Sicilië Seltz al limone – de ultieme dorstlesser tijdens warme zomers op Sicilië
Als het écht heet is in Catania, dan zit er maar één ding op. Dan bestel je, net als de lokale bevolking, een seltz al limone bij een van de kleine kioskjes die de stad rijk is (en die in het lokale dialect ook wel chioschi worden genoemd).
Dit drankje wordt gemaakt met bronwater, zout en citroensap. Het is een drankje dat vooral in Catania wordt gemaakt en gedronken, als ultieme dorstlesser op warme dagen.
Het proeven van deze lokale remedie tegen de hitte wordt een ware belevenis. Na onze bestelling doorgegeven te hebben, willen we graag wat foto’s maken van de kioskeigenaar, die de drankjes gaat maken. Hij nodigt ons echter uit om zelf onze seltz te maken en voor we het weten staan we met een citroenpers in onze handen.
Het recept is supersimpel. Eerst een lepeltje zout, dan flink wat spuitwater en ten slotte het sap van een flinke citroen – een kind kan de was doen.
We rekenen onze eigengemaakte drankjes af (voor de bijzonder lage prijs van een euro per bekertje) en...
Palermo Catacombe dei Cappuccini – macabere plek in Palermo
Griezel mee op de meest macabere plek van Palermo: de Catacombe dei Cappuccini, oftewel de catacomben van de Kapucijners.
In deze catacomben liggen en hangen ruim achtduizend min of meer gemummificeerde lichamen en geraamtes. Monniken, edellieden, dokters, professoren en kinderen van rijke families, in hun allermooiste kleding, hebben in de duistere gangen een laatste rustplaats gevonden. Sommigen zijn bijna tot stof vergaan, anderen lijken gisteren pas gestorven te zijn, zo intact is hun lichaam nog.
In 1599 besloten de Kapucijner monniken die hier in het klooster woonden dat hun gestorven medebroeders voortaan zouden worden bijgezet in een onderaardse ruimte. Deze catacomben zouden dan ook toegankelijk zijn voor de nabestaanden, zodat deze bij en voor de doden konden bidden.
Later werden niet alleen de stoffelijke resten van de kloosterlingen, maar ook de lichamen van overleden weldoeners en hun familieleden gebalsemd en in de catacomben begraven. Geleidelijk aan werden ook...
Sicilië Scala dei Turchi – trappen aan zee aan de Siciliaanse zuidkust
Staan we op een gletsjer? Het lijkt er wellicht wel op, maar deze witte rots bij Realmonte, ten zuidwesten van Agrigento, is gemaakt van marna, een soort witte kalksteen. Weer en wind hebben in de loop der tijd een soort trap in de rots uitgehouwen. Dit schitterende stukje Sicilië heet dan ook de Scala dei Turchi (’trap van de Turken’).
De naam zou zijn afgeleid van het verhaal dat de Saraceense piraten, afkomstig uit het huidige Turkije, deze rotsen aan het einde van de middeleeuwen hebben beklommen om aan land te geraken. Ze zouden hun boten in de inhammen hebben verstopt en de Sicilianen zo onaangenaam hebben verrast.
De trap zorgt nu bij de meeste bezoekers voor een aangename verrassing. De witte steen steekt prachtig af tegen het blauw van de zee en de hemel.
Helaas kun je sinds het voorjaar van 2023 niet meer op de Scala dei Turchi komen; ze zijn afgeschermd vanwege eerdere beschadigingen. Gelukkig bieden de trappen wel nog altijd een prachtige aanblik. Houd je...
Sicilië Poggioreale – verlaten Siciliaans spookstadje
Een wandeling door het verlaten Siciliaanse dorpje Poggioreale geeft je het gevoel dat de vroegere bewoners nog over je schouder meekijken.
Het lijkt alsof ze net vertrokken zijn, halsoverkop, hun spullen nog in huis of op straat. Zo stuit je op een vergeten schoen, die je nog meer dan de vergane luiken en de ingestorte huizen de kriebels geeft – met recht een spookstad!
Helaas is het dorpje vanwege veiligheidsredenen op dit moment niet toegankelijk. Gelukkig bieden de foto’s in dit artikel en het gedicht van Felice Mastroianni, Dal cimitero di Poggioreale, een prachtig alternatief voor wat je niet met eigen ogen meer kan zien:
Non ha tombe per me Poggioreale.
Hanno pace i miei cari
laggiù tra colli onde fraterno ai morti
torna d’autunno il vento.
Qui dan senso d’angustia
loculi sovrapposti e urbana pompa
d’arche e di marmi.
E il ‘recinto dei grandi’
non mi commuove più che i vostri nomi
su scarne croci, antichi montanari,
a sommo della piana
ove fumano...
Sicilië Val di Noto – barokke stadjes vol bijzondere details
Op de lijst met de 101 mooiste plekken van Italië parelt onder meer de Val di Noto. Deze vallei ligt in het zuidoosten van Sicilië, met barokke pareltjes als Caltagirone, Militello in Val di Catania, Modica, Palazzolo Acreide, Ragusa, Scicli en Noto zelf. Deze plaatsen zijn allemaal opnieuw opgebouwd na een flinke aardbeving in 1693, waardoor je er heel veel barokke elementen vindt.
Van kathedralen en kerken – met zoveel details dat je niet weet waar je moet kijken – tot rijk versierde balkons die je stuk voor stuk wel op de gevoelige plaat wil vastleggen. Ga je mee op reis in de Val di Noto?
Noto
In Noto, de naamgever van de vallei, kun je de prachtige balkonnetjes van het Palazzo Nicolaci di Villadorata bewonderen. In deze blog ontdek je nog meer moois in Noto, tijdens een virtuele wandeling door de stad.
Caltagirone
Kleurrijke tegeltjes, robuuste hoofden en andere voorwerpen van keramiek – dat is wat je ziet zodra je een voet in Caltagirone zet. Nagenoeg alle gebouwen in...
Proef het beste van Italië Verfrissende Italiaanse drankjes voor de zomer – van LemonSoda, Lurisia en Estathé tot chinotto, cedrata en Crodino
Heerlijk op vakantie in Italië, maar ook op een terras in eigen land of thuis in de tuin of op je balkon: deze verfrissende alcoholvrije drankjes die worden gemaakt onder de Italiaanse zon.
Of je nu kiest voor LemonSoda, chinotto, cedrata of aranciata van bijvoorbeeld Lurisia, Polara of Tomarchio, ze zorgen allemaal voor een prikkelend pauzemomentje tijdens de warme Italiaanse zomer.
LemonSoda
Het sprankelende LemonSoda combineert al ruim negentig jaar lang het beste van Piemonte, dankzij het mineraalwater uit de bronnen van Crodo, met de sappigste Siciliaanse citrusvruchten.
De legende vertelt over een kleine groep kruisvaarders die terugkeerde uit Palestina. Uitgeput kwamen ze door Crodo, een mooi en vredig dorpje met een rots waaruit een straal zeer zuiver water stroomde. Dankzij dit water voelden de kruisvaarders zich zo goed als herboren en hadden ze genoeg energie om hun weg naar huis te vervolgen.
Dit verkwikkende water is een van de basisbestanddelen van LemonSoda....
Sicilië Ontdek Sicilië met Tururi Tours!
De prachtige palazzi en kerken van Palermo, de roodgedakte windmolens op de zoutvlaktes bij Trapani, de pittoreske barokke plaatsjes in de Val di Noto, de gouden tempels bij Agrigento en Segesta, de kleurrijke Eolische Eilanden, de vissersbootjes in de haven van Favignana… We ontdekten al die Siciliaanse schoonheid met dank aan Mario van Tururi Tours.
Tururi Tours is al vijftien jaar dé specialist voor reizen naar Sicilië. Of je nu alleen op zoek bent naar mooie accommodaties of een volledig verzorgde rondreis wil boeken langs de mooiste plekken van Sicilië, Mario regelt het voor je. Samen met zijn vrouw Marian en een aantal enthousiaste Sicilianen, die je met open armen ontvangen om je hun eiland te laten zien, zorgt hij ervoor dat het je aan niets ontbreekt.
Er is een zeer divers aanbod, van individuele rondreizen tot groepsreizen, van fietsvakanties tot zeilvakanties. Tururi Tours gaat hierbij niet uit van de doorsnee-toerist, maar van de geïnteresseerde reiziger die op zoek...
Sicilië De perfecte date night met je amore in Agrigento
Agrigento is zonder twijfel een van de favoriete plekjes op Sicilië van Sanne van WanderWithMe. Ze neemt je er graag mee naartoe, voor een perfecte date night. In dit artikel vertelt ze je hoe je een romantische avond in deze stad aan de Siciliaanse zuidkust plant.
Sanne: ‘De stad ademt historie, romantiek en typisch Italiaanse charme. Slenter je door de smalle en idyllische straatjes? In de verte hoor je het geroezemoes van Sicilianen op een piazza.
De prachtige gebouwen lijken goud te kleuren in het licht van de ondergaande zon en overal ruik je de geuren van versgebakken brood en kruiden.
Bezoek de Vallei van de Tempels
Een geslaagde date night begint natuurlijk overdag met een mooi uitje. De Valle dei Templi, de Vallei van de Tempels, is een van de indrukwekkendste archeologische plekken van Sicilië.
Deze vallei staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en biedt een fascinerende blik op de cultuur van de oude Grieken. De drie imposante tempels zijn verrassend goed bewaard...
Sicilië Archi di Pane – bogen van brood in het Siciliaanse San Biagio Platani
San Biagio Platani is een dorpje in de buurt van Agrigento, in het zuiden van Sicilië. Hoewel het maar een speldenprik op de kaart is, is het op het hele eiland beroemd om de eeuwenoude traditie van de Archi di Pane, die elk jaar in aanloop naar Pasen worden opgezet om de ontmoeting tussen de beelden van de verrezen Christus en Maria te omlijsten.
Deze bogen van brood vormen een kleurrijk schouwspel. Het zijn ware kunstwerken, van soms ruim tien meter hoogte, gemaakt van natuurlijke materialen zoals graan, riet, wilgen, peulvruchten, bloemen en fruit. De Archi di Pane worden gemaakt door het hele dorp, naar ontwerp van lokale ambachtslieden, met symbolen van Pasen, het voorjaar en de vruchtbare aarde.
Strijd tussen twee broederschappen
De geschiedenis van de broodbogen gaat terug tot de tweede helft van de zeventiende eeuw, toen het dorp verdeeld was in twee religieuze broederschappen: de Madunnara, gewijd aan de Madonna, en de Signurara, gewijd aan Christus.
Beide...
Sicilië Favignana – de beste tips voor een bezoek aan dit eiland voor de westkust van Sicilië
Als je in de buurt van Trapani bent, aan de westkust van Sicilië, moet je zeker even de overtocht per boot naar het eiland Favignana maken. Om dit kleine maar fijne eiland écht te ontdekken, blijf je er ook overnachten.
In dit artikel delen we een aantal mooie bezienswaardigheden en activiteiten op Favignana, inclusief een aantal culinaire tips en fijne plekken om te overnachten.
Struin door de haven van Favignana
In de haven van Favignana is het de hele dag door een drukte van belang. ’s Ochtends in alle vroegte varen de vissers in hun vrolijk gekleurde bootjes de zee op om vis, schelpdieren en garnalen te vangen.
Als ze terugkeren, kuieren de eilandbewoners langs de provisorische kraampjes. Voor wat verse vis, maar ook en vooral voor een praatje. Iedereen heeft alle tijd van de wereld.
Vissers repareren hun netten, schilderen hun boot, maken een praatje met hun collega’s en gaan op de foto voor de toeristen die net van de boot komen. Anderen staren wat voor zich uit en roken...
Sicilië Giardino dell’Impossibile – een onmogelijke tuin op Favignana
Op het eiland Favignana, voor de westkust van Sicilië, kun je heerlijk ronddwalen in de groene Giardino dell’Impossibile, de tuin van het onmogelijke, waarin de tuindromen van Maria Gabriella Campo werkelijkheid werden.
Een ondergrondse openluchttuin
De tuin is aangelegd in oude, uitgegraven steengroeves en bevindt zich onder straatniveau. Als je door de tuin loopt, lijkt het dan ook alsof je je ondergronds bevindt, hoewel je tegelijkertijd buiten bent.
De hoge stenen muren vol inkepingen vertellen het verhaal van de pirriatori, steengroevearbeiders, die eeuwen lang blokken calcareniet (een soort kalksteen) uit de steengroeven hakten, eerst met eenvoudig gereedschap en later met behulp van machines.
Van steengroeve tot verlaten kloof
Voor Favignana was het winnen van calcareniet lange tijd een flinke bron van inkomsten. De steen werd niet alleen gebruikt om huizen te bouwen op het eiland, maar ook in de rest van Sicilië. Tal van kerken, huizen, palazzi en gebouwen...
Boeken uit & over Italië De jongen van het godeneiland – de nieuwe roman van Rindert Kromhout
Agrigento is dit jaar niet alleen de culturele hoofdstad van Italië, de Siciliaanse stad vormt ook het decor van De jongen van het godeneiland, de nieuwe roman van Rindert Kromhout.
Na De poppenspeler van Lampedusa en Liefde en dood in de rode stad is dit Rinderts derde (jeugd)roman die je meevoert naar Italië.
De achttienjarige Luca woont op Sicilië, een prachtige maar ook uitzichtloze plek waar voor jongeren nauwelijks werk te vinden is. Het is bovendien een eiland waar voortdurend Afrikaanse vluchtelingen aankomen, zoals de jonge Ahmed.
Luca slijt zijn dagen als kaartjesverkoper in een museum, piekerend over zijn verliefdheid op Sofia, totdat de oude poppenspeler Matteo ten tonele verschijnt. Hij daagt Luca uit boeken te gaan lezen, rondleidingen te geven en verhalen te vertellen.
Maar waarom blijft Ahmed zo lang in de stad rondhangen? Beseft hij niet dat vluchtelingen hier maar al te vaak een gewillige prooi zijn voor de meedogenloze maffia?
Lees alvast een fragment
‘Elke...