Amalfikust Amalfi & Cilento – ontdek de spectaculaire kustlijn van Campanië
Toen de uitnodiging voor de blogtour #SalernoC2C in onze virtuele brievenbus belandde, stonden we allemaal te stuiteren. Een paar dagen langs de Amalfikust en door de Cilento reizen, dat wilden we allemaal wel.
Helaas voor ons bleken onze agenda’s bezet. Gelukkig wilde Nadine Landman, een trouwe lezer die Ciao tutti al vanaf dag één volgt, graag onze plek innemen. De komende dagen doet ze verslag en neemt ze ons mee naar de spectaculaire kustlijn van de regio Campanië.
Nadine: ‘Ik was al verliefd op Italië, maar na deze vijfdaagse blogtour langs de absoluut romantische Amalfikust is mijn liefde voor Italië nóg groter geworden!
De lokale gidsen lieten mij en andere reisbloggers het allermooiste van de Amalfikust en de Cilento zien, om ook de onbekendere plaatsjes in dit gebied op de kaart te zetten. Wees dus gewaarschuwd: na mijn verhalen en vooral bij het zien van de foto’s zul je dit kleine doch veelzijdige paradijs op aarde niet langer kunnen weerstaan.
Het dolce...
Campanië Vaar mee naar de Grotta Azzurra van Palinuro – Cilento
De zuidelijkste bestemming van de blogtour #SalernoC2C is Palinuro. Vanaf Santa Maria di Castellabate is het een prachtige rit, door ietwat ruiger landschap dan langs de noordelijker gelegen Amalfikust.
Nadine: ‘Palinuro is een prachtige plek, met een zee zo blauw en helder dat het net lijkt alsof je op een tropisch eiland bent. Er is echter bijna niemand. Het is duidelijk wat onze missie is: Palinuro mag iets meer op de kaart gezet worden.
Die taak is deels aan mij – en daarvoor mag ik meteen aan boord stappen om de échte schat van Palinuro te ontdekken. We maken een boottocht naar een van de vele grotten in de kreken van het schiereiland Kaap Palinuro.
De Grotta Azzurra, de Blauwe Grot, is de bekendste van alle grotten die hier zorgen voor een schitterend samenspel van water en licht.
Het was de bedoeling dat we na het bezoek aan deze Grotta Azzurra een uitgebreide grottentour per boot gingen maken, maar helaas laat het weer dit niet toe. Ondanks dat het hier ’s zomers bijna...
Campanië De oude mannetjes van Acciarioli en de prins van Palazzo Belmonte in Santa Maria di Castellabate – Cilento
Naast de overweldigende pracht en praal komt Nadine tijdens de blogtour #SalernoC2C even op adem in het pittoreske Acciaroli, een fotogeniek kustplaatsje in de Cilento.
Nadine: ‘Acciaroli is een klein maar authentiek vissersdorp met slechts zeshonderd inwoners. Als we door de straatjes wandelen, merken we al snel dat iedereen elkaar hier kent.
Er is een kleine jachthaven en er is – natuurlijk – een kerk, maar verder zie je vooral stenen huizen met balkons die vol hangen met kleurrijke bloemen. Het lijkt alsof het leven hier stilstaat. Hier weten ze niet wat haasten is.
Heerlijk, de rust die dit plaatsje uitstraalt. Hier zou ik wel even willen blijven om te schrijven. In de voetsporen van onder anderen Hemingway, die hier rond 1953 enige tijd verbleven zou hebben om te werken aan zijn boek The old man and the sea.
Een van de dorpsgenoten adviseert ons om een keer een paar dagen in het voorjaar of het najaar te komen. Niet alleen is dan de temperatuur het meest aangenaam, dan...
Campanië Caseificio Barlotti – op bezoek bij een buffelmozzarella-boerderij in de Cilento
Na de schitterende Amalfikust brengt de blog tour #SalernoC2C Nadine in de Cilento, een streek in Campanië die veel minder bekend is dan het gebied rondom Amalfi en Ravello, maar zeker niet minder mooi.
Nadine: ‘Onze eerste stop was in het plaatsje Capaccio, waar de buffels van Caseificio Barlotti ons vrolijk begroetten. Dit is dé buffelmozzarella-boerderij van deze regio. Hier maakt men buffelmozzarella DOP, hetgeen wil zeggen dat er alleen buffelmelk wordt gebruikt van buffels die hier opgroeien.
Bij deze buffelmozzarella-boerderij staan er tientallen buffels op stal, die we één voor één een aai over hun bol mogen geven. De buffels zijn van verschillende leeftijden. De jongste was nog een baby-buffel van slechts tien dagen oud. Zo vertederend, daar kun je niet voorbij lopen!
Na de kennismaking met de buffels mogen we een kijkje nemen bij het productieproces, dat grotendeels handmatig verloopt. Wist je dat er voor een pond mozzarella maar liefst vier liter buffelmelk nodig...
Campanië Ontdek Napels tijdens een mooie wandelroute door deze zinderende stad aan zee
Napels is een zinderende stad. Het bruist er van het leven, of je nu in een restaurant zit of op straat loopt. De stad is één groot toneel, met de gepassioneerde Napolitanen als hoofdrolspelers.
De nauwe straatjes met de bont gekleurde was die tussen de huizen hangt, de mamma’s die hun oudere bovenburen al schreeuwend overhalen om een teiltje te laten zakken waar de boodschappen of een bord pasta in kunnen, de vele huisaltaartjes, het lawaai en de chaos, de geur van sterke espresso’s en gefrituurde groenten, de voetballende jongetjes, pizzabakkers die jongleren met het deeg… Napels is Italië in het kwadraat!
Ontdek de mooiste plekken van Napels
Ontdek met onze wandeling de mooiste en meest bijzondere plekken van Napels: Caravaggio’s meesterwerk in de Pio Monte della Misericordia, het Museo Archeologico, de Galleria Umberto I, de Spaccanapoli met onder andere het klooster van Santa Chiara en een altaartje voor Maradona, Pulcinella, een straat vol kerststallen en de...
Campanië Paestum – gouden Griekse tempels in het groen
Campanië heeft niet alleen veel overblijfselen van de Romeinse beschaving, ook de Grieken hebben hier hun sporen achtergelaten. Het mooiste aandenken aan hun aanwezigheid zijn de tempels bij Paestum, die sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is van 26 april tot en met 25 augustus 2024 de tentoonstelling Paestum – stad van godinnen te zien. Tijd om de tempels in de schijnwerpers te zetten!
Van Poseidonia naar Paestum
De Grieken begonnen zo’n 2500 jaar geleden met de bouw van de tempels van Poseidonia, dat de Romeinen later Paestum doopten. De stad lag in een vruchtbare vlakte bij een bevaarbare rivier. Landbouw en scheepvaart brachten grote welvaart en de Griekse traditie en geschiedenis versmolten al snel met de cultuur van de lokale bevolking.
In het multiculturele Poseidonia nemen de lokale Lucaniërs rond 420 voor Christus de macht van de Grieken over. Na verovering door de Romeinen in 273 voor...
Campanië Pompeï – de mooiste plekken en bezienswaardigheden die je niet mag missen
‘Hij haastte zich in de richting waar vandaan de anderen vluchtten, recht op het gevaar af en zó geheel zonder angst, dat hij aan zijn secretaris opdroeg alle stadia en vormen van het onheil op te schrijven.
Reeds viel er as op de schepen, steeds heter en dichter naarmate zij dichterbij kwamen en al spoedig viel er ook puimsteen en zwarte, halfverkoolde en door het vuur gebarsten stenen, de zee week plotseling terug en de oever werd door rotsblokken van de berg onbegaanbaar (…).
Ondertussen lichtten van de Vesuvius op meerdere plaatsen grote brandhaarden en hoge vuurzuilen op, wier stralende lichten in de donkere nacht nog beter uitkwamen.’
Zo luidt een van de eerste getuigenissen van de uitbarsting van de Vesuvius, opgetekend in een brief die Plinius de Jongere schreef aan Tacitus. Plinius vertelt in deze brief over de dood van zijn oom, Plinius de Oude.
De Vesuvius, die nu zo vredig lijkt te rusten, barstte op 24 oktober 79 uit – met verwoestende gevolgen voor alles...
Amalfikust Het fotogenieke Fiordo di Furore en ‘het dorpje dat er niet is’
De Amalfikust kent ontelbaar veel mooie hoekjes, waarbij de ene plek nog magischer lijkt dan de andere. De kustlijn is een aaneenschakeling van betoverende panorama’s, groene terrassen en verstopte strandjes.
Amalfi en Positano hebben geen introductie nodig. Hetzelfde geldt inmiddels voor het Fiordo di Furore, een schilderachtige inham in de kust bij de gemeente Furore. Het is een geliefde locatie voor het schieten van een foto. Het is dan ook een plaatje, met het smaragdgroene water waarin de zon flonkerend schittert.
Een woedende duivel
Furore dankt zijn naam aan de duivel, die volgens de overlevering een bezoek bracht aan dit plaatsje. Hij was totaal niet te spreken over de manier waarop hij door de lokale bevolking werd behandeld.
Toen hij vertrok, besloot hij daarom zijn uitwerpselen achter te laten bij de toegang tot het dorp. Toen het tijd was om zijn billen schoon te maken, pakte hij wat gras om de klus te klaren.
Hij had echter een pluk brandnetels te pakken, wat een...
Campanië Cammino di San Nilo – ontdek de Cilento in de voetsporen van de heilige Nilo
Wandelen in de Cilento, het op een na grootste nationale park van Italië en door Unesco benoemd tot Werelderfgoed, is de beste manier om deze prachtige, lang verborgen streek te ontdekken.
Al lopend ervaar je niet alleen de schitterende natuur van de bergen in het binnenland, maar ontdek je ook bergdorpjes waar de tijd lijkt stil te staan en ontmoet je trotse locals die je gastvrij ontvangen en hun tradities en heerlijke gerechten, volgens la dieta mediterranea, met je zullen delen.
Wandelaars die de Cammino di San Nilo al hebben gemaakt, noemen de gastvrijheid en de ontmoeting met de bewoners als een van de onvergetelijke ervaringen van deze tocht.
Hans en Marga delen vanuit hun huis in de Cilento graag meer details van deze wandeling, zodat ook jij de schoonheid van de Basso Cilento, het ongerepte, zuidelijke gedeelte van de Cilento, kunt ontdekken!
Wie was de heilige Nilo?
Hans en Marga: ‘De Cammino di San Nilo volgt het spoor van de Byzantijnse monniken die zich hier na...
Campanië Casa Aulivo – authentieke B&B in een oude olijfmolen
In het dorpje Caiazzo, ten noorden van Napels, heten Floriana en Damiano je graag welkom bij Casa Aulivo. Binnen wachten twee sfeervolle kamers, buiten vergaap je je aan een weergaloos uitzicht over de vallei van de rivier de Volturno en de Monti Tifatini.
Van olijfmolen tot bed & breakfast
In de sfeervolle steegjes van het historisch centrum van Caiazzo restaureerden Floriana en Damiano een oude frantoio, olijfmolen, die tot in de jaren zeventig in gebruik was.
Nu is de voormalige molen het kloppend hart van hun bed & breakfast, die vanwege deze authentieke molen de naam Casa Aulivo kreeg.
De molen werd vroeger door ezels aangedreven. Indrukwekkend zijn de met de hand uitgehouwen stenen bak en de gietijzeren pers. Achter in de ruimte bevindt zich een prachtige keuken met oven en warmhoudplaat, allemaal in oorspronkelijke staat teruggebracht.
Ook elders hebben Floriana en Damiano de charme van de traditionele architectuur zoveel mogelijk behouden. De stenen muren, houten balken en...
Campanië Le Formichelle in Tramonti – proef het plattelandsleven aan de Amalfikust
De Amalfikust is een betoverend gebied dat is gevuld met verborgen parels. Plaatsen als Positano, Ravello en Amalfi klinken bij veel mensen bekend in de oren, maar er zijn tussen het groen van de Monti Lattari talloze onbekende plekjes te vinden die een puur stukje Amalfikust openbaren.
Juist deze plekken wil Felicia van Salerno Travel graag onder de aandacht brengen. Ze zijn vaak onbekend bij de massa, maar tonen des te meer waarom dit gebied zo bijzonder en authentiek is.
Een van die plekken is Azienda Agricola Le Formichelle, in de groene gemeente Tramonti. Het is een vaste stop tijdens de fietstour Amalfikust en keer op keer een favoriet bij de gasten.
Groene long van de Amalfikust
Felicia: ‘Tramonti ligt slechts een paar minuten verwijderd van de kust, maar bevindt zich ver van het massatoerisme. Niet voor niets staat het bekend als de ‘groene long van de Amalfikust’. Je geniet er volop van pure schoonheid en authenticiteit.
Daarnaast biedt Tramonti ook voldoende...
Proef het beste van Italië Italiaanse barbecue – puur en vol van smaak
Barbecueën in Italië is geen urenlang marineren of stapelen van smaken. Het draait om eenvoud, kwaliteit en respect voor het product. Een paar goede ingrediënten, vers van het land of de markt, en een gloeiendhete grill, meer heb je niet nodig om iets bijzonders op tafel te zetten.
De Italianen laten hun vlees, vis of groenten spreken. Kruiden worden spaarzaam, maar effectief ingezet. Denk aan grof zeezout, een scheut goede olijfolie, citroen, knoflook en een paar takjes rozemarijn of basilicum. Alles staat in dienst van pure, herkenbare smaken. Precies zoals we het graag zien.
Kenmerken van Italiaanse barbecuestijl
Allereerst een korte bereidingstijd. Veel gerechten staan binnen tien tot twintig minuten op tafel. Dan een hoge temperatuur: snel dichtschroeien voor een sappig resultaat.
Zoals we al schreven in de inleiding van dit artikel, gaat het vooral ook om pure smaken. Geen zware marinades, maar lichte kruiden en goede extra vergine olijfolie. Het belangrijkste zijn echter de...