Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Een tapijt van zestigduizend tulpen voor Villa Pisani di Vescovana

De Nederlandse Miriam Welsing woont al meer dan twintig jaar in Florence, waar ze als geen ander de weg weet. Ze wijst ons regelmatig op mooie tentoonstellingen, unieke plekken en fijne restaurants in de renaissancestad. Dit keer neemt ze ons echter mee op pad buiten Florence, naar een prachtige villa in de Veneto waar in het voorjaar een ware tulpenzee zal bloeien.

villa-pisani-november-2016

Miriam: ‘Afgelopen weekend zat ik in de Freccia Argento, die me snel en comfortabel van Florence naar Rovigo brengt. Op het station staat Mariella Bolognesi Scalabrin trouw op me te wachten. Mariella is de eigenaresse van Villa Pisani di Vescovana, waar ik al jarenlang kind aan huis ben.

Het is een mistige novemberavond zoals die alleen op de Povlakte bestaan. Ik moet wachten tot de volgende ochtend voor ik de kleuren van de bomen in de tuin kan zien. Gelukkig zie ik wel al de eerste grote pallets staan met daarin duizenden tulpenbollen, perfect op tijd aangekomen vanuit Nederland.

villa-pisani-tulpenbollen

In de prachtige eetkamer zit Jacqueline van der Kloet mij al op te wachten. Jacqueline is in Nederland, maar ook elders in de wereld, bekend om haar vernieuwende tuinontwerpen en dan met name om haar tulpentuinen.

jacqueline-van-der-kloet-mariella-bolognesi-scalabrinJacqueline van der Kloet & Mariella Bolognesi Scalabrin

Ze heeft vier tuin- en bollenexperts meegenomen: Frans Roozen (voormalig technisch directeur van het inmiddels opgeheven Internationaal Bloembollen Centrum), Laetitia Brouwers (milieu-inspecteur), Annette Brandes (tuin- en landschapsarchitect) en Lisette Freriks (afkomstig uit een bollenkwekersfamilie). Het is leuk om Jacqueline weer te zien en het klikt ook direct met haar collega’s. Terwijl Mariella ons verwent met haar kookkunsten, praten wij honderduit over het tulpenproject. We hebben allemaal erg veel zin om aan deze klus te beginnen.

het-hele-team-project-i-bulbi-di-evelinahet volledige ‘tulpenteam’

De eerste tulpen in de tuin
Ik reis in gedachten even terug in de tijd, naar mijn eerste bezoek aan Villa Pisani. Het idee om iets met tulpen te doen, is namelijk geboren toen ik de geschiedenis van deze villa en haar voormalige bewoonster leerde kennen.

In de negentiende eeuw woonde contessa Evelina van Millingen hier. Haar naam verraadt direct waar haar roots lagen. Ze werd geboren in 1830, in Turkije. Haar vader, Julius van Millingen, was in Istanbul de persoonlijke arts van niemand minder dan Lord Byron. De kleine Evelina groeide op bij haar oma in Rome en door haar welgestelde en intellectuele achtergrond verkeerde ze in de juiste kringen van het toenmalige Europa.

Op een van haar reizen naar Venetië ontmoette ze haar toekomstige aristocratische man, conte Almoro III Pisani. Ze trouwden en betrokken het Palazzo Barbaro, aan het Canal Grande. Evelina stond bekend om haar prachtige exotische gewaden, die duidelijk uit Turkije afkomstig waren. Al snel vond zij het leven in Venetië te druk en ze trok zich terug op het totaal vervallen landgoed van haar man, Villa Pisani di Vescovana.

Onder haar leiding werd de villa volledig gerestaureerd. Ze creëerde er een klein aards paradijs. Ook onderhield ze een enorme verzameling dieren. Zo werden de vele internationale gasten die haar bezochten eerst voorgesteld aan haar driehonderd stieren. De reusachtige beesten kregen van haar gewichtige namen als Napoleone en Lorenzo Il Magnifico. Op haar schouder zat altijd een aapje en in haar salotto lag er een lui varkentje op de bank. Aan excentriciteit ontbrak het niet in Villa Pisani!

Het belangrijkste dat ze creëerde was echter haar tuin. Ze vernoemde deze naar de zestiende-eeuwse Nederlander Crispin van der Pass, omdat ze haar ontwerp inspireerde op zijn bekende ets Hortus Floridus. De tuin stond onder meer vol met tulpen; voor die tijd een zeer kostbare aangelegenheid – maar het moet prachtig geweest zijn om de kleurrijke tulpen hier te zien bloeien.

jacqueline-aan-het-werkJacqueline aan het werk

Zestigduizend tulpenbollen
Het gebruik van tulpen is nog steeds zeldzaam in de Italiaanse tuinarchitectuur. Dus ik dacht: het wordt tijd om ter ere van Evelina het gebruik van tulpen in deze tuin opnieuw leven in te blazen. Het open veld achter in de tuin leent zich bovendien uitstekend voor een ‘Italiaanse Keukenhof’.

In de zoektocht naar de manier waarop ik dit kon realiseren, kwam ik uit bij Jacqueline van der Kloet, dé ideale landscape designer van tulpen tuinen. Met dank aan de Nederlandse Ambassade in Rome legde ik contact met iBulb, de Nederlandse organisatie die zich bezighoudt met de promotie van bloembollen. iBulb was zo enthousiast over mijn project dat ze 60.000 tulpen gesponsord hebben!

Dit weekend zal in het teken staan van sorteren, mengen en het verdelen van de bollen op het immense veld in het achterste deel van de tuin, dat in het voorjaar één kleurrijk tulpentapijt zal zijn.

work-in-progress

Onder de grote portico aan de zijingang van de villa geven Jacqueline en Frans leiding aan het zorgvuldige gepuzzel. De meer dan zestig tulpensoorten die zijn uitgekozen worden per deel van het tuinontwerp bij elkaar gezet in grote bakken. Zo zullen in het veld drie prachtige kleurschakering ontstaan, van geel naar roze tot paars.

villa-pisani-sorteren-tulpensoorten

Nuovo impressionismo olandese
De techniek die Jacqueline toepast, is zeer vernieuwend en niet te vergelijken met de geijkte traditionele tulpentuinen die tot nu toe bekend zijn in Italië, en die meestal zijn voorzien van strakke afgebakende perken. Daarnaast is het bijzonder dat de tulpen tussen de spontane veldbloemen tevoorschijn gaan komen. Jacqueline schildert als het waren met tulpen in de wilde natuur. Om deze reden kunnen we haar stijl wel nuovo impressionismo olandese noemen.

frans-roozen-jacqueline-van-der-kloetFrans Roozen & Jacqueline van der Kloet

Het weer zit niet mee, maar gelukkig kunnen Nederlanders tegen een buitje. Als beloning voor het harde werk kookt Mariella weer fantastisch voor het hele gezelschap. De volgende dag gaan we al weer vroeg aan de slag. Om het plan helemaal uit te werken, heeft Mariella versterking van drie agrarische scholen uit de buurt van Rovigo en Padova gekregen. Onder leiding van professore Antonio Antonucci zullen enthousiaste leerlingen helpen bij het een voor een planten van de zestigduizend bollen. De leerlingen zijn erg blij met deze kans om iets van onze Nederlandse traditie te leren.

villa-pisani-uitleg-tulpen-2villa-pisani-uitleg-tulpenleerlinge-in-aktie

Frans legt het hele project aan de scholieren uit en ik vertaal hoe de bollen geplant moeten worden. Speciaal voor deze operatie heeft Mariella oranje tulpenbolscheppen gemaakt. De leerlingen worden in groepjes verdeeld en gaan onder leiding van Nederlandse tuinexperts aan de slag. Al snel worden de eerste bollen toegedekt met een laagje aarde.

annette-brandesAnnette Brandes aan het werk

Het proces vereeuwigd
In de tussentijd heet ik de Nederlandse kunstschilder Ramón van der Ven welkom. Ik heb Ramón leren kennen in Florence, via prof. dr. Michael Kwakkelstein, directeur van het Nederlands Kunsthistorisch Instituut. De afgelopen maanden was Ramón de eerste artist in residence bij dit instituut. Hij schildert werkelijk de sterren van de hemel en zijn werk inspireerde mij om hem uit te nodigen om op deze bijzondere locatie te komen schilderen.

miriam-welsing-ramon-van-der-venstallen-villa-pisani-ramon-van-der-ven

De volgende dag arriveren er nog meer leerlingen. Zij zullen zich vooral toeleggen op het minituintje binnen het grote ontwerp, dat speciaal is gewijd aan contessa Evelina van Millingen. In dit gedeelte wordt er gewerkt met kleine botanische tulpen. Om die reden moet het gras hier nog een keer gemaaid worden om de bolletjes met handschepjes in de grond te kunnen planten.

Samen met de leerlingen arriveert ook Mimma Palavicini, een gerenommeerd journalist. Ze schrijft onder meer voor het prachtige Italiaanse tuinblad Gardenia, maar heeft ook vele botanische boeken op haar naam staan. Haar auto zit vol met delicatessen uit Piemonte en heerlijk gebak en marmelades van eigen makelarij, waar we allemaal volop van proeven. De aanwezige Nederlandse en Italiaanse kolonie wordt langzaam één grote familie.

zoccoli-olandesi-komen-goed-van-pas-bij-het-bollenplanten

Als de meeste bollen zijn geplant, neemt het team van Jacqueline afscheid van ons en van Villa Pisani. Het project is nu in handen van de drie tuinmannen van de villa. In het voorjaar zullen we elkaar weer allemaal hier ontmoeten, om te kijken naar het resultaat van onze gezamenlijke onderneming. In het mooie zonlicht maken we nog een afscheidsfoto van het hele team en daarna brengt Mariella de Nederlandse delegatie naar het station van Rovigo.

Kom de betoverende tulpenzee bewonderen!
In het voorjaar van 2017 is iedereen welkom om dit kleine stukje Hollands Glorie in Italië te komen bewonderen. De bloeiende tulpen zullen te zien zijn van 24 maart tot en met 24 april 2017. Als je in die tijd in de buurt van Padova of Rovigo bent, mag je een bezoek aan Villa Pisani di Vescovana niet overslaan!

♥♥♥

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met MIRacoli. Het project is geïnitieerd door Miriam Welsing van MIRacoli, een agentschap dat zich onder andere bezighoudt met culturele projecten tussen Nederland en Italië. Voor meer informatie over een persoonlijk bezoek aan Villa Pisani di Vescovana, kun je Miriam mailen via guide@miracoli.it.

grazie mille a

villa-pisani-tulpen-voorjaar-2017

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *