Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wat zijn de vijf mooiste voetbalstadions van Italië?

De liefde voor voetbal is in Italië misschien wel groter dan waar ook ter wereld. De grote passie van de Italianen zie je terug in het volkslied, dat uit volle borst wordt meegezongen, en in de hevige emoties van de supporters in het stadion na een gewonnen derby.

Ook heeft de Italiaanse voetbalcompetitie een grote wereldwijde aanhang. Tot ver buiten de landsgrenzen zijn er fanatieke Juventus- of AS Roma-supporters. Voor deze tifosi is het voetbalstadion van ‘hun’ club natuurlijk het mooiste stadion ter wereld. Maar welke stadions in Italië zijn ook voor niet-supporters een bezoekje waard?

Stagiaire Suzanne selecteerde de volgens haar vijf mooiste stadions van Italië, van noord naar zuid. Daarbij kijkt ze niet naar haar eigen clubkleuren, maar naar de architectuur, het zicht op het veld, de omgeving rondom het stadion, de capaciteit van het stadion en het enthousiasme van de Italiaanse supporters.

Stadio Giuseppe Meazza / San Siro (Milaan)
Het Stadio Giuseppe Meazza (meestal San Siro genoemd, naar de wijk waar het stadion staat) is het stadion van voetbalclubs AC Milan en Internazionale Milano (Inter voor de ingewijden).

San Siro is het grootste stadion van Italië, met een capaciteit van tachtigduizend toeschouwers. Het werd geopend met een vriendschappelijke wedstrijd tussen AC Milan en Inter. Er konden toen vijfendertig toeschouwers van de wedstrijd genieten. In deze blog lees je meer over het stadion.

Verschillende tijdschriften hebben het stadion op de lijst geplaatst van de beste en mooiste stadions ter wereld, zo zette The Times het in 2009 op de tweede plaats in hun top tien.

De derby tussen AC Milan en Internazionale Milano wordt de Derby della Madonnina genoemd en is een must voor elke voetballiefhebber. De twee teams strijden om elk punt voor de scudetto maar ook in de Champions League nemen ze het met enige regelmaat tegen elkaar op, zoals in de halve finale van 2003 waarin AC Milan won.

Stadio Pier Luigi Penzo (Venetië)
Het Stadio Pier Luigi Penzo is het stadion van voetbalclub Venezia FC. Het is gebouwd in 1913 en heeft een capaciteit van zevenduizend plaatsen. Vooral de ligging is bijzonder; het stadion bevindt zich op het eiland Sant’Elena in de Venetiaanse lagune.

Eigenlijk is het stadion van buiten erg lelijk, maar van binnen is het echt prachtig. Vanwege het uitzicht dat je vanuit het stadion hebt, over de Venetiaanse lagune, verdient het toch een plekje in deze lijst. Vanaf de tribunes kijk je uit over het water, waarin de zon op een mooie dag weerspiegeld wordt, en waar schepen af en aan varen.

Venezia FC is pas dit seizoen gepromoveerd naar de Serie A, het hoogste niveau in Italië. Ze zullen het best lastig krijgen tegen de grote clubs, maar als het spel niet zo goed verloopt, hoef je alleen maar weg te kijken van het veld en een blik te werpen op de lagune om toch een onvergetelijke wedstrijd te beleven.

Stadio Renato Dall’Ara (Bologna)
Het Stadio Renato Dall’Ara is gebouwd in 1927 en is het thuisstadion van voetbalclub Bologna FC 1909. Via een wandeling onder de monumentale portico van de Via Saragozza, die samen met alle portici van Bologna op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, kom je uit bij dit prachtige stadion.

Kenmerkend voor dit stadion is de constructie met rode bakstenen en glazen ramen die de hele arena omringen, evenals de Maratona-toren. Deze toren werd gebouwd in 1929, met in de nis een standbeeld van Mussolini, dat in 1943 werd neergehaald, kort na de val van het fascistische regime.

De charme van dit stadion is absoluut uniek, het is een soort heilige plaats waar alle Bologna-fans zich thuis voelen.

Stadio Artemio Franchi (Florence)
Het Stadio Artemio Franchi is het stadion van voetbalclub ACF Fiorentina. Het is gebouwd in 1931 en heeft plek voor ruim veertigduizend toeschouwers. Het bouwwerk zit vol met voor die tijd innovatieve en futuristische elementen, zoals de luifel zonder tussensteunen, de spiraalvormige trappen en de Maratona-toren.

In dit stadion wordt de Derby dell’Arno (die zijn naam dankt aan de rivier die dwars door Florence stroomt) gespeeld tussen Fiorentina en Empoli. Het is een provinciale derby; Empoli maakt deel uit van de provincie Florence, hemelsbreed slechts zo’n twintig kilometer van de Toscaanse hoofdstad.

Fiorentina speelt in het paars. Slechts weinig andere ploegen ter wereld hebben deze kleur gekozen voor hun shirts. Volgens de legende is deze kleur bij vergissing ontstaan, door een wasbeurt in de rivier. De wasvrouw die in 1929 de shirts van het team moest wassen, maakte een fout en zorgde ervoor dat de shirts een paarse tint kregen. Het gerucht gaat echter dat de nieuwe kleur zo populair was dat hij onmiddellijk werd omarmd en gehandhaafd!

Stadio Olimpico (Rome)
Net als het San Siro-stadion in Milaan is ook het Stadio Olimpico het thuis van twee voetbalclubs. Zowel AS Roma als Lazio spelen op deze Romeinse grasmat.

Het stadion is gebouwd in 1953 en is daarmee een van de meest historische stadions van Italië. Met een capaciteit van zeventigduizend toeschouwers is het Romeinse stadion het op een na grootste stadion van het land, na San Siro.

Momenteel is het stadion eigendom van het Comitato Olimpico Nazionale Italiano (het Italiaans Olympisch Comité) en faciliteert bijvoorbeeld ook de wedstrijden van het Italiaanse nationale team en die van het nationale rugbyteam. Naast vele concerten wordt in het Stadio Olimpico ook elk jaar het Golden Gala atletiektoernooi gehouden.

Twee keer per jaar vindt hier de Derby della Capitale plaats, de wedstrijd tussen AS Roma en Lazio. Het is een van de meest verhitte derby’s in Italië, met name vanwege de sterke rivaliteit tussen de fans.

Zoals Daniele De Rossi (een van de oud-spelers van AS Roma) zei: ‘Een derby zonder curva (de fanatieke zijde in het stadion) is een ellende.’ En hij heeft gelijk; de derby in de hoofdstad is altijd een show met kleuren en ironische spandoeken om warm voor te lopen!

foto’s: Shutterstock.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Echt heel mooi! Goed werk. Jammer dat het stadio van Juve en Toro uit Turijn er niet bij staat maar ja, eerlijk is eerlijk dat is oerlelijk.

  2. Ik heb als Nederlandse Romanista, en inmiddels jarenlange seizoenkaarthouder op de Curva Sud, uiteraard mijn voorkeur in dit lijstje 😉

    Maar ben het wel eens met de overige stadions in de lijst. Ontzettend leuk artikel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *