Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5x Little Italy over de hele wereld

Met Little Italy wordt een migrantenbuurt, wijk of stadsdeel in een plaats met veel Italiaanse inwoners aangeduid. In deze gebieden komt de Italiaanse cultuur nadrukkelijk naar voren in het straatbeeld, bijvoorbeeld door middel van restaurants, winkels, kunst en het gebruik van de Italiaanse taal. In dit artikel nemen we je mee naar vijf van dit soort Italiaanse wijken over de hele wereld.

Little Italy in New York (Verenigde Staten)
Het bekendste Little Italy is dat van New York. De eerste Italianen kwamen op zoek naar werk, zoals je in deze blog kunt lezen. Dat vonden ze in verschillende hoeken. Zo beschilderde de Italiaan Constantino Brumidi de muren van het Capitool met schitterende fresco’s. Lorenzo da Ponte opende in 1883 het Italian Opera House in New York, als eerste operatheater op Amerikaanse bodem.

Een groot deel van de Italianen, met name veel immigranten uit Napels en Sicilië, openen een pizzeria, delicatessenzaak of restaurant. Nog altijd vind je in Little Italy – en elders in New York – een heel scala aan Italiaanse culinaire adresjes, van eenvoudige eetgelegenheden tot sterrenzaken.

Als je meer wil weten over de Italiaanse immigranten, bezoek je het Italian American Museum in Little Italy. Het museum is gevestigd in het pand waar Francesco Rosario Stabile in 1885 zijn Banca Stabile opende, die de net gearriveerde immigranten financiële hulp en leningen bood.

Ook de moeite waard is het Little Italy Street Art Project, met een aantal indrukwekkende muurschilderingen. En ben je in september in New York, dan mag je het Festa di San Gennaro niet missen. Dit is een grote braderie op Mulberry Street, tussen Houston Street en Canal Street, waar je elf dagen lang kan proeven van Napolitaans-Amerikaanse sferen.

Om het Little Italy van New York te bezoeken, heb je een ESTA USA nodig. Het ESTA voor Amerika is twee jaar geldig.

Little Italy in Toronto (Canada)
Circa veertigduizend Italianen immigreerden na de Eerste Wereldoorlog naar Canada. Ze waren voornamelijk afkomstig uit Zuid-Italië, waar een economische depressie en overbevolking veel gezinnen in armoede had gestort. Aan het begin van de twintigste eeuw maakten grote aantallen Italianen de oversteek naar voornamelijk Toronto.

Hoewel er vandaag de dag ook een aanzienlijke Latijns-Amerikaanse en Portugese gemeenschap in het gebied te vinden is, is de sfeer van Toronto’s Little Italy nog steeds erg Italiaans. De levendige wijk zit vol met trattoria’s, die bekend staan om hun familiaire ongedwongen eetgelegenheden, restaurants, cafés en enkele van de beste bars van de stad.

Een toeristische attractie van het gebied is de Italian Walk of Fame, waar je granieten en koperen sterren op de stoep vindt met de namen van bekende Italiaanse Canadezen. Toronto’s Little Italy werd bekend dankzij de gelijknamige Canadees-Amerikaanse film uit 2018.

In de wijk wordt het jaarlijkse Taste of Little Italy gevierd, met klassiek Italiaans eten, wijn en optredens. Om Toronto’s Little Italy te bezoeken heb je een eTA Canada nodig. Het eTA voor Canada is vijf jaar geldig.

Little Italy in Melbourne (Australië)
Melbourne werd in 2004 benoemd tot zusterstad van Milaan, de bruisende stad van mode en design. Al lang voor die tijd omarmde Melbourne een eigen stukje Italië. Het Little Italy van de stad ligt aan Lygon Street, in de voorstad Carlton. Het wordt ook wel Italian Precinct genoemd.

Lygon Street is de thuisbasis van een grote concentratie Italiaanse restaurants. Ook is deze straat de geboorteplaats van de cafécultuur van Melbourne De Italiaanse immigranten introduceerden in de jaren vijftig van de vorige eeuw namelijk de espressomachines in Australië. Daarnaast vestigde de eerste pizzeria van Australië zich hier.

Little Italy is ook de thuisbasis van het jaarlijkse Lygon Street Festa, een van de grootste openluchtstraatfestivals van Australië. Om Melbourne’s Little Italy te bezoeken, heb je een visum Australië nodig. Het visum voor Australië is één jaar geldig.

Little Italy in Buenos Aires (Argentinië)
Veel Italiaanse immigranten, met name uit Genua, vestigden zich aan het eind van de negentiende eeuw in La Boca, een schilderachtige wijk in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Ze lieten een onuitwisbare indruk achter. Er woonden hier op een gegeven moment zelfs zoveel Italianen, dat er een uniek plaatselijk dialect ontstond: cocoliche – een mengsel van Spaans en Italiaans.

De Italiaanse immigranten hadden een grote invloed op de fileteado-kunststijl, die nog steeds goed zichtbaar is in La Boca, en ook op het theater, de tango en het voetbal (denk aan de legendarische voetbalclub Boca Juniors).

Het middelpunt van de wijk is Calle Caminito, dat is vernoemd naar een tangolied uit 1926. De voormalige spoorwegroute staat vol met felgekleurde houten huizen en er is een openluchtmarkt waar artiesten hun waren verkopen en tangodansers optredens geven. Voor een reis naar Argentinië heb je geen visum nodig.

Little Italy in Malindi (Kenia)
Malindi is een kustplaatsje aan de Indische Oceaan, honderdtwintig kilometer ten noordoosten van Mombasa. Het staat sinds het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw bekend als Litte Italy, met het Italiaans als lingua franca van de stad.

In die tijd werd het door Italië beheerde Broglio Space Centre geopend voor de kust van Kenia. De eerste Italianen die naar de stad trokken, waren ingenieurs en wetenschappers. Dit aantal breidde zich snel uit toen bekend werd dat Malindi kilometerslange ongerepte stranden, een overvloed aan zeevruchten en gastvrije inwoners te bieden heeft.

Veel Italiaanse immigranten hebben de stad inmiddels verlaten, maar het is nog steeds een heerlijke plek om te ontspannen. Malindi biedt niet alleen uitstekende Italiaanse gastronomie, maar ook een sfeervolle oude stad waar je heerlijk kunt rondslenteren. Om Kenia’s Little Italy te bezoeken heb je een visum Kenia nodig. Dit visum is drie maanden geldig.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *