Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cittadella – geniet van de indrukwekkende uitzichten tijdens een rondje over de middeleeuwse stadsmuur

In Cittadella (in de regio Veneto) reis je even terug in de tijd. Je waant je in de middeleeuwen, met dank aan de sfeervolle straatjes, maar vooral vanwege de indrukwekkende stadsmuren, die nog altijd fier overeind staan.

Je kunt een mooie rondwandeling over de muren maken. Simone verkende de muren van Cittadella en laat je meegenieten van het uitzicht én van de mooiste plekken in het historisch centrum.

Strategisch bolwerk voor Padova

Simone: ‘Cittadella werd in 1220 gesticht en ligt tussen de steden Padova, Vicenza en Treviso. Het stadsbestuur van Padova was verantwoordelijk voor de aanleg van Cittadella. Om politieke en militaire redenen wilden ze een ommuurde stad en een kasteel op deze locatie hebben, als een soort voorpost van Padova zelf.

Zo stond er een sterk verdedigingswerk tegen Treviso en Vicenza, met wie Padova in die tijd regelmatig de wapens kruiste. De muren en de torens die deel uitmaakten van dit verdedigingswerk, worden nog altijd heel goed onderhouden en vormen zo een unieke herinnering aan dit middeleeuwse strijdtoneel.

Van houten omwalling naar stenen stadsmuren

De muren zijn in ellipsvorm gebouwd en door de jaren heen gerestaureerd en verstevigd, zodat je er veilig overheen kunt wandelen. De muren hadden namelijk geen fundering, maar werden verstevigd door dijken die werden aangelegd met uitgegraven zand uit de omliggende gracht.

Daarnaast werden de muren in eerste instantie van hout gemaakt. Later werden de houten muren vervangen door een stenen omwalling en kwamen er vier torens bij, ter versteviging en verdediging.

In 2013 werd de renovatie van de stadsmuren van Cittadella voltooid, zodat bezoekers de Camminamento di Ronda, de rondwandeling over de muren, kunnen maken.

De vier toegangspoorten tot Cittadella

Wanneer je Cittadella binnenwandelt, doe je dat door een van de vier toegangspoorten. De Porta Padova was vroeger de hoofdingang en het is nog altijd de poort waar je doorheen komt als je vanaf het station naar Cittadella loopt.

De Porta Bassano is de meest verstevigde poort, die als laatste werd gebouwd. Vroeger bevond zich hier namelijk het huis van de bevelhebber; tegenwoordig vind je er de VVV en het startpunt van de rondwandeling over de muren. Dan zijn er nog de Porta Vicenza en de Porta Treviso, beide met mooie fresco’s.

Camminamento di Ronda

De Camminamento di Ronda, de rondwandeling, is ongeveer anderhalve kilometer lang. Je wandelt op zo’n veertien meter hoogte, maar de muren zijn ruim twee meter breed, dus je hoeft niet bang te zijn dat je je kunt verstappen.

De route begint dus bij de VVV in de Porta Bassano. Van daaruit ga je omhoog. Je komt eerst bij een kleine expositie over middeleeuwse wapens en kleding die in de oorlog werd gebruikt.

Daarna klim je verder omhoog, richting de muren. Vanaf dit punt heb je een waanzinnig uitzicht over de hele stad. Als je richting de grachten kijkt, doemen daar de bergen op.

Dan volgt een klein stukje van de muur dat niet meer intact is. Daar zijn stalen trappen voor in de plaats gekomen. Ze zijn hoog, dus ik raad je aan niet naar beneden te kijken.

Eenmaal boven voert de wandeling je rond de stad. Telkens zie je een nieuw stuk van het centrum. Bij de Porta Padova kun je twee musea bezoeken: het Museo dell’Assedio en het Museo Civico Archeologico in de Torre di Malta.

Daarnaast mag je het bijna dertig meter hoge Belvedere niet missen, voor een adembenemend mooi uitzicht. Na nog een stuk over de muren kom je uiteindelijk weer bij de VVV, waar de wandeling eindigt.

De Duomo van Cittadella

Hoewel de rondwandeling over de muren verreweg het meest indrukwekkend is, heeft Cittadella nog meer te bieden. Bezoek bijvoorbeeld de Duomo, die midden in het centrum staat.

De Duomo werd tussen 1774 en 1826 gebouwd. Het is een opvallende verschijning, die lijkt op een tempel uit de oudheid. Binnen zijn diverse werken van Italiaanse schilders te bewonderen en in het bijbehorende museum bewonder je een aantal religieuze werken.

Cittadella’s palazzi en het Teatro Sociale

Ook het Palazzo Pretorio, dat vlak bij de Porta Treviso ligt, is mooi om langs te wandelen. Dit was ooit de woonplaats van de podesta van de stad. Aan de buitenkant is het palazzo gedecoreerd met mooie fresco’s. Het biedt tegenwoordig onderdak aan exposities en evenementen.

Een ander palazzo dat de moeite waard is om te bekijken, is het Palazzo della Loggia. Vroeger was dit het gemeentehuis, maar nu zit de lokale politie er.

Het Teatro Sociale, dat hier niet ver vandaan ligt, stamt uit 1817 en is nog altijd in gebruik. De voorgevel heeft wat weg van een Griekse tempel. De schilderingen die je binnen kunt bewonderen, zijn gemaakt door Francesco Bagnara, die ook het interieur van het beroemde Teatro La Fenice in Venetië ontwierp.

foto’s: Teatro Sociale

Culinaire tips in Cittadella

Even een culinaire stop inlassen, is in Cittadella niet moeilijk. Op verschillende pleinen, zoals het Piazza Pierobon en het Piazza Martiri dei Grappa, zitten veel bars en restaurants. Bij Caffè Milano, Autostazione, Motueka en Little Duck strijk je gezellig neer voor een hapje of een drankje. Bij Birreria Torre eet je goede bruschetta’s en heb je keuze uit veel verschillende soorten bier.

Palazzo Mantegna

Het opvallendste gebouw van Cittadella is misschien wel het Palazzo Mantegna, waarin het gemeentehuis is gevestigd. In het complex vind je ook een aantal winkeltjes en restaurants. Aan de achterkant ligt een groot veld in de vorm van een amfitheater waar evenementen georganiseerd worden. Door de moderne uitstraling valt het direct op in dit middeleeuwse stadje.  

Villa Ca’ Nave

Net buiten het centrum van Cittadella ligt nog een mooie villa die het bezichtigen waard is. Wanneer je via de Porta Padova de Via Borgo Padova volgt, kom je eerst langs verschillende gelateria’s waar je even kunt genieten van een ijsje.

Vervolg daarna je weg richting de imposante Villa Nave Querini Correr Dolfin oftewel Villa Ca’ Nave. Bernardo Nave verbouwde deze villa tot zijn weekendhuis. Later liet hij er een kleine maar prachtige kerk bij bouwen.

De leukste evenementen in Cittadella

Kom je in september naar Cittadella? In het laatste weekend van deze maand vieren de locals de Rievocazione Medievale. Het historisch centrum verandert twee dagen lang in een middeleeuws geheel. Marktjes, handgemaakte producten, muziek en een parade maken deel uit van het evenement.

Op de laatste zaterdag, zondag en maandag van oktober is er een festival met kunst, ambachtswerken, culinaire evenementen en een lichtshow.

Rondom kerst is het Piazza Scalco het decor voor een ijsbaan en een kerstmarkt met kraampjes vol culinaire specialiteiten en handgemaakte producten.’

Meer informatie voor je bezoek aan Cittadella vind je op de website van Visit Cittadella. Daar vind je bijvoorbeeld ook alle parkeeropties en een evenementenkalender.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wies Kuppeveld

    Dank voor dit mooie verhaal van deze stad en vooral de stadsmuur wandeling .Ik zou er best eens naar toewillen ,maar nog effe geduld hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *