse literatuurprijs die ook werd uitgereikt aan onder anderen Paolo Giordano, Niccolò Ammaniti, Margaret Mazzantini en Paolo Cognetti.

Albinati’s meesterwerk, dat meer dan duizend pagina’s bestrijkt, is nu door Manon Smits en Pieter van der Drift ook vertaald in het Nederlands. Een hele klus, want dit vuistdikke boek omvat volgens Il Corriere della Sera ‘de hele wereld’.

Saskia las het boek twee jaar geleden al in het Italiaans, maar voor wie die taal nog niet (of niet zo goed) beheerst, doet de vertaling niet onder voor Albinati’s bijna filmische vertelstijl. Albinati werkte ook aan filmscenario’s voor de Italiaanse regisseurs Matteo Garrone en Marco Bellocchio, waardoor hij beeldend schrijft en je aandacht pagina na pagina weet vast te houden. Heel knap, zeker bij zo’n enorme pil, die je ondanks de omvang bijna in één ruk uitleest.

‘Af en toe verschijnt er een roman die qua ambitie en innerlijk vuur alle andere overstijgt. Het boek van Albinati is er zo een,’ aldus Sandro Veronesi, die de Premio Strega in 2006 won voor Caos calmo (dat is vertaald als Kalme chaos).

Edoardo Albinati vertelt hoe in het Rome van de jaren zeventig een chique buurt wordt opgeschrikt door een brute verkrachtings- en moordzaak, een van de meest sensationele misdrijven van die tijd. De daders blijken ex-leerlingen van een katholiek lyceum te zijn, bij wie Albinati op school zat.

Veertig jaar lang worstelde hij met de vraag hoe zo’n welgestelde omgeving zulke monsters kon voortbrengen. Voor het antwoord moet hij de spoken uit zijn verleden bezweren: zijn briljante, getroebleerde vriend Arbus en diens mooie zus Leda, de knappe en fanatiek linkse Stefano Jervi, het streng katholieke gezin Rummo, de neofascistische Max en favoriete leraar Cosmo met zijn wijze lessen.

Wat wilden ze toen van het leven, wat is er van hen geworden, veertig jaar later? En kan Albinati zichzelf zijn eigen jeugdzondes vergeven? Seks, religie, vriendschap, verloren onschuld en geweld: het komt allemaal aan bod in deze grote roman van de Italiaanse twintigste eeuw, een wervelende mengeling van een autobiografie, een misdaad- en een coming of age-roman.

Lees via deze link alvast een fragment van De katholieke school

De katholieke school | Edoardo Albinati | vertaald door Manon Smits & Pieter van der Drift | ISBN | € | uitgeverij Atlas Contact | bestel De katholieke school via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *