Aan de voet van de Monte Penegal, een van de hoogste toppen van de Val di Non, prijkt Hotel Stroblhof. Erwin mocht op dit schitterende historische landgoed overnachten en neemt je graag mee naar dit idyllische lustoord in Appiano (Eppan an der Weinstraße).
Erwin: ‘De autorit naar Stoblhof voert door het glooiende landschap van Appiano, iets ten zuiden van de stad Bolzano. Appiano is eigenlijk een verzameling van een aantal kleine dorpskernen, waarvan San Michele de belangrijkste is. Het landschap wordt gedomineerd door wijnranken en fruitbomen, die abrupt overgaan in de steile rotswanden van de Monte Penegal.
Al meanderend door het heuvellandschap zie ik wijnhotel Stroblhof opduiken. Genesteld in een groen hart van wijngaarden staat de prachtige historische hoeve waar ik mag verblijven.
Een plek die je thuis noemt
Bij aankomst ontmoet ik Anna, die als vierde generatie leiding geeft aan het hotel en er samen met haar moeder en tante voor zorgt dat het de gasten aan niets ontbreekt. Haar Zuid-Tiroolse gastvrijheid, betrokkenheid en discretie staan garant voor een onbezorgd verblijf.
Vanaf het moment van aankomst voelt Stroblhof als een warm thuis. De huiselijke sfeer, knusse hoekjes en de prachtige tuin geven de hoeve een unieke charme en zorgen ervoor dat je het gevoel hebt deel uit te maken van de familie Hanni-Nicolussi.
Stroblhof van toen naar nu
Eenmaal binnen de oude muren van Stroblhof voelt het ook alsof je deel uitmaakt van zijn geschiedenis. In de historische documenten duikt de plek voor het eerst op in 1325, als een oud torenhuis van de graven Firmiano, dat dienst deed als uitkijkpost van Castel Firmiano (tegenwoordig een Messner Mountain Museum).
Van dit middeleeuwse torenhuis is alleen de zuidelijke muur nog bewaard gebleven. Deze doet nu dienst als ‘windscherm’ voor de gasten die baden in de bio-pool of een dutje doen op een van de ligbedden onder de kastanjebomen.
In 1872 krijgt de omgeving van Appiano het predicaat kuuroord. De ligging aan de voet van de Monte Penegal en de ‘ijsgaten’ die niet ver van Stroblhof te vinden zijn, zorgen ervoor dat er meer en meer gasten naar dit gebied komen. De boerenhoeve die hier inmiddels staat, transformeert langzaam van boerenactiviteiten naar een wijndomein met herberg.
In de jaren zestig van de vorige eeuw krijgt Stroblhof als eerste hotel in Oltradige, zoals het heuvelgebied hier heet, een buitenzwembad, in 1972 gevolgd door een overdekt zwembad, als eerste in de hele regio, én twee tennisbanen. In deze periode wordt ook de wijnproductie van het landgoed flink opgeschaald.
Vandaag de dag is Stroblhof een modern hotel, maar ook een landgoed waar de rijke historie nog altijd voelbaar is. De focus ligt op duurzaam toerisme en op het maken van uitstekende wijnen, eveneens op een zo duurzaam mogelijke manier.
Genieten van een glas Weissburgunder
Voor ik naar mijn hotelkamer ga, kom ik even tot rust op het fijne tuinterras van Hotel Stroblhof waar ik alle mooie indrukken op me laat inwerken. De blauweregen boven het terras zorgt voor een aangename schaduw, waar de zon her en der vrolijk doorheen dartelt.
Onder het genot van een heerlijk glas Weissburgunder van Stroblhofs eigen wijnhuis geniet ik van de prachtige tuin rond het hotel, als een zee van kleurrijke bloemen met op de achtergrond de druiventrossen die rijpen in de zon, om later omgetoverd te worden tot een van de heerlijke wijnen.
Uitzicht over de wijngaarden van Appiano
Stroblhof beschikt over vier type kamers, die zijn verdeeld over het hoofdgebouw en het bijgebouw Altfirmian. Mijn kamer in het hoofdgebouw is ruim dertig vierkante meter en heeft een heerlijk balkon vanwaar je uitkijkt over de eindeloze druivenstokken van het wijnlandgoed Stroblhof.
De inrichting van de kamer is eigentijds en smaakvol, met het grote tweepersoonsbed als blikvanger. De sfeerverlichting geeft de kamer een intieme setting en de fijne regendouche tussen de druivenranken zorgt voor heerlijke ontspanning.
Naast de mooie inrichting van de kamer is er voor alle gasten ook een wellnesstas met daarin een heerlijke zachte badjas en handdoek voor de zwembaden en sauna’s.
Pure verwennerij in de wellness
Kom tot rust, breng jezelf in balans en ga terug naar de essentie, dat is wat de wellnessruimte van Stroblhof belooft. Start de dag met een verfrissende duik in het stijlvolle binnenzwembad of de bio-pool die dagelijks al vanaf zeven uur ‘s ochtends zijn geopend.
Rond de bio-pool ligt een uitgestrekte zonneweide met als adembenemend decor weelderige wijnranken, bossen en de steile rotsen van de Monte Penegal. Het is een plek om even helemaal tot rust te komen, met als enige geluid het ruisen van het riet en het geritsel van de bladeren van de kastanjebomen rond de zonneweide.
Niet ver van het zwembad staat een pop-up bar, die door het gebruik van natuurlijke materialen harmonieus opgaat in het landschap. Dit is een van mijn favoriete plekjes, waar je overdag heerlijk kunt genieten van een drankje onder het genot van een prachtig uitzicht.
Naast het binnenzwembad vind je de wellnessruimte die dagelijks van 14.00 tot 19.00 uur is geopend. De thermische suite is ingericht met een Finse sauna, stoombad, biosauna en een infraroodcabine. Net als bij het biozwembad zijn er hier verschillende plekjes waar je op ligbedden tot rust kunt komen, wederom met een prachtig uitzicht als extraatje.
Tien jaar jonger terug naar huis
Van maandag tot en met zaterdag kun je je laten verwennen in de spa van Stroblhof, met verschillende massages, een lichaamspeeling of een gezichtsbehandeling. Tijdens de behandelingen worden producten gebruikt van het bekroonde Zuid-Tiroolse merk Team Dr. Joseph.
Ben je op zoek naar nog meer ontspanning? Elke woensdag en vrijdag vinden er yogasessies plaats. Breng onder begeleiding geest en ziel in balans en geef je lichaam nieuwe energie. Wanneer het weer het toelaat, is dit bij de bio-pool en anders in de wintertuin.
Ontbijt in de tuin van Stroblhof
Na een frisse duik in het binnenzwembad schuif je voor het ontbijt aan op het fijne terras onder de pergola, die is begroeid met een ruim honderd jaar oude blauweregen en zo de vroege zonnestralen dempt. Het moet een feest zijn om hier plaats te nemen in het vroege voorjaar, als de blauweregen vol in bloei staat en zijn zoete geur verspreidt over het terras.
Het smaakvolle ontbijtbuffet, waar streekproducten centraal staan, is een variatie van hartig en zoet met verse en biologische producten van boeren uit de omgeving van Stroblhof. Samen met een romige cappuccino en vers geperst sap is dit een heerlijke start van de dag.
Traditionele Alpensmaken en mediterrane klassiekers
Als gast van Hotel Stroblhof kun je ’s avonds aanschuiven in het restaurant voor smaakvolle Zuid-Tiroolse gerechten van chef Enzo. De gerechten zijn stuk voor stuk culinaire kunstwerkjes, waarbij Enzo traditionele Alpensmaken en mediterrane klassiekers combineert, met in de hoofdrol verse groenten, aromatische kruiden en seizoensingrediënten uit de streek. Een groot deel van deze producten komen zelfs uit de tuin, een van de pareltjes van het hotel.
Ik geniet tijdens mijn verblijf onder meer van een verfrissende salade met veldsla, komkommer, ananas en een Franse dressing gevolgd door inktvis met zwarte aardappelcrème, gekonfijte cherrytomaatjes en zucchine alla scapece.
Ook heerlijk zijn de millefoglie van roggebrood met champignons, salsa di Bolzano, boerenham en frambozen en de tatami van gegrilde tonijn met amandelcrème, fruit- en groentesalade en een basilicummayonaise. Alleen al voor de voortreffelijke risotto met geitenkaas, meloengelei, bieslook en spekpoeder wil ik nog een keer terug…
Als secondi serveerde Enzo onder meer een mals stukje gebraden kalfsvlees met kersensaus, aardappelpuree en spinazietaart en kipfilet met champignons, jachtsaus en aardappel-maïskroketjes.
Het toetje is echt een moment om naar uit te kijken en de perfecte afsluiting van een heerlijke dag op het landgoed. Ook dit zijn ware kunstwerkjes die er niet alleen goed uitzien, maar ook uitmuntend smaken, zoals de Pinot Noir parfait van pure chocoladecrème, gekonfijte sinaasappel en karamelsaus en de mousse van witte chocolade en lavendel met frambozensorbet en chocoladeschuim.
Een kijkje in de wijnkelder van Stroblhof
Eeuwen geleden al zag men de potentie van de bodem aan de voet van de Monte Penegal. Van generatie op generatie is dit potentieel benut voor de druiventeelt, een traditie waar ze hier terecht zeer trots op zijn en die ze graag in ere houden.
Op het landgoed naast het hotel is de wijnkelder van Stroblhof te vinden, het domein van Andreas en Thomas Nicolussi-Leck, waar jaarlijks rond de vijfenveertigduizend flessen wijn worden geproduceerd.
Voor de bouw van de kelder zijn zo veel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt. Zo zijn de muren van leisteen, de vloeren van terracotta, is het pleisterwerk een mengsel van klei en kalk en ligt er een aarden vloer onder de eikenvaten. Zo is er een optimale omgeving gecreëerd om zowel rode als witte wijnen goed te laten rijpen.
Het wijndomein van Stroblhof is ongeveer zes hectare groot en in gelijke delen bestemd voor witte en rode druiven. Terwijl de verschillende Pinot-variëteiten baden in de zon om goed te rijpen, absorberen de druiven de essentiële kwaliteiten van de krijtachtige bodem. Dit resulteert in expressieve wijnen die je als gast uiteraard kunt proeven.
Iedere week is er een wijnproeverij waar je aan kunt deelnemen om zo de verschillende wijnen van het domein te proeven, gemaakt van druiven als Sauvignon, Chardonnay, Weissburgunder, Blauburgunder en Cabernet Franc.
Boek je vakantie bij Hotel Stroblhof
Hotel Stroblhof is naast een lustoord voor liefhebbers van een rustig verblijf ook een fijne uitvalsbasis voor leuke en actieve uitstapjes in de omgeving.
Zo maak je vanuit het hotel prachtige fietstochten tussen de wijngaarden of richting het smaragdgroene Lago di Caldaro. In de omgeving van het hotel zijn er ook tal van wandelmogelijkheden, zoals naar de Chiesa del Calvario of de ijsgaten.
Uiteraard mag een bezoek aan het sfeervolle Bolzano met de pittoreske portici en het met terrassen omgeven Piazza Walther niet ontbreken.
Stroblhof ligt in Appiano, op een kwartiertje rijden vanaf Bolzano. Het hotel is geopend van begin april tot en met begin november. Op de website van Stroblhof vind je alle details voor een heerlijk verblijf tussen de wijnranken, maar je kunt voor een verblijf ook contact opnemen via info@stroblhof.it of via 0039-0471662250.
Verblijf je liever in een appartement dan in een hotel, dan ben je vanaf de zomer van 2026 bij Stroblhof ook aan het juiste adres. Er worden op dit moment zes gloednieuwe appartementen gebouwd van ongeveer veertig vierkante meter, met een ruim eigen terras met uitzicht op de wijngaarden.
Gasten van de appartementen hebben net als de hotelgasten onbeperkt toegang tot de wellness en het biozwembad. Wil je tijdens je verblijf in het appartement ook genieten van culinaire kunstwerken van chef Enzo, dan kun je een tafel reserveren in het restaurant.