Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Romeinse broodsalade – sala cattabia

Historische kookboeken zijn een onuitputtelijke inspiratiebron voor onze moderne keuken. In Italië zijn er uit alle perioden van onze geschiedenis kookboeken overgeleverd. Hierdoor kunnen we heel mooi zien hoe gebruik van ingrediënten, kooktechnieken en smaken zich ontwikkeld hebben. En dat is niet mis als het om de Italiaanse keuken gaat, zo laat Manon Henzen van eet!verleden zien. Manon: ‘Tegenwoordig staat de Italiaanse keuken internationaal vooral bekend om haar eenvoudige bereidingen met topingrediënten. Met producten die vandaag de dag van Italiaanse bodem komen, heb je ook niet meer nodig. In de hele geschiedenis van Italië kom je keer op keer opmerkingen tegen over de goede kwaliteit van de producten. De gewone man kookte zoals we dat tegenwoordig gewend zijn in Italië: eenvoudig, met een beperkt aantal ingrediënten en slechts één of twee smaakmakers. Te vergelijken met de cucina povera, die overigens voortgekomen is uit schaarste. De elite ging een aantal stappen...
Nieuws uit Italië

Silvester en de vette draken van Oud & Nieuw

Sandrina Bokhorst, eigenaar van Persoonlijk Rome, vertelt over Silvester en de vette draken van Oud & Nieuw. Dit verhaal over de laatste dag van het jaar is zo bijzonder, dat we het jullie niet willen onthouden. Sandrina: ‘Italianen houden van eten: veel en goed eten. Iedere feestdag heeft zo zijn eigen culinaire tradities. Op 31 december, de dag die in Italië San Silvestro wordt genoemd, krijg je na middernacht cotechino (varkensworst) of zampone (gevulde varkenspoot) met polenta en linzen voorgeschoteld. Linzen symboliseren financiële rijkdom en ook de varkenspoot – zeer voedzaam vlees – staat voor overvloed. Zo hopen de Italianen het nieuwe jaar goed te beginnen. En vooral dit jaar, met alle politieke onrust, zullen ze het nodig hebben! Aangezien dit alles volgt op het toch al copieuze cenone (grote diner) di San Silvestro moet je wel een behoorlijke eetlust hebben om alles te verstouwen! Italianen zeggen dan ook dat ze ‘draken zien’ als ze teveel hebben gegeten....
Nieuws uit Italië

De magie van de Fiat500 – de fotogenieke Cinquecento

Ter ere van het tienjarig jubileum van Ciao tutti blikt Saskia gedurende het hele jaar terug op een aantal van de meest populaire blogs van de afgelopen tien jaar – met vandaag de Fiat500 in de hoofdrol (ooit de 500ste blog, nu bijna de 5000ste!). Saskia: ‘Mijn hart gaat nog altijd sneller kloppen als ik een oud Fiatje zie staan. De Fiat500 blijkt een van mijn meest gefotografeerde objecten, zie ik als ik door mijn fotoverzamelingen blader. Liefst spot ik een van de oudere modellen. Gebutst en gehavend in een Romeins straatje, puntgaaf en trots op een Toscaanse oprijlaan of ronkend door de straten van een verder verlaten dorpje… Ik leg ze allemaal vast op de gevoelige plaat, in alle kleuren van de regenboog. De allereerste Fiat 500 reed in 1936 de Fiat-fabriek uit. De eerste Cinquecento’s zijn de kleinste auto’s die ooit in massaproductie zijn gemaakt. In Italië kreeg deze 500 dan ook de bijnaam topolino, muisje. Dit type bleef in productie tot 1955. Meteen groeide de auto...
Lago Trasimeno

Zonsondergang aan het Lago Trasimeno

Het Lago Trasimeno is na het Gardameer, het Lago Maggiore en het Comomeer het grootste meer van Italië. Vanuit het langgerekte plaatsje Tuoro sul Trasimeno zullen we op een zeilboot stappen die ons – onder het genot van een wijnproeverij en een ondergaande zon – naar het idyllische Isola Maggiore zal varen, de laatste plek in Umbrië die we op deze trip bezoeken. Bij aankomst blijkt echter dat de harde wind roet in het eten gaat gooien. Het is té gevaarlijk en niet comfortabel om met een zeilboot het meer op te gaan. De vervangende motorboot laat echter een hele tijd op zich wachten, maar nét voordat we denken dat we de zonsondergang kunnen vergeten, stappen we alsnog op een vervangende boot die ons naar het eiland zal brengen. Al rap bevinden we ons op het ietwat wilde water en breekt de zon weer door de bewolking. We genieten van een prachtig zakkende zon, die straks op het eiland tot een schitterende zonsondergang moet leiden, aldus onze schipper. ‘Let maar eens op,’...
Proef het beste van Italië

Aan tafel met Tessa Kiros in Toscane

Reizen zit Tessa Kiros in het bloed. Met een Finse moeder en een Grieks-Cypriotische vader is een mix van culturen haar niet vreemd. Ze werd geboren in Londen, maar groeide op in Zuid-Afrika. Ze werkte in Londen, Athene en Mexico en reisde na het afronden van haar studies naar Italië om daar de taal te leren en alles over Italiaans eten te weten te komen. foto: Manos Chatzikonstantis Uiteindelijk streek Tessa neer in Toscane – samen met haar grote liefde Giovanni. Hier woont ze nog steeds, in een prachtig huis in de Toscaanse heuvels, niet ver van Siena. Naar aanleiding van haar nieuwe boek, Mijn beste recepten, ging Saskia met Tessa aan tafel om haar alles te vragen over koken, reizen en eten. Herinner je je nog het eerste recept dat je ooit maakte? ‘De liefde voor goed en lekker eten kreeg ik met de paplepel ingegoten. Zowel de familie van mijn vader als de familie van mijn moeder hield van gezellig tafelen met het hele gezin. Mijn oma’s stonden dan ook vaak in de keuken. Van...
Nieuws uit Italië

Bloementapijten, duizenden lichtjes en voetballen met je ellebogen

Reis je deze maand naar de laars (of ben je er wellicht al om vakantie te vieren)? Op deze eerste dag van juni tippen we de leukste evenementen die deze maand in Italië plaatsvinden. Tapijt van bloemen Op tal van plaatsen in Italië worden de straten in juni omgetoverd tot kunstwerken van bloemen. In bijvoorbeeld Bolsena (Lazio), Genzano di Roma (Lazio) en Spello (Umbrië) kijk je je ogen uit! Minder bekend maar zeker niet minder mooi is de Infiorata in Pitigliano, een tufstenen stadje in het zuiden van Toscane, en die in Orvieto (Umbrië). Duizenden lichtjes in Pisa Op 16 juni, de vooravond van het feest van San Ranieri, de patroonheilige van Pisa, viert de hele stad feest. Tijdens de Luminara di San Ranieri wordt er een grote braderie gehouden en door de hele stad trekken processies met inwoners in middeleeuwse kledij. ’s Avonds ontsteken de Pisani meer dan zeventigduizend lumini, lichtjes, langs de gevels en achter de ramen van de palazzi langs de Arno. Tijdens dit feest is Pisa...
Nieuws uit Italië

Lotto op zijn Italiaans: SuperEnalotto

In Italië brengt de immens populaire SuperEnalotto het land regelmatig in rep en roer, vooral als de jackpot weer eens tot fabelachtige hoogte oploopt. En dat gebeurt nog wel eens… Wij wagen wel eens een gokje, zeker als we door de dorpsbewoners die zich hebben verzameld bij de plaatselijk tabaccheria worden aangestoken door het cijfervirus. Hebben we gedroomd over een kat die de muizen achternazat, dan moeten we zeker een ander cijfer kiezen dan als we gedroomd hebben over soep die op het vuur pruttelt. Hoe super is de SuperEnalotto? Nou, behoorlijk super! In 2010 was de Italiaanse loterij zelfs een tijd lang recordhouder van de grootste Europese loterijjackpot ooit. De jackpot was destijds in een tijdsbestek van bijna negen maanden opgelopen tot een onvoorstelbare hoogte van € 177,8 miljoen – een bedrag dat tot dat moment in Europa ongekend was. Inmiddels is het SuperEnalotto record uit de boeken geschrapt door de multinationale EuroMillions loterij, die het record op € 190...
Italiaanse taal

L’Italia ad Amsterdam (artikel in het Italiaans)

Dora Gatti, van oorsprong Romeinse maar sinds enige jaren woonachtig in Amsterdam, schrijft regelmatig een blog in het Italiaans. Deze keer over een beetje Italië in Amsterdam. Een aantal woorden (die in het verhaal vetgedrukt zijn) worden onder aan de blog vertaald of verduidelijkt. ‘Gli italiani sono un popolo di migranti. Hanno girato il mondo e spesso si sono stabiliti in un nuovo paese. Anche in Olanda, terra di ricchezze e di duro lavoro. Leggo nelle cronache che i primi italiani ad avere contatti e rapporti commerciali con l’Olanda durante il Secolo d’Oro olandese sono stati mercanti, come Bartolotti, da Bologna, che arrivò ad Amsterdam e diventò presto uno degli uomini più ricchi della città. Vediamo ancora la sua splendida casa su Herengracht (ai numeri 170-172). Nell’800 sono arrivati lavoratori italiani stagionali, partiti dal Nord Italia. Erano spazzacamini, terrazzieri e gelatai. Sono poi arrivati durante tutta la prima metà del novecento un gran numero di...
Nieuws uit Italië

Twee weken niets doen – hoe Italianen vakantie vieren

Ferragosto is het startsein voor de Italianen om massaal met vakantie te gaan. Twee weken lang gaat het land op slot en gebeurt er bijna helemaal niets. Il dolce far niente, oftewel het grote niks doen, kan beginnen. Sophie vertelt hoe dat voor een groot deel van de Italianen precies in zijn werk gaat. In campeggio – op de camping Alhoewel, voor la casalinga (de huisvrouw) is het weinig dolce far niente tijdens de vakantie. Op een gemiddelde Italiaanse camping zie je namelijk vaak dat families hun woonhuis zo goed mogelijk proberen na te bootsen. Hun roulotte (caravan), die jaar in jaar uit hetzelfde perceel bezet, is niet compleet zonder een buitenkeuken in een aparte tent, groen tapijt dat gras moet voorstellen, een non-stop schallende televisie en meubilair dat het gemiddelde huishouden niet eens thuis heeft staan. Dit moet natuurlijk ook allemaal schoongemaakt, onderhouden en netjes gehouden worden en zo is il dolce far niente voor de moeder des caravans een relatief begrip.  ...
Sardinië

Amkina Experiences – ontdek het prachtige Sardinië door de ogen van Ovan en Marije

Ovan en Marije zijn de oprichters van AMKINA, een modelabel dat in 2017 werd gelanceerd. Marijes wortels liggen in Friesland, Ovan is met Koerdische tradities opgegroeid, maar allebei vielen ze als een blok voor de charmes van Sardinië. Na hun studie aan de kunstacademie in Utrecht, waar ze beiden afstudeerden als modevormgevers, kregen ze in 2018 een unieke kans in Italië, waar ze voor slechts één euro een huis konden kopen op Sardinië. Deze ervaring werd vastgelegd in het Nederlandse televisieprogramma Het Italiaanse dorp: Ollolai. Met veel toewijding en inspanning transformeerden Ovan en Marije een vervallen ruïne tot een prachtige B&B en creëerden ze de basis voor hun eigen AMKINA Experiences. Eens geweest, voor altijd betoverd Ovan: ‘Tijdens ons avontuur op Sardinië werden wij erg enthousiast van de Sardijnse cultuur. Dit inspireerde ons om verbinding te maken met de plaatselijke gemeenschap en unieke ervaringen te creëren waardoor onze gasten zowel de Sardijnse...
Proef het beste van Italië

Italiaanse citroenen – de goudgele smaakbommetjes van Amalfi en Sorrento

Het zijn echte eyecatchers: de kistjes vol citroenen in de straten van Amalfi en Sorrento, net als de enorme citroenboomgaarden aan de Amalfikust. De citroenen die in dit stukje Italië groeien, zijn lichtzoet. Hoewel een groot deel van de citroenoogst wordt gebruikt voor het maken van de wereldberoemde limoncello, zijn ze ook lekker om zo te eten of uit te persen. Wij bestellen regelmatig een voorraadje citroenen bij Vico Food Box, dé online supermarkt met al je favoriete producten uit de supermercato én een aantal lokale en regionale lekkernijen uit heel Italië die zowel in Nederland als in België bezorgd worden. Vico Food Box zorgt voor gekoeld transport zodat de citroenen onderweg perfect bewaard blijven en in je keuken arriveren alsof ze een uur ervoor zijn geplukt. Kruising tussen citroen en cederappel Om meer te weten over deze citroenen, doken we in het boek The land where lemons grow, waarin Helena Attlee je meeneemt naar Sorrento en omstreken, op zoek naar de geheimen...
Proef het beste van Italië

Lazzarella – laat je verleiden door Italiaanse catering met Napolitaanse pizza’s van topkwaliteit

Ciao tutti! Een waarschuwing vooraf: lees deze blog niet op een lege maag. Als je trek hebt, zul je het einde van dit artikel niet halen zonder rammelende maag. Alleen al bij het zien van de foto’s, loopt het water je in de mond. Van Mario e Luigi naar Lazzarella We laten je namelijk kennismaken met Lazzarella, een toonaangevend bedrijf dat Italiaanse catering verzorgt voor onder meer je bedrijfsfeest en bruiloft. Lazzarella begon in 2017 onder de naam Mario e Luigi, destijds een leuke naam die paste bij Joep Tiebosch en Igor van den Bergh, de initiatiefnemers. Hoewel ze zichzelf nog altijd zo noemen, was het voor het bedrijf tijd om verder te groeien en een nieuwe naam aan te nemen. Igor: ‘Naarmate het bedrijf groeide, beseften we dat de naam niet meer paste. We wilden een eigen identiteit creëren en professioneel naar buiten kunnen treden voor elke cateringopdracht. Er kwam dus een nieuwe naam: Lazzarella. Lazzarella is onder andere een liedje van Domenico Modugno (die...