Naar hoofdinhoud Naar navigatie
11 juli 2025

Verfrissende Italiaanse drankjes voor de zomer – van LemonSoda, Lurisia en Estathé tot chinotto, cedrata en Crodino

Heerlijk op vakantie in Italië, maar ook op een terras in eigen land of thuis in de tuin of op je balkon: deze verfrissende alcoholvrije drankjes die worden gemaakt onder de Italiaanse zon.

Of je nu kiest voor LemonSoda, chinotto, cedrata of aranciata van bijvoorbeeld Lurisia, Polara of Tomarchio, ze zorgen allemaal voor een prikkelend pauzemomentje tijdens de warme Italiaanse zomer.

LemonSoda

Het sprankelende LemonSoda combineert al ruim negentig jaar lang het beste van Piemonte, dankzij het mineraalwater uit de bronnen van Crodo, met de sappigste Siciliaanse citrusvruchten.

De legende vertelt over een kleine groep kruisvaarders die terugkeerde uit Palestina. Uitgeput kwamen ze door Crodo, een mooi en vredig dorpje met een rots waaruit een straal zeer zuiver water stroomde. Dankzij dit water voelden de kruisvaarders zich zo goed als herboren en hadden ze genoeg energie om hun weg naar huis te vervolgen.

Dit verkwikkende water is een van de basisbestanddelen van LemonSoda. Daarnaast bevat LemonSoda extra veel vruchtvlees zodat je echt de frisheid van citroen proeft (of sinaasappel bij OranSoda).

De citrusvruchten slurpen zo veel mogelijk Siciliaanse zon op, voor een intense smaak die elke warme Italiaanse zomerdag weet op te frissen.

Crodino

Het water uit de bronnen van Crodo wordt ook gebruikt voor Crodino, misschien wel het meest gedronken alcoholvrije drankje in Italië. Het wordt sinds 1965 gemaakt met een geheime mix van vruchten, kruiden en specerijen, waaronder vanille, kaneel en aardbei- en citroenextracten.

De Società Terme di Crodo wilde een drankje maken waarvan het water van hun eeuwenoude bron, die in 1685 werd ontdekt, de basis moest vormen. Aan het water worden – in een geheime hoeveelheid – eerdergenoemde ingrediënten toegevoegd, die apart worden geëxtraheerd. Een uniek proces met een bijzonder lekker drankje als resultaat!

Je kunt het puur drinken, met ijs en een schijfje sinaasappel, maar je kunt er ook een Crodino Spritz van maken, met prosecco en bruiswater, of – als je voor een drankje zonder alcohol gaat – met tonic.

San Pellegrino

Ook de frisdranken van San Pellegrino worden gemaakt met fris bronwater uit de bergen. Al bijna honderd jaar nip je van de aranciata, waarbij het bronwater wordt gemengd met sap van sinaasappels uit het zuiden van Italië.

Ter ere van de vijftigste verjaardag in 1949 lanceerde San Pellegrino aranciata amara, in de jaren erna volgden ook chinotto en limonata. Begin jaren zestig lanceerde San Pellegrino Bitter San Pellegrino, dat tegenwoordig de naam Sanbitter draagt. Grote favoriet hier is de San Pellegrino cocktail, een soort alcoholvrije Aperol Spritz.

Chinotto

San Pellegrino is niet het enige merk met chinotto (of chino) in het assortiment, maar wel een van de grootste aanbieders. Wellicht heb je nog nooit van dit drankje gehoord, maar het is vanwege de bitterzoete smaak een extreem goede dorstlesser.

Het dankt zijn naam aan de chinotto, een kleine citrusvrucht die wel wat weg heeft van een mandarijn, maar veel bitterder smaakt. Het drankje dat ervan gemaakt wordt, wordt vaak vergeleken met cola, maar behalve de kleur hebben chinotto en cola weinig gemeen.

Chinotto is bitterder, een beetje kruidig en door de citrussmaak toch ook erg verfrissend. De perfecte dorstlesser als je eens iets anders wil proeven!

Lurisia

Ook Lurisia heeft chinotto in het assortiment, maar wij worden vooral blij van Lurisia’s limonata en aranciata. Heerlijk fris!

Het water dat aan de basis van Lurisia ligt, komt van de Monte Pigna (Piemonte), op bijna vijftienhonderd meter boven zeeniveau. Dit bronwater heeft een heel laag natrium- en mineraalgehalte.

Volgens de overlevering werd het bronwater waarmee Lurisia wordt gemaakt bij toeval ontdekt door een mijnwerker. Dankzij zijn fortuinlijke vondst geniet je nu niet alleen van Lurisia-bronwater, maar ook van limonades die met dit heilzame water en verse vruchten worden gemaakt.

Cedrata Tassoni

Zeg je Tassoni, dan zeg je cedrata, een frisdrank die wordt gemaakt van de cedercitroen, die iets zoeter is dan de gewone citroen, maar waarvan het recept nog altijd geheim is.

Het succesvolle Cedrata Tassoni werd voor het eerst geschonken in 1956, met alleen natuurlijke ingrediënten, met name de geurige cedri, die in oktober en november worden geplukt, wanneer de schil nog groen is en rijk aan aroma’s en krachtige antioxidanten.

Vanuit de citroenboomgaarden in Calabrië reizen de cedri naar Salò, aan het Gardameer, waar ze in de fabriek van Tassoni (die al in 1793 werd opgericht, als spezieria) vakkundig verwerkt worden. De dunne buitenste schil wordt verwijderd en onderworpen aan een stoomdistillatieproces in oude koperen kolven die dateren uit 1872, met ijs en een beetje basilicum om geur en smaak te versterken.

Polara

Frisdrankmerk Polara heeft Siciliaanse wortels die teruggaan tot 1953, toen Peppino Polara zijn bedrijf oprichtte en de eerste koolzuurhoudende Polara-frisdrank produceerde. Nog altijd worden zijn recepten gebruikt, met alleen Siciliaanse ingrediënten van hoge kwaliteit, om de perfecte smaak te creëren.

In het assortiment van Polara vind je onder meer limonata, aranciata, chinotto en gassosa. Deze laatste limonade wordt gemaakt van het natuurlijke extract van Siciliaanse citroenen en is iets lichter en frisser dan gewone limonata. Favoriet hier is de mandarino verde, gemaakt met groene mandarijn.

Tomarchio

Nog een Siciliaans frisdrankmerk is Tomarchio, dat al ruim honderd jaar bestaat. In 1920 bereidt Filippo Tomarchio de eerste limonade in Acireale, met water dat ontspringt op de hellingen van de Etna en puur citrusfruit dat mag rijpen onder de Siciliaanse zon.

In het begin werden de dranken alleen van deur tot deur verkocht in houten dozen. In de jaren zestig breidt de distributie zich uit over heel Sicilië, waarna de rest van Italië volgt.

Onze favoriet is de spuma, een soort lichte limonade, maar ook de andere Siciliaanse smaken slaan we op een zomers terras niet af…

Bibite Paoletti

Ook in Le Marche wordt lekkere limonade gemaakt. Al in 1922 begon Enrico Paoletti in Folignano (bij Ascoli Piceno) met de verkoop van gassosa en spuma, die zeer gewild waren in het zuiden van Le Marche. Langzaam breidden zowel het aanbod als de markt zich uit,

Op het etiket van de Bibite Paoletti prijkt tegenwoordig de moderne versie van Tina Frizzante, beter bekend als FrizzanTina, die voor het eerst verscheen op de flessen met spuma, in een gekleurd geëmailleerd etiket op het glas, om het merk een gezicht te geven en zo herkenbaarder te maken voor de klant.

Vandaag de dag is Tina weer te zien op het etiket, na een zorgvuldige restyling in 2002. De flesjes limonade van Bibite Paoletti zijn regelmatig in films en televisieseries te zien, onder meer in L’amica geniale en in I soliti ignoti onder leiding van Fabrizio Frizzi, waaraan ook een van de Paoletti’s deelnam.

Galvanina

In de heuvels rondom Rimini worden de flesjes limonade van Galvanina gebotteld, dat zijn naam ontleent aan de gelijknamige bron die al zo’n honderd jaar lang zorgt voor fris mineraalwater, dat onder meer wordt gemengd met vers fruit voor biologische frisdrank en ijsthee.

Sodamore

Dankzij een tip van een van onze lezers maakten we kennis met Sodamore, frisdrank die bruist van liefde. Het merk ontstond twee jaar geleden, toen vijf vrienden tijdens een avondje uit besloten dat de wereld meer liefde nodig heeft. Die stoppen ze gezamenlijk graag voor je in een flesje, samen met onder meer vlierbloesem, bosbessen, blauwe druiven, rabarber en kamille.

Estathé

Zin in ijsthee? Dan moet je in Italië zeker een keer Estathé bestellen, liefst de klassieke versie in een bekertje. Net als Nutella is Estathé een product van Ferrero (uit Piemonte), die het in 1972 op de markt bracht.

Sindsdien is het voor veel Italianen geen zomer als ze geen Estathé drinken, tijdens een tussenstop bij een tankstation of Autogrill of aan het strand. De smaak is veel puurder dan de meeste andere soorten ijsthee, bijna alsof jezelf thuis ijsthee hebt gemaakt, en daarmee is het een perfecte dorstlesser.

Overigens is de ijsthee van San Benedetto ook een aanrader, die smaakt net als Estathé meer naar zelfgemaakte ijsthee dan die van andere merken.

Zenzaperò

De naam Zenzàpero is een samentrekking van zenzero (gember) en aperitivo. Het drankje bevat naast sinaasappel en citroen dan ook wat gember, wat zorgt voor een licht pittige, stimulerende smaak. De sinaasappel en citroen maken het drankje heerlijk verfrissend. Ideaal voor een zomerse dag, want juist deze combinatie is heerlijk dorstlessend.

Het wordt gemaakt in Ligurië, met echte Italiaanse citrusvruchten die uren en uren hebben kunnen zonnebaden en daardoor meer dan smakelijk zijn.

Zenzàpero vormt de perfecte basis voor zowel alcoholische als non-alcoholische versnaperingen. De barman maakt eerst een klassieke Zenzàpero: je mengt één deel Zenzàpero met vier delen prosecco en wat bruiswater. Een blaadje munt en een schijfje sinaasappel erbij en je zomerse cocktail is klaar.

Liever geen alcoholisch drankje? Dat kan ook natuurlijk, dan meng je Zenzàpero alleen met bruiswater. De mogelijkheden zijn eindeloos: voor een slaapmutsje mix je Zenzàpero met wat heet water of je maakt een cocktail met Zenzàpero en wodka.

Gingerino

Een origineel, alcoholvrij drankje uit Friuli-Venezia Giulia, dat is Gingerino. Met ijs en een schijfje citroen een perfect alternatief voor Aperol Spritz, maar ook lekker als je er net als in Friuli-Venezia Giulia nog een scheut witte wijn of prosecco bij schenkt.

Italiaanse ijskoffie en cocktails

Drink je liever ijskoffie dan frisdrank? Check dan deze opties, met onder andere caffè shakerato, caffè leccese en crema di caffè. Voor een Italiaans drankje met alcohol, bestel je een van deze tien populaire cocktails.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen