Italiaanse muziek Italiaanse klassiekers: I treni a vapore van Fiorella Mannoia
De vertalingen van René betroffen tot nu toe steeds canzoni uit de vrij recente Italiaanse pop- en rockmuziek. Maar hoe leuk is het om af en toe ook eens zo’n Italiaanse klassieker uit de vorige eeuw in het zonnetje te zetten?
Met I treni a vapore gaan we terug in de tijd – nog niet direct heel ver – maar naar het begin van de jaren negentig. Songwriter Ivano Fossati (Genua, 1951) schreef toen dit legendarische nummer voor zangeres Fiorella Mannoia, maar voerde het zelf ook vele malen uit.
Dat maakt dat je bij de vertaling twee bijzondere live uitvoeringen vindt: een troubadour-versie van Ivano en een wat modernere, up tempo-variant van Fiorella (voor de gezongen tekst bij de vertaling is de eerste video van Ivano aangehouden, die van Fiorella verschilt op een paar kleine puntjes).
Deze klassieker met poëtisch Italiaans woordenspel nodigt uit tot dromen, tot het vergeten van je pijn door deze langzaam, als een stoomtrein, aan de horizon te laten verdwijnen. Het gaat over niet...
Recepten Busiate al pesto trapanese uit het kookboek Sicilicious
Vandaag verrast Loes Janssen Miraglia ons met een recept voor pasta met pesto uit Trapani. Loes: ‘Dit verrukkelijke gerecht komt uit Sicilië (waar mijn partner vandaan komt, waar wij een aantal jaren hebben gewoond en waar ook ons zoontje geboren is). Het is typerend voor de provincie Trapani (in het westen van het zonovergoten eiland).
Niets is met zekerheid te zeggen, maar hoogstwaarschijnlijk is deze pesto ontstaan nadat koopmannen uit het Noord-Italiaanse Genua, waar pesto op basis van basilicum en pijnboompitten oorspronkelijk vandaan komt, op hun zeereizen zijn neergestreken in het West-Siciliaanse Trapani. Tongstrelend deze versie met amandelen!’
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor vier personen): 4 teentjes knoflook | een bos verse basilicumblaadjes | 4 rijpe, middelgrote tomaten | 60 gram amandelen | 100 milliliter extra vergine olijfolie | zout en peper | 350 gram busiate
Hoe maak je deze pasta?
Pel de knoflook en stamp de teentjes met de basilicum fijn in een vijzel....
Sicilië De smaak van Trapani – van caponata en couscous tot granita en genovesi
Trapani is niet alleen een prachtige stad aan de weelderige westkust van Sicilië, het is ook een stad voor fijnproevers. De keuken van Trapani heeft namelijk heerlijk veel lekkers te bieden.
Lekkerbekken beginnen hun dag met een romige cappuccino met een cornetto al pistacchio, een croissant met pistachecrème, en wandelen vervolgens naar de vismarkt en de vissershaven van Trapani, die wordt beschermd door het Castello della Colombaia.
Zo tegen lunchtijd snuif je overal de geuren van de Trapanese keuken op die je vanuit de ramen tegemoet waaien. Tijd om aan te schuiven voor een pranzo. Anna en Giovanni, de jonge, enthousiaste eigenaren van B&B Granveliero en B&B Belveliero in hartje Trapani vertellen je welke gerechten je zeker moet proeven tijdens een Trapanese lunch (of diner).
Caponata
Anna: ‘Het wereldberoemde groentegerecht van Sicilië en hét bewijs dat Sicilianen ook van een puur vegetarisch gerecht nog een overdadig geheel weten te maken. Caponata is een waar feest van...
Campanië De mooiste stranden van Capri
Na onze kennismaking met keizerlijk Capri en een aantal prachtige wandelingen met uitzicht, is er ook tijd voor een dagje dolce far niente. En waar kun je dat beter doen dan aan een van Capri’s schitterende stranden?
We delen dan ook graag zes fijne tips voor een dagje strand tijdens je vakantie op Capri – met dank aan Gillian en Holly voor het delen van hun favoriete plekjes.
Onze eerste favoriet is Bagni Tiberio (Via Palazzo a Mare 41). Vooral als je met kinderen Capri bezoekt, is dit een fijne plek. Er is een langzaam aflopend kiezelstrand waarvan je zo het heldere water in waadt, een houten zonnedek met kleurrijke strandbedjes, een bar en een restaurant met veel verse vis op het menu.
Lido del Faro (Località Punta Carena, Anacapri) ligt in een kleine baai die wordt omgeven door rotsen, in de schaduw van de oude vuurtoren van Punta Carena. Er is een goed restaurant (met op het menu veel verse vis), een cocktailbar en een prachtig zwembad met zeewater. De...
Rome Bewonder Rome vanaf het dakterras van Il Vittoriano
Je kunt er niet omheen: waar je je in Rome ook bevindt, overal zie je een glimp van Il Vittoriano, het enorme monument voor Vittorio Emanuele II aan Piazza Venezia. Je houdt ervan of je verafschuwt het, een tussenweg is er niet.
De Romeinen hebben in elk geval niet veel goede woorden over voor de schoonheid van dit enorme altaar voor het vaderland: ‘de suikertaart’ wordt het gebouw meestal genoemd, of erger, zoals ‘het gebit van Rome’ of ‘de typemachine’.
Of je het nu mooi vindt of niet, het Vittoriano is al meer dan een eeuw een trouw baken en handig herkenningspunt in het centrum van Rome. Vanaf verschillende plekken zie je wel een deel van een van de quadriga’s, de strijdwagens, op het dak tevoorschijn piepen.
Altaar van het Vaderland
Het Vittoriano werd gebouwd tussen 1885 en 1911, als gedenkteken voor de eenwording van Italië en de eerste koning van het land. Het is tevens de plek van het Altare della Patria, het Altaar van het Vaderland.
In het gebouw is het...
Reizen door Italië 2016 – een jaar vol onvergetelijke reizen
2016 gaat de geschiedenis in als het meest reislustige Ciao tutti-jaar sinds Saskia bijna zeven jaar geleden met de dagelijkse Italiëverhalen startte. Gezamenlijk verbleef het Ciao tutti-team maar liefst driehonderdzeventien nachten in Italië – dat is bijna een heel jaar lang!
Vandaag blikken we terug op dit onvergetelijke jaar, met de mooiste bestemmingen die we dit jaar ontdekten. Van een winters bezoek aan Venetië tot een weekje zomeren op Ponza, van de Palio in Siena tot een culinaire vakantie op Sicilië – het was elke keer weer genieten. Kijken jullie met ons mee terug op de mooiste viaggi?
Bijna meteen na het vuurwerk waarmee 2016 werd ingeluid beet Saskia het spits af in het winterse Venetië. Dit keer had haar bezoek aan de lagunestad een culinair tintje. Ze was namelijk door Monica, alias Cook in Venice, uitgenodigd voor A Taste of Venice, waarbij ze samen met andere bloggers niet alleen genoot van cicchetti en een bezoek aan de Rialtomarkt, maar ook zelf de keuken in...
Rome De Gouden Mijlpaal op het Forum Romanum – het startpunt van alle wegen vanuit Rome
Hoewel het gezegde ons doet denken dat alle wegen naar Rome leiden, is het eigenlijk andersom: alle wegen vertrekken vanuit Rome. Het beginpunt van de grote wegen die de Romeinen reeds aanlegden, lag steeds in de Eeuwige Stad zelf; het eindpunt was veranderlijk, afhankelijk van de gekozen richting.
Zo leidde de bekendste Romeinse weg, de Via Appia, naar Brindisi. Een andere grote weg ten tijde van de Romeinen, de Via Flaminia, liep van Rome naar Rimini. De Via Flaminia werd overigens vernoemd naar keizer Gaius Flavianus, die tijdens de tweede Punische Oorlog aan de oevers van het Lago Trasimeno zijn laatste adem uitblies.
In Rimini konden de Romeinen hun weg vervolgen over de Via Aemilia, die van Rimini naar Milaan liep. Onderweg werden uiteraard de belangrijkste plaatsen als Bologna, Modena, Parma en Piacenza aangedaan.
Ook deze weg was vernoemd naar een belangrijke Romein, en wel naar de overgrootvader van Marcus Aemilius Lepidus, die samen met Antonius en Octavianus (de latere...
Boeken uit & over Italië De fascinerende reizen van Marco Polo
Een van de beroemdste inwoners van Venetië is Marco Polo, die er in 1254 werd geboren. Hij reisde tussen 1276 en 1291 door Azië en liet het middeleeuwse Europa kennismaken met de schatten van de Aziatische wereld. Marco trad hiermee in de voetsporen van zijn vader en zijn oom, die al lange tijd succesvol handel dreven met kooplieden in het oosten.
Na terugkeer van zijn bijzondere reis was Venetië in oorlog met Genua en werd Marco van wereldreiziger ineens een soldaat. Hij verruilde de Aziatische landschappen en avonturen voor een plek op het slagveld, die hem uiteindelijk een drie jaar durende gevangenschap opleverde.
Tijdens zijn gevangenschap vertelde Marco over zijn reizen aan zijn celgenoot, Rustichello genaamd, die zijn verhalen in een mengeling van Frans en Italiaans optekende. In eerste instantie noemde Marco Polo zijn werk Devisement du Monde (‘Beschrijving van de wereld’). Pas later kregen zijn reisverhalen de titel Il Milione.
Marco Polo beschreef alle moois dat hij...
Toscane Reis in de voetsporen van Berlage door Toscane
Meer dan een eeuw geleden raakte Berlage in de ban van de schoonheid van Siena en Florence. In het voorjaar van 1881 deed de Amsterdamse architect deze steden aan en schreef totaal overdonderd over de bloemenzee van Florentia, de bloeiende stad, zoals de Romeinen haar liefkozend hadden genoemd. ‘In mei draagt het land haar mooiste bruidstooi,’ schrijft de net afgestudeerde architect. ‘Ieder kerkportaal in Florence is gesierd met geurende rozen. En de heren dragen zelfs een roos in het knoopsgat.’
Droomreis door Italië
In 1880 reisde Berlage naar Italië. Hij bleef er meer dan een jaar. Hij bezocht onder andere Genua, Napels, Sicilië, Rome, Orvieto, Perugia, Siena, Florence en Venetië. Een droomreis op papier – maar ook in werkelijkheid. Zijn reisherinneringen, die hij optekende in een priegelig, met potlood geschreven manuscript, lijken op aantekeningen in een reisdagboek.
De meeste aandacht besteedde de jonge architect aan (hoe kan het ook anders) de architectuur die...
Campanië Een rondje varen rondom Capri – bootje varen, cocktails drinken
Een verblijf op Capri is eigenlijk niet compleet zonder een boottocht rondom het eiland. Je kunt een van de standaardbootjes nemen, maar veel leuker is het om zelf met een schipper op pad te gaan. Saskia, Gillian & Holly stapten aan boord bij Vittorio de Martino van Capri Excursions, die je graag de mooiste grotten, baaitjes en stranden van Capri laat zien. We nemen jou ook graag mee op een tocht langs de Caprese kust. Andiamo?!
Grotta Azzurra
Als je wil, vaart Vittorio je naar de Grotta Azzurra. Deze ‘blauwe grot’ is misschien wel een van de beroemdste plekken van Capri. De mystieke grot zou in Tiberius’ tijd in gebruik zijn geweest als nymphaeum. Na Tiberius’ dood meden de eilandbewoners de grot, die ze Gradola noemden, omdat het er volgens hen zou spoken.
Dat veranderde pas halverwege de negentiende eeuw, toen August Kopisch, een Duitse professor, en Ernst Fries, een Duitse schilder, onder leiding van de lokale visser Angelo Ferraro de grot binnenzwommen. Ze...
Toscane Aan de Toscaanse kust – Pietrasanta & Lido di Camaiore
‘Quel che mi piace è Pietrasanta: bellissima cittadina, con piazza unica, una cattedrale da grande città, e, sfondo, le Alpi Apuane. E che paese all’intorno!’ Zo dichtte de Toscaanse schrijver Giosuè Carducci over Pietrasanta – en we kunnen hem alleen maar gelijk geven.
Pietrasanta, stad van de ‘heilige steen’, dankt haar naam niet aan het schitterende marmer dat er te vinden is, maar aan de Milanese edelman Guiscardo Pietrasanta, die het ook in het nabijgelegen Lucca voor het zeggen had. Lange tijd viel Pietrasanta onder het bewind van Lucca, waarna het ook een tijd in handen van respectievelijk Florence, Pisa en Genua was.
Marmer voor Michelangelo
Vanaf 1513 werd het bestuurd door de familie De’ Medici, vanuit Florence. Mede dankzij deze familie kwam Michelangelo hier veel en graag. Pietrasanta werd in die tijd echt op de kaart gezet, onder meer doordat paus Leo X Michelangelo de opdracht gaf om een weg aan te leggen van de kust iets ten zuiden van Pietrasanta...
Florence Giambologna, een ‘fiammingo’ in Florence
Als je denkt aan Florence en haar bekende beeldhouwers, duiken vaak namen als Michelangelo en Donatello op. De Florentijnse erfenis van de van oorsprong Vlaamse beeldhouwer Giambologna is echter minstens zo groot. Tijd om te ontdekken hoe deze fiammingo de beeldhouwkunst in Florence een nieuw gezicht gaf.
Van Antwerpen naar Rome
Giambologna werd in 1529 geboren als Jean de Boulogne, in Douai of Dowaai (tegenwoordig in Frans Vlaanderen). Zijn carrière als beeldhouwer begon in Antwerpen. Als veertienjarige leerling van Jacques Dubrœcq werkte hij onder meer mee aan het decoratieprogramma van de Sint-Waltrudiskerk in Bergen.
Na zijn vormingsjaren vertrok de jonge kunstenaar naar Rome om klassieke sculpturen te bewonderen en om te leren van tijdgenoten zoals Michelangelo, de kunstenaar die bij leven al een mythische status had verkregen. Giambologna ontmoette Michelangelo zelfs, hetgeen voor de jonge kunstenaar de verwezenlijking van een jongensdroom moet zijn geweest.
Draaiende lichamen...