Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Carnaval vieren in Viareggio, de ‘hoofdstad van het carnaval’

Hoewel veel mensen bij de combinatie van carnaval en Italië vooral denken aan het carnaval van Venetië, met zijn schitterende maskers en kostuums, is het de Toscaanse kuststad Viareggio die zich ‘hoofdstad van het carnaval’ noemt.

Het was in februari 1873, aan de tafeltjes van het café van het Casinò, waar een aantal jongeren uit het gegoede milieu van Viareggio het idee opvatte om een optocht met praalwagens te organiseren om carnaval eens op een andere manier te vieren.

Zo gezegd, zo gedaan – en al snel vormden de kleurrijk versierde carri een jaarlijks terugkerende traditie. Ook dit jaar trekken er weer verrassende creaties op wielen door de straten van de Toscaanse badplaats.

carnaval-Viareggio-Toscane (1) carnaval-Viareggio-Toscane (2) carnaval-Viareggio-Toscane (3) carnaval-Viareggio-Toscane (4) carnaval-Viareggio-Toscane (5)

Het Carnavale di Viareggio is inmiddels uitgegroeid tot een van de mooiste en grootste carnavalsfeesten ter wereld. De carnavalswagens worden elk jaar groter en mooier (sommige zijn zelfs zo’n twintig meter hoog), en de gebeurtenissen die worden uitgebeeld (vaak wordt ook de nationale en internationale politiek op de hak genomen) worden tot in het kleinste detail uitgewerkt. Kijk maar mee!

carnaval-Viareggio-Toscane (6) carnaval-Viareggio-Toscane (7)carnaval-van-Viareggio (14) carnaval-van-Viareggio (16)carnaval-van-Viareggio (1) carnaval-van-Viareggio (2) carnaval-van-Viareggio (4) carnaval-van-Viareggio (5) carnaval-van-Viareggio (6) carnaval-van-Viareggio (12) carnaval-van-Viareggio (13)

De inwoners van Viareggio zijn er bijna een heel jaar mee bezig en er gaat menig vrij uurtje zitten in het vervolmaken van i carri, de wagens, die versierd worden met figuren van papier-maché.

carnaval-Viareggiocarnaval-van-Viareggio (3) carnaval-van-Viareggio (9) carnaval-van-Viareggio (10) carnaval-van-Viareggio (15)

De stad noemt zich dan ook de ‘hoofdstad van het carnaval’. Voormalig Italiaans premier Andreotti zei zelfs ooit: ‘Als je beeltenis niet op een carnavalswagen door Viareggio heeft gereden, ben je niet belangrijk.’ Iets wat de inwoners van deze carnavalsstad uiteraard alleen maar beamen…

Coppa di Champagne en Burlamacco

In 1921 zongen de Viareggiani voor het eerst Coppa di Champagne, dat sindsdien is verworden tot het officiële carnavalslied van Viareggio. In 1930 werd Burlamacco geboren, uit de handen van kunstenaar Uberto Bonetti. Sindsdien staat deze rood-witte clown met zwarte cape symbool voor het carnavalsfeest in Viareggio.

Op een kleine onderbreking na (tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er uiteraard geen carnaval gevierd) is deze clown al ruim tachtig jaar de aanvoerder van de feestvierende troepen. Deze rood-witte clown is elke carnaval aanwezig om er weer een onvergetelijk feest van te maken.

carnaval-van-Viareggio (8)
Alle details van het carnaval en het jaarlijkse programma vind je op de speciale website voor het Carnevale di Viareggio. Festeggiamo! 

Tip: bezoek ook het Museo del Carnevale (Via Santa Maria Goretti), waar je via een tocht langs aanplakbiljetten en maskers van papier-maché helemaal wordt ingewijd in het plaatselijke carnavalsgebeuren

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *